07 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κρίσιμη εβδομάδα για την Κεντροαριστερά είναι αυτή που ξεκινά, καθώς τη Δευτέρα διοργανώνεται στο θέατρο Ακροπόλ η κεντρική εκδήλωση της κίνησης των 58, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά το 2ο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι εκδηλώσεις αυτές λαμβάνουν μια διαφορετική διάσταση υπό το πρίσμα δημοσκοπικών ευρημάτων σύμφωνα με τα οποία η πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί τη δημιουργία ενός ισχυρού κόμματος μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Σύγχρονης Σχολής Αυγουλέα-Λιναρδάτου διοργανώνουν τη δική τους γιορτή: Ενα φιλανθρωπικό χριστουγεννιάτικο μπαζάρ, πλαισιωμένο από πολλές πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις.

Επεισόδια ξέσπασαν στα Εξάρχεια, στο περιθώριο της απογευματινής πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οδομαχίες σημειώθηκαν στα στενά γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, με πετροπόλεμο και ρίψεις χημικών. Φωτιά σε αυτοκίνητο στην οδό Τζαβέλλα. Μικροεστίες φωτιάς στους δρόμους των Εξαρχείων. Επέμβαση της ομάδας Δέλτα και δεκάδες προσαγωγές.

Στο καφενείο της Βουλής είχε μια χαλαρή συνάντηση με 30 και πλέον βουλευτές του κόμματός του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρέθηκε εκεί με την ευκαιρία της συζήτησης επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 που ψηφίζεται το Σάββατο τα μεσάνυχτα. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να διαβεβαίωσε ότι όλα θα είναι καλά τόσο με την φορολογία της ακίνητης περιουσίας, όσο και με το θέμα των πλειστηριασμών.

Οι προτεραιότητες και οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ειδικότερα, για το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας, απασχόλησαν μεταξύ άλλων τις συναντήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, με εκπροσώπους και στελέχη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Κόσμος

Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία, μια δύναμη 35.000 ανδρών, στην περιοχή του Κόλπου, παρά την προσωρινή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Στην ανακοίνωση αυτή αναμένεται να προβεί και επίσημα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, στη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μπαχρέιν. Σε μία ιστορική συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου κατέληξε στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου στο Μπαλί της Ινδονησίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Παράγοντες του ΠΟΕ εκτιμούν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να προσθέσει το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη χήρα του Νέλσον Μαντέλα, Γκράσα Μασέλ, είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να της εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του. Την επόμενη εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στη Νότιο Αφρική για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του ιστορικού ηγέτη της χώρας, ενώ θα τον συνοδεύουν και δύο προκάτοχοί του, ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Ο. Μπους.

Το καθεστώς της Βορείου Κορέας ανακοίνωσε το Σάββατο την απέλαση του 85χρονου αμερικανού πολίτη Μέριλ Νιούμαν, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο και βρισκόταν στη φυλακή με την κατηγορία των «εχθρικών ενεργειών» εναντίον του κράτους. Όπως ανακοινώθηκε η απέλαση του έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους υγείας.

Περπάτησε το μακρύ δρόμο της ελευθερίας. Και έγινε φάρος ελευθερίας, ποιμένας, ηγέτης-σύμβολο που αγαπήθηκε όσο λίγοι. «Πάντα φαίνεται αδύνατο μέχρι να γίνει» έλεγε. Ο Νέλσον Μαντέλα άφησε την τελευταία του πνοή αργά τη νύχτα της Πέμπτης Ο Νέλσον Μαντέλα με τα δικά του λόγια. Το Απαρτχάιντ, η φυλακή. Η θριαμβευτική απελευθέρωση. Οι προσωπικές στιγμές. Ο Μαντέλα μέσα από τα μάτια των Νοτιοαφρικανών...

Οικονομία

Στην αναβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Μoody's, σε συνέχεια την πρόσφατης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες (σε Caa3 από C). Σε κλίμα έντασης διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού 2014, που τα μεσάνυχτα του Σαββάτου τίθεται προς ψήφιση. Στο στόχαστρο της κριτικής -ακόμη και από γαλάζιους και πράσινους βουλευτές-, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας. Πάντως, παρά την ενδοκυβερνητική γκρίνια ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ευδιάθετος και ψύχραιμος, με βουλευτές που συνομίλησαν μαζί του να λένε με νόημα ότι στην αυριανή ομιλία του δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις.

«Πρέπει να βοηθηθούμε για να κάνουμε βιώσιμο το χρέος» τονίζει ο Γ.Στουρνάρας στη Liberation. Ο «ιδανικός» τρόπος, τονίζει, θα ήταν το κούρεμα, αλλά γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό, ζητάμε απλώς καλύτερους όρους. Η τρόικα, λέει, «πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει την αύξηση των φόρων και τη μείωση μισθών και συντάξεων». Ερωτηθείς για τα χαμηλά φορολογικά έσοδα, αποδίδει το φαινόμενο στη φοροδιαφυγή και στις φορολογικές εξαιρέσεις, ανάβοντας απ' ότι φάνηκε φωτιές, αφού το υπουργείο αναγκάστηκε στην έκδοση διευκρινιστικών ανακοινώσεων.

Αθλητισμός

Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί ακόμα να «αναπνέει» στον... απόηχο της κλήρωσης του Μουντιάλ, όμως, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ συνεχίζεται και μάλιστα το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει και τρεις αναμετρήσεις στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ. Στην πιο σημαντική από αυτές, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός - με το μυαλό στον «τελικό» της Τρίτης με την Αντερλεχτ για το Champions League, θα υποδεχθεί τον Αστέρα Τρίπολης (19:30). Χρονικά, η πρώτη σέντρα γίνεται στο Παγκρήτιο, όπου ο Εργοτέλης υποδέχεται τον ουραγό Άρη (15:00). Λίγο αργότερα (17:15), ο Λεβαδειακός αντιμετωπίζει τον Πλατανιά σε ένα μίνι επαρχιακό ντέρμπι.

Στους έξι βαθμούς αύξησε τη διαφορά της από τη δεύτερη Ρόμα, η Γιουβέντους, που πέρασε νικηφόρα από την έδρα της Μπολόνια με 2-0, στον αγώνα που άνοιξε την «αυλαία» της 15ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Ο Παναγιώτης Κονέ έπαιξε σε όλο το 90λεπτο με τους «ροσομπλού», αλλά δεν κατάφερε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα σε τρίτο διαδοχικό παιχνίδι. Αντίθετα, ο Βιντάλ στο 13' έβαλε μπροστά τους φιλοξενούμενους και ο Κιελίνι στο 90' «σφράγισε» την επικράτηση της «Μεγάλης Κυρίας» στη Μπολόνια. Εντός έδρας ήττα για τη Μαρσέιγ από τη Ναντ. Ισοπαλία στο Νυρεμβέργη-Μάιντς. Δείτε το πρόγραμμα σε Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία.

Η Ζάκυνθος επικράτησε εύκολα εντός έδρας 3-0 του Απόλλωνα Καλαμαριάς, στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η «αυλαία» της 11ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της Football League (Β’ Εθνική) και ανέβηκε -προσωρινά τουλάχιστον- στην 3η θέση της βαθμολογίας. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Οικονόμου στο 2΄, Σκαθαρούδης στο 6΄ και Οτα στο 55΄.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1930: Η Ελλάδα σημειώνει την πρώτη διεθνή νίκη της ιστορίας της ενάντια στη Βουλγαρία με 6-1 στα πλαίσια του βαλκανικού κυπέλλου.

1941: Οι Ιάπωνες καταστρέφουν την αμερικανική βάση του Pearl Harbor στη Χαβάη. Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες.

1965: Με δύο ταυτόχρονες λειτουργίες στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη αίρεται τόσο συμβολικά όσο και επίσημα ο  - μεταξύ των δύο εκκλησιών - αφορισμός.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1928: Noam Chomsky, Αμερικανός γλωσσολόγος και διανοητής.

1949: Tom Waits, Αμερικανός rock τροβαδούρος με ιδιαίτερο ύφος με αρκετές συμμετοχές σε ανεξάρτητες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: