09 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Πληροφορίες για γιάφκες στην Ελλάδα φέρεται να έχει δώσει στην κυπριακή αστυνομία ένας από τους συνεργούς του εκτελεστή στον πενταπλό φόνο που έγινε τον Ιούνιο του 2012 στην Αγία Νάπα. Πλήγμα κατά του μεταρρυθμιστικού πνεύματος θεωρεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. «Σε αυτήν την διπλή εκλογική μάχη, ο καθένας και η καθεμιά, πρέπει να ψηφίσει με κριτήριο την ζωή του, τα προβλήματά του και τις δυσκολίες του», υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία στο Περιστέρι, καλώντας σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Κυριότερο πρόβλημα η ανεργία, είπε.

Τρία τέταρτα διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι. «Εξήγησα πως βασικό μήνυμα της υποψηφιότητάς μου για την προεδρία της Επιτροπής είναι ότι η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών πρέπει να σταματήσει, επισημαίνει στο Βήμα της Κυριακής ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν πρόεδρος του ιδρύματος Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Σπουδών. Για την ελληνική «Ελιά» συμβουλεύει: «Φτιάξτε ισχυρή πολιτική πλατφόρμα και όχι εκλογική συγκόλληση κομμάτων».

Κόσμος:  Άγνωστος άνοιξε πυρ στον Καθεδρικό του Σαχαλίν, στην ανατολική Ρωσία, το πρωί της Κυριακής, σκοτώνοντας μία καλόγρια και έναν πιστό. Ο δράστης έχει τεθεί υπό κράτηση. Καταιγισμό πυρών δέχτηκε το Σάββατο αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Χολμς της Συρίας, η οποία βρίσκεται εδώ και ενάμισι χρόνο υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας. Στο Χαλέπι, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στους οποίους φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν και πάλι βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά. Έξι ώρες διήρκεσε η εξέταση της Ινφάντα (πριγκίπισσα) Κριστίνα, κόρης του ισπανού βασιλιά, από τις δικαστικές αρχές για την κατηγορία της φορολογικής απάτης.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, η Κρίστινα φέρεται να είπε στον δικαστή ότι είχε εμπιστοσύνη στις πράξεις του σύζυγου της, ενώ δήλωσε άγνοια για τα φορολογικά ζητήματα. Δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού χρησιμοποίησε η αστυνομία για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη που αντιδρούν στο νέο νόμο για τον έλεγχο του Διαδικτύου. Ο Ουκρανός που αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει αεροπειρατεία και να οδηγήσει αεροπλάνο στο Σότσι, έμοιαζε «διαταραγμένος» και είπε πως ήθελε να «σώσει» τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, ο οποίος είναι «όμηρος», όπως είπε, του Πούτιν. Αυτά τουλάχιστον προκύπτουν από δηλώσεις αξιωματούχου που γνώριζε τον δράστη.

Οικονομία: Έλλειψη ικανοποίησης των επιχειρήσεων από την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει η Δημόσια Διοίκηση απεικονίζουν τα αποτελέσματα του Βαρομέτρου του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος που λειτουργεί με πρωτοβουλία του ΣΕΒ. «Πονοκέφαλος» η γραφειοκρατία και οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία. Πρόβλημα η αδιαφάνεια για τους «μικρούς» και τους κατασκευαστές. Τα θέματα της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ευ.Βενιζέλο και τον Γ.Στουρνάρα, το απόγευμα του Σαββάτου. 

Ο υπουργός απάντησε στα όσα είπε νωρίτερα ο επικεφαλής της Eurostat για το πλεόνασμα, λέγοντας: «εμείς υπολογίζουμε με το σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα για αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το χρέος του 2013, επισημαίνει ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και τονίζει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες».

Αθλητισμός: Στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα ανέβηκε -τουλάχιστον προσωρινά- η Ρεάλ Μαδρίτης, που επικράτησε με 4-2 της Βιγιαρεάλ στο «Μπερναμπέου». Έτσι η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι έφτασε τους 57 βαθμούς, όσους έχει και η συμπολίτισσα της, Ατλέτικο, που αγωνίζεται αργότερα στην έδρα της Αλμερία. Η Βαλένθια δεν αντιμετώπισε προβλήματα απέναντι στην ουραγό της βαθμολογίας, Μπέτις, επικρατώντας άνετα με 5-0 στο «Μεστάγια», στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Primera Division. Έτσι οι «νυχτερίδες» συνέχισαν με «τρίποντο» τις υποχρεώσεις τους κόντρα στην ουραγό χάρη στα τέρματα που σημείωσαν οι Ματιέ (41'), Πάκο (41', 68'), Φενγκουλί (62') και Βάργκας (79'). Με δύο γκολ του Γκονζάλο Ιγκουαϊν στο β΄ ημίχρονο, η Νάπολι επικράτησε στο «Σαν Πάολο» 3-1 της Μίλαν, για την 23η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος, και παρέμεινε στην τρίτη θέση, τρεις βαθμούς μπροστά από τη Φιορεντίνα, που νωρίτερα νίκησε 2-0 την Αταλάντα.

Στο άλλο ματς της ημέρας, η Ουντινέζε κέρδισε εύκολα με 3-0 την Κιέβο και απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από τη ζώνη του υποβιβασμού, που πλέον πρέπει να θεωρείται απίθανος για την ομάδα του Ούντινε. Το ντέρμπι της «Λεωφόρου» ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ την Κυριακή, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Στον τελευταίο αγώνα της πρώτης «δόσης» που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός (στη μαύρη επέτειο της Θύρας 7) αν και δυσκολεύτηκε στο πρώτο ημίχρονο στη Βέροια, τελικά κατάφερε να πάρει μια πανηγυρική νίκη με 5-0, έστω και αν αυτή ξεκίνησε από ένα γκολ οφ σάιντ. Ο Απόλλωνας Σμύρνης επιβεβαίωσε την αγωνιστική του άνοδο κερδίζοντας την Ξάνθη με 2-0 στη Ριζούπολη. Ο Εργοτέλης πήρε σπουδαίο «διπλό» από τον Πλατανιά με 1-0 που απέλυσε τον Αναστόπουλο και φέρνει... Άγγελο.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1895: Ο Αμερικανός γυμναστής William Morgan παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα άθλημα που λέγεται volley.

1909: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

1950: Ο γερουσιαστής McCarthy κατηγορεί 200 στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι είναι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Άλλη μία περίπτωση του «κυνηγιού των μαγισσών».

ΘΑΝΑΤΟΙ

1857: Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός μας ποιητής.

1981: Bill Halley, rocker αμερικανικής καταγωγής.






Δεν υπάρχουν σχόλια: