14 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα                                   

Αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών προκάλεσε η είδηση ότι το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στα πρόθυρα να εγκρίνει την εφαρμογή «λευκής εβδομάδας» διακοπών για τα σχολεία. Η πρόταση για διακοπές λίγων ημερών μετά την Καθαρά Δευτέρα, εξετάζεται έπειτα από πρόταση των ξενοδόχων προς τον πρωθυπουργό, με στόχο να ενισχυθεί η αγορά εσωτερικού τουρισμού. Παρά τις αντιδράσεις, οι ξενοδόχοι επιμένουν και σήμερα συμμετέχουν σε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας υπό τον Κ.Αρβανιτόπουλο και με τη συμμετοχή της Όλγας Κεφαλογιάννη.

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα, Τρίτη, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για την πορεία των ερευνών σχετικά με τους μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Νέα αυτοκτονία, η πέμπτη τους τελευταίους μήνες, σημειώθηκε στις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου, όπου η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 28χρονο κατάδικο από τη Βουλγαρία που εξέτιε ποινή φυλάκισης 12 ετών και ο οποίος εντοπίστηκε κρεμασμένος στο κελί του, τα ξημερώματα της Τρίτης. Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα ξεκινά η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Μίμι Κοντέλι. 

Η υπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Δ.Αβραμόπουλο το απόγευμα της Τρίτης. Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα με την Βουλγαρία, εντοπίστηκε ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος αναχώρησε οδικώς προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιάπης πέρασε οδικώς από το τελωνείο, τού έγινε ενδελεχής έλεγχος και ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμος.

Κόσμος

Εκθέτοντας το σκεπτικό με το οποίο απορρίφθηκε ως αντισυνταγματικός ο εκλογικός ιταλικός νόμος, το περίφημο «γουρουνάκι», το Συνταγματικό Δικαστήριο θέτει τα όρια του νέου νόμου στον οποίο προσπαθούν να συμφωνήσουν τα κόμματα στη Ρώμη. Το Δικαστήριο υπογράμμισε πως η αντισυνταγματικότητα του παλιού νόμου δεν επηρεάζει τη νομιμοποίηση της σημερινής Βουλής και της σημερινής Γερουσίας (όπως υποστήριζε το M5S του Μπέπε Γκρίλο). Χωρίς συμφωνία για το νέο εκλογικό νόμο πριν τις επόμενες εκλογές, η Ρώμη θα πήγαινε στις κάλπες με απλή αναλογική.

Την «ετοιμότητά» του να διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) δήλωσε ο γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς. To ΕΛΚ αναμένεται να δώσει το χρίσμα στον υποψήφιό του στις αρχές Μαρτίου, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πάνω από 200 πολίτες του Νοτίου Σουδάν πνίγηκαν, όταν το πλοίο με το οποίο προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φρίκη του εμφυλίου, βυθίστηκε στον Λευκό Νείλο. Το Νότιο Σουδάν, το οποίο αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος το 2011, βρίσκεται στη δίνη εμφυλίου πολέμου, καθώς ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, Ρικ Μάκαρ, δεν αναγνωρίζει την εξουσία του νυν προέδρου Σάλβαρ Κιρ.

Επρόκειτο να είναι μια συνέντευξη Τύπου για την οικονομία, όπου οι επιδόσεις του δεν είναι ιδιαίτερα καλές. Το μαρτυρούν άλλωστε η πραγματικότητα, αλλά και οι δημοσκοπήσεις. Όμως ο πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ δύσκολα θα αποφύγει τις ερωτήσεις για την ιδιωτική του ζωή μετά τις αποκαλύψεις για το δεσμό του με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ και τη νοσηλεία της επίσημης συντρόφου του Βαλερί Τριερβελέρ.

Σε κλίμα έντασης προσέρχονται οι Αιγύπτιοι στις κάλπες για να κυρώσουν ή να απορρίψουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, σε ένα δημοψήφισμα που θεωρείται η πρώτη πράξη στη δύσκολη προσπάθεια επανόδου της χώρας στην ομαλότητα. Η έκβαση του δημοψηφίσματος αναμένεται να καθορίσει και το εάν ο στρατηγός αλ Σίσι -που κρατά ουσιαστικά τα ηνία στη χώρα από τον Ιούλιο και θεωρείται «άτυπος υπογράφων» των συνταγματικών αλλαγών- θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Αιγύπτου στις εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Οικονομία

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές κατοχυρώνουν βραχυχρόνια κέρδη. Οδηγίες για τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) βάσει του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αλλά και οδηγίες για τη μεταβολή στοιχείων και τη διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας περιλαμβάνει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη. Η συννεφιασμένη Βρετανία αναδεικνύεται ως η πλέον αναπτυσσόμενη αγορά της Ευρώπης για την κατασκευή ηλιακών πάρκων σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg , στο οποίο υπογραμμίζεται πως η παραγωγή ενέργειας από ηλιακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα έχει επιβραδυνθεί λόγω των περικοπών στις επιδοτήσεις και της στροφής πολιτικής.

Αθλητισμός

Αρκετά μεγάλη είναι η διαφορά στις οικονομικές απαιτήσεις του Τάσου Λαγού σε σχέση με όσα του προσφέρει ο Παναθηναϊκός προκειμένου ο νεαρός άσος να υπογράψει νέο συμβόλαιο. Προς το παρόν οι συζητήσεις που έχουν γίνει δεν έχουν αποφέρει καρπούς με τον αμυντικό των Πρασίνων να μένει ελεύθερος το καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, ο ΑΠΟΕΛ του Γιώργου Δώνη φέρεται να έχει κάνει πρόταση στον Γκόρντον Σίλντενφελντ με τους Πράσινους να είναι θετικοί στο ενδεχόμενο παραχώρησής του.

Κάτοικος Τούμπας από τον Ιανουάριο θα γίνει τελικά ο Μάαρτεν Μάρτενς αφού ο ΠΑΟΚ ήρθε σε συμφωνία με την Άλκμααρ στις 300.000 ευρώ ώστε να έρθει άμεσα στην Ελλάδα ο Βέλγος. Υπενθυμίζεται ότι ο 29χρονος μέσος είχε υπογράψει και ανακοινωθεί από τη διοίκηση του «δικέφαλου» του Βορρά για το καλοκαίρι οπότε και θα έμενε ελεύθερος, αλλά τόσο η επιθυμία του ίδιο, όσο και του Χουμπ Στέφενς, έκαναν τους ανθρώπους της ομάδας να επισπεύσουν τον ερχομό του.

Ξανά στην κορυφή της Premier League βρίσκεται η Αρσεναλ «εξολοθρεύοντας» μέσα σε λιγότερα από 60 δευτερόλεπτα την Αστον Βίλα. Ο Γουϊλσιρ στο 34' άνοιξε το σκορ και 17 δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα των γηπεδούχων, ο Ζιρού έγραψε το 2-0! Μείωσε ο Μπέντεκε στο 76'.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1690:O γερμανός οργανοποιός Γιόχαν Ντένερ από το Νυρεμβέργη κατασκευάζει το πρώτο κλαρινέτο.

1761:Η τρίτη μάχη του Πανιπάλ μεταξύ Ινδών και Αφγανών. Η νίκη των Αφγανών εξασθενίζει σημαντικά την Ινδία και καθιστά δυνατή την κατάληψή της από τους Βρετανούς αργότερα.

1822:Ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κυριεύουν την Ακροκόρινθο.

1914:Ο Χένρι Φορντ ανακοινώνει καινοτομίες στη γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων της εταιρείας του. Ένα αυτοκίνητο χρειάζεται τώρα 93 λεπτά για να κατασκευασθεί από 12 ώρες προηγουμένως.

1915: Ο επιτελάρχης και μετέπειτα δικτάτωρ Ιωάννης Μεταξάς σε υπόμνημά του προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο με τίτλο «Μικρά Ασία: δυνατότητες διανομής» προβάλλει ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με ενδεχόμενη εκστρατεία στο μικρασιατικό έδαφος.

1959:Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αθλητικής εφημερίδας «Ομάδα». Υπήρξε η πρώτη μικρού σχήματος εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα στην Ελλάδα. Σήμερα κυκλοφορεί ως ένθετο στην εφημερίδα «Τα Νέα».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1861:Μεχμέτ ΣΤ’, τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (Θαν. 16/5/1926)

1896:Τζον Ντος Πάσος, αμερικανός συγγραφέας. (Μανχάταν Τράνσφερ, 42ος Παράλληλος) (Θαν. 28/9/1970)

1918:Δημήτρης Τσαφέντας, ελληνικής καταγωγής νοτιοαφρικανός, που το 1966 δολοφόνησε τον πρωθυπουργό του απαρτχάιντ Χέντρικ Φέρβερντ, επειδή οι αρχές του απαγόρευσαν να παντρευτεί μία μαύρη. (Θαν. 7/10/1999)

ΘΑΝΑΤΟΙ

1742:Έντμουντ Χάλεϊ, βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός, που υπολόγισε τη τροχιά ενός κομήτη και του έδωσε το όνομά του (Kομήτης του Χάλεϊ). (Γεν. 8/11/1656)

1898:Λιούις Κάρολ, φιλολογικό ψευδώνυμο του Τσαρλς Λούντβιτζ Ντόντγκσον, άγγλος συγγραφέας. (Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων) (Γεν. 27/1/1832)

1951:Γρηγόριος Ξενόπουλος, μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων. (Γεν. 9/12/1867)







Δεν υπάρχουν σχόλια: