24 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων έψαλλε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο κ.Κουτσούμπας ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλές γιορτές «με υγεία και δύναμη στους δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, για την αλληλεγγύη, για να μην μένει μόνος του κανένας στην κρίση».

Μέχρι τις 6 το απόγευμα θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα σήμερα, παραμονή των Χριστουγέννων. Ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και την επομένη, 26 Δεκεμβρίου, όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να κερδίσει τουλάχιστον 2 με 3 περιφέρειες και ταυτόχρονα οι εκλογικοί συνδυασμοί που θα στηρίξει να είναι και στον δεύτερο γύρο. Ως προς τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους, τα ονόματα αναμένεται να καθοριστούν στα μέσα Ιανουαρίου, σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Όσοι είχαν την προσδοκία να περάσουν τις γιορτές στα «λευκά» θα απογοητευθούν, αφού σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα χιόνια θα περιοριστούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Ο καιρός τόσο σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων αναμένεται να είναι βροχερός, με τη θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα.

Απορρίπτει το αίτημα των 41 βουλευτών της ΝΔ για μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης (ΕΦΚ) η κυβέρνηση. Κορυφαία κυβερνητική πηγή δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για να ανοίξει νέο μέτωπο με την τρόικα», ενώ από το οικονομικό επιτελείο έγινε η «σύσταση» να επιδειχθεί «μεγαλύτερη υπευθυνότητα», ειδικά από στελέχη της κυβέρνησης. Η αναφορά παραπέμπει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα.

Κόσμος

Πόσο πιθανό είναι το ξέσπασμα διαδηλώσεων ή και αναταραχών το 2014; Ο βρετανικός Economist αποτιμά τις πιθανότητες για κάθε χώρα ξεχωριστά και κατατάσσει την Ελλάδα στην βαθμίδα «πολύ υψηλού ρίσκου», βάζοντάς την ως μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην τελευταία και πιο «επικίνδυνη» ομάδα. Η επιθεώρηση δεν υπολογίζει μόνο τον κίνδυνο που προέρχεται από την οικονομική κρίση, αλλά κυρίως τον οξειδωτικό συνδυασμό της με την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.

Αν και ο μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ έχει αποκατασταθεί πλήρως στη μνήμη της Βρετανίας και της υφηλίου τόσο μετά το κεντρικής σημασίας έργο του στο Δεύτερο Παγκόσμιο όσο και λόγω της κληρονομιάς του στα μαθηματικά και την πληροφορική, το βρετανικό Στέμμα προχώρησε -έστω και καθυστερημένα- σε απονομή επίσημης χάριτος για την καταδίκη του για «κιναιδισμό». Ο μαθηματικός, που είχε κεντρικό ρόλο στην αποκρυπτογράφηση του ναζιστικού Enigma και έθεσε τα θεμέλια της ανάλυσης της τεχνητής νοημοσύνης, είχε αυτοκτονήσει το 1954.

Τη ζωή σε τουλάχιστον 14 άτομα στοίχισε ισχυρή έκρηξη σε κτίριο των δυνάμεων ασφαλείας στην Ντακαλίγια, στο βορρά της Αιγύπτου. Για τρομοκρατική επίθεση μιλά η κυβέρνηση του Καΐρου, επιρρίπτοντάς την στους Αδελφούς Μουσουλμάνους -τους οποίους πλέον χαρακτηρίζει επίσημα τρομοκρατική οργάνωση. Η ίδια η ομάδα καταδίκασε την επίθεση ως «πλήγμα στην ενότητα του αιγυπτιακού λαού», ζητώντας να βρεθούν οι υπαίτιοι.

Τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και ένα αγνοείται από το ισχυρό χτύπημα της κακοκαιρίας στη Βρετανία και τη Γαλλία, ενώ Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία ετοιμάζονται για το δεύτερο κύμα καταιγίδων. Ζημιές και διακοπές ρεύματος στις περιοχές που επλήγησαν, για «πολύ δύσκολη νύχτα» μιλά η βρετανική Πυροσβεστική. Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα στη βόρεια Γαλλία.

Την αποστολή άλλων 5.500 κυανόκρανων στο Νότιο Σουδάν ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Γκι-Μουν, ώστε σχεδόν να διπλασιαστούν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, η οποία σπαράσσεται από συρράξεις που κινδυνεύουν να γίνουν οιωνός εμφυλίου.

Οικονομία

Η 31η Δεκεμβρίου 2013 ορίστηκε, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, ως ημερομηνία ανάρτησης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ετών 2012 και 2013 για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για καταβολή. Έτσι, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν χρεωστικά ΦΑΠ θα μπορούν έως και τα τέλη Απριλίου 2014 να διορθώσουν ενδεχόμενα λάθη στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Τέλος στην ταλαιπωρία και την αγωνία των συνταξιούχων, που μέχρι και σήμερα αναζητούσαν τις βεβαιώσεις αποδοχών τους για να υποβάλλουν φορολογική δήλωση από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΝΑT, τον ΟΓΑ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία, βάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας από το 2014. Σύμφωνα με τον γγ Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρη, το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει τις βεβαιώσεις για όλα τα ταμεία από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Μπορεί η προθεσμία καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων να εξέπνευσε στις 20 Δεκεμβρίου, ωστόσο ο προγραμματισμός των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το πώς θα το «αξιοποιήσουν» έχει προηγηθεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα διοχετεύσουν το επίδομα (δώρο) Χριστουγέννων για την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων. Μία από αυτές τα τέλη κυκλοφορίας...

Αθλητισμός

Χωρίς γκολ ολοκληρώθηκε το Λονδρέζικο ντέρμπι, Αρσεναλ - Τσέλσι και μαζί του η 17η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Δοκάρι είχαν οι "μπλε" με τον Λάμπαρντ στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο ο Ζιρού έχασε δύο πολύ καλές ευκαιρίες για τους γηπεδούχους σ΄ένα πολύ δυνατό ματς με σκληρά μαρκαρίσματα. Ετσι, προέκυψε "συνωστισμός" στην κορυφή με πέντε ομάδες να έχουν... στριμωχτεί σε απόσταση δύο βαθμών στην πιο συναρπαστική Πρέμιερσιπ των τελευταίων ετών, με τη Λίβερπουλ να συγκατοικεί στην κορυφή μαζί με τους Κανονιέρηδες.

Ο Τιμ Σέργουντ είναι ο νέος προπονητής της Τότεναμ έως το τέλος της περιόδου 2014/2015, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο σύλλογος του Λονδίνου. «Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε κοντά μας έναν ταλαντούχο προπονητή όπως ο Τιμ. Πιστεύουμε ότι διαθέτει τόσο τη γνώση όσο και το κίνητρο να οδηγήσει την ομάδα ψηλά. Ημασταν πολύ επιφυλακτικοί σε μια αλλαγή μεσούσης της περιόδου, όμως πιστεύουμε πως αυτό έπρεπε να γίνει» ανέφερε στην επίσημη ιστοσελίδα των "Πετεινών", ο πρόεδρος Ντάνιελ Λίβι.

Με νίκη έκλεισε το 2013 ο ΠΑΣ Γιάννινα, που επικράτησε με 2-1 του ουραγού Άρη στους «Ζωσιμάδες», στο ματς με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της 17ης αγωνιστικής (φινάλε του πρώτου γύρου) του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο Ντε Βινσέντι στο 51΄ με πέναλτι έδωσε προβάδισμα στους Γιαννιώτες, απάντησε ο Άρης με το Μανιά στο 59΄ και στο 73΄ ο Λίλα διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Οι δύο ομάδες τελείωσαν το ματς με 10 παίκτες, λόγω της αποβολής των Ντάσιου και Τάτου στο 44'.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1868: Ιδρύεται στο Pulaski του Tennessee, η Κου Κλουξ Κλαν, βίαια ρατσιστική οργάνωση των λευκών που αντιτίθεται στη φυλετική ισότητα.

1960: Ο «Μίκης Θεοδωράκης» μελοποιεί το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1818: James Prescott Joule, Άγγλος φυσικός και ερευνητής της θερμοδυναμικής, μονάδα μέτρησης που φέρει το όνομά του.

1837: Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ, αυτοκράτειρα της Αυστρίας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1524: Vasco da Gama, Γάλλος εξερευνητής που πραγματοποίησε το πρώτο υπερπόντιο ταξίδι από την Ευρώπη στην Ασία.

1975: Bernard Hermann, Αμερικανός συνθέτης που έγινε γνωστός λόγω της μόνιμης συνεργασίας του με Alfred Hitchcock για τα soundtracks των ταινιών του.



Δεν υπάρχουν σχόλια: