16 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Με την επανεκλογή του Φώτη Κουβέλη στην προεδρία της ΔΗΜΑΡ και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ποια στελέχη αναδείχθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή.

Μετά τις συστάσεις για περιορισμό της χρήσης τζακιών, στις οποίες οι πολίτες δεν φαίνεται να ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα - δεδομένου ότι χιλιάδες οικογένειες παραμένουν χωρίς ρεύμα και άλλες αδυνατούν να πληρώσουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους -, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει την υπουργική απόφαση για την παροχή δωρεάν ρεύματος τις ημέρες με αιθαλομίχλη.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η πρόταση του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα έως τις 11 το βράδυ το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου. Την «Λευκή Νύχτα» στην Αθήνα έχει ήδη προαναγγείλει ο Δήμος στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεών του.

Διήμερη επίσκεψη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί από τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, δύο μήνες μετά τη σύγκληση του διμερούς Συμβουλίου Συνεργασίας. Ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Μοσέ Γιαλόν, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες.

Αν και η κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζεται για ακόμη 48 ώρες, η απεργιακή επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν θα περιφρουρήσει την απεργία, κάτι που σημαίνει ότι το Ίδρυμα θα ανοίξει σήμερα, Δευτέρα, για την έναρξη των μαθημάτων. Οι διοικητικοί υπάλληλοι συγκεντρώνονται το πρωί έξω από τη ΓΑΔΑ, καθώς εκεί έχουν κληθεί να καταθέσουν τα μέλη του προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης της 2ας Δεκεμβρίου. Οι απεργοί κάνουν λόγο για προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Κόσμος

Πηγή έντασης έγινε για μια ακόμα φορά η επαρχία Ξινγιάγνγκ, όπου ζουν οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι της Κίνας. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις αστυνομικών με «ομάδες που έφεραν εκρηκτικά» στην πόλη Κασγκάρ. Σε ετοιμότητα κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, φοβούμενη ότι μετά την εκτέλεση του Νο2 του καθεστώτος στη Βόρειο Κορέα θα σημειωθούν προβοκάτσιες. Ο Γιανγκ Σονγκ Τάεκ εκτελέστηκε έπειτα από μία σύντομη στρατιωτική δίκη, κατά την οποία κρίθηκε ένοχος για προδοσία.

Ο θανάσιμος τραυματισμός ενός εργάτη στο υπό κατασκευή στάδιο του Μανάους, όπου θα διεξαχθούν αγώνες του Μουντιάλ, προκάλεσε την παρέμβαση της βραζιλιάνικης δικαιοσύνης. Ο εισαγγελέας διέταξε το πάγωμα των εργασιών, έως ότου η κατασκευάστρια εταιρεία παρουσιάσει αναφορά με τα αίτια του δυστυχήματος. Ο εργάτης έπεσε στο κενό από ύψος 30 μέτρων. Με το σαρωτικό 62% των ψήφων, αλλά και με την αποχή σε εξίσου υψηλό ποσοστό, η Μισέλ Μπατσελέτ εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος της Χιλής. Η υποψήφια της κεντροαριστεράς επικράτησε άνετα στον β' γύρο, έναντι της Έβελιν Ματέι, η οποία έλαβε το 38% των ψήφων. Τα δύσκολα για την τέως (και νέα) πρόεδρο τώρα αρχίζουν.

Ένα τεράστιο κύμα παρέσυρε την Κυριακή επτά νέους σε μια παραλία της περιοχής Σεσίμπρα, στη νότια Λισαβόνα, με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να χάσει τη ζωή του, ενώ η τύχη άλλων πέντε αγνοείται. Ένας φοιτητής από την παρέα κατάφερε να βγει στην ακτή και να ειδοποιήσει τις αρχές.

Οικονομία

Στην ανάγκη προσήλωσης της οικονομικής πολιτικής στις διαρθρωτικές αλλαγές θα αναφέρεται η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2013 που θα υποβληθεί αύριο, Τρίτη, στη Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση θα εμπεριέχεται πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2014 και θα υπογραμμίζεται πως η διορθωτική προσαρμογή βασικών μεγεθών, αποτελεί την απαρχή της εξισορρόπησης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι από σήμερα, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013, οι δικαιούχοι λογαριασμών καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου μπορούν να εξυπηρετούνται από το δίκτυο των καταστημάτων της Alpha Bank. Να ανασταλεί για δύο έτη η εφαρμογή του καθολικού φόρου υπεραξίας στην πώληση ακινήτων ζητούν φορείς της αγοράς. Σήμερα, Δευτέρα η ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά ακινήτων το νομοσχέδιο για την φορολογία στα ακίνητα, οι πλειστηριασμοί και ο υπέρογκος φόρος υπεραξίας στην πώληση ακινήτων.

Αθλητισμός

Επίδειξη δύναμης στο β' ημίχρονο του αγώνα με τη Βαλένθια έκανε η Ατλέτικο Μαδρίτης, που νίκησε 3-0 και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της. Ο Ντιέγκο Κόστα άνοιξε το σκορ στο 59΄, ο Ραούλ Γκαρθία πέτυχε το 2-0 πέντε λεπτά αργότερα, ενώ στο 74΄ ο Ντιέγκο Κόστα έχασε πέναλτι. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο πήρε ισοπαλία 1-1 από τη Σεβίλη στο «Σάντσεθ Πιθχουαν» και παραμένει στην 4η θέση της βαθμολογίας μετά την 16η αγωνιστική της Primera Division.

Παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0, η Μαρσέιγ κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία 2-2 από τη Λιόν στο «Ζερλάν», σε αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 18 αγωνιστική του πρωταθλήματος Γαλλίας. Σε ένα πολύ σπουδαίο ματς που έγινε στο «Σαν Πάολο» η Νάπολι νίκησε 4-2 την Ιντερ και παραμένει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, μετά απο 16 αγωνιστικές στο Campionato. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 3-2 στο ημίχρονο, οι «νερατζούρι» πίεσαν έντονα στη συνέχεια, αλλά η αποβολή του Αλβαρες στο 71' τούς στοίχισε, καθώς δέκα λεπτά αργότερα ο Καγεχόν «καθάρισε» το ματς. Στις καθυστερήσεις ο Χαντάνοβιτς της Ιντερ απέκρουσε εντυπωσιακά πέναλτι του Πάντεφ.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1803: Εξήντα σουλιωτοπούλες χορεύουν τον χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στον γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.

1899: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Μίλαν.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1770: Ludwig van Beethoven, Γερμανός συνθέτης της εποχής του ρομαντισμού.

1775: Jane Austen, Αγγλίδα συγγραφέας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1916: Grigori Rasputin, Ρώσος καλόγερος που είχε σημαντική επιρροή στην «αυλή» του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: