10 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: «Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε πλουσιότεροι από εσάς». Η δήλωση αυτή του Αντώνη Σαμαρά είναι και ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε στη Bild της Δευτέρας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι η χώρα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας, ενώ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Σε μια κίνηση αιφνιδιασμού ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν την ανάδειξη των ευρωβουλευτών με σταυροδοσία κι όχι με λίστα. Η επιλογή αυτή φέρνει ανατροπές στους κομματικούς σχεδιασμούς εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, ενώ την ίδια ώρα έχει σαφέστατα πλεονεκτήματα για τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κάλεσμα στον Απόστολο Τζιτζικώστα να σεβαστεί την απόφαση για τον υποψήφιο στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, απηύθυνε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι στα κόμματα υπάρχει ιεραρχία και η απόφαση Σαμαρά πρέπει να γίνει σεβαστή. «Την εποχή αυτή δεν πρέπει να δημιουργούμε προβλήματα στον πρωθυπουργό, πρέπει να τον διευκολύνουμε» τόνισε. Έκπληξη και ανησυχία προκάλεσε στους «58» η υπό εξέταση πρόταση των Σαμαρά-Βενιζέλου για καθιέρωση του σταυρού προτίμησης στις Ευρωεκλογές. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Πρωτοβουλίας καταγράφηκαν αντιδράσεις, ακούστηκαν αρνητικά σχόλια, ενώ κάποιοι ζήτησαν ακόμα και διαζύγιο με την Ιπποκράτους.Συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα φορολογικά μέτρα έχουν τη Δευτέρα εκπρόσωποι των αγροτών, ενώ αναμένουν την απάντηση του Γ.Στουρνάρα από τον οποίο έχουν ζητήσει συνάντηση. Οι αγρότες σχεδιάζουν να ανοίξουν τις μπάρες των διοδίων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του κάθε μπλόκου.

Κόσμος: Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν εκ νέου, ειρηνικά μεν αλλά με το κλίμα να παραμένει εύφλεκτο, στο Σαράγεβο κατηγορώντας την αστυνομία για ξυλοδαρμούς συλληφθέντων κατά τις ταραγμένες κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. Η ανησυχία για το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης παραμένει υψηλή, με τον πρωθυπουργό της γειτονικής Κροατίας (της μόνης χώρας μέλους της ΕΕ στην περιοχή) να συναντάται με τον Βόσνιο ομόλογό του και να καλεί τους «28» να συνδράμουν το Σαράγεβο.Για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας επιστρέφουν στην Ελβετία η συριακή κυβέρνηση και ο συνασπισμός των εξόριστων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τις ελπίδες να παραμένουν μόνο στο ελάχιστο. Το μοναδικό, έμμεσο, απτό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της «Γενεύης ΙΙ» ήταν η απομάκρυνση 600 αμάχων από την Χομς και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη πόλη -κι αυτή ακόμη, εν μέσω πυρών.

Περισσότεροι από 600 άμαχοι - παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι- απομακρύνθηκαν την Κυριακή από τις πολιορκημένες συνοικίες της Χομς, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής επιχείρησης του ΟΗΕ και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου που συνέχισε επίσης τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων εν μέσω επικίνδυνων συνθηκών. Οι ομάδες αρωγής προσπαθούν να παρατείνουν την επιχείρηση, καθώς η «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» λήγει τα μεσάνυχτα.Την ακύρωση των διμερών συμφωνιών με την ΕΕ για την θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων σηματοδοτεί η θετική ψήφος που έδωσαν οριακά οι Ελβετοί στο δημοψήφισμα για το «τέλος της μαζικής εισροής μεταναστών» και την επιστροφή στο παλαιό αυστηρό καθεστώς των ποσοστώσεων. Το κρίσιμο δημοψήφισμα για «πλαφόν» στη μετανάστευση που προώθησε η ακροδεξιά εγκρίθηκε με ποσοστό 50,3%. «Λυπάται» η ΕΕ, και θα επανεξετάσει «το σύνολο των σχέσεών της» με τη Βέρνη. Συνελήφθη την περασμένη νύχτα ενώ κοιμόταν στο κρησφύγετό του στο χωριό Ινβερούνο, έξω από το Μιλάνο, ο 32χρονος κατηγορούμενος για συμμετοχή στη μαφία Ντομένικο Κουτρί, ο οποίος διαφύγει θεαματικά μέσα από δικαστική αίθουσα την περασμένη εβδομάδα χάρη σε οργανωμένη επιχείρηση συνεργών του.

Οικονομία: Υπογράφεται σήμερα Δευτέρα από τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση η υπουργική απόφαση για τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ στους φορείς πρόνοιας, ο οποίος θα οδηγήσει σε μειώσεις έως 15% στο Δημόσιο. Εξαιρούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους έως το τέλος Αυγούστου 2013, οι οποίοι θα λάβουν το εφάπαξ εντός του 2014 υπολογισμένο με τον παλαιό τρόπο. Στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα δεν θα υπάρξουν αλλαγές, ενώ στο Δημόσιο εκτιμάται πως οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 12% έως 15%. Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την τρόικα για τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα 2013, με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να μην αποδέχονται στο σύνολό τους τα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών και της Κυβέρνησης.

Κατά τις συζητήσεις της τρόικας με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών η πλευρά των δανειστών φαίνεται να υποστηρίζει πως μεγάλο μέρος των εσόδων που συνεισέφεραν στο πρωτογενές πλεόνασμα 2013 δεν θα επαναληφθούν το 2014 , ενώ όπως αναφέρουν, υπάρχουν και μεγέθη του 2013 τα οποία ακόμη δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς από το υπουργείο Οικονομικών. Τη δυνατότητα να μειώσουν τη δόση τους, σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια θα έχουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς το 2014 αναμένεται ότι θα είναι η χρονιά με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία του ευρώ.

Αθλητισμός: Ισόπαλο 1-1 έληξε το ντέρμπι κορυφής του γαλλικού πρωταθλήματος ανάμεσα στη Μονακό και την Παρί Σεν Ζερμέν στο «Πριγκιπάτο» και έτσι μετά το πέρας της 24ης αγωνιστικής η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες παρέμεινε στους 5 βαθμούς. Νικηφόρα συνέχισε η Λιόν, που επικράτησε εκτός έδρας της Ναντ με 2-1 σε αναμέτρηση για την 24η αγωνιστική του Championnat. Καταιγιστική η Μπαρτσελόνα, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, πέρασε με το επιβλητικό 4-1 από την έδρα της Σεβίλης την 23η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος κι έτσι στην κορυφή της βαθμολογίας συγκατοικεί μαζί με τις δύο μαδριλένικες ομάδες, Ρεάλ και Ατλέτικο.

Με τέρματα των Ριέρα (6΄) και Τόρες (88΄) η Οσασούνα επικράτησε με 2-0 της Χετάφε σε αναμέτρηση για την 23η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Έτσι οι Βάσκοι «έπιασαν» τους Μαδριλένους στους 25 βαθμούς και έκαναν σημαντικό βήμα για τη σωτηρία τους. Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το ντέρμπι της «αιώνιας πόλης» ανάμεσα σε Λάτσιο και Ρόμα για την 23η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Ωστόσο, η Γιουβέντους, έχασε την ευκαιρία να αυξήσει τη διαφορά της από τη δεύτερη Ρόμα, καθώς ενώ προηγήθηκε εκτός έδρας της Βερόνα με 2-0 στο 21΄, ισοφαρίστηκε στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων σε 2-2. Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε και το Πάρμα-Κατάνια, ενώ Τζένοα και Σαμπντόρια επικράτησαν με το ίδιο σκορ (1-0) των Λιβόρνο και Κάλιαρι αντίστοιχα.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1828: Ο Ιμπραήμ καταστρέφει την Τριπολιτσά κατά την διάρκεια της επανάστασης του ’21.

1947: Τα Δωδεκάνησα προσαρτώνται στην Ελλάδα με την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων.

1996: IBM Deep Blue – Gary Kasparov: σημειώσατε 1. Λαμβάνει χώρα η πρώτη αναμέτρηση του υπολογιστή με τον μεγαλύτερο σκακιστή (ανθρώπινο) του κόσμου. Στην γενική σειρά όμως των μεταξύ τους αναμετρήσεων ο Kasparov επικρατεί με συνολικό σκορ 4-2.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1755: Charles de Montesquieu, πολιτικός φιλόσοφος γαλλικής καταγωγής που εισήγαγε την έννοια της διάκρισης των εξουσιών σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική.

1913: Κώστας Τσικλητήρας, ολυμπιονίκης στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς.

1975: Νίκος Καββαδίας, ποιητής και ναυτικός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: