12 Φεβρουαρίου, 2013

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ 100 ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

• Πακιστανική κοινότητα

Οι Πακιστανοί που κατοικούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδος-Πακιστάν Σαγιέντ Τζαμίλ  ανέρχονται στους 80.000 περίπου. Οι Πακιστανοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία (80% περίπου) είναι Σουνίτες ενώ υπάρχει και ένας μικρότερος αριθμός Σιιτών. Στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα (10) διαφορετικές οργανώσεις Πακιστανών Μουσουλμάνων. Οι Πακιστανοί λειτουργούν περίπου 40 άτυπα τζαμιά στην Αθήνα. Η πλειοψηφία τους θεωρείται μετριοπαθής, ωστόσο ανάμεσά τους υπάρχουν και υποστηρικτές του Πακιστανικού Ισλαμικού κόμματος Jamaate-Islamiτο οποίο επιδιώκει την επιβολή της Σαρία και την εγκαθίδρυση Ισλαμικού κράτους. Ο ίδιος ο Σαγιέντ Τζαμίλ θεωρείται μετριοπαθής και αντιπροσωπεύει  την οργάνωση των Σουφιτών( μετριοπαθής σέκτα) Minhajul-Quran. Ο Σαγιέντ Τζαμίλ είναι μάλιστα πολύ πιθανό να στελεχώσει τη μία εκ των δύο θέσεων που ανήκουν σε εκπροσώπους Μουσουλμανικών κοινοτήτων στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ιερού Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» όπως προβλέπει ο Ν.3512/2006. Υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι στελέχη της Πακιστανικής Πρεσβείας στην Αθήνα που ανήκουν στη μυστική υπηρεσία του Πακιστάν ISI «δραστηριοποιούνται» μέσα στα πλαίσια της Πακιστανικής κοινότητας.

• Μπανγκλαντεσιανή κοινότητα

Οι Μπανγκλαντεσιανοί ( πρώην ανατολικό Πακιστάν) που κατοικούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Πρόεδρό τους Ζαινούλ Αμπεντίν αριθμούν περίπου 25.000 άτομα και είναι κατά κύριο λόγο Σουνίτες. Οι μετανάστες από το Μπανγκλαντές λειτουργούν περίπου 30 άτυπα τζαμιά στην Αθήνα. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι φιλήσυχοι αν και εδώ υπάρχουν υποστηρικτές του ριζοσπαστικού Ισλαμικού κόμματος Jamaate-Islamiπου δραστηριοποιείται στο Μπανγκλαντές και το Πακιστάν. Oεπικεφαλής του IslamicForumΑμπούλ Μπασάρ, οργάνωσης με διασυνδέσεις με τη Jamaate- Islami, ήταν μάλιστα υποψήφιος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην Αθήνα ( Νοέμβριος 2010) με το ψηφοδέλτιο της ακροαριστερής οργάνωσης ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

• Αφγανική κοινότητα

Οι Αφγανοί που κατοικούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους Μοχαμάντι Γιονούς είναι περίπου 15.000 άτομα, το 60% των οποίων ζει στην Αττική. Σε αντίθεση με τη «θρησκευτική δημογραφία» στο ίδιο το Αφγανιστάν, η μεγάλη πλειοψηφία(70% περίπου) των Αφγανών που ζουν στην Ελλάδα είναι Σιίτες οι οποίοι μετανάστευσαν εξαιτίας των διωγμών των Ταλιμπάν( Σέκτα Σουνιτών). Ωστόσο ανάμεσα στους Σουνίτες υπάρχει και μια μικρή μειοψηφία που υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν.

• Αιγυπτιακή κοινότητα

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Αιγυπτιακής κοινότητας Ελλάδος Μοχάμεντ Ζαφ Ζαφ οι Αιγύπτιοι που κατοικούν στη χώρα μας ανέρχονται στους 70.000. Ωστόσο το νούμερο αυτό πρέπει να θεωρείται  υπερεκτιμημένο και ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι περίπου 40.000 άτομα. Το 90% των Αιγυπτίων είναι Μουσουλμάνοι και το 10% Χριστιανοί Κόπτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος ( οργάνωση που ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί το σύνολο των Μουσουλμάνων που κατοικεί στην Ελλάδα) Ναίμ Ελ Γαντούρ είναι Αιγύπτιος και έχει σχέσεις με την Ισλαμιστική οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και την Τουρκική Ισλαμιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) με την επωνυμία IHH. Ο Ελ Γαντούρ είναι επίσης εκ των επικρατέστερων να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Τεμένους Αθηνών ως εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικού σωματείου Μουσουλμάνων της Αττικής.

• Συριακή κοινότητα

Η Συριακή κοινότητα στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 25.000 άτομα, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Νάντερ Χαλμπούνι. Στην πλειοψηφία τους οι Σύριοι που ζουν στην Ελλάδα είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι σε αντίθεση με την ηγετική ομάδα του Συριακού καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ που είναι Αλαουίτες ( Σιιτική σέκτα). Οι Σύριοι μαζί με τους Αιγυπτίους και τους Ιορδανούς «τρέχουν» το Ελληνο-Αραβικό Μορφωτικό και Πολιτιστικό Κέντρο με έδρα το Μοσχάτο, μέσα στο οποίο λειτουργεί και άτυπο τζαμί το οποίο έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται μέχρι 3.000 άτομα. Το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει στενές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα καθώς είναι μέλος της FederationofIslamic Organizations of Europe (FIOE) η οποία είναι η οργάνωση ομπρέλα των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Ευρώπη με έδρα της Βρυξέλλες.

• Ιρανική κοινότητα

Η Ιρανική κοινότητα αριθμεί περίπου 5.000 άτομα στη πλειοψηφία τους Σιίτες, ενώ υπάρχουν και Χριστιανοί και οπαδοί του Ζωροαστρισμού. Ιδιαίτερα «δραστήρια» είναι η Ιρανική Πρεσβεία στην Αθήνα όπου προσπαθεί να εμφανισθεί ως προστάτιδα των Σιιτών που κατοικούν στην Ελλάδα ( όχι μόνο των Ιρανών, αλλά και των Λιβανέζων, Αφγανών και Πακιστανών).

Επίσης σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της Αμερικανικής Πρεσβείας της Αθήνας (09ATHENS1643-19, November2009) που διέρρευσε στο WikiLeaks ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης διατύπωσε την άποψη ότι μέλη του Επαναστατικού Αγώνα (η ηγεσία του, όχι ο επιχειρησιακός του βραχίονας) είχε επαφές με την Ιρανική Πρεσβεία στην Αθήνα ενώ παράλληλα ταξίδευαν συχνά σε χώρες όπως το Ιράν και ο Λίβανος. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είχαν σχέσεις και με τη Χαμάς. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η Ιρανική SaderatBank, η οποία έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότηση της Λιβανέζικης τρομοκρατικής οργάνωσης Χετζμπολάχ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων έχουν συγκεντρωθεί μέλη του ΠΑΜΕ για να συμπαρασταθούν στους 35 συνδικαλιστές οι οποίοι στις 4 Φεβρουαρίου συνελήφθησαν στο υπουργείο Εργασίας και δικάζονται σήμερα, Τρίτη. Παρούσα στη συγκέντρωση συμπαράστασης είναι και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. «Αν οι εργαζόμενοι θέλουν να νικήσουν τη φτώχεια και την ανεργία πρέπει να υψώσουν τείχος και να γκρεμίσουν την τρομοκρατία του κράτους» είπε από την Ευελπίδων. Στάση εργασίας από τις 8 ώς τις 11 το πρωί πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό και τη διάσωση τριών γερμανών τουριστών, οι οποίοι αγνοούνται στον ποταμό Σελινούντα. Και οι τρεις ήταν μέλη εξαμελούς ομάδας και έκαναν καγιάκ στον ποταμό όταν, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ανετράπη το καγιάκ τους και βρέθηκαν μέσα στα ορμητικά νερά του ποταμού. Τα άλλα τρία μέλη της ομάδας διασώθηκαν.
  • Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Τρίτη εργαζόμενοι του ΙΚΑ, μέλη του σωματείου ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας την επαναπρόσληψη των περίπου 500 προσφάτως απολυμένων του διαγωνισμού Κ9 του ΑΣΕΠ, μετά από σχετική δικαστική απόφαση.Υπό κατάληψη τελούν και τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στο Ηράκλειο της Κρήτης από εργαζόμενους του ιδρύματος.
  • Σε αναδίπλωση για το θέμα της αλλαγής της νομοθεσίας για τις απεργίες προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κύκλων του υπουργείου ότι «ο διάλογος θα προχωρήσει μόνο αν υφίσταται ομόθυμη στήριξη των τριών κομμάτων».
  • Στο... πόδι βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης κάτοικοι και φορείς της Ιεράπετρας που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης, καθώς και για την απώλεια της αυτονομίας του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου Νεάπολης. Από τις 9 το πρωί πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην πλατεία Ηρώου στην Ιεράπετρα και θα ακολουθήσει συλλαλητήριο. Συμβολική κατάληψη πραγματοποιείται σε υποκαταστήματα τραπεζών, ενώ κλειστά είναι τα σχολεία.
Κόσμος

  • Με σοκ, σεβασμό, σενάρια και... πολλή προσευχή υποδέχθηκαν οι Καθολικοί ανά τον κόσμο την παραίτηση βόμβα του Βενέδικτου ΙΣτ', του πρώτου Πάπα εδώ και σχεδόν έξι αιώνες που δεν άφησε το θάνατο να τον κατεβάσει από την Αγία Έδρα. Μαζί με τις εικασίες για το ποιος θα γίνει ο επόμενος Ποντίφικας (και το τι θα κάνει μετά ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ), ο καθολικός κόσμος εξέταζει το κατά πόσο η απόφαση του Βενέδικτου θα μείνει στην ιστορία ως εξαίρεση ή εάν θα θάψει το ταμπού που θέλει τους Πάπες ισόβιους.
  • Σε υψηλούς τόνους καταδικάζουν συλλήβδην οι ξένες πρωτεύουσες και ο ΟΗΕ την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, επικρίνοντας την περιφρόνηση της Πιόνγκγιανγκ στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις. Στις 16:00 της Τρίτης συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα.
  • Στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της ιστορίας της προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως επιβεβαίωσε η ίδια και οι γείτονές της: Η δοκιμή, που είχε προαναγγελθεί εδώ και εβδομάδες, προκάλεσε δόνηση 4,9 βαθμών σε πολύ μικρό βάθος στην εγκατάσταση δοκιμών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Σε συναγερμό βρίσκεται η διπλωματία των γύρω χωρών και των ΗΠΑ. Έκτακτη συνεδρίαση στις 16:00 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ομόθυμη καταδίκη από ΟΗΕ, Ιαπωνία, Ρωσία, ΗΠΑ.
  • Δύο χρόνια από την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα αλλά το πολιτικό σκηνικό στην Αίγυπτο παραμένει εκρηκτικό με στόχο, αυτή τη φορά, τον νυν πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το προεδρικό μέγαρο και στα γύρω στενά: είναι το γνώριμο σκηνικό των διαμαχών του τελευταίου μήνα.
Οικονομία

  • Τη δημοσιονομική αναποτελεσματικότητα ορισμένων από τα μέτρα του Μνημονίου, τα οποία σχεδιάστηκαν για να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα αλλά τελικά υπολείπονται των προσδοκιών, θέλει να αναδείξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στην πρώτη γραμμή των πιθανών μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να αποσυρθούν εφόσον προκύψουν σαφή και μετρήσιμα στοιχεία ότι απέτυχαν, βρίσκεται η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, μέτρο το οποίο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, συνέβαλε στην κάθετη πτώση της κατανάλωσης και στη μείωση εν τέλει των εισπράξεων από ΦΠΑ.
  • Να αποφύγουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, κάτι που θα απειλούσε την οικονομική ανάπτυξη ζήτησαν οι ΗΠΑ από τις χώρες της Ομάδας των 20 (G-20), η οποία συνέρχεται στη Μόσχα στις 15 και 16 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η Ιαπωνία δεν εμφανίζεται πρόθυμη να υιοθετήσει αυτές τις συστάσεις, με τη νέα ηγεσία της χώρας να ζητά περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει νωρίτερα από το αξίωμά του.
  • Το υψηλότερο τίμημα από όλους τους υποψηφίους φέρεται να προσφέρει η ρωσική εταιρεία Sintez για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με την ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant, η οποία επικαλείται τραπεζική πηγή. Το δημοσίευμα φέρει την Sintez να προσφέρει 1,9 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο όπως αναφέρει από τις προσφορές της ρωσικής Gazprom, της κοινοπραξίας Μ&Μ GasCo, της κοινοπραξίας ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ-PP και της Socar.
Αθλητισμός

  • Ισόπαλες χωρίς γκολ αναδείχθηκαν τη Δευτέρα η Ρεάλ Μπέτις με τη Βαγιαδολίδ, στον αγώνα που έριξε την αυλαία της 23ης αγωνιστικής της Primera Division. Έτσι η Μπέτις που έμεινε για τέταρτο ματς χωρίς νίκη, ισοβαθμεί με τη Σοσιεδάδ στην 7η θέση, ενώ η Βαγιαδολίδ έμεινε στην 10η. Οι δύο ομάδες τελείωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες, αφού στο 75΄ αποβλήθηκε για την Βαγιαδολίδ ο Ρουκάβινα, ενώ στις καθυστερήσεις την κόκκινη κάρτα αντίκρισε για τους γηπεδούχους ο Αμάγια.
  • Ακόμα μια σφαλιάρα για τη Λίβερπουλ η οποία ηττήθηκε με 2-0 στην έδρα της από την Γουέστ Μπρομ, στον αγώνα που έριξε την αυλαία της 25ης αγωνιστικής της Premier League. Μοιραίος για τους Κόκκινους ήταν ο αρχηγός τους Στίβεν Τζέραρντ που έχασε πέναλτι στο 77' την ώρα που το σκορ ήταν ακόμα στο 0-0. Στο 81' οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ με τον Γκάρθ Μακ'Ολεϊ, και στο 90' ο Λουκάκου διαμόρφωσε το τελικό 0-2. Με τη νίκη αυτή η Γουέστ Μπρομ προσπέρασε στη βαθμολογία τη Λίβερπουλ που πλέον είναι 9η.
  • Σημαντική απώλεια για τον Αστέρα Τρίπολης που στο ματς με τον Ολυμπιακό είδε τον Εμάνουελ Περόνε να τραυματίζεται και πλέον δεν θα τον έχει στη διάθεσή του για τις επόμενες είκοσι ημέρες. Ο Αργεντινός επιθετικός υποβλήθηκε σε εξετάσεις και όπως φάνηκε, υπέστη θλάση ά' προς β' βαθμού στον δικέφαλο του δεξιού ποδιού και θα μείνει εκτός δράσης για τρεις εβδομάδες.





ΥΦ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: «Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ''ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ'' ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ»


Με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β´,  ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ενίσχυσε με 19 παλέτες από τόνους  τροφίμων,  χιλιάδες είδη ένδυσης και υπόδησης, προϊόντα ατομικής υγιεινής και φροντίδας αλλά και φάρμακα τους φυλακισμένους του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού. Περισσότεροι από 2.500 κρατούμενοι άνδρες και γυναίκες, ενισχύθηκαν με γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες τους από την «Αποστολή». Εχθές στις 11:30 το πρωί πέρασε την είσοδο του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας  με κλιμάκιο του Οργανισμού με σκοπό την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς όφελος των κρατουμένων. Το παρόν έδωσε και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης αλλά και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής συνέδραμε συμπληρωματικά στην ανθρωπιστική βοήθεια με την παροχή φαρμακευτικού υλικού. Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης δήλωσε: «η ευαισθησία του Αρχιεπισκόπου και της Αποστολής είναι γνωστή.  Σήμερα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά με την τεράστια προσφορά που γίνεται προς τους κρατούμενους του Κορυδαλλού και δίνει αυτό το αίσθημα της αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία που χρειάζεται για να υπάρχει κοινωνική συνοχή. Είναι πολλές οι προσπάθειες που έχει κάνει η Αρχιεπισκοπή και θα συνεχίσουμε με την ίδια λογική,  όπως γνωρίζετε έχουμε υπογράψει ένα Σύμφωνο Συνεργασίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την Αποστολή,  την Αρχιεπισκοπή και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.  Το έργο αυτό θα συνεχιστεί και οφείλουμε πολλά στον Μακαριώτατο.  Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την «Αποστολή» για αυτή την σημαντική προσφορά και προσδοκούμε βεβαίως να έχει συνέχεια το έργο αυτό». Ο κ. Δήμτσας συνομίλησε με την Διοίκηση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ελλείψεις τους, διαβεβαιώνοντας ότι η «Αποστολή» στο μέτρο των δυνατοτήτων της θα σταθεί στο πλευρό τους. 

Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «είμαστε εδώ με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β´, να προσφέρουμε την βοήθεια μας για να καλύψουμε τις ανάγκες σας. Δεν είναι η πρώτη φορά που  η «Αποστολή» φροντίζει για τις ελλείψεις των κρατουμένων μέσα από κοινωνικές παρεμβάσεις σε Καταστήματα Κράτησης στην ελληνική επικράτεια όπου δίνουμε συνεχώς το παρόν ανακουφίζοντας τον πλησίον. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε Κύριε Υπουργέ ότι η «Αποστολή» στα πλαίσια και του Συμφώνου Συνεργασίας μας και με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, στόχο έχουμε  να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να φροντίσουμε την οικογένεια των συνανθρώπων μας που στερούνται το αγαθό της ελευθερίας και να ευχηθούμε παράλληλα να ενταχθούν πολύ γρήγορα στο σύνολο της κοινωνίας με τις πιο ευοίωνες προοπτικές. Η έγνοια μας τους συντροφεύει και το ενδιαφέρον μας έμπρακτα  το δείχνουμε ελαφρύνοντας τον Σταυρό του καθενός». 

Η Διευθύντρια του Κ.Κ.  Κορυδαλλού κ. Μαρία Στέφη τόνισε: «το έργο της  Αποστολής», του Οργανισμού του Αρχιεπισκόπου, είναι τεράστιο, η βοήθεια του καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών μας σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Ευχαριστώ και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής για την συμβολή του και εύχομαι να συνεχιστεί το έργο αυτό που μας αγκαλιάζει όλους». Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης επεσήμανε: «βρισκόμαστε δίπλα στις ανάγκες του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης απλώνουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας πρόληψης και φροντίδας της πρωτοβάθμιας υγείας. 

Υπογράψαμε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η «Αποστολή», ένα Σύμφωνο Συνεργασίας με σκοπό να βοηθήσουμε τους κρατουμένους ,υπάρχει διάθεση αυτό το ενδιαφέρον να συνεχιστεί και σε άλλα Καταστήματα Κράτησης στην Ελλάδα με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό αλλά και με ενημέρωση σε άλλα θέματα που άπτονται της υγείας».

Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΑΛΙ ΠΑΣΑ!

Ο Σαλί Μπερίσα ζητά από τους τούρκους το κεφάλι του Αλί Πασά των Ιωαννίνων . Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ριφάτ Σαίτ ο οποίος επισκέφθηκε την Αλβανία μαζί με τον υπουργό Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ζήτησε από τους τούρκους το κεφάλι του Αλί Πασά ο οποίος είχ αποκεφαλιστεί από τον Μαχμούτ τον Β’ το 1822 και το κομμένο κεφάλι είχε μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Αλβανοί υποστηρίζουν πως και με επίσημη επιστολή έχουν κάνει αυτό το αίτημα καθώς το μνήμα του Αλί Πασά τονίζουν πως βρίσκεται στην Αλβανία και ζητούν 191 χρόνια μετά να θαφτούν μαζί η σορός με το κομμένο κεφάλι του Αλί Πασά. Στον αντίποδα των τρελλών αλβανικών αιτημάτων, περίεργη περιοδεία στην Αλβανία και το Κόσοβο πραγματοποίησε ο Υπουργός Άμυνας τη Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ. Ο Γιλμαζ στην επίσκεψη του στα Τίρανα η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισανί και τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.

Η συνάντηση με τον Νισανί ήταν κλειστή για τον Τύπο μόνο που με γραπτή ανακοίνωση η προεδρία της Αλβανίας χαρακτήρισε την Τουρκία ως «στρατηγικό εταίρο» και ευχαρίστησε την Άγκυρα για τη στήριξη της στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση Μπερίσα-Γιλμάζ τέθηκε και το θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών και ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε πως «η Αλβανία ευχαριστεί την Τουρκία που εξακολουθεί να στηρίζει την Αλβανία στρατιωτικά και σε πολλούς άλλους τομείς». Θεωρείται σίγουρο πως ο τούρκος Υπουργός Αμυνας έκανε διάφορες συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών και κυρίως σε ότι αφορά την Ελλάδα ισως θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στις επαφές αυτών των δυο χωρών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1944: Ναυτική τραγωδία στον Σαρωνικό με 4.074 νεκρούς.

1999: Ο Bill Clinton αποπέμπεται από την αμερικανική γερουσία εξ αιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Λεβίνσκι.

Γεννήσεις

1809: Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος φυσιοδίφης. Εισηγητής της εξελικτικής θεωρίας των ειδών.

1809: Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1954: Τζίμης Πανούσης, σατιρικός καλλιτέχνης.

Θάνατοι

1804: Ιμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος και ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού.

1873: Σπυρίδων Τρικούπης, ιστορικός και πολιτικός.

1980: Γεωργία Βασιλειάδου, ηθοποιός.