30 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Διαταραχές Μνήμης και Άνοια : Νεότερα δεδομένα και προκλήσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής» διοργανώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο από την «Αποστολή», υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Σε τέσσερις συλλήψεις επιχειρηματιών για χρέη προς το Δημόσιο προχώρησε την Πέμπτη η Αστυνομία. Τα χρέη ξεπερνούν συνολικά τα 7 εκατ. ευρώ. Δεν αναιρώ τίποτα από όσα είπα χθες για τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αυστριακός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας.

Χθες ο κ. Κάρας ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επί μία ώρα δεν απαντούσε τίποτα. Έντονες εξακολουθούν να είναι οι αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα είπε ο Ότμαρ Κάρας, εκ των ελεγκτών της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, για τον Αλέξη Τσίπρα. Για «απρέπειες» μίλησε ο Π.Σκουρλέτης, ενώ ο Σ.Κεδίκογλου τόνισε: «Από εκεί που ήταν σεβαστός και 'θεός', ξαφνικά όταν είδαν ότι δεν τους βολεύουν αυτά που λεει τον έριξαν στον πυρ το εξώτερον».

Παρέμβαση και του Ευ.Βενιζέλου. Στηρίζει Τσίπρα ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, κόντρα στον Κάρας. Για στερεότυπους χαρακτηρισμούς και την ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων εναντίον πληθυσμιακών ομάδων που οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο μισαλλοδοξίας και αδυναμίας σεβασμού του διαφορετικού, κάνει λόγο ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τον χειρισμό των ΜΜΕ της υπόθεσης της τετράχρονης Μαρίας, που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά.

Κόσμος:Ως εκβιαστική απορρίπτει η ουκρανική αντιπολίτευση την πρόταση που πέρασε στη Βουλή για αμνηστία στους συλληφθέντες εάν οι διαδηλωτές απομακρυνθούν από «τα περισσότερα κτίρια» που βρίσκονται υπό κατάληψη. Μέτρα από την ΕΕ σε βάρος του Γιανούκοβιτς ζητά ο Κλίτσκο. Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία καταδικάζουν τη βία εναντίον διαδηλωτών, ενώ αναφορές θέλουν το αμερικανικό Κογκρέσο να προετοιμάζει κυρώσεις σε βάρος και των δύο πλευρών της διένεξης αν κλιμακωθεί η βία και η Ρωσία βάζει στον πάγο την οικονομική βοήθεια. Βελτίωση εμφανίζει ο καιρός στις ΗΠΑ.

Ο παγωμένος «εφιάλτης» - όπως τον χαρακτηρίζει το CNN - που έπληξε την Ατλάντα υποχωρεί σταδιακά. Ένα κοριτσάκι γεννήθηκε σε αποκλεισμένο από τον πάγο αυτοκίνητο. Η κακοκαιρία στοίχισε τη ζωή σε δέκα άτομα. Το κίνημα Πέντε Αστέρων, με επικεφαλής τον Μπέπε Γκρίλο, κίνησε την Πέμπτη τη διαδικασία για την παραπομπή σε δίκη του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για παραβίαση του Συντάγματος. Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι σχεδόν αδύνατη η παραπομπή του Ναπολιτάνο στη Δικαιοσύνη και πολλοί κάνουν λόγο για κίνηση «εντυπωσιασμού» εκ μέρους του Γκρίλο.

Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch υποστηρίζει ότι οι συριακές Αρχές κατεδάφισαν ολόκληρες περιοχές κατοικιών ως εκφοβισμό και αντεκδίκηση σε κατοίκους που είχαν ταχθεί στο πλευρό των αντικαθεστωτικών. Πρόκειται, σύμφωνα με την αναφορά της HRW, για επτά περιοχές στις οποίες οι κατεδαφίσεις έγιναν επισήμως είτε ως μέρος οικιστικών σχεδίων είτε για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατοικιών.

Υπέκυψε στις ευρωπαϊκές πιέσεις η Μάλτα, σχετικά με το σχέδιό της να πωλεί υπηκοότητες σε ξένους πολίτες. Πλέον, η χώρα θα απαιτεί από τους αιτούντες να έχουν ζήσει στη νησιωτική χώρα για τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την χορήγηση υπηκοότητας.  Έντονη ήταν η αντίδραση της ΕΕ στον νόμο που επέτρεπε σε πλούσιους πολίτες να αγοράζουν την υπηκοότητα της Μάλτας (επομένως και την ευρωπαϊκή υπηκοότητα).

Οικονομία: Μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης αναμένει για το 2014 το ΙΟΒΕ, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει τη συνέχιση της ύφεσης για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 26% φέτος, ενώ και οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα αποκλιμακωθούν οριακά με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο - 0,3%.

Για προγράμματα εργασιακής ειλωτείας και για νέους «βορά» στον Μινώταυρο της τρόικας κάνει λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για δημιουργία 440.000 θέσεων απασχόλησης. «Οι νέοι και νέες με πολλά τυπικά προσόντα δεν είναι πια 'η γενιά των 700 ευρώ', ούτε καν 'η γενιά των 500 ευρώ', αλλά η γενιά της εργασιακής ειλωτείας» αναφέρει.

Σταθεροποιητικά κινείται στο άνοιγμα των συναλλαγών της Πέμπτης το Χρηματιστήριο Αθηνών διατηρώντας αποστάσεις από το νευρικό κλίμα των διεθνών αγορών. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.127,10 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,07%.

Αθλητισμός:Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ηλίας Αναστασάκος, μιλώντας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά την άσχημη πτώση που είχε στο παιχνίδι της περασμένης Δευτέρας με τον Παναιτωλικό. Ο έμπειρος επιθετικός του Εργοτέλη, που υπέστη εγκεφαλική θλάση και αναμένεται να μείνει αρκετό καιρό εκτός αγωνιστικών χώρων, έκανε δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό, τονίζοντας ότι το θέμα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που θα έπρεπε. 

Μικρότερη θα είναι η ποινή που θα εκτίσει ο Χρήστος Λισγάρας, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στην απαγορευμένη ουσία οξιλοφρίνη, σε έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, μετά τον αγώνα πρωταθλήματος του Αστέρα Τρίπολης με την Καλλονή. Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, αν και διατήρησε την ποινή αποκλεισμού ενός έτους που είχε επιβληθεί από την πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στο τελευταίο πεντάμηνο της ποινής.

Όπερ σημαίνει ότι ο αμυντικός του Αστέρα θα έχει δικαίωμα επιστροφής στους αγωνιστικούς χώρους μετά τις 21 Απριλίου 2014. Με τον αγώνα ΠΑΟΚ - Απόλλων Σμύρνης στην Τούμπα πέφτει την Πέμπτη (20:00 OTE sport) η αυλαία των πρώτων αγώνων της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο ΠΑΟΚ θα επιδιώξει να φτάσει από σήμερα σε σκορ πρόκρισης ώστε να μην μπει σε μπελάδες στη ρεβάνς της Ριζούπολης.
 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1595: Το αριστούργημα του Shakespeare «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.

1965: Καθιερώνεται με νόμο στην Ελλάδα η 35ετία των δημοσίων υπαλλήλων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1882: Franklin Delano Roosevelt, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο μόνος στην ιστορία της χώρας που εξελέγη τέσσερις φορές.

1937: Vanessa Redgrave, ηθοποιός αγγλικής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1948: Μαχάτμα Γκάντι, εμβληματικός Ινδός πολιτικός που δολοφονήθηκε από ινδουιστές εξτρεμιστές.

1951: Ferdinand Porsche, Αυστριακός κατασκευαστής αυτοκινήτων. Ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας όπως και σχεδιαστής του θρυλικού «σκαραβαίου».

1975: Ορέστης Μακρής, ηθοποιός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: