08 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος και ο Ηρακλής Κωστάρης είναι οι άλλοι δύο καταδικασθέντες για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη που λαμβάνουν πενθήμερες άδειες αλλά επιστρέφουν εγκαίρως και τηρούν τους όρους που τους επιβάλλονται. Από τα ηγετικά στελέχη της 17Ν, οι μόνοι που δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα καμία άδεια είναι ο καταδικασμένος ως αρχηγός της οργάνωσης Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Η Αστυνομία είχε προειδοποιήσει τις δικαστικές Αρχές και το υπουργείο Δικαιοσύνης για τους κρατουμένους που δεν επιστρέφουν στις φυλακές χρησιμοποιώντας τις άδειες ως μέσο για να δραπετεύσουν, ωστόσο το σήμα της Ασφάλειας φαίνεται ότι αγνοήθηκε.

Να μην παραστεί στην αποψινή τελετή εγκαινίων της ελληνικής προεδρίας προσανατολίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να υπογραμμίσει τη διαφωνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις προτεραιότητες και τους προσανατολισμούς της κυβέρνησης για την ελληνική προεδρία της ΕΕ. Την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε η είδηση της απόδρασης του καταδικασμένου για την 17 Νοέμβρη Χριστόδουλου Ξηρού. Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι ανησυχεί βαθύτατα από την εξέλιξη και πως συνεργάζεται με έλληνες αξιωματούχους για την υπόθεση, ενώ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Ξηρό και να τον στείλει στη φυλακή.

Ένα ευρώ ανά συνταγή θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν από σήμερα, Τετάρτη, οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, από το μέτρο εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονται να εκτελούν συνταγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Κόσμος

Αστυνομικοί και πυροσβέστες που βρίσκονταν σε υπηρεσία στη Νέα Υόρκη την ημέρα των Δίδυμων Πύργων κατηγορούνται για απάτη σε βάρος του δημοσίου, παίρνοντας επιδόματα αναπηρίας επειδή επικαλέστηκαν ψυχικές διαταραχές που δεν είχαν. Η εισαγγελική έρευνα διαπιστώνει μάλιστα ύπαρξη κυκλώματος, που «δασκάλευε» τους ένστολους στο πώς να ξεγελάσουν τις επιτροπές. Τα στοιχεία που φέρονται διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των 72 κατηγορουμένων προέρχονται ακόμη και από τους λογαριασμούς τους στο Facebook.

Με τις δυνάμεις ασφαλείας σε υψηλό συναγερμό συνέρχεται εκ νέου το δικαστήριο που δικάζει τον ανατραπέντα Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και άλλα ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Παράλληλα, και ενώ η Αίγυπτος ετοιμάζεται για δημοψήφισμα επί των συνταγματικών τροποποιήσεων, εντείνονται οι εκτιμήσεις πως ο στρατηγός αλ Σίσι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Σφοδρότατα επικριτικός στην στάση που κράτησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στην εκστρατεία στο Αφγανιστάν εμφανίζεται ο Ρόμπερτ Γκέιτς, πρώην υπουργός Άμυνας, στα απομνημονεύματά του από την θητεία του στο Πεντάγωνο. Ο Ομπάμα, υποστηρίζει, «δεν πίστευε στην ίδια του την στρατηγική για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ήθελε μόνο να φύγει» θεωρώντας τον σχεδόν σίγουρα «χαμένη υπόθεση». «Εκτιμούμε τις διαφορετικές απόψεις σε ζητήματα ασφαλείας» περιορίστηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το σενάριο ότι ο Μίκαελ Σουμάχερ πήγαινε με αρκετά χαμηλή ταχυτήτα την ώρα του δυστυχήματος φέρεται να επιβεβαιώνει, σύμφωνα με γαλλικό μέσο, το βίντεο από το κράνος του. Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνέντευξη Τύπου των αρχών που ερευνούν την υπόθεση, στην οποία αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία της έρευνας γύρω από το ατύχημα.

Η επέλαση της «πολικής δίνης» στις αμερικανικές Πολιτείες έχει στοιχίσει, την ημέρα του σφοδρότερου χτυπήματός της, τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα άτομα, χωρίς να αφήνει αλώβητο ούτε τον συνήθως θερμό Νότο. Ο συνδυασμός εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών με τους ανέμους έχει παγώσει τις ΗΠΑ, ερημώνοντας τους δρόμους και προκαλώντας κίνδυνο σοβαρού κρυοπαγήματος ακόμη και με έκθεση μερικών λεπτών σε ανοικτό χώρο.

Οικονομία

Την έγκριση της τρόικας θα πρέπει να λάβει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένει την επιστροφή των κλιμακίων της τρόικας την επόμενη εβδομάδα για να ρυθμίσει ζητήματα σχετικά με τους όρους διενέργειας των μελλοντικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες που μετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις θα πληρώνονται στις Εφορίες οι οφειλές των φορολογουμένων. Εγκύκλιος που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης αναφέρει πως η καταβολή των φόρων και των λοιπών δημοσίων εσόδων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας διενεργείται σε πιστωτικά ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ., με τη χρήση κωδικού πληρωμής.

Η γερμανίδα Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ είναι επισήμως από την Τρίτη υποψήφια για να συμμετάσχει στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά την πρόσφταη αιφνιδιαστική παραίτηση του επίσης γερμανού Γέργκ Άσμουνσεν.

Αθλητισμός

Χειρότερα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2014 για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προσεχή αντίπαλο του Ολυμπιακού στους «16» του Champions League. Συγκεκριμένα, μετά την ήττα (2-1) από την Τότεναμ την πρωτοχρονιά στην Premier League, ακολούθησε ο αποκλεισμός στο Κύπελλο από τη Σουόνσι (ήττα 1-2) και το βράδυ της Τρίτης, η ομάδα του Ντέιβιντ Μόγιες, γνώρισε την ήττα με 2-1 (45' αυτ. Γκιγκς , 65' πεν. Μπορίνι - 52' Βίντιτς) από τη Σάντερλαντ στον πρώτο ημιτελικό (υπάρχει και ρεβάνς στο «Όλντ Τράφορντ») του αγγλικού Λιγκ Καπ. Παίκτης του Λεβαδειακού και με τη...βούλα είναι από σήμερα ο Πάουλο Ασουνσάο. Οι Βοιωτοί κατάφεραν με μεθοδευμένες κινήσεις να αποσπάσουν την υπογραφή του 34χρονου Βραζιλιάνου αμυντικού μέσου, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία τους.

Με το «δεύτερο πιάτο» της Γ' φάσης, συνεχίζεται την Τετάρτη το κύπελλο Ελλάδας. Στους πρώτους αγώνες της συγκεκριμένης φάσης, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης (20:00) και είναι το φαβορί, όπως και ο Πανιώνιος, που φιλοξενείται από τον Αιγινιακό (17:30). Την Πέμπτη, ο ΠΑΟΚ φιλοξενείται στο Καυτανζόγλειο από τον Ηρακλή και ο Ολυμπιακός Βόλου θα αντιμετωπίσει τον Αστέρα Μαγούλας.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1977: Έντεκα τόνοι χασίς, κρυμμένοι μέσα σε κεντήματα, κατάσχονται στον Ισθμό της Κορίνθου. Αυτό ακριβώς το γεγονός εμπνέει τον Βασίλη Τσιτσάνη που γράφει το τραγούδι το «Βαπόρι απ’ την Περσία».

1991: Ο εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας χάνει την ζωή του κατά την διάρκεια συμπλοκών σε Λύκειο της Πάτρας που στα πλαίσια μαθητικών κινητοποιήσεων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1935: Elvis Presley, ο βασιλιάς του rock n’ roll.

1947: David Bowie, Βρετανός μουσικός που σημάδεψε τον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο με την παρουσία του.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1324: Marco Polo, Βενετός έμπορος που εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εξερευνητές του κόσμου.

1642: Galileo Galilei, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: