22 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ο σχεδιασμός του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης το πρωί της Κυριακής της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το κλίμα βαραίνει η επιστολή προς τον πρόεδρο του κόμματος επτά μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, τα οποία θέτουν σε αμφισβήτηση τις βασικές επιλογές Βενιζέλου και ζητούν απεμπλοκή του ΠΑΣΟΚ από τη συγκυβέρνηση. Λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την εμφάνιση αιθαλομίχλης, τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος συνιστούν περιορισμό της χρήσης τζακιών το Σάββατο και την Κυριακή.

Για τα χειρότερα προειδοποιεί ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος και απευθύνει έκκληση στο πολιτικό σύστημα, με την ευρεία του όρου έννοια, για την ανάληψη μιας μεγάλης, εθνικών διαστάσεων πρωτοβουλίας για την οριστική και αμετάκλητη διάσωση της χώρας. Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς κινείται η αγορά και οι έμποροι ευελπιστούν ότι η καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων θα αυξήσει κίνηση και εισπράξεις. Ανοικτά θα είναι την Κυριακή τα καταστήματα, αναλυτικά το ωράριο για τις υπόλοιπες ημέρες. Ένταση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στον Ευ.Βενιζέλο και στον Θ.Μωραΐτη σχετικά με την επιστολή των «11» για άμεση σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής. Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της σχέσης που θα έχει το ΠΑΣΟΚ με την κίνηση των «58».

Κόσμος

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν πάνω από 15 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας έξω από τη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη τα ξημερώματα της Κυριακής. Η επίθεση έγινε σε στρατιωτική βάση σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Βεγγάζη. Σύμφωνα με πηγές, όλα τα άτομα που σκοτώθηκαν ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στη Βεγγάζη. Υπέκυψε στα τραύματά της η 17χρονη μαθήτρια που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από μαθητή του σχολείου όπου φοιτούσε στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Η Κλερ Ντέιβις ήταν το μοναδικό άτομο που τραυματίστηκε από τα πυρά του 18χρονου Καρλ Πίρσον στο Λύκειο Αραπάχο. Ο Πίρσον πυροβόλησε την Ντέιβις στο κεφάλι, ενώ εκείνη καθόταν έξω από την βιβλιοθήκη μαζί με φίλους της και η 17χρονη νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του αεροπλάνου της Pan Am, το οποίο εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, προκαλώντας τον θάνατο 270 ανθρώπων. Βρετανία, ΗΠΑ και Λιβύη τιμούν τη μαύρη επέτειο, εκφράζοντας σε κοινό ανακοινωθέν τη βούλησή τους να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Τέσσερις τυνήσιοι μετανάστες στο κέντρο προσωρινής κράτησης του Πόντε Γκαλέρια, κοντά στην Ρώμη, έραψαν το στόμα τους διαμαρτυρόμενοι για την μακρά κράτηση και την αντιμετώπισή τους από τους ιταλικούς θεσμούς. Τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν, όταν το αεροσκάφος με το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιήσουν επιχείρηση απομάκρυνσης αμερικανών από το Νότιο Σουδάν δέχθηκε πυρά. Η αποστολή του αεροσκάφους ακυρώθηκε.

Οικονομία

Με 152 ψήφους υπέρ έναντι 141 κατά (επί συνόλου 293 παρόντων) ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής τα επίμαχα άρθρα 7, 8 και 9 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και στα υπόλοιπα άρθρα του για τα οποία δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να μην επιβραδύνει το σχέδιο τραπεζικής ένωσης ώστε να μπορέσει αυτό να υιοθετηθεί στις αρχές του 2014. Μιλώντας στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας FAZ, ο γερμανός υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμφωνία που υιοθέτησε η ΕΕ για την τραπεζική ένωση και τη σωτηρία των προβληματικών τραπεζών.

Δεν αποσύρεται τελικά η διάταξη για τα υψηλά πρόστιμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη, σύμφωνα με όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Η διάταξη βρίσκεται μέσα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με το νέο καθεστώς τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι 30%, ενώ με το παλαιό καθεστώς έφταναν μέχρι το 120%.

Αθλητισμός

Στην κορυφή του κόσμου ανέβηκε ξανά η Μπάγερν Μονάχου, η οποία επικράτησε με 2-0 της Ράχα Καζαμπλάνκα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, πανηγυρίζοντας το 5ο τρόπαιο μέσα στο 2013(Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων). Ο Ντάντε στο 7' και ο Τιάγκο Αλκαντάρα στο 22' διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα. Την τρίτη θέση στη διοργάνωση πήρε η Ατλέτικο Μινέιρο, με την παρέα του Ροναλντίνιο (σκόραρε και αποβλήθηκε στο 45') να πετυχαίνει το γκολ της νίκης στις καθυστερήσεις και να κερδίζει 3-2 την κινεζική Γκουανγκζού, του Μαρσέλο Λίπι.

Με γκολ των Λόπες (11') και Ερτό (65') η Ουντινέζε πήρε μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της Λιβόρνο με 2-1, στο ματς που άνοιξε την αυλαία της 17ης αγωνιστικής στο Campionato. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν προσωρινά στο 32' με τον Σιλιγκάρντι. Νέα απώλεια βαθμών είχε η Νάπολι, που αναδείχθηκε ισόπαλη εκτός έδρας με την Κάλιαρι (1-1) με τον Ιγκουαΐν να ισοφαρίζει με πέναλτι στο 19' το γκολ του Νενέ μόλις στο 9'. Στην 4η θέση της βαθμολογίας (ισοβαθμεί με τη Μπορντό στους 30β.) ανέβηκε η Σεντ Ετιέν, η οποία επιβλήθηκε με 2-0 της Ναντ στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του Championnat. Νίκη για τη Σοσό με 2-1 επί της Ρεν, και της Νίς επί της Εβιάν με 3-1. Στο 0-0 κόλλησαν η Μπαστιά με την Μονπελιέ και η Τουλούζ με την Γκινγκάμπ, ενώ η Ρεμς συνέτριψε με 4-1 την Αζαξιό.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1927: Γενική απεργία στη χώρα μας των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το καθιερωμένο, δηλαδή, Δώρο Χριστουγέννων.

1978: Επιβάλλεται διά νόμου η αποκλειστική χρήση της ελληνικής σημαίας με τις 9 κυανές και λευκές ρίγες.

1989: Η πύλη του Βραδεμβούργου ανοίγει μετά από 30 χρόνια, σηματοδοτώντας την παύση της διαίρεσης του Βερολίνου σε ανατολικό και δυτικό.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1858: Giacomo Puccini, Ιταλός συνθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1989: Samuel Beckett, Ιρλανδός συγγραφέας που βραβεύτηκε με Nobel Λογοτεχνίας το 

1969 για το «Περιμένοντας τον Γκοντό».

2002: Joe Strummer, Άγγλος rocker, ιδρυτής και frontman των Clash.

Δεν υπάρχουν σχόλια: