16 Φεβρουαρίου, 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄


Πέρασαν ήδη πέντε χρόνια από την ημέρα εκείνη (16 Φεβρουαρίου 2008) όπου παρουσία της τότε πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ορθοδόξων εκκλησιών, τελέστηκε με κάθε επισημότητα στη Μητρόπολη Αθηνών, η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄

Μεγάλη μέρα εκείνη για την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Με κάθε επισημότητα τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, εκπροσώπων των αρχών, αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, άλλων ορθοδόξων Πατριαρχείων και εκπροσώπων ξένων δογμάτων. Ο Μακαριώτατος εξελέγη την 7ην Φεβρουαρίου 2008 στο ανώτατο αξίωμα της Εκκλησία της Ελλάδος, μετά την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Πέντε λεπτά πριν από τις 11 το πρωΐ ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος,  τότε έφθασε στον καθεδρικό ναό, όπου τον υποδέχθηκε ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, του αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικά αγήματα, ενώ αντάλλαξε χειραψία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Λίγο πριν την είσοδο του νέου Αρχιεπισκόπου στο ναό έφθασε στη Μητρόπολη Αθηνών και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μόλις μπήκε στο ναό, αναγνώσθηκε η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα για την εκλογή του, από τον αρχιμανδρίτη τότε κ. Κύριλλο Μισιακούλη, αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, και άρχισε η ακολουθία της ενθρόνισης.

Την πρώτη προσφώνηση προς τον Αρχιεπίσκοπο έκανε ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, μητροπολίτη Καρυστίας κ. Σεραφείμ.  Προσφωνήσεις απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, εκ μέρους της κυβερνήσεως ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκ μέρους της Βουλής ο πρόεδρός της Δημήτρης Σιούφας, εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης και εκ μέρους του Κλήρου της αρχιεπισκοπής ο πρωτοσύγκελος π. Θωμάς Συνοδινός.

Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών μετέβη μετά την τελετή ενθρόνισής του ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Κατά τη διαδρομή ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος έξω από το Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρά το τσουχτερό κρύο, χειροκροτούσε και επευφημούσε τον μακαριότατο. Φτάνοντας στην Αρχιεπισκοπή ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε τις ευχές των ιεραρχών, ενώ την επομένη μέρα εδέχθη τις ευχές από τον κλήρο και το λαό.

Στον εμπνευσμένο Ενθρονιστήριο Λόγο του ο Μακαριώτατος έκανε έκκληση προς όλους ώστε να συστρατευθούν σε κοινούς στόχους.   Είναι ζωτικής σημασίας Εκκλησία και Πολιτεία να συνεργαστούν διατηρώντας τους διακριτούς ρόλους τους, με στόχο την υπηρέτηση του λαού, είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Καθήκον της Εκκλησίας,  είναι να διατυπώνει λόγο και όχι να αμφισβητεί τους θεσμούς και να λαμβάνει πολιτικές θέσεις, αλλά να εκφράζει την αγωνία της κοινωνίας και να αναπτύσσει πνευματικά αντισώματα απέναντι στα φαινόμενα που εκφυλίζουν το πρόσωπο της κοινωνίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας έχουν χρέος να μαρτυρούν με αγωνία ότι η Εκκλησία υπάρχει για να ενώνει τους ανθρώπους και αυτό επιτυγχάνεται, με έργα και όχι με λόγια. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η Εκκλησία δεν πρέπει να σιωπά στα προβλήματα των ανθρώπων.  Η Εκκλησία δεν δικαιούται να στρατεύεται σε μια ιδεολογία και πολιτική απέναντι σε άλλη, γιατί τότε δεν θα είναι Εκκλησία, αλλά μία παράταξη.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ιεράρχες που τον εξέλεξαν ως Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και ευχαρίστησε όλους εκείνους που παραβρέθηκαν στην ενθρόνισή του.

Τέλος, αναφέρθηκε και στους προσωπικούς του προβληματισμούς, που, όπως είπε, είναι η μέριμνα για τη νέα γενιά, η ευθύνη για την πορεία του νεοελληνικού πολιτιστικού γίγνεσθαι και η φροντίδα για κάθε δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο, ενώ ανέπτυξε τις θέσεις του για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμπαράστασή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ας δούμε όμως σήμερα μετά από πέντε χρόνια τι έργο έχει προσφέρει μέσα από πολλούς αγώνες και αγωνίες ο Μακαριώτατος:

 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

1/ Κέντρο πολιτισμού καί προστασίας γιά τά παιδιά.

2/ Κέντρο φροντίδος γιά τό αυτιστικό παιδί.

3/ Κέντρο επανένταξης γιά τά παιδιά μας εκείνα, πού αγωνίστηκαν καί
ξέκοψαν από τήν μάστιγα των Ναρκωτικών.

4/ Στέγες γιά τά παιδιά μέ νοητική στέρηση.

5/ Στέγες φροντίδος Υπερηλίκων καί Κατακοίτων αδελφών.

6/ Κέντρο Παρηγορητικής Φροντίδος, τά λεγόμενα στό εξωτερικό
HOSPICE.

7/ συσσίτια σήμερα της Ι.Α.Α. εγγίζουν τίς δέκα χιλιάδες μερίδες
 ημερησίως.  

8/ Την Δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην περιοχή του Ρουφ

9/ Την Φιλανθρωπική εταιρεία «Αποστολή

10/ Τον Θεσμικό διάλογο της Εκκλησίας με την Πολιτεία.

11/ Την αναγνώριση από το κράτος όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί
 από την υπηρεσία ναοδομίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1988 μέχρι σήμερα.

12/ Την Δημιουργία Κέντρου Γεροντολογίας στο Δήλεσι Βοιωτίας.

13/ Την Ένταξη των κληρικών στο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων
 υπαλλήλων.

14/ Την εγκαινίαση το Καρέλλειου Ιδρύματος στο Χαλάνδρι.

15/ Την Κατασκευή του Συνοδικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Συνοδικό
Μέγαρο.

16/ Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της
 επισκευής του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών.

17/ Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης.

18/ Την Σύσταση και λειτουργία του προγράμματος «Η Εκκλησία στους δρόμους».

19/ Την Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

20/ Τις Ιδιόκτητες Κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

21/ Την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

22/ Τον Παιδικό Σταθμό στο Δήλεσι Βοιωτίας.

23/Την δημιουργία φιλανθρωπικού ιδρύματος από δωρεά 160
στρεμμάτων στον Βαρνάβα Αττικής.

24/ Την ανανέωση του ιστοχώρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τα τέσσερα στοιχεία που αποτυπώθηκαν
στη νέα σελίδα στην Ελλαδική Εκκλησία.

1.Συνοδικό σύστημα διοίκησης στην Ιεραρχία. Το συνοδικό σύστημα διοίκησης στην Ιεραρχία αποτελεί προτεραιότητα αλλά και δέσμευση του νέου Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Μακαριώτατος επισημαίνει πως ο Αρχιεπίσκοπος είναι απλά ο Επίσκοπος των Αθηνών. Είναι πρώτος μεταξύ ίσων στην Ιεραρχία, η οποία είναι υπεύθυνη για διοικητικά θέματα.

2.Αρχιεπίσκοπος: Επίσκοπος Αθηνών, πρώτος μεταξύ ίσων

3.Συνεχής συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η συνεχής και ουσιαστική συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρείται δεδομένη για τον νέο αρχιεπίσκοπο κύριο Ιερώνυμο. Η Ελλαδική εκκλησία είναι υποχρεωμένη να στηρίζει τη μητέρα των εκκλησιών.

4.Ενότητα Ορθοδόξων Εκκλησιών. Η ενότητα και η στήριξη ανάμεσα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες αποτελεί βασική επιδίωξη του νέου Πρωθιεράρχη.

Το πρωί εκείνης της ημέρας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο οποίος υπογράμμισε το σεβασμό της Σιωνίτιδας Εκκλησίας προς τον κύριο Ιερώνυμο.

Η Αλλαγή σελίδας στην κορυφή της Ιεραρχίας

Αλλαγή σελίδας στην κορυφή της Ιεραρχίας έφερε η εκλογή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αθήνας του κ. Ιερώνυμου, μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, ο οποίος συγκέντρωσε την προτίμηση 45 Μητροπολιτών επί συνόλου 74, στη εκλογική διαδικασία. Ο νέος Προκαθήμενος επισκέφτηκε τα γραφεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για πρώτη φορά ως Αρχιεπίσκοπος.

Ο Μακαριώτατος διαβεβαίωσε ότι «θα τηρήσει το συνοδικό σύστημα διοίκησης της Εκκλησίας και θα συνεχίσει το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου». Η νόμιμη διαβεβαίωση του νέου Αρχιεπισκόπου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια εδόθη την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου ενώ το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008 έγινε η ενθρόνισή του.

Η Πρώτη επαφή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών
και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου με τα ΜΜΕ

Σε συνάντηση που είχε με τους εκκλησιαστικούς συντάκτες ο νέος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κατέστησε σαφή τα βασικά σημεία της ποιμαντορίας του. Η συζήτηση διεξήχθη χωρίς κάμερες, καθώς έτσι επιθυμούσε ο Αρχιεπίσκοπος. Ο Μακαριώτατος έδωσε σαφές στίγμα για τον τρόπο που θα διοικήσει την Εκκλησία της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι θα «διακονήσει τον Λαό και όχι φιλικά πρόσωπα», επίσης  επισήμανε ότι είναι «πρώτος μεταξύ ίσων».

Η συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου
Αθηνών και Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ για την
 «επόμενη μέρα» στην Εκκλησία

Ο αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στην έγκριτη εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» εμίλησε για την ανάγκη εξυγίανσης στους κόλπους της Εκκλησίας κάνοντας λόγο για «νοσηρά στοιχεία» και τόνισε ότι «Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τρόπους, ώστε από κοινού, εν΄ συμπνοία και ομονοία, να προχωρήσουμε στην εξυγίανση όσων νοσηρών στοιχείων ταλαιπωρούν το σώμα της Εκκλησίας».

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισημαίνει παράλληλα πως «η Εκκλησία δεν έχει κανέναν λόγο να προβάλει συνθήματα, αλλά να κάνει φανερό, έργω και λόγω, το μήνυμα του Μόνου Αρχηγού της, ότι ο Χριστός αναστήθηκε και άρα η ελπίδα μπορεί να διαποτίζει και τις χειρότερες στιγμές της ζωής μας».

Απαντώντας σε ερώτηση τι εκφράζει η ψήφος της Ιεραρχίας προς το πρόσωπό του, ο Μακαριώτατος είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι η Ιεραρχία επικρότησε τη σταθερή εμμονή μου στη διατήρηση και ενίσχυση του συνοδικού ήθους, το αίσθημα ανάγκης για ενότητα και καταλλαγή. Και ίσως τη δεδηλωμένη επιθυμία μου να εργασθούμε συλλογικά και εν ομονοία».

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο επεσήμανε: «Ο Κύριος προ του Σταυρού έθεσε ως κεντρική αγωνία την ανάγκη των ανθρώπων 'ίνα ώσιν εν'. Το μέλημά μας, λοιπόν, είναι η ενότητα μεταξύ των δυο Εκκλησιών, η οποία δεν μπορεί να στηρίζεται πουθενά αλλού, παρά μόνο σε σαφείς και υγιείς εκκλησιολογικές προϋποθέσεις.Επομένως, ο δοκιμασμένος τρόπος συμπορεύσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μας Ελλαδικής Εκκλησίας αποτελεί την ασφαλέστερη βάση για την κοινή μας πορεία».

 Ας ξαναθυμηθούμε σήμερα ποιος είναι ο Αρχιεπίσκοπος 
και το έργο που άφησε στην Βοιωτία ως Μητροπολίτης
 Θηβών και Λεβαδείας.

Ο Μακαριώτατος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (1ος σε πανελλαδική κλίμακα) στις βυζαντινές σπουδές. Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Gratz της Αυστρίας και στο Regensburg και το Μόναχο της Γερμανίας. Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα δίπλα στον Ορλάνδο και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνος. Εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο.

-Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας (1967-1978), ως Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και του Οσίου Λουκά (1977-1981), ως Γραμματεύς και κατόπιν Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1978-1981).Το 1981 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.

-Ως μητροπολίτης συμμετείχε στις Επιτροπές Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Εκκλησιαστικής Περιουσίας, Σχέσεων Εκκλησίας Πολιτείας, Υποτροφιών και εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος μεικτών επιτροπών Πολιτείας και Εκκλησίας για την μελέτη θεμάτων για την μοναστηριακή περιουσία (1986-1998) και την εκκλησιαστική εκπαίδευση (1986-1998) και Πρόεδρος της επιτροπής Διαλόγου Κοινωνίας - Εκκλησίας (2005-2007).

-Η συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών που άφησε στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας οι 82 στους 110 είναι πτυχιούχοι θεολογίας και μερικοί από αυτούς διαθέτουν παράλληλα και δεύτερο πτυχίο (φιλόλογοι, αρχιτέκτονες, ιατροί, γεωπόνοι, παλαιογράφοι, καθηγητές πληροφορικής, διδάσκαλοι, οικονομικών επιστημών κ.α).  Σε αυτούς συγκαταλέγονται ένας τακτικός καθηγητής της θεολογίας, ένας λέκτορας της θεολογίας, τρεις διδάκτορες και πέντε μεταπτυχιακοί υποψήφιοι διδάκτορες.

-Με την ανύστακτη φροντίδα του και το ενδιαφέρον του τότε αναπαλαιώθηκαν, επανδρώθηκαν και λειτουργούν σήμερα έξι ανδρικές Ιερές Μονές (σύνολο Μοναχών 45) και δεκαεπτά γυναικείες (σύνολο Μοναχών 110). Ανάμεσα στις Μονές αυτές συγκαταλέγονται

Ανδρικές Ιερές μονές:
 1) Οσίου Λουκά στο Στείριον (με περίφημα ψηφιδωτά του 10ου αι.,).
2) Σαγματά.
3) Οσίου Σεραφείμ).
4) Μακαριωτίσσης στη Δομβραίνα).
5) Αγ. Νικολάου Καμπιών).
6) Μεταμ. Σωτήρος Άσκρης.

Γυναικείες Ιερές μονές:
 1) Ευαγγελιστρίας.
2) Γενεθλίου Θεοτόκου Πελαγίας.
3) Ιερουσαλήμ.
4) Αγίας Παρασκευής Σωληναρίου.
5) Αγ. Ιωάννου Θεολόγου στα Βάγια Θηβών.
6) Αγίας Τριάδος στις Πλαταιές.
7) Αγ. Νικολάου στον Υψηλάντη.
8) Αγ. Παρασκευής Νεοχωρακίου .
9) Τ. Σταυρού Βαγίων.
10) Προφήτου Ηλιού Ασωπίας.
11) Αγ. Γεωργίου Μαυρομματίου Θηβών.
12) Αγ. Νικολάου Μπισμπαρδάκι.
13) Αγ. Νηπίων Πάνακτος.
14) Παναγίας του Μύρου Χαιρωνείας.

Γυναικεία Ησυχαστήρια:
1) Μητρός του Ηγαπημένου στο Κλειδί Βοιωτίας.
2) Αγίου Νεκταρίου Θηβών.
3) Αναλήψεως Κυρίου, Σκούρτα Βοιωτίας.

-Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται πολλά άρθρα, μελέτες και βιβλία θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου, εκ των οποίων αυτό με τον τίτλο «Μεσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας» βραβεύθηκε το 1970 με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών.

Το 2006 εξεδόθη ο πρώτος από τους τρεις τόμους έργου του με τον τίτλο «Χριστιανική Βοιωτία».

Το 2012 εξεδόθη το βιβλίο του με τίτλο: Εκκλησιαστική Περιουσία και Μισθοδοσία του Κλήρου.

-Το κοινωνικό του έργο που έμεινε στην Βοιωτία είναι:

α) Οικοτροφείο,

β) Ορφανοτροφείο με μορφή ανάδοχης οικογένειας (Θήβα),

γ) Στέγες Ηλικιωμένων(Θήβα, Λιβαδειά),

δ) Κέντρο Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων (Λιβαδειά), του Εκπαιδευτηρίου 
Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές ανάγκες σε συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού (Λιβαδειά),

ε) Κέντρο Πρόληψης για τα ναρκωτικά (Λιβαδειά),

στ)Συσσίτια Απόρων συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών
μεταναστών (Θήβα),

ζ)Συμβουλευτικούς Σταθμούς (Θήβα),

η)Κέντρο Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών (Ζάλτσα-Ιερά Μονή Λυκούρεση), ενώ ως πρώην εκπαιδευτικός είχε αναπτύξει εκεί μία ιδιαίτερη σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα της Βοιωτίας.

-Στην Μητρόπολή του  τότε εφρόντισε περαιτέρω για την δημιουργία και λειτουργία ενοριακών πνευματικών κέντρων, κέντρων νεότητας στις περισσότερες των ενοριών της Μητροπόλεώς του καθώς και προτύπων κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων στο Παρνασσό. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια του Durham, Cambridge.

-Στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Αλίαρτο Βοιωτίας, κοντά στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, διεξάγονται κατά καιρούς διάφορα συνέδρια. Είχε ξεκινήσει συνεργασία με το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και είχαν υλοποιηθεί τρεις κύκλοι μεταπτυχιακών σπουδών σχετικά με το περιβάλλον, έγινε δε μεγάλη προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί Ερευνητικό Κέντρο για το περιβάλλον στην υπο ανακαίνηση Ιερά Μονή Ταξιαρχών (Δομβραίνα).

-Πρωτοστάτησε ως Μητροπολίτης για την δημιουργία στην γενέτειρά του, στα Οινόφυτα του Κέντρου Ευαισθητοποιήσεως Πληθυσμού σε θέματα περιβάλλοντος και οικονομικών μεταναστών.

-Οι αγώνες του και η συνεχής επαγρύπνησή του είχαν ως αποτέλεσμα: την ματαίωση των σχεδίων των μαρτύρων του Ιεχωβά για την λειτουργία διεθνούς χιλιαστικού κέντρου στην επαρχία του. 

-Για την τότε συμβολή του στο φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεώς ΙΜΘΛ που σχετίζεται με την υγεία τιμήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κραϊόβας στη Ρουμανία με την απονομή του τίτλου του επιτίμου Διδάκτορα του εκεί Πανεπιστημίου. Επίσης είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΛΙΚΑΡ).

Η αποχώρηση του Μητροπολίτη Θηβών
 και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου και οι πρώτες τοποθετήσεις του, 
σαν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποχαιρετώντας το ποίμνιο του στην Λειβαδιά, όπου λειτούργησε για τελευταία φορά στο Μητροπολιτικό ναό της πόλης, παρουσία πολλών αρχιερέων, των τοπικών αρχών και πολλών πιστών έδωσε το στίγμα της πορείας του ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Στο κήρυγμά του προδιέγραψε τα βήματα με τα οποία θα πορευθεί από δω και πέρα η Ελλαδική Εκκλησία.

Μεταξύ άλλων «χαρακτήρισε τον εαυτόν του, ίσο μεταξύ ίσων, στο σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος». Ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας στους πιστούς, θυμήθηκε ότι πριν από 40 χρόνια στον ίδιο χώρο εισήλθε στην Εκκλησία, αφού εκεί χειροτονήθηκε κληρικός. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο ρόλο του αρχιεπισκόπου, λέγοντας ότι «ο αρχιεπίσκοπος είναι ένας μητροπολίτης, όπως όλοι οι άλλοι». Είναι ο πρόεδρος του Σώματος της Ιεραρχίας. Ο συντονιστής που θα καθοδηγήσει ώστε να βγεί ό,τι καλύτερο από τη συνεργασία.

Τόνισε ότι απλώς αλλάζει περιβάλλον και πρόσωπα, αλλά επισήμανε ότι με τον ίδιο τρόπο που έζησε στη Βοιωτία θα ζήσει και στη μεγάλη πόλη των Αθηνών. Υπογράμμισε ότι η ενορία, ο εκκλησιαστικός χώρος, δεν είναι χώρος τελετών και επιδείξεων. Αναφερόμενος στην εποχή μας είπε ότι «είναι εποχή συγχύσεως, όπου μπορεί το ψέμα να παρουσιασθεί ως αλήθεια, το άσχημο ως όμορφο και το κακό ως καλό» και είπε «Η Εκκλησία είναι εκείνη που θα αναδείξει την αλήθεια».

Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι «οι θεσμοί είναι καλοί και πρέπει να τους στηρίζουμε και οι νόμοι είναι καλοί και πρέπει να τους τηρούμε. Όμως, αν τα πρόσωπα είναι άρρωστα, τότε και οι θεσμοί θα είναι ασθενείς». Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη θέρμη στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι «είναι ευλογία να το έχουμε και πρέπει να το διαφυλάξουμε, να το αγαπήσουμε, να το φροντίσουμε». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο χαρακτήρισε ανήσυχο πνεύμα.

Κατέληξε με αναφορές στο σημαντικό ρόλο των μοναστηριών, καλώντας τους μοναχούς να συνεχίσουν μέσα στη σιωπή να κρατούν την παράδοση η οποία δημιουργεί πολιτισμό και παρακάλεσε το Θεό να τον βοηθήσει στα νέα του καθήκοντα, να διακονήσει την Εκκλησία και το λαό.

Τέλος ο νέος Αρχιεπίσκοπος, χαιρέτησε έναν προς έναν τους πιστούς της Βοιωτίας, που διακονούσε από το 1981.

Εμείς ευχόμεθα σήμερα, τα έτη του Μακαριωτάτου
να είναι πολλά και Μακροημερεύοντα!

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ




ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας κ. Κύριλλος σε επιστολή του που απέστειλε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την πενταετή διακονία του στο Θρόνο των Αθηνών μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Μακαριώτατε και αγαπητέ αδελφέ κ. Ιερώνυμε, σας συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου για την πέμπτη επέτειο από την ανάρρησή σας στο θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος." "Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, η Εκκλησία με το φιλανθρωπικό έργο της ανακουφίζει όλους εκείνους που έχουν ανάγκη."

"Εύχομαι ο Θεός να σας χαρίζει υγεία και δύναμη, ώστε να συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμη το θεάρεστο έργο που επιτελείτε", προσθέτει κλείνοντας ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

  • «Εάν το πρόγραμμα δεν πιάσει τους στόχους του, υπεύθυνη θα είναι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και όχι ο λαός» δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, βάζοντας στο στόχαστρό του τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο ίδιος εκφράζει σκεπτικισμό για τη λειτουργία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι σε άλλη συχνότητα εκπέμπει ο Σαμαράς και σε άλλη η κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείει να είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων.
  • Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το κτίριο στο οποίο ζούσε άλλοτε η Μαρία Κάλλας, στη διασταύρωση των οδών Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά. Για αρκετή ώρα έμεινε κλειστή η Πατησίων και οι δρόμοι που οδηγούν στα Εξάρχεια. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε πλήρως λίγο πριν από τις 11 το βράδυ. Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Μία σύλληψη και 49 προσαγωγές από τη γύρω περιοχή.
  • Στην σκιά της οικονομικής κρίσης και του επερχόμενου μνημονίου που κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο προσέρχονται την Κυριακή οι ψηφοφόροι στην Κύπρο για την εκλογή νέου προέδρου. Τρεις οι βασικοί υποψήφιοι από τους οποίους θα προέλθει το ζευγάρι του δεύτερου γύρου της επόμενης Κυριακής -αν και δεν αποκλείεται η εκλογή από τον πρώτο γύρο. Ο νέος πρόεδρος θα βρεθεί εξαρχής αντιμέτωπος με το καυτό ζήτημα της οικονομίας, χωρίς φυσικά το εθνικό θέμα του Κυπριακού να βγαίνει από το προσκήνιο.
  • Δεκτή έγινε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θήβας η αίτηση αποφυλάκισης της συντρόφου του βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι, Ασπασίας Μητροπία. Η γυναίκα έχει καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για την καθοριστική συμβολή της στην απόδραση τον Φεβρουάριο του 2009 του συντρόφου της και του Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.
  • Σε αποτίμηση της θητείας του στην προεδρία της Κύπρου προχώρησε με διάγγελμά του την Παρασκευή ο Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι «όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισα τα προβλήματα και τις δυσκολίες με το κεφάλι ψηλά» όπως και ότι θα αποχωρήσει από το ύπατο αξίωμα «με το κεφάλι ψηλά».
 Κόσμος

  • Κάλεσμα στο Κογκρέσο να υπερψηφίσει τις προτάσεις του για αυστηρότερους νόμους στη χρήση όπλων απηύθυνε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας την Παρασκευή το μήνυμά του για τον έλεγχο της οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι πέρυσι στο Σικάγο έγιναν 443 δολοφονίες, οι οποίες διαπράχθηκαν με πυροβόλα όπλα. Από τα θύματα, 65 ήταν κάτω των 18 ετών, γεγονός -που όπως είπε- θεωρείται ισοδύναμο με μια τραγωδία, σαν αυτή στο Νιουτάουν, κάθε τέσσερις μήνες.
  • Στην απελευθέρωση ομήρων προχώρησαν οι δύο μεγαλύτερες αριστερές ομάδες ανταρτών της Κολομβίας, οι FARC και ο ELN. Συνολικά αφέθηκαν ελεύθεροι επτά όμηροι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί. Οι τελευταίοι επρόκειτο να απελευθερωθούν την Τετάρτη, ωστόσο, οι FARC αποφάσισαν να τους αφήσουν ελεύθερους το βράδυ της Παρασκευής.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Παρασκευή σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει με την υποκατάσταση του βοδινού κρέατος με κρέας αλόγου, το οποίο προβλέπει μια σειρά από τεστ DNA σε προμαγειρεμένα φαγητά στων οποίων τη συσκευασία αναγράφεται ότι περιέχουν βοδινό. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί άμεσα για μια αρχική περίοδο ενός μήνα.
  • Μέχρι και 1.000 τραυματισμούς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, προκάλεσε η έκρηξη μετέωρου που περνούσε πάνω από το Τσελιάμπινσκ στα ρωσικά Ουράλια. Οι περισσότεροι μικροτραυματισμοί οφείλονται σε τζάμια που έσπασαν. Ζημιές καταγράφηκαν σε έξι πόλεις, κατέρρευσε μέρος της οροφής ενός μικρού εργοαστασίου. Δεν διαπιστώνουν σχέση οι επιστήμονες με τον αστεροειδή που πέρασε ξυστά από τη Γη το απόγευμα της Παρασκευής. Φωτορεπορτάζ... Δείτε τα βίντεο...
  • Ο αγαπημένος πολικός αρκούδος Κνουτ, που έγινε διάσημος ανά τον κόσμο χαρίζοντας χαμόγελα, αλλά και μεγάλη θλίψη με τον πρόωρο θάνατό του, «επέστρεψε» στο Βερολίνο ως άγαλμα σε φυσικό μέγεθος που φέρει το αληθινό τρίχωμά του. Το ομοίωμα του Κνουτ εκτίθεται από την Παρασκευή και για ένα μήνα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της γερμανικής πρωτεύουσας.
 Οικονομία

  • Έξοδο για τουλάχιστον 10.000 υπαλλήλους και ψαλίδισμα σε μια σειρά από επιδόματα φέρνουν η ανακεφαλαιοποίηση και οι συγχωνεύσεις των τραπεζών. Εν τω μεταξύ, στις 25 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ΟΤΟΕ-τραπεζών για τη νέα κλαδική σύμβαση. Στο τραπέζι αναμένεται να μπουν μια σειρά από επιδόματα, την ώρα που οι αποδοχές έχουν ψαλιδιστεί από τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
  • Είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» να διατηρήσει η Γαλλία για το 2013 το στόχο της μείωσης του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ, επιμένει ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρώντας ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα πρέπει να λειτουργούν ως παραδείγματα. Την ίδια στιγμή όμως πληθαίνουν οι φωνές στο Παρίσι ότι αυτό είναι αδύνατο. Μετά τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Προϋπολογισμού δηλώνει ότι η «δυσμενής» οικονομική συγκυρία κάνει «εξαιρετικά δύσκολο» το στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.
  • Ελαφρά κάμψη παρουσίασαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, παρόμοια ήταν η εικόνα και στην Ευρώπη με μεικτές τάσεις χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις.
 Αθλητισμός

  • Η Μίλαν επικράτησε 2-1 της Πάρμα στο Σαν Σίρο για την 25η αγωνιστική της Serie A, χωρίς όμως να πείσει με την εμφάνισή της. Με τον Μάντζουκιτς να σκοράρει κόντρα στην πρώην ομάδα του και τον Ρόμπεν να πετυχαίνει το πρώτο του φετινό γκολ η Μπάγερν επικράτησε 2-0 της Βόλφσμπουργκ εκτός έδρας. Στη Γαλλία, η Λιλ, η οποία επικράτησε με σκορ 2-0 της Ρεν. Αρκετά... πιάτα περιλαμβάνει το «μενού» του Σαββατοκύριακου στην Αγγλία, καθώς διεξάγονται ματς κυπέλλου, αλλά και πρωταθλήματος.
  • Ο Ολυμπιακός έστειλε στην UEFA επιστολή, με την οποία εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τα σφυρίγματα του Γερμανού διαιτητή, Μάνουελ Γκρέφε στο ματς της Πέμπτης με τη Λεβάντε για το Europa League.
  • Πολύ σπουδαία νίκη πέτυχε ο Πανσερραϊκός με 1-0 επί της Λάρισας στο "AEL FC ARENA". Ο παλιός παίκτης της ΑΕΛ, Φελίπε Ντα Κόστα, σημείωσε στο 44' το μοναδικό γκολ, χάρη στο οποίο η ομάδα των Σερρών προσπέρασε τη σημερινή της αντίπαλο στη βαθμολογία του πρωταθλήματος Β' Εθνικής.


ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ SOUTHSTREAM!

Πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ευθεία απειλή υψηλόβαθμου διπλωμάτη προς τον τότε υπουργό Χρήστο Φώλια, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον εθνικής σημασίας αγωγό Southstream. Μία συμφωνία στρατηγικής σημασίας της κυβέρνησης Καραμανλή την οποία έβαλε στο ψυγείο μέσα σε ένα ομιχλώδες τοπίο η κυβέρνηση Παπανδρέου προκαλώντας ισχυρό πλήγμα όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις με την Ρωσία αλλά κυρίως στα Εθνικά συμφέροντα. Την αναχαίτιση αυτής της συμφωνίας εκλαμβάνουν ως αιτία πολιτικοί αναλυτές, του χάους που ακολούθησε. Από τις πυρκαγιές του 2007, την δημιουργία εσωτερικού χάους, το σχέδιο Πυθία και τέλος την υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ με την απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Παπανδρέου. Μίας κυβέρνησης που όπως αποκαλύφθηκε από τα Wikileaks θα ήταν πολύ φιλικότερη προς τις μεθοδεύσεις του ξένου παράγοντα.

Στις 22 Αυγούστου 2008 η υπεύθυνη εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας, Ντέμπορα Μακάρθι, έγραφε: «Μια ομάδα Ρώσων, στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας, είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Αθήνα για να συζητήσει με Έλληνες αξιωματούχους την προμήθεια ρωσικών αρμάτων μεταφοράς προσωπικού. Το Σεπτέμβριο αναμένεται να επικυρώσει η ελληνική Βουλή τη συμφωνία για τον αγωγό South Stream. Έχουμε εργαστεί ώστε να ανατρέψουμε και τις δύο αυτές αρρωστημένες κινήσεις, όμως περαιτέρω συζητήσεις με Έλληνες διπλωμάτες στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για το θέμα θα βοηθούσαν». Αυτά πλέον αποτελούν ιστορία όπως και η κυβέρνηση Παπανδρέου. Σήμερα όμως η αλληλογραφία που αποκαλύπτουμε, μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και εκπροσώπου της ΕΕ, δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό. Ειδικά από την απάντηση του στελέχους του ΥΠΕΚΑ, Χαράλαμπου Πίππου ο οποίος κατείχε θέση κλειδί και στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα: Στις 29/1/2013, ο Milosz Momot υπεύθυνος προγράμματος εκ μέρους της Κομισιόν, στέλνει ειδοποίηση στην μόνιμη Ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, για την συνάντηση με την Gazprom επί τεχνικών θεμάτων για τον αγωγό Southstream! Προσοχή, δεν ήταν κάποια πρόσκληση από την Ρωσική πλευρά αλλά από την Κομισιόν! Στο μήνυμα υπήρχε συνημμένη η ατζέντα της συνάντησης που θα πραγματοποιείτο στις 8 Φεβρουαρίου, όπως επίσης και αν υπήρχαν κάποια θέματα εκτός ατζέντας από την πλευρά της Ελλάδας που θα έπρεπε να τεθούν στην συνάντηση. Η Ελληνική πλευρά έπρεπε να απαντήσει μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, παραθέτοντας τα ονόματα των ειδικών που θα παρίσταντο. Η ειδική σύμβουλος κυρία Αγγελική Μπούρα, ειδοποιεί το αρμόδιο υπουργείο αμέσως, με ημερομηνία 30/1/2013, παρακαλώντας θερμά για συμμετοχή εκπροσώπου και παράλληλη ενημέρωση για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Η απάντηση που παίρνει την ίδια μέρα, είναι εξοργιστική. Υπογράφεται από τον κύριο Χαράλαμπο Πίππο, που μετά από έναν αόριστο πρόλογο την ενημερώνει ότι δεν κρίνει σκόπιμη την συμμετοχή του ΥΠΕΚΑ στις σχετικές συζητήσεις! Εκφράζοντας όπως αναφέρει την πολιτική ηγεσία! Αντίθετα, αφήνει στην διακριτική ευχέρεια της κυρίας Μπούρα για τον εάν θα παρευρεθεί η ίδια, χωρίς όμως να τοποθετηθεί επί των θεμάτων. Έχοντας τον ρόλο απλής ακροάτριας των τεκταινομένων!

Δηλαδή σε μία υπόθεση εθνικής σημασίας με σοβαρότατες εξελίξεις, ο κύριος Πίππος επικαλείται πολιτική απόφαση μη συμμετοχής, και - προς Θεού - μη τοποθέτησης σε ενδεχόμενη συμμετοχή! Το περιεχόμενο των επιστολών είναι ενδεικτικό και απαιτεί την άμεση απάντηση της πολιτικής ηγεσίας. Αυτές οι αποφάσεις που επικαλείται ο κύριος Πίππος είναι της παρούσας πολιτικής ηγεσίας; Ή μήπως απομεινάρια της προηγούμενης, καταστροφικής για την χώρα διακυβέρνησης;




ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

Φορέας κοινής δράσης για την ελληνο-ισραηλινή συμμαχία, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Kογκρέσο των ΗΠΑ. Η δημιουργία και οι σκοποί του ελληνο-ισραηλινού Caucus ανακοινώθηκαν σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Κογκρέσο στις 13 Φεβρουαρίου. Με την επωνυμία «Congressional Hellenic-Israel Alliance» (CHIA) και υπό τη συμπροεδρία των βουλευτών Gus Bilirakis, ομογενή Ρεπουμπλικάνου από την Φλόριντα και Ted Deutch, Δημοκρατικού επίσης από την Φλόριντα, στο ελληνο-ισραηλινό Caucus συμμετέχουν ήδη ισχυρά μέλη και από τα δύο κόμματα, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, πέραν των συμμετεχόντων βουλευτών στο ελληνο-ισραηλινό Caucus, οι πρέσβεις της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, καθώς και ηγετικά στελέχη της ελληνικής και ισραηλινής κοινότητας στις ΗΠΑ. Ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, τόνισε ότι «η δημιουργία του CHIA αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.

Έχοντας υπόψη τις ιστορικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, η συνεργασία αυτή» όπως είπε «χωρίς να στρέφεται εναντίον κανενός, στοχεύει στην εδραίωση της σταθερότητας και στην οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλει στην εμπέδωση κλίματος ειρήνης και ασφάλειας, προωθώντας ευρύτερα το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας». Ο Χρ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που εμφανίζονται ιδιαίτερα στους τομείς ενέργειας και τουρισμού.

Τέλος, ο Έλληνας πρέσβης στις ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «το συνεργατικό αυτό σχήμα των μελών του Κογκρέσου αποτελεί απτό αποτέλεσμα των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της ελληνικής και ισραηλινής διασποράς, αλλά δίνει και το έναυσμα για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους» αναφερόμενος στη «διαρκώς διευρυνόμενη συνεργασία» μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η.Π.Α και Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών στην ιστορία - Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α με πρόσφατες δηλώσεις τους εκφράζουν την πρόθεση εκκίνησης απευθείας επίσημων συνομιλιών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με την δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso πραγματοποίησε την σχετική ανακοίνωση έπειτα από την τοποθέτηση του Προέδρου των Η.Π.Α Barack Obama. Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α ανέρχεται ετησίως περίπου στα 455 δις ευρώ, και μία πιθανή επίτευξη συμφωνίας θα συντελέσει στην απομάκρυνση των εμπορικών εμποδίων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η Ε.Ε εκτιμά ότι μία "βιώσιμη και φιλόδοξη συμφωνία" (σ.σ. pentapostagma.gr εννοώντας ενδεχομένως μία ισότιμη συμφωνία δίχως την άμεση εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων) θα οδηγήσει σε ετήσια μεγέθυνση του Α.Ε.Π σε ποσοστό 0.5%. Έως τώρα δεν έχει καταστεί ξεκάθαρη η ακριβής διάρκεια που θα απαιτήσουν οι συνομιλίες, ενώ παρόμοιες μεγάλες εμπορικές συμφωνίες απαίτησαν αρκετά έτη διαπραγματεύσεων.

Η πρόταση οικοδόμησης ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Η.Π.Α και Ε.Ε. "κυκλοφορεί" ανεπίσημα στους κύκλους των δύο "εταίρων' τα τελευταία χρόνια. Οι "πιέσεις υπέρ του προστατευτισμού" οδήγησαν πολλούς πολιτικούς κρατών να αποφύγουν την επιδίωξη συμφωνίας, υπό τον φόβο της έκθεσης των εκάστοτε εγχώριων βιομηχανιών σε μεγαλύτερο εξωτερικό ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Εμπορίου Karel De Gucht, οι επίσημες συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο Karel De Gucht ανέφερε ότι η συμφωνία θα εστιάσει στην απομάκρυνση των δασμών και έτερων εμποδίων στο ελεύθερο εμπόριο, τυποποιώντας τις τεχνικές προδιαγραφές, τα πρότυπα και τις πιστοποιήσεις..




ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1923: Ο αρχαιολόγος Howard Carter ανακαλύπτει την σαρκοφάγο του Τουταγχαμών.

1959: Ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσεται πρόεδρος της Κούβας.

1985: Εγκαινιάζεται το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ) παρουσία 12.000 φιλάθλων, κατά την τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου.

Γεννήσεις

1979: Valentino Rossi, Ιταλός αναβάτης του MotoGP.