11 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Απάντηση στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει το κόστος επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ για τους πολίτες που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης, λέγοντας πως θα υπάρξει 50 λεπτά επιβάρυνση το χρόνο σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η επανασύνδεση ρεύματος θα αφορά «μερικές χιλιάδες οικογένειες που είναι στα κοινωνικά συσσίτια» όπως είπε ο κ. Μανιάτης.

Συναντήσεις με τον επίτροπο Όλι Ρεν και ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αξιολόγηση της τρόικας θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Στρασβούργο.

Συναγερμό έχει σημάνει στον ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο οι Ευρωεκλογές να διεξαχθούν την Κυριακή του δεύτερου γύρου των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι η ημερομηνία θα παίξει σημαντικό επικοινωνιακό ρόλο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει από τις ευρωκάλπες -έστω και οριακά- πρώτο κόμμα, αφού έτσι θα μπορέσει να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης.

Το πόρισμα της αξιολόγησης για τις ειδικότητες γιατρών που είναι αναγκαίες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη παίρνει σήμερα, Τετάρτη στα χέρια του ο υπουργός Υγείας. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου έχουν κληθεί και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία. Ο Αδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι οι γιατροί θα έχουν την επιλογή να παραμείνουν με αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ, κλείνοντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους, ή να κρατήσουν τα ιατρεία τους και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Καθυστερήσεις καταγράφονται στην προετοιμασία της Αθήνας για την ελληνική προεδρια της ΕΕ. Στο Ζάππειο Μέγαρο που θα υποδεχθεί το Κολέγιο των Επιτρόπων δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης του, ενώ το Γραφείο Προεδρίας άρχισε να λειτουργεί πριν 2-3 ημέρες με κενά στο στελεχιακό δυναμικό. Αξιωματούχοι της Κομισιόν διατύπωσαν πρόσφατα πολλά ερωτήματα σχετικά με την έγκαιρη προετοιμασία και από τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς δεν έμειναν ικανοποιημένοι.

Κόσμος

Απόπειρα να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου έκανε τα ξημερώματα της Τετάρτης η ουκρανική αστυνομία. Οι χιλιάδες διαδηλωτές προέβαλαν αντίσταση με απότελεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν ένα μικρό τμήμα της πλατείας. Το πρωί χιλιάδες πολίτες επανήλθαν στην πλατεία, όπου σημειώνονται νέες συγκρούσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάνθηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι παράνομες, ανατρέποντας την απόφαση που είχε λάβει του Ανώτατο Δικαστήριο του Νέου Δελχί, το 2009. Πριν από τέσσερα χρόνια το δικαστήριο της πρωτεύουσας είχε αποφανθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν μπορούν να ποινικοποιούνται, όταν υπάρχει συναίνεση.

Στο Union Buildings, την έδρα της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης στην Πρετόρια, μεταφέρθηκε με κάθε επισημότητα η σορός του Νέλσον Μαντέλα, προκειμένου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η τελετή στη μνήμη του ηγέτη της Ν.Αφρικής, ένα 24ωρο νωρίτερα, υπήρξε μια εκδήλωση παγκόσμιας ενότητας, όπου μέχρι και ο Ομπάμα έδωσε το χέρι του στον Ραούλ Κάστρο. Πέρασε και από τη Γερουσία της Ουρουγουάης ο νόμος για τη νομιμοποίηση (υπό αυστηρότατους όρους) της παραγωγής και χρήσης κάνναβης. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2014.

Με διαδηλώσεις και μπλόκα «τραντάζει» την Ιταλία το λεγόμενο Κίνημα των Δικράνων, που ξεκίνησε ως κινητοποίηση αγροτών στη Σικελία για να ενισχυθεί και να διευρυνθεί συνενώνοντας πλέον οδηγούς φορτηγών, εμπόρους, βιοτέχνες, ανέργους και χαμηλόμισθους. Νέες κινητοποιήσεις αναμένονται την Τετάρτη στη Ρώμη καθώς η κυβέρνηση Λέτα θα λαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Αίσθηση και πρωτοσέλιδα έχει προκαλέσει, εν τω μεταξύ, η κίνηση αστυνομικών σε Τορίνο και Γένοβα να βγάλουν τα κράνη και να σταθούν αλληλέγγυοι στους διαδηλωτές.

Οικονομία

Εφάπαξ και εξολοκλήρου από τον εργοδότη θα προκαταβάλλονται οι εισφορές προαιρετικής ασφάλισης για προγράμματα εθελούσιας εξόδου σύμφωνα με τροπολογία που περιλήφθηκε στο νόμο «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ. Μόλις το 7% των πολιτών έχει προμηθευθεί μέχρι σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η διορία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, από σύνολο 5,5 εκατομμυρίων βεβαιώσεων έχουν πληρωθεί μέσω τραπεζών μόλις 385.000, ενώ περίπου 35.000 πολίτες έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους στις Εφορίες.

Τον Ιανουάριο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η διάταξη που αφορά στον υποχρεωτικό θεσμό της Ειδικής Διαμεσολάβησης για θέματα σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το κόστος της Ειδικής Διαμεσολάβησης θα είναι 200 ευρώ, εκ των οποίων το 25% θα πληρώνει ο οφειλέτης και το υπόλοιπο οι δανειστές, ενώ σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης της διαμεσολάβησης θα υπάρχει και αμοιβή 3 τοις χιλίοις επί του χρέους.

Αθλητισμός

Σήμερα, Τετάρτη θα κλείσουν και τα τελευταία εισιτήρια για τους «16» του Champions League. Εκκρεμότητες υπάρχουν και στους τέσσερις ομίλους όπου υπάρχει δράση, ενώ τρία είναι τα παιχνίδια που φαίνεται πως θα κρίνουν (σχεδόν) τα πάντα: Νάπολι-Άρσεναλ, Σάλκε-Βασιλεία και Μίλαν-Άγιαξ. Tην επιστροφή στην κορυφή αναζητά η ΑΕΚ το απόγευμα της Τετάρτης (17:00) στο Παγκρήτιο Στάδιο απέναντι στον Ηρόδοτο, στο ντέρμπι κορυφής του Παγκρήτιου.

H πρόκριση του Ολυμπιακού στους «16» του Champions League δεν πέρασε απαρατήρητη από την UEFA, η οποία στον επίσημο δικτυακό της τόπο έχει πρώτο θέμα το «εισιτήριο» των «ερυθρολέυκων» όπως και αυτό της Λεβερκούζεν.Παράλληλα πλέκει το εγκώμιο του Σαβιόλα ο ο οποίος πέτυχε δύο γκολ στο ματς με την Άντερλεχτ, ενώ γίνεται αναφορά και στον Μίτσελ...


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1946: Ιδρύεται η Unicef, η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, η οποία βραβεύτηκε για την προσφορά της με το Nobel Ειρήνης το 1965.

1997: Υπογράφεται στο Κιότο της Ιαπωνίας η Συνθήκη του ΟΗΕ για το κλίμα, που προβλέπει μείωση 5,2% κατά μέσο όρο της εκπομπής ρύπων για τις ανεπτυγμένες χώρες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1843: Robert Koch, Γερμανός μικροβιολόγος που ανακάλυψε τον βάκιλο της φυματίωσης και της χολέρας.

1922: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, λαϊκός βάρδος.

1950: Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1964: Sam Cooke, soulman αμερικανικής καταγωγής που δολοφονήθηκε.






Δεν υπάρχουν σχόλια: