18 Φεβρουαρίου, 2013

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ''ΈΧΟΥΜΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ''


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 στον Ιερό Ναό της Αγίας Φιλοθέης του ομωνύμου Δήμου, ο εσπερινός επί τη εορτή της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α.Α. Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη και κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στη ζωή της Αγίας Φιλοθέης, τονίζοντας ότι πάντα την ευλαβείτο για το ιεραποστολικό της έργο. «Μαρτυρία, σημαίνει φανέρωση και η Αγία φανερώνει με τον λόγο και την διδασκαλία την μαρτυρία αυτή», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Μιλώντας για το εορτολόγιο αλλά και την θέση που πρέπει να έχουν οι Άγιοι στην καθημερινότητα μας τόνισε: «Η Εκκλησία παρουσιάζει τους Αγίους από την μία για να τους τιμήσουμε και από την άλλη για να πάρουμε παράδειγμα από αυτούς».

«Σήμερα έχουμε πολλές δυσκολίες γιατί έχουμε εγκαταλείψει τα πρότυπα και διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο»  «Η Πατρίδα μας έχει ανάγκη σήμερα από αγάπη στον Θεό και τους συνανθρώπους μας» και ευχήθηκε σε όλους να έχουν την ευχή της Αγίας Φιλοθέης,  ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να πορεύονται στον πνευματικό δρόμο είπε κλείνοντας ο Μακαριώτατος.


ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ κ. ΠΑΝΩΤΗ


Του κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΑΝΩΤΗ

Από τις 29 Ιουνίου 1850 που το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχώρησε υπό όρους την αυτοδιοίκηση (αυτοκεφαλία) σε τμήμα της κανονικής δικαιοδοσίας του στην Ελλάδα άρχισαν οι παρασπονδίες. Οι πολιτειοκράτες πολιτικοί διαμόρφωσαν τη νομολογία για τα εκκλησιαστικά πράγματα κατ' αρέσκεια για να θέτουν στη μητρόπολη Αθηνών ιεράρχη κατευθυνόμενο από τις υποδείξεις τους.

*Μάλιστα μερικοί απ' αυτούς, όπως ο Θεόφιλος Α' (1862-1871) και ο Θεόκλητος Α' (1902-1917, 1920-1922) παρεξήγησαν την προεδρική ευθύνη που τους ανατέθηκε και προσπάθησαν να ασκήσουν αυταρχικά τα καθήκοντά τους. Ομως οι συνδιοικητές συνοδικοί αρχιερείς τούς προσγείωσαν στην κανονική τάξη που θέτει τη διοίκηση της Εκκλησίας υπό τον έλεγχο της «συνοδικής διαγνώμης», η οποία διατυπώνεται μέσα από τη λειτουργία της «Συνοδικότητας».

Παρά τη συνετή τακτική της πλειονότητας των ιεραρχών της Ελλάδας για να υπερασπιστούν τη βασική αυτή Αρχή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπήρξαν περιπτώσεις που εκλεγέντες στο θρόνο των Αθηνών επέβαλαν την κυριαρχία τους στο συνοδικό σώμα διά μέσου προνομίων, που χορηγήθηκαν εν αγνοία του Πατριαρχείου από κυβερνήσεις με άρθρα και εμβόλιμες «νυκτερινές τροποποιήσεις» στον Καταστατικό Χάρτη, προκειμένου να κρατείται σε ομηρεία η Ιεραρχία.

*Από τους 19 μητροπολίτες και αρχιεπισκόπους που πέρασαν από την πόλη των Αθηνών μόνον οι 13 απεβίωσαν ως «εν ενεργεία» αρχιερείς της. Οι 3 απομακρύνθηκαν με διατάγματα της Πολιτείας και άλλοι 3 παραιτήθηκαν κάτω από έκτακτα γεγονότα. Μάλιστα κάποιοι αρχιεπίσκοποι μετά το 1923 είχαν το άγχος της ανασφάλειας για την παραμονή τους στην προεδρία. Ετσι προσπάθησαν να αλλοιώσουν τη σύνθεση της Ιεραρχίας με «υποτακτικούς» αρχιερείς πέρα από κάθε ανοχή «οικογενειοκρατίας» και μόνον ύστερα από διάφορες αντιδράσεις και αποκαλύψεις εφήρμοζαν αξιοκρατικά κριτήρια!

*Τα φαινόμενα αυτά πιστεύαμε ότι δεν θα συνεχιζόνταν μετά το 1998, λόγω των πολλών προσόντων και των δηλώσεων του εκλεγέντος και ότι θα επικρατούσε πλέον ο σεβασμός στη Συνοδικότητα και στην αξιοκρατία. Όμως άρχισαν αδέξιοι χειρισμοί σε εκκλησιαστικά και πολιτικά θέματα και μια αυταρχική διαχείριση της συνοδικής ευθύνης με ετεροχρονισμένες εξουσιοδοτήσεις και πονηρές μεθοδεύσεις που άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου και ξέσπασαν πρωτοφανή σκάνδαλα διαφόρων τύπων με τη δήθεν «εγγύηση της καθάρσεως» και άλλα παρεπόμενα αναμένοντα λύσεις. Φαίνεται πως όταν πλεόνασε η πρόκληση με την ανάμειξη και στο «Δίκαιον της κρίσεως», τον νόμο για τη Δικαιοσύνη στην Εκκλησία, εκδόθηκε πρόωρα η τελεσίδικη ανάκληση εκ της ευθύνης της υπουργίας, που μπορεί ο κάθε ένας να το ερμηνεύσει κατά τα πιστεύματά του.

*Ετσι, πριν από μερικές εβδομάδες άνοιξε μια νέα σελίδα στην Ιστορία της Εκκλησίας στην Ελλάδα με την εκλογή ως αρχιεπισκόπου του Ιερωνύμου Β'. Είναι το σεπτό πρόσωπο που υπήρξε το πρώτο θύμα ενός αδίστακτου σχεδιασμού που άρχισε το 1984 για την προώθηση αρεστού προσώπου σε διαδοχή του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Την κρίσιμη περίοδο της διαδοχολογίας τον απομόνωσαν στο περιθώριο της εκλογής του 1998 με τη δήθεν εμπλοκή του σε δυσεπίλυτο οικονομικό σκάνδαλο για ευνόητους λόγους! Και όταν «μετεκλογικά» ο προσβληθείς δικαιώθηκε, οι σκευωρήσαντες επεκαλέστησαν το πνεύμα αμοιβαίας συγχωρήσεως για να συγκαλύψουν την αποδειχθείσα συκοφαντία τους.

*Ηλθε όμως η ώρα της δικαιώσεως και η Ιεραρχία τίμησε τον Θηβών Ιερώνυμο με το προεδρικό υπούργημα και άνοιξε μια καινούρια προοπτική στη ζωή της Εκκλησίας στην Ελλάδα με λογισμούς ταπεινώσεως, διακρίσεως, καταλλαγής και προ πάντων με την πνοή της αγαθοποιού ποιμαντικής μέριμνας για τους κοντά στην Εκκλησία και με συμπονετική αγάπη προς όσους, αν και βαπτισμένοι, διαλογίζονται αλλότρια ήθη από το Ευαγγέλιο.

*Ο Ιερώνυμος ήλθε την κατάλληλη στιγμή για να επιβεβαιωθεί η ενότητα της Εκκλησίας του Γένους των Ελλήνων, που παραμένει αδιαίρετη γιατί είναι ομοούσια από την ανατολική Θράκη και τη Μικρασία μέχρι το Ιόνιο και Λιβυκό πέλαγος και στην Οικουμένη.

Είναι ο ιεράρχης που με τη νηφάλια εκκλησιαστική συνείδηση δεν μαστίζεται από κανένα αθηνοκεντρικό κακεντρεχή επαρχιωτισμό.Βλέπει τα εκκλησιαστικά πράγματα με την «προοπτική της αιωνιότητας» (sub specie aeternitatis), όπως εκείνοι που θέσπισαν με Οικουμενικές Συνόδους τους ιερούς Θεσμούς των Πατριαρχείων πριν από 1.500 χρόνια! Αυτοί, οι Πατέρες, έδωσαν την «Συνοδικότητα» ως το πολύτιμο δώρημα διοικήσεως της Εκκλησίας για να γίνει τελικά και η ψυχή της Ορθοδοξίας.

Η «Συνοδικότητα» περιλαμβάνει δύο έννοιες σε μία λέξη, την έννοια της «Συνόδου» και την έννοια της «Εκκλησίας» και όταν η μία προσβάλλεται και η άλλη δοκιμάζεται και τ' ανάπαλιν γι' αυτό και συναρμόζονται σε μια βασική αρχή, που όταν ποδοπατείται εκδιώκεται τότε το «ενοικούν» σ' αυτήν Πνεύμα. Σ' αυτό συντελεί η αυταρχική νοοτροπία ενός συνοδικού προέδρου που καθιστά τα «καταθυμία του βασιλικές διαταγές» για τη στόμωση της συνοδικής διαγνώμης.

*Οι αρχιερείς της Εθνεγερσίας του 1821 ζήτησαν Σύνοδο ως Προκαθημένη για να ασκεί την «Συνοδικότητα» της τοπικής Εκκλησίας τους και αυτή τους εμπιστεύθηκε το 1850 το Οικουμενικό Πατριαρχείο.  Η βασική, όμως, αυτή αρχή επανειλημμένα παραβιάστηκε από παλαιούς πολιτικούς και από προέδρους της Συνόδου που παρεξήγησαν το δοτό από την Εκκλησία Κων/πόλεως υπούργημά τους.

Τη Συνοδικότητα έθεσε ως υπόστρωμα της εκκλησιαστικής ζωής ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β' και πρέπει να σταματήσουν οι «δεξιοτεχνίες» τρώσεως του κύρους του από τους «απαραμύθητους» για το «τρόπαιο» της εκλογής του.
---------------------------
Το ως άνω κείμενο εδημοσιεύθη στις 6/4/2008

Ο κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΝΩΤΗΣ
είναι καθηγητής θεολογίας, ιστορικός-συγγραφέας






ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ 
Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"

Να αξιοποιούμε τα χαρίσματά μας προς όφελος των συνανθρώπων μας, όπως ακριβώς έκανε ο αείμνηστος μεγάλος ευεργέτης Γεώργιος Παπανικολάου" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου τέλεσε το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ενώ συλλειτούργησαν οι Αρχιερείς Μαραθώνος κ. Μελίτων και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός.  Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ιατρού Παπανικολάου, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από το θάνατο του, και επισήμανε "αιώνιο χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης οφείλει και αποτίει ολόκληρη η ανθρωπότητα στην επιφανή μορφή του Γεωργίου Παπανικολάου για το πρωτοποριακό ερευνητικό του έργο και την προσφορά του στον άνθρωπο και στην επιστήμη. Χάρη στην εμπνευσμένη μέθοδο, την οποία ανέπτυξε για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας και η οποία φέρει διεθνώς το όνομά του, η ιατρική πραγματοποίησε ένα μεγάλο άλμα.

Αλλά και με τη συνολική επιστημονική του συμβολή στο πεδίο της κυτταρολογίας, ο χαρισματικός αυτός ερευνητής δικαίωσε τη λαμπρή παράδοση της Ελλάδος στην ιατρική από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας".Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη ζωή του μεγάλου ευεργέτη και στη συμβολή του στην ιατρική επιστήμη, ενώ πρόσθεσε "υπάρχει μια βαθιά συγγένεια που συνδέει το λειτούργημα ιερέως με αυτό του ιατρού και ίσως αυτό να είχε κατά νου ο καλλιτέχνης της ζωφόρου των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν στην παράσταση των προσωποποιήσεων των επιστημών απεικόνισε τη Θεολογία δίπλα στην Ιατρική. Δεν είναι λοιπόν, ασύμβατη η ιδιότητα της ιερωσύνης προς αυτήν της ιατρικής. Η ιατρική απαλύνει τη νόσο, δίνοντας ελπίδα στους ανθρώπους. Η επιστήμη είναι δώρο του Θεού και οι καρποί των κατορθωμάτων της αποτελούν μια επιπλέον νίκη του ανθρώπου ενάντια στη φθορά, ένα ακόμη βήμα, για να παραταθεί το θαύμα της ζωής πάνω στο θάνατο.

Αυτήν την ευεργετική της διάσταση αποτύπωσε και η Θεία και Ιερά Γραφή στο παράγγελμα: "Τίμα ιατρόν προς τας χρείας αυτού τιμαίς αυτού, και γαρ αυτόν έκτισε Κύριος". Η ιατρική, λοιπόν, αίρει τον βαρύ ζυγό της ασθένειας και του πόνου, απομακρύνοντας τη σκιά του θανάτου και αναβαθμίζοντας την ποιοτική στάθμη της ζωής. Αποστολή ημών των κληρικών είναι επίσης η διακονία του ανθρώπου και η θεραπεία του ανθρώπινου πόνου, μόνο που εμείς εμβαθύνουμε στη ρίζα της αρρώστιας, στο βάρος που πιέζει την ψυχή". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μακαριώτατος υπογράμμισε πως το παράδειγμα του μεγάλου ευεργέτη θα μείνει για να διδάσκει ότι στον αιώνα που πολλοί σκέφτονται μόνο το χρήμα και την ύλη "ο Παπανικολάου προτίμησε να γίνει ο αφιλοκερδής ερευνητής και θεράπων της επιστήμης. Αλήθεια είναι λίγο να συγκαταλεγεί κανείς μεταξύ των ευεργετών της ανθρωπότητας, ότι δηλαδή έκανε καλό μεγάλο, αγαθό ευεργέτημα στην κοινωνία και να φύγει από τον κόσμο με τη συναίσθηση ότι υπήρξε άνθρωπος της αγάπης;" Ο Αρχιεπίσκοπος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας " Ο Γεώργιος Παπανικολάου υπήρξε από τους ερευνητές που ανεδείχθησαν άξιοι της υπηρεσίας τους προς τον άνθρωπο και οι καρποί δεν άργησαν να έλθουν.

 Το έργο του, συνεπώς, λειτουργεί ως μέσο επίγνωσης της αποστολής μας έναντι των πνευματικών αναγκών του σύγχρονου δοκιμαζόμενου κόσμου, μέσα στην πολυμορφία της κρίσεως που βιώνουμε. Καλούμαστε να αποκαλύψουμε όσα στο παρόν τραυματίζουν την αλήθεια και υπονομεύουν τη ζωή, το μέλλον και τη σωτηρία των ανθρώπων. Δική μας αποστολή αποτελεί να παραγάγουμε τα πνευματικά αντισώματα, που θα λειτουργήσουν ως προστατευτικά της κοινωνίας από κάθε φθοροποιό νόσο που εκφυλίζει το ανθρώπινο πρόσωπο και οδηγεί στην ευτέλεια τον κοινό μας βίο. Με τη σεβαστή μνήμη της μορφής και της προσφοράς του διαπρεπούς ιατρού, τον οποίον τιμούμε σήμερα, συναισθανόμαστε την πολύτιμη παρακαταθήκη του τόσο σημαντικού του έργου. Θερμώς δεόμεθα προς τον Κύριο να γονιμοποιεί τους τίμιους κόπους του και να αναπαύσει την ψυχή του μεταξύ των δικαίων.

 Πράγματι αξιοποίησε το τάλαντο που ο Θεός του χάρισε, όπως ακούσαμε στην παραβολή των ταλάντων και είχε μέσα του αληθινά τις αρετές της επιμονής και της ταπείνωσης της Χαναναίας που ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγέλιο. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ας ενισχύει ο Θεός όλους εκείνους που συνεχίζουν το έργο και την αποστολή του".  Παρόντες ήταν, επίσης, ο Υπουργός Υγείας, εκπρόσωποι της περιφέρειας, ο Δήμαρχος Κύμης, συγγενείς του Γ. Παπανικολάου, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, κληρικοί και λαϊκοί.  Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Γεωργίου Παπανικολάου στο Αφιθέατρο του Πειραματικού Σχολείου Αθηνών, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, συγγενών του μεγάλου ευεργέτη, γιατρών, εκπαιδευτικών, κληρικών και λαϊκών. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση της κ. Γ. Κόκκορη, ανιψιάς του Παπανικολάου, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή του μεγάλου ευεργέτη ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία, αλλά και στην προσφορά του στην επιστήμη.

Στη συνέχεια η κ. Ν. Βουτσά - Περδίκη, κυτταρολόγος και συνεργάτης του αείμνηστου ιατρού, μίλησε για την προσωπικότητά του, το δημιουργικό του έργο και την αφοσίωσή του στην επιστήμη. Αμέσως μετά, ο γυναικολόγος-ογκολόγος Θ. Πανοσκάλτσης στην εισήγησή του με θέμα "η εξέλιξη της επιστήμης μετά το ΤΕΣΤ-ΠΑΠ" παρουσίασε τι είναι το ΤΕΣΤ-ΠΑΠ, πως γίνεται, αλλά και πως έχει εξελιχθεί, ενώ αμέσως μετά προβλήθηκε μία ταινία μικρού μήκους με τη ζωή και το έργο του Γ. Παπανικολάου. Ο Δήμαρχος Κύμης, από όπου καταγόταν ο ιατρός, μίλησε για την σπουδαία προσωπικότητα του ευεργέτη, ενώ ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών Π. Δημακάκος κατέθεσε κάποιες συμπερασματικές σκέψεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Μακαριωτάτου, ο οποίος επισήμανε πως "Πολύ συζήτηση γίνεται για την κατάσταση που ζούμε σήμερα και πολλές προσπάθειες για να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη των προτύπων. Χρειαζόμαστε πρότυπα και ο Γεώργιος Παπανικολάου είναι ένα πρότυπο που θα συνοδεύει τη ζωή όλων. Να είναι αιωνία του η μνήμη και ας τον μιμηθούμε στον τομέα του ο καθένας".


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Στα υψηλά επίπεδα της ανεργίας στους νέους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Έχει τραυματιστεί η κοινωνική συνοχή, όταν η ανεργία στους νέους φτάνει το 60%» είπε. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση αγωνίζεται νυχθημερόν για να σηκώσει ξανά ψηλά την Ελλάδα, για να έρθει η οικονομική ανάκαμψη, για να δώσουμε ευκαιρίες στα νέα παιδιά».
  • Ένας 54χρονος συνελήφθη για την εμπρηστική επίθεση στην εταιρία εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ο άνδρας, κάτοικος της περιοχής των μεταλλείων, προσήχθη το βράδυ της Κυριακής μαζί με δύο ακόμη άτομα στο Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, για να ενημερωθεί για τις έρευνες.
  • Στις επαφές τους με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων στην Αθήνα τη Δευτέρα στρέφουν την προσοχή τους οι αγρότες από την Θεσσαλία και όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την περιοχή του αεροδρομίου, ωστόσο την ίδια ώρα δυναμικό παρόν δίνουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, ενώ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες από τα Χανιά.
  • Σημαντική αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Δευτέρας με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.
  • Τη ναυπήγηση ενός πλοίου-νοσοκομείου που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας στα νησιά του Αιγαίου ετοιμάζει η Τουρκία, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. Όπως τονίζει, η μέριμνα για τους κατοίκους σε Αρκιούς, Αγαθονήσι, Καστελόριζο, Νίσυρο, Κάσο, Τήλο και Χάλκη είναι ανύπαρκτη από την πλευρά της κυβέρνησης. «Για άλλη μία φορά δίνουμε στους γείτονές μας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη διαχρονική αδράνεια του ελληνικού κράτους» αναφέρει.
Κόσμος
  • Όντως από μετέωρο προέρχονται τα περίπου 50 μικρά θραύσματα που βρέθηκαν στο ρωσικό Τσερμπάκουλ και στη γύρω περιοχή στα Ουράλια, σύμφωνα με τους επιστήμονες που ερευνούν το περιστατικό μετά τα «εκρηκτικά» γεγονότα της Παρασκευής. Το πετρώδες μετέωρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν συνηθισμένος χονδρίτης αποτελούμενο κατά περίπου 10% από σίδηρο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο κομμάτι του «ενόχου» παραμένει άφαντο.
  • Στις κάλπες προσέρχονται οι αρμένιοι ψηφοφόροι, καλούμενοι να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας μεταξύ του νυν ηγέτη Σέργκε Σαρκισιάν και άλλων έξι υποψηφίων. Οι κατηγορίες για διαφθορά αλλά και οι αντιδράσεις για εξαγορά ψήφων δεν φαίνεται πάντως να απειλούν την επανεκλογή του Σαρκισιάν, ο οποίος εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις κοντά στο 68% από τον πρώτο γύρο.
  • Τουλάχιστον δύο έκρηξεις που ακολούθησαν σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκαν σε κτίριο κρατικής υπηρεσίας στην Πεσαβάρ του Πακιστάν, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters. Στο γραφείο του Μουταχιρζέμπ Καν, στόχο της έκρηξης, γινόταν την ώρα της επίθεσης συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων και φυλάρχων της περιοχής. To περιστατικό έρχεται σε λιγότερο από δύο ημέρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία στην Κούετα.
  • Ελλείψει πληροφοριών γύρω από τον τραγικό θάνατο της Ρέβα Στέενκαμπ από το χέρι του Όσκαρ Πιστόριους, οι φήμες, οι εικασίες και τα σενάρια στον τύπο της Νότιας Αφρικής για τον (σύντομα, πρώην) εθνικό ήρωα οργιάζουν. Έχοντας πια εγκαταλείψει την υπόθεση περί «κατά λάθος» δολοφονίας, οι εφημερίδες υποστηρίζουν τώρα ότι είχε προηγηθεί έντονος καβγάς και αυτό που όπλισε τον 26χρονο ήταν η ζήλια -αλλά το πώς έφτασαν αυτές οι πληροφορίες στα χέρια τους είναι τόσο θολό όσο και η ίδια η υπόθεση. Παράλληλα, ο ίδιος ο αθλητής ακύρωσε τη συμμετοχή σε όσους αγώνες θα έπαιρνε μέρος.
  • Τη μεγαλύτερη «πράσινη» διαδήλωση στην ιστορία των ΗΠΑ πραγματοποίησαν χιλιάδες στην Ουάσινγκτον, με κύριο αίτημα την απόρριψη του σχεδίου για τον πετρελαϊκό αγωγό Keystone XL. Ζητώντας, γενικά, από τον Μπαράκ Ομπάμα να τιμήσει τις εξαγγελίες του για πολιτικές προς μείωση των ρύπων, οι διαδηλωτές επικεντρώθηκαν -ειδικά- στην ακύρωση του σχεδίου για επέκταση του αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στα διυλιστήρια του Τέξας.
Οικονομία
  • Αμετάβλητη στο «ΑΑ-» διατήρησε την αξιολόγηση της Ιαπωνίας ο οίκος Standard & Poor’s, οδηγώντας σε άνοδο το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγησης της Ιαπωνία στο «ΑΑ-» με αρνητικές προοπτικές (outlook) και στη σχετική ανακοίνωση τοποθετείται θετικά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Σίντζο Άμπε για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.
  • Ερμηνευτική εγκύκλιο που θα αφορά στον τρόπο διαχείρισης των εμβασμάτων εξωτερικού αναμένεται να εκδώσει ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. Η εγκύκλιος θα προβλέπει ότι η νέα καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή συμπληρωματικών ή τροποποιητικών δηλώσεων για όσους φορολογούμενους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό (2009-2011) και δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου.
Αθλητισμός
  • Και όμως, η Παρί Σεν Ζερμέν των εκατομμυρίων ευρώ χάνει ακόμα και από πολύ μικρότερους και φτωχότερους συλλόγους! Τι και αν πρόσφατα επανέφερε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ στην Ευρώπη, τι και αν έχεις στις τάξεις της Ιμπραΐμοβιτς, Λαβέτσι κλπ., η ΠΣΖ γνώρισε την ήττα με 3-2 από τη Σοσό στο «Μπονάλ»! Με δύο τέρματα του Γκρενιέ η Λιόν πέρασε με το εντυπωσιακό 4-0 από την έδρα της Μπορντό και επέστρεψε στην δεύτερη θέση του γαλλικού πρωταθλήματος, μειώνοντας στου 3 τη διαφορά από την κορυφή, μετά και την 25η αγωνιστική.
  • Με κεντρικό πρόσωπο τον Σέρχιο Ράμος, η Ρεάλ Μαδρίτης επιβλήθηκε 2-0 κόντρα στη Ράγιο Βαγιεκάνο. Και γιατί ο αμυντικός της βασίλισσας ήταν πρωταγωνιστής; Γιατί πρόλαβε να σκοράρει και -κυρίως- να αντικρίσει δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε ένα λεπτό και φυσικά να αποβληθεί! Στο μεταξύ, η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Europa League, Λεβάντε, απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ στο «Ανοέτα», σε αναμέτρηση για την 24η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος.
  • Μόνο ντέρμπι δεν ήταν η αναμέτρηση της Ίντερ με τη Φιορεντίνα καθώς οι «βιόλα» διέλυσαν την αντίπαλό τους με 4-1 στο «Αρτέμιο Φράνκι» και μείωσαν τη διαφορά στους δύο βαθμούς από τις θέσεις που οδηγούν στο επόμενο Champions League. Η Νάπολι «χαράμισε» το δώρο της Ρόμα - η οποία νίκησε τη Γιουβέντους με 1-0 - καθώς έμεινε στο εντός έδρας 0-0 με τη Σαμπντόρια και δεν κατάφερε να μειώσει τη διαφορά της από την πρωτοπόρο «μεγάλη κυρία» περισσότερο από τέσσερις βαθμούς. Ήττα για την Μπολόνια των Κονέ και Χριστοδουλόπουλου με 1-0 από την Κατάνια. Ο Κονέ αγωνίσθηκε για 45', ενώ ο Λάζαρος έμεινε στον πάγκο.





Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ... ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ!

Τα αμερικανικά κέντρα ισχύος έχοντας υιοθετήσει τη διατυπωθείσα άποψη της Wall Street Journal ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι απλώς ένα κεφάλαιο μιας πολύ μεγαλύτερης οικονομικής και πολιτικής τραγωδίας, άρχισαν ξανά να προειδοποιούν για τον πραγματικό συστημικό κίνδυνο που εξακολουθεί να απειλεί την Ευρώπη.

Η Ευρώπη αποτελεί ωρολογιακή βόμβα από τη σκοπιά των Αμερικανών, επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί και προτείνει ριζικό κούρεμα του ελληνικού χρέους άμεσα, τη δημιουργία τοίχους προστασίας γύρω από τις υπερχρεωμένες χώρες Ισπανία και Ιταλία και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης EFSF από τα 440 δισ. στα 2 τρισ. ευρώ, για να αποτραπεί η έκρηξη στην Ευρωζώνη!

Λίγες μόνον εβδομάδες απομένουν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης, προειδοποιεί με συνέντευξή του στο Stern ο Ρουμπινί και καλεί τη Γερμανία να διασώσει την Ευρωζώνη! Ο Ρουμπινί καλεί το Βερολίνο να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καθώς εξαντλείται ο χρόνος που απομένει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ευθύνη βρίσκεται πλέον κατά τον Ρουμπινί στα χέρια της Μέρκελ, αφού σε τελική ανάλυση μόνο η Γερμανία μπορεί να σώσει την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν προειδοποιεί ότι «το ζήτημα της ευρωπαϊκής οικονομικής ύφεσης μόλις άρχισε» και ότι «με το κούρεμα του χρέους της, η Ελλάδα, όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εξαναγκάστηκαν σε μέτρα λιτότητας εν μέσω ύφεσης, καταδικάζεται σε πολλά ακόμη χρόνια δεινών». Αυτό που πραγματικά δείχνει η ελληνική εμπειρία είναι ότι, ενώ τα ελλείμματα σε ανθηρές οικονομικά περιόδους μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα (περίπτωση που ισχύει για την Ελλάδα, αλλά όχι και για την Ισπανία, η οποία την παραμονή της κρίσης παρουσίαζε χαμηλό κρατικό χρέος και πλεόνασμα προϋπολογισμού), η προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος, όταν έχεις ήδη πρόβλημα, συνιστά επικίνδυνη συνταγή για ύφεση.

Οταν διαπιστώθηκε από τους εταίρους-δανειστές της Ελλάδας πως η χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, δηλαδή σε... ελληνικότερη και πολιτικότερη διατύπωση, όταν έγινε αντιληπτό ότι τα Μνημόνια δεν μπορούν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία και τη στάση πληρωμών, το Βερολίνο μαζί με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον την «εκούρευσαν», αφού διασφάλισαν τα νώτα τους. Με πικρές αλήθειες διά στόματος του κορυφαίου Κρούγκμαν.

Ανάλογους φόβους εκφράζουν, επίσης, περίπου 100 προσωπικότητες με επικεφαλής τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι τα τωρινά μέτρα δεν είναι επαρκή, έρχονται καθυστερημένα και προκαλούν αναταραχές στις αγορές. Την επιστολή προσυπογράφουν εκτός από τον Σόρος, οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα και Γκι Φερχόφσταντ, ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Πέντρο Σόλμπες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, κ.λπ.

Ως ανησυχούντες Ευρωπαίοι, καλούν τους ηγέτες της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα τριών σημείων. Σε αυτό προβλέπεται η δημιουργία ενός κοινού οικονομικού ιδρύματος, που θα λειτουργεί σαν ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών. Ζητούν επίσης καλύτερες ρυθμίσεις και αποτελεσματικότερους ελέγχους του οικονομικού συστήματος και διασφάλιση των καταθέσεων, όπως επίσης την εφαρμογή μιας στρατηγικής με στόχο τη σύγκλιση και την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη. Το ευρώ χρειάζεται μία ευρωπαϊκή λύση, τονίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή και υπογραμμίζουν ότι η επιδίωξη εθνικών λύσεων οδηγεί αναπότρεπτα στην κατάρρευση.

Δυστυχώς, ο ελληνικός «Τιτανικός» συνεχίζει την πορεία του μαζί με όλη την απελπισία και την εξαθλίωση που φορτώνει στην κοινωνία με τα πρόσθετα σκληρά μέτρα για εισοδήματα, φόρους, ασφαλιστικό, κύριες και επικουρικές συντάξεις και με στόχο το γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους. Η διαπίστωση ότι ακόμα και με τη μεγαλύτερη προσπάθεια και με τις μεγαλύτερες θυσίες που θα προστεθούν σε αυτές που ήδη έχουν γίνει, η κατάσταση θα είναι αβίωτη με την εφαρμογή του κύκλου ζωής του νέου Μνημονίου, με περαιτέρω μέτρα και αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, είναι κοινός τόπος.

Και θα έρχεται η ιεροεξεταστική τρόικα και θα αποσαφηνίζει ότι οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν και οι θυσίες χάθηκαν στον τετρημένο πίθο των Δαναΐδων ξανά και ξανά. Και τελικώς... αναρωτιέμαι πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση της χαμένης εμπιστοσύνης του λαού προς το πολιτικό και οικονομικό σύστημα, καθώς αναδεικνύεται πλέον σε ζήτημα εθνικής επιβίωσης.


Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Το προνόμιο που έχεις όταν ανήκεις στον αληθινό κόσμο της εργασίας και δεν έχεις υποκύψει στον «βάκιλλο» του ιδρυματισμού της εξουσίας, είναι ότι έχεις την πρέπουσα απόσταση για να βλέπεις καθαρά τα πράγματα. Ακόμη και πολίτες που δεν ταυτίζονται ιδεολογικά με τον πρωθυπουργό ή διαφωνούν με συγκεκριμένες επιλογές του, αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνει. Παραδέχονται ότι αν κάποιος δουλεύει σκληρά, αυτός σίγουρα είναι πρωτίστως ο ίδιος. Ποτέ δεν τον βλέπουν σε κοσμικές συνάξεις, ζει μια λιτή ζωή από πεποίθηση, χωρίς προκλήσεις. Πηγαίνει πρώτος στη δουλειά και συχνά φεύγει τελευταίος.

Τι είναι όμως αυτό που κυρίως λείπει, για να νομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση η προσπάθεια που γίνεται, με όσα λάθη κι αν έχει; Το παράδειγμα. Ακούραστα θα το επαναλαμβάνουμε: Το παράδειγμα δεν είναι απλώς άλλος ένας τρόπος διοίκησης, είναι ο μόνος τρόπος διοίκησης. Κι αυτό το παράδειγμα δεν αρκεί να το δίνει μόνο ο πρωθυπουργός, αλλά το σύνολο των ταγών, όπου κι αν βρίσκονται. Φαντάζεστε τον Αλέξανδρο να έπινε αχόρταγα το νερό του, που είχε μέσα στο κράνος ο στρατιώτης, στο πέρασμα της Γεδρωσίας ερήμου, αντί να το έχυνε λέγοντας το αθάνατο «αφού δεν πίνει ο στρατός, δεν πίνει κι ο Αλέξανδρος»; Φαντάζεστε γονείς να ντερλικώνουν τον άμπακο και τα παιδιά τους να τους κοιτούν πεινασμένα; Φαντάζεστε δειλούς αξιωματικούς με δυο πήχεις ξύγκι να ζητούν γενναιότητα και καρτερία από τους υποσιτισμένους στρατιώτες τους;

Σήμερα απαιτούμε από τους απλούς ανθρώπους εγκαρτέρηση και πίστη, νομιμοφροσύνη και θυσίες. Τους ζητάμε να ζουν με 700 ή και σκάρτα 500 ευρώ. Με παιδιά, ευθύνες, δάνεια. Από πλήθη πολιτών ζητάμε ν’ αντέξουν την ανεργία, την έκπτωση εργασιακών κατακτήσεων δεκαετιών, υποσχόμενοι ότι σε μια επόμενη στροφή θα φανεί ένα καλύτερο μέλλον. Τους ζητάμε να υπομείνουν αγόγγυστα, να πιστέψουν, να μην επιτρέψουν να ξεχαρβαλωθεί η κοινωνία και να κλείσουν τ’ αυτιά τους στους τυχοδιώκτες, που τους χαϊδεύουν τα χαμηλότερα ένστικτα και προσπαθούν να εξωθήσουν ολόκληρες κατηγορίες Ελλήνων στο χάος της ανομίας.

Πόση νομιμοφροσύνη μπορείς να ζητήσεις από τον άνεργο ή τον κουτσουρεμένο μισθωτό, όταν παντελονιάζεις επτά ολοστρόγγυλα χιλιάρικα τον μήνα; Πόση καρτερία μπορείς να περιμένεις απ’ τον απλό άνθρωπο, όταν δικαιούσαι έξι μετακλητούς κι αποσπασμένους κι εκεί στοιβάζεις τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου, τα μπατζανάκια, τα βαφτιστήρια και τους κολλητούς σου ή ανταλλάσσεις τέτοιες «εξυπηρετήσεις» με άλλους συναδέλφους σου; Π.χ., εγώ προσλαμβάνω την γκόμενά σου κι εσύ προσλαμβάνεις τον γιο μου κι όλα ωραία. Πόσο συνεγείρει νομιμοποιητικά τον κόσμο να εξακολουθούμε με 10.000.000 πληθυσμό να έχουμε πενταπλάσιους υπαλλήλους στη Βουλή, απ’ όσους έχει η Γερμανία με δεκαπλάσιο πληθυσμό; Οσο και οι 25 κηπουροί που είχαν προσληφθεί σε κεντρικό κρατικό νοσοκομείο, που δεν έχει… κήπο!

Από το ΠΑΣΟΚ δεν έχω απαιτήσεις. Πρώτοι διδάξαντες στο φαρδύ, ασύδοτο, ξέχειλο και μπατιρημένο κράτος, με τα επιδόματα... έγκαιρης προσέλευσης και τις στρατιές από παχιούς παχιούς κι αχαΐρευτους συμβούλους. Ούτε από τη ΔΗΜ.ΑΡ., που όλο ανησυχεί για την «προοδευτική» παρθενία της, έχω απαιτήσεις. Απαιτήσεις έχω από την παράταξη που θέλει να εκφράσει τη νοικοκυροσύνη, τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Μπορεί να υπέπεσε κι αυτή κάποιες φορές στις πασοκικές μικροπολιτικάντηκες ευκολίες, αλλά στο DNA της Κεντροδεξιάς δεν αρμόζει η έλλειψη συλλογικού παραδείγματος της εξουσίας.

Στις φαμίλιες που μεγαλώνουν οι Έλληνες οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους το παράδειγμα. Στερούνται για να προσφέρουν σε αυτά και στους ανήμπορους παππούδες τους. Δεν τιμωρούν τα καλά παιδιά κι ανταμείβουν τα κακά. Κι είναι γνωστό ότι μεγαλώνοντας κάνεις, συνήθως, αυτό που έβλεπες μικρός. Αν έβλεπες εργατικότητα και Δικαιοσύνη, γίνεσαι εργατικός και δίκαιος. Οποιος έχει κουμαντάρει τη φαμίλια του έχει διοικήσει έστω διμοιρία ή μια τόση δα επιχείρηση, ξέρει τη θεμελιακή αξία του παραδείγματος.

Μερτικό σε αυτή την κατάσταση έχει όλο το πολιτικό φάσμα. Όλοι λίγο πολύ βολέψανε τους δικούς τους κι 7.000 τον μήνα κονομάνε κι οι συριζαίοι «αντιεξουσιαστές» βουλευτές κι οι ημετέροι, που δεν τους φτάνουν, γιατί πρέπει να παίρνουνε φοντάν δώρο στους ψηφοφόρους. Ως απλό μέλος της παράταξης κι εργαζόμενος, βλέπω το βλέμμα των ανθρώπων όταν κουνάνε απαξιωτικά πάνω κάτω το κεφάλι τους. Τώρα, λοιπόν, όχι αύριο, πρέπει να πετσοκοπούν άγρια οι βουλευτικοί και κυβερνητικοί μισθοί, να μείνουν με δυο συνεργάτες έκαστος, όχι έξι, και να 'ρθει ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής στα μέτρα που φτάνει το πάπλωμά μας. Θα 'ναι πολύ νοικοκυραίικο, κεντροδεξιό και πατριωτικό. Ετσι θα μπορούμε όλοι να κοιτάμε ο ένας τον άλλον στα μάτια.

Η ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΡΚΚ

Πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο ηγέτης του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος Αμπντουλάχ Οτζαλάν απηύθυνε αγωνιώδεις εκκλήσεις προς την Ευρώπη και την Ελλάδα να μη γυρίσουν την πλάτη στους Κούρδους και να μην τους σπρώξουν και πάλι στην αγκαλιά των Τούρκων. Το όλο σκεπτικό του Κούρδου ηγέτη το παρουσιάσαμε στο άρθρο μας της Παρασκευής, ενώ στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια επισκόπηση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα 14 χρόνια που πέρασαν, πάντα όσον αφορά την πορεία του Κουρδικού.

Οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν ότι μετά τη σύλληψη του Από το ΡΚΚ θα διαλυθεί και το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα θα οδηγηθεί σε περιθωριοποίηση. Γι’ αυτό και οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί των Τούρκων. Ο μόνος που πίστευε στη συνέχιση του αγώνα ήταν ο ίδιος ο Από, ο οποίος λίγες μέρες πριν από τη σύλληψή του τον Φεβρουάριο του 1999 είχε πει στον γράφοντα: «Θέλω να ξέρεις το εξής.

Ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση (που πέσω στα χέρια του εχθρού) το ΡΚΚ δεν πρόκειται να διαλυθεί. Το ΡΚΚ είναι δικό μου δημιούργημα, είναι το παιδί μου. Και επειδή το έχτισα εγώ, το έκανα με πολλαπλή θωράκιση. Χτυπάς τη μια θωράκιση και μετά βρίσκεις μπροστά σου μια άλλη και μετά άλλη κ.ο.κ. Ακόμα και χωρίς εμένα, το ΡΚΚ θα επιβιώσει». (Παράδοση Οτζαλάν: Η Ώρα της Αλήθειας, σελ. 165).

Τελικώς, όπως αποδείχτηκε, ο Οτζαλάν είχε δίκιο, αφού το ΡΚΚ όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά έπειτα από επικούς αγώνες όλα αυτά τα χρόνια, με τον ηγέτη του έγκλειστο στη φυλακή του Ιμραλί, κατόρθωσε να φέρει την Τουρκία σε κατάσταση αδυναμίας, ένεκα της οποίας η κυβέρνηση Ερντογάν ζήτησε από τον ίδιο τον Απο να μεσολαβήσει για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να βρεθεί μια πολιτική λύση στο Κουρδικό, κάτι που ήταν κεντρικός στόχος του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος. Δεν πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι μεταξύ δύο εμπόλεμων πλευρών αυτός που ζητεί διαπραγματεύσεις είναι αυτός που βρίσκεται σε δυσχερέστερη κατάσταση.

Η πρώτη απόπειρα του Ερντογάν να ανοίξει τις διαδικασίες πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού, όταν πια είχε πειστεί ότι το θέμα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί με τα όπλα, ήταν το περίφημο «Δημοκρατικό Ανοιγμα». Τότε, έπειτα από σχετική συμφωνία με το τουρκικό κράτος, ο Οτζαλάν απηύθυνε έκκληση να εισέλθουν στην Τουρκία 34 αγωνιστές από το στρατόπεδο προσφύγων του Μαχμούρ, που βρίσκεται στο Νότιο Κουρδιστάν. Ηταν 19 Οκτωβρίου του 2009, όταν στήθηκε ειδικό δικαστήριο σε αντίσκηνο στη συνοριακή πύλη Χαμπούρ, δίνοντας στους αγωνιστές «συγχωροχάρτι». Τότε υποδέχτηκαν τους Κούρδους αγωνιστές εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι, κάτι που τρομοκράτησε την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία έκανε πίσω, υπό τον φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Αμέσως μετά, με τη διαμεσολάβηση και τη υψηλή εποπτεία της Βρετανίας, άρχισαν συνομιλίες στο Οσλο της Νορβηγίας, στις οποίες συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΡΚΚ, ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού και υψηλόβαθμα στελέχη της ΜΙΤ.

Οταν οι συνομιλίες έφτασαν στη φάση της υπογραφής σχετικών πρωτοκόλλων, ο Ερντογάν, ισχυρός από το 50% των εκλογών του Ιουνίου 2011, υπαναχώρησε, με αποτέλεσμα να αρχίσουν και πάλι οι εχθροπραξίες, με μεγάλο αριθμό θυμάτων από πλευράς του τουρκικού στρατού. Το νέο βαθύ κράτος του Ερντογάν, από την πλευρά του, άρχισε να ξηλώνει τους μηχανισμούς παράλληλου κράτους που είχε συγκροτήσει το ΡΚΚ, στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων που αναμενόταν να υπογραφούν. Το διάστημα που ακολούθησε, οι τουρκικές Αρχές ασφαλείας συνέλαβαν και οδήγησαν στις φυλακές 10.000 πολιτικά στελέχη του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος.

Ομως και πάλι το «πρόβλημα» δεν λυνόταν. Το ΡΚΚ αρνιόταν να πεθάνει και έμενε όρθιο και σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως απέδειξε τον Ιούλιο του 2012, όταν κατέλαβε και κράτησε υπό τον έλεγχό του για μερικούς μήνες μια περιοχή 400 τ.χλμ. Η ανθεκτικότητα του ΡΚΚ σε στρατιωτικό και σε πολιτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Συρία, όπου η τουρκική πολιτική δημιούργησε ένα δεύτερο κουρδικό κράτος, δημιούργησε ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την Τουρκία, η οποία έπρεπε επειγόντως να κλείσει μέτωπα.

Γι’ αυτό ο Ερντογάν έλαβε την ιστορική απόφαση να ζητήσει από τον Απο να μεσολαβήσει για να παύσουν οι εχθροπραξίες, ενώ δήλωσε ο ίδιος ότι το ΑΚΡ θα συμμαχήσει με το κουρδικό κόμμα BDP, στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, όπου αναμένεται να αναγνωριστεί η εθνική ταυτότητα των Κούρδων. Είναι η τρίτη απόπειρα του Ερντογάν να λύσει το Κουρδικό και μάλλον τη φορά αυτή οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αυξημένες, λόγω του ότι έχει αποδυναμωθεί το στρατόπεδο στρατηγών - κεμαλιστών - εθνικιστών και λόγω του ότι η διαδικασία γίνεται φανερά, με αποτέλεσμα να εθίζεται η κοινή γνώμη ακόμα και στο ενδεχόμενο απελευθέρωσης του Απο.

Με βάση τα παραπάνω, στα επόμενα άρθρα μας θα κληθούμε να απαντήσουμε σε δύο ερωτήματα: Ποια θα είναι η πορεία των εξελίξεων σε περίπτωση επιτυχίας της τρίτης απόπειρας και ποια σε περίπτωση αποτυχίας.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1929: Ανακοινώνεται στο Hollywood η καθιέρωση των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ.

1943: Οι Ναζί συλλαμβάνουν μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης «Λευκό Ρόδο».

Γεννήσεις

1883: Νίκος Καζαντζάκης, σημαντικός συγγραφέας.

1898: Enzo Ferrari, εμβληματική μορφή της αυτοκίνησης που ίδρυσε την ομώνυμη θρυλική αυτοκινητοβιομηχανία.

Θάνατοι

1546: Μαρτίνος Λουθήρος, Γερμανός θεολόγος.

1564: Μιχαήλ Άγγελος, Ιταλός ζωγράφος παγκοσμίου φήμης.