05 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 4

Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος καλεί τη Γερμανία να δείξει περισσότερη ευελιξία τόσο στην Ευρώπη, όσο και απέναντι στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο κ. Βενιζέλος προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε απειλή για τον γερμανό φορολογούμενο και θέτει το θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Οι βολές του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης, κατά του μέτρου της καταβολής 25 ευρώ από τους πολίτες για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, δεν φαίνεται να πτοούν τον υπουργό Υγείας Αδ.Γεωργιάδη, ο οποίος επιμένει να το υπερασπίζεται, χαρακτηρίζοντάς το «κοινωνικά δίκαιο». Ωστόσο, το γεγονός ότι τα 25 ευρώ θα πληρώνουν και οι άνεργοι, φαίνεται να δημιουργεί προβληματισμό πλέον στην κυβέρνηση, που αναζητά τρόπο εξαίρεσής τους από το μέτρο.

Μετά την εορταστική ανάπαυλα, η εσωκομματική γκρίνια επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ. Η κίνηση των 75 βουλευτών, με ανακοίνωσή της, ασκεί έντονη κριτική στην ηγεσία του κόμματος, επαναφέροντας το ζήτημα της έλλειψης συγκεκριμένου πλαισίου συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ παράλληλα ζητά να υπάρξει σαφής πολιτική διαφοροποίηση από τη ΝΔ εν όψει των εκλογών του Μαΐου.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά, θα έχει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει τον ρόλο της τρόικας και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας. Ο αυστριακός ευρωβουλευτής θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιρλανδία, εν όψει της επίσημης παρουσίασης της έκθεσή του για την τρόικα στο Ευρωκοινοβούλιο στις 16 του μηνός.

Η γερμανική εταιρία Krauss-Maffei Wegmann διέψευσε εκ νέου τις κατηγορίες για διαφθορά στο σκάνδαλο των ελληνικών εξοπλισμών, δίνοντας εντολή για τη διενέργεια σχετικής ανεξάρτητης έρευνας.

Κόσμος

Μιλώντας για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη του πλαισίου μίας ειρηνευτικής συμφωνίας, χωρίς όμως ακόμη να έχει γίνει πράξη, αναχωρεί ο Τζον Κέρι από τη Μέση Ανατολή ολοκληρώνοντας τη δέκατη επίσκεψή του σε ένα χρόνο με στόχο να περισώσει τον διακηρυγμένο στόχο της εξωτερικής πολιτικής του. Ο Κέρι συναντήθηκε το Σάββατο στη Ραμάλα με τον Μαχμούντ Αμπάς και την Κυριακή θα βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα.

Στρατιωτική αυτοκινητοπομπή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης ISAF δέχτηκε επίθεση το Σάββατο έξω από τη βάση της στη διπλωματική συνοικία της Καμπούλ, αλλά κανείς από τους στρατιώτες δεν τραυματίστηκε, δήλωσαν πηγές ασφαλείας και η ISAF. Η βάση βρίσκεται κοντά στη γερμανική και την ιταλική πρεσβεία.

Ανακοίνωση στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, οργάνωση συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα, αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας σε προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό -ισχυρισμός που εάν επιβεβαιωθεί θα συνιστά την πρώτη φορά που η οργάνωση αναγνωρίζει χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Την ίδια στιγμή, μαχητές της οργάνωσης δέχονται επίθεση από μετριοπαθείς ισλαμιστές και άλλες ομάδες ανταρτών στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, στο Ιράκ θέτουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Φαλούτζα...

Στα ομόφυλα και χωρισμένα ζευγάρια, στα παιδιά τους και τις νέες προκλήσεις που αποτελούν για την Καθολική Εκκλησία αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ομιλία του προς του ιθύνοντες καθολικών ταγμάτων. Στα παιδιά αυτά «δεν πρέπει να κάνουμε εμβόλιο κατά της πίστης» τόνισε ο ποντίφικας σε συνέχεια του ουσιαστικού «ανοίγματός» του σε ό,τι αφορά την επαφή με τους πιστούς και την μετάδοση της πίστης βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης κατανόησης.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται πλέον στα χέρια τζιχαντιστών, δήλωσε αξιωματούχος της δυτικής επαρχίας αλ-Άνμπαρ όπου μαίνονται επί ημέρες σφοδρές μάχες μεταξύ του ιρακινού στρατού και ένοπλων εξτρεμιστών. Μαχητές του «Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε», οργάνωσης συνδεόμενης με την Αλ Κάιντα, έχουν θέσει επίσης υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πόλης Ραμάντι.

Οικονομία

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ιταλικής οικονομίας εξέφρασε σε συνέντευξή του στη RAI το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Ενρίκο Λέτα, μετά την πτώση των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας στις 197 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. «Η μείωση του spread είναι αποτέλεσμα της θυσίας όλων των Ιταλών, μιας μεγάλης προσπάθειας. Η Ιταλία τώρα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή» δήλωσε και προανήγγειλε μείωση της φορολογίας.

Μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα, διακοπή της καταβολής του επιδόματος ΕΚΑΣ σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών, μειώσεις κύριων συντάξεων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ και αλλαγές στον υπολογισμό συντάξεων, καθώς και στα πλασματικά έτη ασφάλισης είναι η «προίκα» του νέου έτους σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλισης και των συνταξιοδοτικών παροχών.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αφορά στην έκπτωση επί του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές σε περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω αιθαλομίχλης.

Αθλητισμός

Από τη Νέα Υόρκη, μαζί με ομογενείς φίλους του Ολυμπιακού παρακολούθησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης το ματς με την Καλλονή. Ο πρόεδρος των Ερυθρολεύκων μίλησε σε όσους βρέθηκαν στον σύνδεσμο της ομάδας για το μέλλον και το παρόν του συλλόγου, τονίζοντας ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ελίτ, ενώ προσέθεσε ότι η ομάδα σφύζει από υγεία.

Μόνη πρώτη έμεινε στην κατάταξη της Primera Division η Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά με ένα παιχνίδι περισσότερο από την Μπαρτσελόνα, καθώς στην εναρκτήρια αναμέτρηση της 18ης αγωνιστικής νίκησε στο «Ροσαλέδα» τη γηπεδούχο Μάλαγα 1-0. Στις αναμετρήσεις που ακολούθησαν η Βαγιαδολίδ έμεινε στο 0-0 στην έδρα της απέναντι στην ουραγό Μπέτις, ενώ η Βαλένθια νίκησε στο «Μεστάγια» τη Λεβάντε 2-0 στο τοπικό ντέρμπι.

Ισόπαλη 1-1 αναδείχθηκε η Εθνική ομάδα κάτω των 18 με την αντίστοιχη του Αζερμπαϊτζάν στον πρώτο αγώνα της για το διεθνές φιλικό τουρνουά «Βαλεντίν Γκρανάτκιν», που διοργανώνει η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ρωσίας.

σαν σημερα 6

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1889: Εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αμερικανικό έντυπο η λέξη hamburger, για να περιγράψει τη συγκεκριμένη μορφή sandwich.

1913: Πραγματοποιείται η Ναυμαχία της Λήμνου. Το ελληνικό ναυτικό, με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», κατατροπώνει τους Τούρκους που καταφεύγουν σε άτακτη υποχώρηση, έχοντας υποστεί σημαντικές απώλειες. Από ελληνικής πλευράς σημειώθηκε μόνο ένας τραυματισμός.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

469 π.Χ: Σωκράτης, αρχαίος φιλόσοφος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1979: Charles Mingus, Αμερικανός τζαζίστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: