17 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Απάντηση στα σενάρια που προκλήθηκαν από το «χρησμό» του Κ.Παπούλια έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η νέα Βουλή που θα προκύψει μετά από τις βουλευτικές εκλογές. Η τοποθέτηση έγινε στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για τα «τραπεζικά σκάνδαλα», στην οποία απάντησε ο Γ.Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο μπροστά της, ενώ έκανε λόγο για πρωτόγνωρη διαδικασία κάθαρσης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλους τους τομείς. «Με έσωσε η πίστη μου, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πώς θα επιβιώσω, με βοήθησε πολύ η δύναμη ψυχής» δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο επιχειρηματίας Μανώλης Καραμολέγκος, λίγα 24ωρα μετά την απελευθέρωσή του από τους απαγωγείς. Ο αρτοβιομήχανος δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες της υπόθεσης, καθώς - όπως είπε- η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Μήνυση σε βάρος των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Ιωάννας Κλάπα, Μαρίας Δημητροπούλου και του αρμόδιου εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, κατέθεσε ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης. Στον εισαγγελέα Εφετών οδηγείται την Παρασκευή ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» Κώστας Σακκάς. Ο Κ.Σακκάς συνελήφθη εκ νέου από την Αντιτρομοκρατική καθώς αποτυπώματά του ταυτοποιήθηκαν με αποτυπώματα στη γιάφκα στο Χαλάνδρι, που έχει εντοπιστεί από το 2009. Συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Εφετείο. Η μείωση της επιβατικής κίνησης, η τιμή των καυσίμων και η διακοπή της ροής κίνησης κεφαλαίων από τις τράπεζες προς τις εταιρείες, είναι οι κύριες αιτίες που ενδέχεται να φέρουν το «μπλακάουτ» στη γραμμή Πειραιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Καστέλι. «Φουρτούνες» και σε άλλες γραμμές, λόγω περιορισμού των κονδυλιών -κατά συνέπεια και του ενδιαφέροντος δρομολόγησης πλοίων.

Κόσμος: Ο Ιάπωνας Χίροο Ονόντα έφυγε ήσυχα από τη ζωή ενώ κοιμόταν στο σπίτι του στο Τόκιο σε ηλικία 91 ετών. Καθόλου ασυνήθιστο για έναν υπερήλικα, μόνο που ο πρώην στρατιώτης του αυτοκρατορικού στρατού έζησε κρυμμένος στη ζούγκλα των Φιλιππίνων έως το 1974, πιστεύοντας ότι ο πόλεμος συνεχιζόταν. Στην κεντρική πλατεία του Κιέβου παραμένουν κατασκηνωμένοι διαδηλωτές εναντίον της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς, ενώ το Κοινοβούλιο υπερψήφισε νόμο που περιορίζει τις συγκεντρώσεις και ποινικοποιεί συγκεκριμένες μεθόδους κινητοποιήσεων (ενώ εισάγει και «ρωσικού τύπου» πλαίσιο για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις). Μία ημέρα νωρίτερα, δικαστήριο στο Κίεβο είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις για τρεις μήνες, προκαλώντας ανησυχίες πως επίκειται επιχείρηση απομάκρυνσης των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. Τουλάχιστον 22 άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε την ώρα που η Αντιπολίτευση πραγματοποιούσε μία ακόμα αντικυβερνητική πορεία στο κέντρο της Μπανγκόκ. 

Οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα και το τέλος αυτού που αποκαλούν «σύστημα Τακσίν» (από το όνομα του αδελφού της), τον οποίο συνδέουν με γενικευμένη διαφθορά. Δεκάδες πυρκαγιές καίνε δασικές εκτάσεις στη νότια Αυστραλία την τελευταία και πιο επικίνδυνη, λόγω των ανέμων, ημέρα του κύματος καύσωνα που πλήττει την χώρα. Η Πυροσβεστική δεν αποκλείει ωστόσο ορισμένες φωτιές να οφείλονται σε εμπρησμό. Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του εξαιτίας πυρκαγιάς. Ο Νικολά Σαρκοζί, που έχει... πείρα στην αλλαγή συντρόφων μέσα στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο, φέρεται, σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο, να επικρίνει τον Φρανσουά Ολάντ για τον χειρισμό της υπόθεσης της Ζουλί Γκαγέ. «Ο Ολάντ εμφανίζεται γελοίος» φέρεται να είπε ο τέως γάλλος πρόεδρος, λέγοντας πως ανάλογες περιπέτειες είχε προσπαθήσει ο ίδιος να αποφύγει δημοσιοποιώντας εγκαίρως την σχέση του με την Κάρλα Μπρούνι.

Οικονομία: Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή. Πτωτικά κινούνται τα warrants των τραπεζών στον απόηχο των δηλώσεων του Γ. Στουρνάρα στη Βουλή ότι δεν θα αλλάξουν οι όροι των warrants. Νέες ενστάσεις για την σχεδιαζόμενη τραπεζική ενοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου μιλώντας σε εκδήλωση του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. 

Ο Τζακ Λιου επισήμανε πως η ΕΕ δεν κινείται αποφασιστικά για να στηρίξει τις τράπεζές της και χαρακτήρισε «ανεπαρκές» το σχέδιο που ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο για την ίδρυση ενός ταμείου σε βάθος δεκαετίας που μελλοντικά θα χειρίζεται τις εκκαθαρίσεις τραπεζών. Στην αποσαφήνιση ότι το σύνολο των προσπαθειών της Ελλάδας επικεντρώνεται στην επιστροφή της στις αγορές το 2014 προχώρησε στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στη Wall Street Journal.

Αθλητισμός: Η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ισπανίας επικρατώντας με 2-0 στην έδρα της Χετάφε, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί αφού στο πρώτο ματς είχε νικήσει με 4-0 στο Καμπ Νου. Αυτός που έκλεψε και πάλι τα βλέμματα ήταν ο Λιονέλ Μέσι ο οποίος σημείωσε και τα δύο τέρματα της ομάδας του. Ωστόσο, το δεύτερο ήταν αυτό που ξεσήκωσε όσους βρίσκονταν στο γήπεδο αφού πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, έχοντας ξεκινήσει την προσπάθειά του από το κέντρο του γηπέδου... Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης ο Μάαρτεν Μάρτενς και μάλιστα, αφού πρόβαρε την ασπρόμαυρη φανέλα για χάρη των φωτορεπόρτερ. 

Έκανε και τις πρώτες του δηλώσεις ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, λέγοντας πως θέλει να βοηθήσει τον «Δικέφαλο» να πετύχει του στόχους του. Ο Βέλγος μεσοεπιθετικός αποδείχτηκε... Άγγλος στο ραντεβού του, ενώ δεν έκρυψε τη χαρά του για τη νέα σελίδα στην καριέρα του. Άλλο πρωτάθλημα και άλλο Κύπελλο! Αυτός ο κανόνας ίσχυσε και στο γήπεδο, όπου πριν από λίγες ημέρες η Σοσιεδάδ ηττήθηκε με 5-1 για την Primera Division, όμως, αυτή τη φορά, όχι μόνο πήρε την εκδίκησης, αλλά επικρατώντας με 1-0 επί της Βιγιαρεάλ στο «Μαδριγάλ», πήρε και την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1817: Ο Ιωάννης Καποδίστριας γίνεται ελβετός πολίτης, σε αναγνώριση της συμβολής του στη δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας.

1893: Οι αμερικανοί καλλιεργητές ζάχαρης καταλύουν τη μοναρχία στη Χαβάη, όταν εξαναγκάζουν σε παραίτηση τη βασίλισσα Λιλιουοαλάνι.

1904: Ο Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.

1938: Η πρώτη διεθνής έκθεση σουρεαλισμού φιλοξενείται στην γκαλερί Καλών Τεχνών του Παρισιού (Νταλί, Έρνεστ, κλπ).

1962: Η διοίκηση του Ολυμπιακού εξαγγέλλει την κατασκευή γηπέδου στου Ρέντη, χωρητικότητας 110.000 θέσεων!

1991: Αρχίζει η επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου, κατά την οποία οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους επιτίθενται εναντίον του Ιράκ, που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Κουβέιτ. Το ίδιο βράδυ, το Ιράκ εκτοξεύει οκτώ πυραύλους Σκουντ εναντίον του Ισραήλ.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1501: Λέοναρντ Φουξ, γερμανός βοτανολόγος, που έδωσε το όνομά του στο φυτό Φούξια. (Θαν. 10/5/1556)

1860: Άντον Τσέχοφ, ρώσος θεατρικός συγγραφέας. (Ο Βυσσινόκηπος, Θείος Βάνιας, Τρεις Αδελφές) (Θαν. 2/7/1904)

1899: Αλ Καπόνε, ιταλόαμερικανός γκάνγκστερ που έδρασε στις ΗΠΑ την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. (Θαν. 25/1/1947)

ΘΑΝΑΤΟΙ: 395: Θεοδόσιος ο Μέγας, ο τελευταίος αυτοκράτορας της ενιαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. (Γεν. 11/1/347)

1468: Γεώργιος Καστριώτης, γνωστότερος ως Σκεντέρμπεης, εθνικός ήρωας των Αλβανών. (Γεν. 6/5/1405)

1984: Γιάννης Κωνσταντινίδης, συνθέτης λόγιας μουσικής. Έγινε γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης, γράφοντας τραγούδια ελαφράς μουσικής. (Γεν. 21/8/1903)










Δεν υπάρχουν σχόλια: