21 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συνεχίζεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης υπεξαίρεσης των 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Μετά την απόφαση - σταθμό του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές αποδοχών στους ένστολους, ανοίγει - όπως όλα δείχνουν - ο δρόμος των διεκδικήσεων και για άλλες ομάδες που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και υπέστησαν μειώσεις με τον ίδιο νόμο. Πρόκειται για πανεπιστημιακούς, δικαστικούς και γιατρούς, που έχουν ήδη προσφύγει μεμονωμένα ή κατά ομάδες στη Δικαιοσύνη.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη για την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και μικροκομματικά συμφέροντα. Την άποψη ότι το μήνυμα του Χριστόδουλου Ξηρού είναι μια προσπάθεια αφύπνισης και «μετωπικής δράσης» κι όχι προαναγγελία «αιματοκυλίσματος της Ελλάδας» εξέφρασε ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης. Πέντε άτομα συνελήφθησαν για τη διπλή δολοφονία του 64χρονου πατέρα και του 32χρονου γιου του, που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, εκτός από τον 61χρονο δράστη, συνελήφθησαν δύο 24χρονοι, ένας 28χρονος και ένας 33χρονος.

Κόσμος: Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: δεν πρόκειται να υπάρξει ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης εφ' όλης της ύλης. Ο ίδιος είπε ότι θα εφαρμόσει το νόμο σε κάθε περίπτωση, αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτό σημαίνει και εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος, που προβλέπει ακόμα και άρση αυτονομίας. Μολότοφ και πέτρες από τη μία πλευρά, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες από την άλλη: Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την ουκρανική αστυνομία τη νύχτα στο Κίεβο, όπου η πολιτική ένταση βρίσκεται στο κόκκινο. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Γιανούκοβιτς ότι πληρώνει κακοποιούς που δρουν ως «προβοκάτορες» για όξυνση της κατάστασης. Κινδύνο να βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση βλέπει η Ρωσία, που καλεί την ΕΕ «να μην παρεμβαίνει». 

Σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς και των πολιτικών εξελίξεων στη Τουρκία, ξεκινά την Τρίτη τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένα πρώτο βήμα για αναστροφή του κλίματος επιχείρησε από την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Σερβίας-ΕΕ ανοίγει στις Βρυξέλλες με την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελου Βενιζέλου, και παρουσία του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε. Η απόσυρση της πρόσκλησης του ΟΗΕ στο Ιράν για τη συριακή διάσκεψη «είναι φυσικά λάθος, αλλά δεν είναι καταστροφή», λέει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αμβλύνοντας τους τόνους στη διαμάχη τις παραμονές της «Γενεύης ΙΙ». Το προσκλητήριο στην Τεχεράνη είχε προκαλέσει, εκτός από τη δυσφορία των ΗΠΑ, την απειλή της συριακής αντιπολίτευσης για αποχώρηση από τις συνομιλίες.

Οικονομία: Σε διεξοδική αξιολόγηση των φορολογικών καθεστώτων των κρατών μελών ώστε να προσδιοριστεί κατά πόσο αυτά θέτουν σε μειονεκτική θέση τους Ευρωπαίους πολίτες που μετακινούνται εντός της ΕΕ θα προβεί εντός του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,26%.

Εκατοντάδες είναι οι αναφορές λογιστών και εργαζόμενων σε λογιστήρια, οι οποίοι δηλώνουν πως κινδυνεύουν ακόμη και με απόλυση λόγω ανθρώπινων σφαλμάτων στην υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, τα οποία δεν μπορούν να διορθωθούν. Την ίδια στιγμή, αντιμέτωποι με προσαυξήσεις είναι όσοι υπέβαλαν χρεωστικές δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, πλήρωσαν μέρος του φόρου, αλλά από λάθος δεν δήλωσαν ελάχιστη καταβολή, αλλά εφάπαξ πληρωμή.

Αθλητισμός: Στον αγώνα που έριξε την «αυλαία» της 22ης αγωνιστικής της Premier League, Γουεστ Μπρομ και Έβετον αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Το σκορ για την Έβερτον άνοιξε ο Μιραλάς (41') αλλά ο Λουγκάνο στο 75' χάρισε τον βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του. Παίκτης της ΑΕΚ θα είναι από το καλοκαίρι ο Δημήτρης Κολοβέτσιος. Οπως μετέδωσαν τα Μέσα των Ιωαννίνων, ο νεαρός αμυντικός του ΠΑΣ Γιάννινα μετέβη στην Αθήνα και αποδέχθηκε πρόταση για τετραετή συνεργασία με την Ένωση. Λαρισαίος στην καταγωγή, ο Κολοβέτσιος έκανε ντεμπούτο στη Σούπερ Λιγκ με την ΑΕΛ σε ηλικία 18 ετών.

Στο μεταξύ, αμέσως μετά την είδηση της συμφωνίας με τον Κολοβέτσιο, έγινε γνωστό ότι η ΑΕΚ έκλεισε και τον τερματοφύλακα του Πανιωνίου, Γιάννη Ανέστη για τη νέα σεζόν! Ο ΟΦΗ ήταν ο νικητής στο «ντέρμπι» της Κρήτης επικρατώντας εκτός έδρας του Πλατανιά με 2-0 στην αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 20ή αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα. Τα γκολ για τους φιλοξενούμενους πέτυχαν οι Περογαμβράκης (47΄) και Ζε Εντουάρντο (74΄).


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ): 1898: Η Ελλάδα τίθεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο λόγω πτώχευσης.

1911: Διεξάγεται το πρώτο rally του Monte Carlo.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1905: Christian Dior, Γάλλος σχεδιαστής μόδας.

ΘΑΝΑΤΟΙ:  1950: George Orwell, Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: