20 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα τη Λάρισα, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το απόγευμα της Δευτέρας. Τη σκυτάλη από τη ΝΔ, που ζήτησε - με ανακοίνωσή της την Κυριακή - από τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει «σε τι πιστεύει», πήρε σήμερα, Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, για να εκφράσει την πεποίθηση ότι «τέτοιες πληροφορίες καλό είναι να τις ξέρουν οι πολίτες».

Έφυγε τα ξημερώματα, σε ηλικία 93 ετών, ο Κώστας Φιλίνης, κορυφαίο στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΚΚΕ εσωτερικού και ευρωβουλευτής του κόμματος.«Η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, όμως στο συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να τοποθετηθεί αν δεν δει προηγουμένως την απόφαση» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αναφέρομενος στο θέμα με τις αποδοχές των ενστόλων.

Την ελπίδα ότι η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές αποδοχών των ένστολων «θα εγκαινιάσει μια νέα θεώρηση της δικαστικής λειτουργίας για τους μισθούς και συντάξεις όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, βγάζοντας σταδιακά αντισυνταγματικούς όλους τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους» εκφράζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

Κόσμος:Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε πως υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία τον Ιούνιο, απορρίπτοντας επίσης το ενδεχόμενο να στελεχωθεί από μέλη της εξόριστης αντιπολίτευσης μία πιθανή μεταβατική κυβέρνηση. Ο Άσαντ απέρριψε επίσης ως «αβάσιμο» το διαχωρισμό των αντικαθεστωτικών σε ομάδες της αντιπολίτευσης και τζιχαντιστές, λέγοντας πως πρόκειται συλλήβδην για «ακραίους τρομοκράτες» και λέγοντας πως κύριος στόχος της επικείμενης διάσκεψης για τη Συρία πρέπει να είναι «απτά αποτελέσματα στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας». Η ευρωκρίση έχει προκαλέσει μετατόπιση επιλογής της καγκελαρίου σχετικά με την επιλογή στενού ευρωπαίου εταίρου. Το Παρίσι δεν σημαίνει πλέον για το Βερολίνο ό,τι σήμαινε παλαιότερα.

Η Τεχεράνη έλαβε τελικά από τον ΟΗΕ προσκλητήριο στις επερχόμενες συνομιλίες στην Ελβετία για τον συριακό εμφύλιο -μετά τη διαμάχη ΗΠΑ και Ρωσίας για το εάν το Ιράν, που στηρίζει τον Άσαντ, θα καθόταν στο τραπέζι -προκαλώντας την αντίδραση των αντικαθεστωτικών, που απειλούν πως θα αποσύρουν την απόφασή τους για συμμετοχή. Η Ουάσινγκτον ανέφερε πως η Τεχεράνη πρέπει να προσέλθει «αποδεχόμενη τη βάση της συζήτησης» -δηλαδή τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στη Δαμασκό- ειδάλλως η πρόσκληση θα πρέπει να ανακληθεί. Και η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που προσκλήθηκαν.

Περνώντας από τα λόγια στην πράξη, το Ιράν σταματά το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του για εμπλουτισμό ουρανίου βάζοντας σε εφαρμογή τη συμφωνία με τους Έξι. Με το μέτρο, η Τεχεράνη αναμένει άμεσα μία πρώτη περιορισμένη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Η Κάθριν Άστον, εκπρόσωπος των Έξι, ανέφερε την ελπίδα της πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα ξεκινήσει στις επόμενες εβδομάδες.

Στους δρόμους έβγαλε του κατοίκους της κεντρικής Ιταλίας σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Ο σεισμός, εστιακού βάθους 14,5 χλμ., σημειώθηκε στην περιοχή μεταξύ Καμπάνια και Μολίζε που είχε δώσει ισχυρότερη δόνηση πριν από μερικές εβδομάδες.

Οικονομία: Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Νοεμβρίου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2012, παρουσίασε μείωση κατά 11,7%, έναντι αύξησης 4,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Παντελώς αβάσιμες και αναληθείς χαρακτηρίζει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τις καταγγελίες ότι ξένο fund αγόρασε από το ταμείο «κόκκινα δάνεια» και ότι η αγορά έγινε στο 20% περίπου της πραγματικής αξίας του δανείου. Τριάντα Έλληνες εκθέτες συμμετέχουν στη μεγαλύτερη αγροτική και έκθεση τροφίμων του κόσμου που γίνεται στο Βερολίνο. Ευκαιρίες και δυσκολίες μιας επίπονης επιστροφής.

Αθλητισμός: Η αποχή του Κώστα Μήτρογλου για 1,5 μήνα από τις υποχρεώσεις του Ολυμπιακού είναι λογικό να έχουν επηρρεάσει την απόδοσή του Ελληνα διεθνή, που πριν από τον τραυματισμό του βρίσκονταν σε... δαιμονιώδη κατάσταση. Για το λόγο αυτό ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» είχε συζήτηση μαζί του, κυρίως για να του τονώσει το ηθικό. Μεγάλη ημέρα η σημερινή για τον Λουκά Βύντρα. Ο Ελληνας αμυντικός σκόραρε κόντρα στη Μπαρτσελόνα και την κράτησε στο 1-1 με τη Λεβάντε, αποτέλεσμα που δεν εκμεταλλεύτηκε πάντως η Ατλέτικο Μαδρίτης για να προσπεράσει την παρέα του Μέσι, καθώς αναδείχθηκε με τη σειρα της ισόπαλη 1-1 με τη Σεβίλλη.

Εξαιρετική η παρουσία και του Νίκου Καράμπελα για τη Λεβάντε, ενώ αξίζει να σημωθεί ότι η κεφαλιά του Βύντρα έγινε ύστερα από σέντρα ενός παλιού γνώριμου και πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, του Αντρέας Ιβανσιτς. Με πρωταγωνιστή τον Μάρκους Μπεργκ, που πέτυχε ένα γκολ και δημιούργησε άλλα δύο, ο Παναθηναϊκός επικράτησε εκτός έδρας 3-1 της Βέροιας, στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, και παραμένει στην τέταρτη θέση, πλησιάζοντας μάλιστα σε απόσταση ενός βαθμού τον τρίτο Ατρόμητο. Ο Κλωναρίδης στο 2΄, ο Ατζαγκούν στο 34΄ και ο Μπεργκ στο 68΄ σημείωσαν τα γκολ του «τριφυλλιού», ενώ η «βασίλισσα του βορρά», που παραμένει στην προτελευταία θέση, είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 10΄ με πέναλτι του Μπεν.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ): 250: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Δέκιος εξαπολύει άγριο κυνηγητό των Χριστιανών στη Ρώμη.

1833: Ο Βασιλιάς Όθων και τα μέλη της Αντιβασιλείας φτάνουν στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα Μαδαγασκάρη. Τους συνοδεύουν 4.000 βαυαροί στρατιώτες.

1921: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η Τουρκία υιοθετεί το πρώτο της Σύνταγμα, με κύριο πρόταγμα την εθνική κυριαρχία.

1942:Σε ναζιστική διάσκεψη στο προάστιο Βάνζεε του Βερολίνου αποφασίζεται η λεγόμενη τελική λύση, δηλαδή η εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης.

1949: Ο Αλέξανδρος Παπάγος γίνεται αρχιστράτηγος με ευρείες εξουσίες, για να φέρει σε πέρας τον αγώνα κατά των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού. Ως ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Κεντρικής Ελλάδας διορίζει τον διοικητή του Α' Σώματος Στρατού.

1982: Κατά τη διάρκεια συναυλίας του Όζι Όσμπορν στο Ντε Μόινς της Αϊόβα, ένας από τους ακροατές πετά μία αναίσθητη νυχτερίδα στη σκηνή. Νομίζοντας ότι είναι πλαστική, ο Όζι την αρπάζει και τη δαγκώνει στο κεφάλι, χάριν παιδιάς. Μόλις κατάλαβε το λάθος του μετέβη αμέσως στο νοσοκομείο για εμβόλιο.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1775: Αντρέ Μαρί Αμπέρ, γάλλος μαθηματικός και φυσικός, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του. (Θαν. 10/6/1836)

1920: Φεντερίκο Φελίνι, ιταλός σκηνοθέτης. (Ντόλτσε Βίτα, Οκτώμισι). (Θαν. 31/10/1993)

1946: Ντέιβιντ Λιντς, αμερικανός σκηνοθέτης. (Malholland Drive)

ΘΑΝΑΤΟΙ: 842: Θεόφιλος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 813)

1907: Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, ρώσος χημικός, δημιουργός του περιοδικού πίνακα των στοιχείων. (Γεν. 27/1/1834)

1984: Τζόνι Βαϊσμίλερ, πέντε φορές Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση και ηθοποιός. (Ταρζάν) (Γεν. 2/6/1904)


                                                                                      





Δεν υπάρχουν σχόλια: