02 Ιουλίου, 2013

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΟΙΔΙΜΟ π. ΓΕΡΒΑΣΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ


Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 30 Ιουνίου μία σειρά από εκδηλώσεις του αοιδίμου Γέροντος π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου στις κατασκηνώσεις που ο ίδιος ίδρυσε στα Κ. Συχαινά. 

Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο Ναϋδριο της Αγίας Παρασκευής που ευρίσκεται στον αύλειο χώρο των κατασκηνώσεων, υπό του Αρχιμανδρίτου π. Γερβασίου Παρακεντέ και του Ιεροδιακόνου Ιεροθέου Ανδρουτσόπουλου, ενώ στο τέλος τελέσθηκε και Ιερό Μνημόσυνο. 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και εν συνεχεία Τρισάγιο στον τάφο του Γέροντος που ευρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Ναού. Κατόπιν, υπήρξε εκδήλωση εις την οποία ομίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Καραγεώργος

Η επισφράγιση της εκδηλώσεως έγινε από τον Μητροπολίτη Πατρών, ο οποίος ανακοίνωσε ότι του χρόνου συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την κοίμηση του αειμνήστου Γέροντος και  έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ανακομιδής των λειψάνων του.  


ΤΑ ΧAΛΚΙΝΑ ΕIΔΩΛΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛIΤΕΥΣΗΣ


Η Αριστερά έχει υφάνει τον ιστό της ιδεολογικής ηγεμονίας της (μια κατάσταση που τείνει να οδηγήσει το έθνος μας σε αφανισμό) με τη δημιουργία μιας σειράς ψεύτικων ειδώλων - από τη «γενιά του Πολυτεχνείου» και τη βιομηχανία παραγωγής «αντιστασιακών παρασήμων» μέχρι την «πολιτική ορθότητα» και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όλα τα παραπάνω τα υπερασπίζεται το συνδικάτο της παρακμής με φαρισαϊκή υστερία και πρωτοφανές πείσμα. Η στάση της Αριστεράς εξηγείται εύκολα. Η περιχαράκωση των κενόδοξων αξιών και των ασήμαντων συμβόλων της εντός ενός «άβατου», στο οποίο δεν χωρεί η κριτική, είναι προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της κυριαρχίας της στην Ελλάδα. Όπου εισχωρεί το σκληρό φως της λογικής και της ευθυκρισίας, υποστέλλονται οι σημαίες της παράταξης που στρέφεται εναντίον του έθνους και της Ιστορίας μας.

Έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η ομοβροντία των υποκριτικά «οργισμένων» αντιδράσεων στην περί Ανδρέα Παπανδρέου δήλωση του Μάκη Βορίδη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., στο Συνέδριο του κόμματος. Ο κ. Βορίδης είπε για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ: «Η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο. Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή». Ο βουλευτής της Ν.Δ. είπε κάτι που στα αυτιά των ψηφοφόρων του κόμματος, αλλά και του συνόλου των σκεπτόμενων Ελλήνων ηχεί ως αυτονόητο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της σημερινής κατάντιας. Η έφοδος των πρασινοφρουρών στο Δημόσιο, το «δικαίωμα» των οπαδών του που διορίστηκαν σε θέσεις-κλειδιά στο Δημόσιο να κάνουν «δωράκια» στον εαυτό τους, τα διχαστικά συνθήματα, η θεσμική και ιδεολογική νομιμοποίηση της κομμουνιστικής ανταρσίας που συνετρίβη το 1949 είναι μερικά από τα έργα που φέρουν την υπογραφή του μακαρίτη ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Στο άκουσμα του λόγου του κ. Βορίδη εξεμάνησαν οι συνήθεις ύποπτοι. Λες και η Νέα Δημοκρατία, επειδή συγκυβερνά - για λόγους ανάγκης - με το ΠΑΣΟΚ, έχει καμιά υποχρέωση να συγκαλύπτει την ιστορική αλήθεια...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τη μετακίνηση 5.000 εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο πλαίσιο άμεσης εφαρμογής της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για ειδικότητες ξένων γλωσσών, καλλιτεχνικών, πληροφορικής και γυμναστές. Σε αναβρασμό η εκπαιδευτική κοινότητα. Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στους εργαζόμενους επιρρίπτει την ευθύνη για το «μαύρο» που έπεσε στην ΕΡΤ ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρ.Λαζαρίδης. Δίνοντας τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα, δήλωσε ότι το «μαύρο» δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης, αλλά οφείλεται στο πειρατικό σήμα που εξέπεμπε η ΕΡΤ, καθώς στην κατάληψη του ραδιομεγάρου. Την ίδια ώρα, πάντως, έκανε λόγο για «ένα ταμπού που σπάσαμε· κάτι που ήθελε η κοινωνία και που το εγκρίνει». Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Βορίδη, είπε πως είναι απόψεις που συμμερίζεται ο πρωθυπουργός, ωστόσο ήταν λάθος ο χρόνος που διατυπώθηκαν.

Συλλαλητήριο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πραγματοποιήσει στις 11 το μεσημέρι η ΟΛΜΕ, αντιδρώντας στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ τονίζει: «Καμία διαθεσιμότητα, καμία υποχρεωτική μετάθεση, καμία απόλυση εκπαιδευτικού δεν θα γίνει αποδεκτή και θα είναι "αιτία πολέμου"». Δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα γίνει το μεσημέρι της Τρίτης ο Γιάννης Αντετοκούμπο, ο 18χρονος μπασκετμπολίστας, ο οποίος έκλεψε την παράσταση στα φετινά ντραφτ του ΝΒΑ, καθώς επελέγη ιδιαίτερα ψηλά, στο νούμερο 15. Η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά θα γίνει στις 3 το μεσημέρι, ενώ νωρίτερα ο 18χρονος άσος θα συναντηθεί με το νέο υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα σήμερα, Τρίτη, συμμετέχοντας σε προγραμματισμένη αποστολή του ΚΕΑ. Στη ρωσική πρωτεύουσα θα έχει διμερείς συναντήσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων της κρατικής Δούμα.

Κόσμος

Η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει πως η μόνη διέξοδος της Αιγύπτου από την τωρινή κρίση μπορεί να είναι πολιτική, καλώντας επίσης τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι να κάνει «βήματα που δείχνουν πως τα αιτήματα των διαδηλωτών βρίσκουν ανταπόκριση». Οι ΗΠΑ, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, «είναι προσηλωμένες στη δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο και δεν υποστηρίζουν κανένα μεμονωμένο κόμμα ή ομάδα». Αίτημα για χορήγηση ασύλου υπέβαλε, από το αεροδρόμιο της Μόσχας, σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών ο Έντουαρντ Σνόουντεν -ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ιταλία και η Ισπανία. Ο νεαρός τεχνικός έχει επίσης ζητήσει άσυλο από αρκετές χώρες της νότιας Αμερικής αλλά και από τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Σνόουντεν περιγράφει στις αιτήσεις του τον κίνδυνο δίωξης που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ ενώ στην πρώτη του δήλωση από τη φυγή του κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση πως εκφοβίζει τις ξένες χώρες για να μην του δοθεί άσυλο.Κλιμακώνεται σε επικίνδυνο σημείο η έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο: Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι απορρίπτει, όπως ήταν αναμενόμενο, το τελεσίγραφο του στρατού να παραιτηθεί εντός 48ωρου λέγοντας πως θα συνεχίσει τη δική του πορεία για να επιτευχθεί «εθνική συμφιλίωση». Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο είχε ο Μόρσι.

Επιβεβαιώνοντας τον βαρύνοντα πολιτικά ρόλο του στην Αίγυπτο, ο στρατός έδωσε διορία 48 ωρών στον πρόεδρο Μόρσι «να ακούσει τα αιτήματα του λαού», παίρνοντας εμμέσως αλλά πολύ καθοριστικά θέση υπέρ των διαδηλωτών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο στρατός διαμηνύει ότι θα εφαρμόσει τον δικό του «οδικό χάρτη» για το μέλλον της χώρας. Αρνείται ότι η στάση του ισοδυναμεί με πραξικόπημα και υποστηρίζει ότι ανταποκρίνεται «στον παλμό των αιγυπτιακών δρόμων». Τεταμένο το πολιτικό κλίμα μετά τις διαδηλώσεις με 16 νεκρούς σε όλη τη χώρα.Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο γενικός διευθυντής της τράπεζας του Βατικανού Ior και ο αναπληρωτής του, στη σκιά της σύλληψης του Σικελού ιερέα μονσινιόρ Νούντσιο Σκαράνο υπό το βάρος κατηγοριών ότι επιχειρούσε να μεταφέρει παράνομα 20 εκατ. ευρώ από την Ελβετία στην Ιταλία.

Οικονομία

Στην αποσαφήνιση πως σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου υπάρχει όταν οι συμβαλλόμενοι δεν έχουν συμφωνήσει ορισμένη διάρκεια για την παροχή της εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι η χρονική αυτή διάρκεια δεν συνάγεται από το είδος και τον σκοπό της εργασίας προχώρησε ο Άρειος Πάγος (ΑΠ 79/2013).Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να δώσει σήμερα, Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στόχος είναι να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή έως τις 15 Ιουλίου. Ο Κώδικας, που αποτελείται από 55 άρθρα, περιλαμβάνει γενικές διατάξεις για τη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων οι οποίες αποσκοπούν να αποτελέσουν ένα μόνιμο οδικό χάρτη για τους φορολογούμενους, ώστε να μην προκύπτουν θέματα ερμηνειών που θα πρέπει να αποσαφηνίζονται από τις φορολογικές αρχές.

Με τα ζητήματα της περαιτέρω ελαστικοποίησης των ρυθμίσεων για τις απολύσεις και της «μαύρης τρύπας» στον ΕΟΠΥΥ που αποτελεί το βασικό παράγοντα του δημοσιονομικού κενού, συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι της τρόικας. Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 08:00 η συνάντηση με τον Γ.Βρούτση, ενώ θα ακολουθήσει σύσκεψη με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Το απόγευμα της Τρίτης, η τρόικα θα έχει νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.

Αθλητισμός

Στην ανακοίνωση της απόκτησης του Χρήστου Κασαπάκη προχώρησε τη Δευτέρα ο Εργοτέλης. Ο 20χρόνος αμυντικός που υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο είναι «προϊόν» της ακαδημίας του Παναθηναϊκού, όπου και αγωνιζόταν με την ομάδα των Νέων, ενώ έχει συμμετοχές και στην Εθνική ομάδα U19.

Παρελθόν από το ρόστερ του Παναθηναϊκού αποτελεί ο Γιούρκας Σεϊταρίδης! Οι Πράσινοι θεωρούσαν σχεδόν σίγουρη την παραμονή του έμπειρου μπακ στην ομάδα, ωστόσο στη συνάντηση που είχε μαζί του τη Δευτέρα ο Νίκος Νταμπίζας, παρουσία του του προέδρου της ομάδας, Γιάννη Αλαφούζου, υπήρξε σημαντική διαφορά στο οικονομικό σκέλος. Έτσι, ο Γιούρκας, ο οποίος έχει στα χέρια του προτάσεις από το εξωτερικό, αναμένεται να πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς για ακόμα μια φορά.

Παίκτης του Ολυμπιακού θα μπορούσε να θεωρείται ακόμα και από σήμερα, Δευτέρα ο Αλεχάντρο Νταμιάν «Τσόρι» Ντομίνγκες, καθώς την Δευτέρα, η Μάλαγα απέσυρε την πρόταση της που έτσι κι αλλιώς δεν έφτανε στο ύψος εκείνης των Πειραιωτών και σύμφωνα με πληροφορίες, ο 32άχρονος Αργεντινός ήρθε σε προφορική συμφωνία για να φορέσει τα «ερυθρόλευκα». Ο βιρτουόζος μέσος που έμεινε ελεύθερος από τη Ράγιο Βαγεκάνο, αναμένεται να είναι η επόμενη μεταγραφή του Ολυμπιακού μετά από αυτή του Βάις.



ΓΡΑΠΤΩΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ


Τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ΕΡΤ παρέδωσε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, στους εκπροσώπους των εργαζομένων στην ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που είχαν. Οι εργαζόμενοι, με ανακοίνωσή τους, είχαν ζητήσει από τον κ. Καψή «μια έγγραφη πρόταση θεσμικά και νομικά αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη, προκειμένου να αποφευχθούν κενά και παρερμηνείες».Οι προτάσεις τεσσάρων σημείων αναφέρουν πως για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων δεν θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του ν.173/1967 (θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση. 

Κατ' αρχήν θα ενταχθεί ως ρύθμιση σε τροποποιητική Κοινής Υπουργικής Απόφασης της Κ.Υ.Α. κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε.).Για τον υπολογισμό του ύψους των αποζημιώσεων θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, και προκειμένου για δημοσιογράφους, οι διατάξεις της Κ.Υ.Α. με αριθ. 2/17805/0022/ (ΦΕΚ Β΄ 662/21.3.2013). Για τον υπολογισμό του τελικού ποσού θα θεωρηθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου, και προκειμένου για δημοσιογράφους των διατάξεων της Κ.Υ.Α. με αριθμ. 2/17805/0022/ (ΦΕΚ Β΄ 662/21.3.2013), ξεκίνησε την 1-1-2013 όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εντάξει και τους εργαζομένους στην πρώην ΕΡΤ Α.Ε. στα κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης που θα προβλεφθούν για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με πρωτοβουλία των υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, στο πλαίσιο συστήματος κινητικότητας των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Κατά την επιλογή του προσωπικού στο νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου θα προβλεφθεί η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ Α.Ε. των οποίων οι συμβάσεις λύθηκαν με την Κ.Υ.Α. με αριθ. 02/11-6-2013 (ΦΕΚ Β΄ 1414) (κ.υ.α. κατάργησης ΕΡΤ Α.Ε.), σύμφωνα με τη διαδικασία στο ΑΣΕΠ. 

Στον ενδιάμεσο φορέα θα απασχοληθούν 2.000 εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις εργασίας, που θα μπορούν να παραταθούν ως τη δημιουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και θα αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο, ή για τους δημοσιογράφους σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ.  Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Καψής, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων δεν υπάρχει περιθώριο για μακρές διαπραγματεύσεις. Άλλωστε σε πρωινή του τηλεοπτική συνέντευξη, ο υφυπουργός δήλωσε πως «είναι ευκαιρία οι εργαζόμενοι να πείσουν ότι είναι μέρος της λύσης», σημειώνοντας ότι «αν δεν θέλουν να είναι μέρος της λύσης, θα χάσουν και οι ίδιοι».

Υπενθυμίζεται ότι η κύρια διαφωνία των δύο πλευρών, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν η μορφή του ενδιάμεσου φορέα, με την οποία θα μπορέσει να εκπέμψει ξανά η δημόσια ραδιοτηλεόραση μέχρι την αναδιοργάνωσή της.Σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι προτάσεις θα μελετηθούν και θα τεθούν στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, που θα γίνει σήμερα Τρίτη.

ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Την εκτίμηση ότι δεν θα εκδηλωθεί πραξικόπημα εναντίον του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μουχάμαντ Μόρσι εξέφρασε την Δευτέρα ανώτερο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ δεν δίστασε να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση ενάντια σε κάθε πιθανή παρερμηνεία της ανακοίνωσης που έδωσε στην δημοσιότητα η ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων λίγη ώρα νωρίτερα.

«Το να εκδηλώσει ένας κρατικός θεσμός πραξικόπημα εναντίον του προέδρου δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Γιάσερ Χάμζα, ανώτερο στέλεχος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Κάθε δύναμη που εναντιώνεται στο Σύνταγμα απευθύνει μια πρόσκληση να επικρατήσει η υπονόμευση και η αναρχία».

«Όλοι απορρίπτουν την τοποθέτηση των ένοπλων δυνάμεων», είπε ο Χάμζα στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα. «Οι λύσεις που θα δοθούν πρέπει να συνάδουν με το συνταγματικό πλαίσιο. Η εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων έχει τελειώσει».

Από την πλευρά του ένας από τους ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον του προέδρου Μόρσι που κατόρθωσε τις τελευταίες ημέρες να επιτύχει την κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία, καλωσόρισε το τελεσίγραφο του στρατού προς τους πολιτικούς και κάλεσε το λαό να συνεχίσει να διαδηλώνει ώσπου ο ισλαμιστής πρόεδρος να παραιτηθεί.

Ο Μαχμούντ Μπαντρ της συμμαχίας «Ταμαρούντ» είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων βασίζεται σε μια και μόνη ιδέα, Pτην υποστήριξη της βούλησης του αιγυπτιακού λαού αυτή τη στιγμή, κάτι που σημαίνει πρόωρες προεδρικές εκλογές».


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

963: Ο Νικηφόρος Φωκάς ανακηρύσσεται από τον στρατό αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1839: Θεμελιώνεται το νέο κτίριο του Οθωνείου Πανεπιστημίου της Αθήνας (μετέπειτα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο). Πρόκειται για το νεοκλασσικό της Οδού Πανεπιστημίου στα Προπύλαια.

1912: Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία συνάπτουν συμμαχία κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1932: Αποφασίζεται η καθιέρωση της θερινής ώρας στην Ελλάδα.

1966: Ο Φρανκ Σινάτρα ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Strangers In The Night.

2010: Σε δημόσια διαπόμπευση υποβάλλονται από το κομμουνιστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας τα μέλη της αποστολής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για τις τρεις ήττες που υπέστησαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κιμ Γιονγκ Χαν διαγράφεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα και εξαναγκάζεται να αλλάξει επάγγελμα και να γίνει εργάτης.

Γεννήσεις

1877: Χέρμαν Έσσε, γερμανοελβετός μυθιστοριογράφος και ποιητής. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1946. (Ο λύκος της στέπας) (Θαν. 9/8/1962)

1939: Αλέκος Παναγούλης, ήρωας της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών. (Θαν. 1/5/1976)

1940: Γκιόργκι Ιβάν Ιβάνοφ, βούλγαρος αστροναύτης, ο πρώτος βαλκάνιος που πέταξε στο διάστημα με το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ 33.

Θάνατοι

1904: Άντον Τσέχοφ, ρώσος θεατρικός συγγραφέας. (Ο ΒυσσινόκηποςΘείος ΒάνιαςΤρεις Αδελφές) (Γεν. 17/1/1860)   

1961: Έρνεστ Μίλερ Χέμινγουεϊ, αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954. (Γεν. 21/7/1899)

1977: Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ρωσοαμερικανός συγγραφέας. (Λολίτα) (Γεν. 10/4/1899)