01 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Με ευθείες βολές εναντίον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα πυρά περί «πρόσκλησης σε αποστασία» που διατυπώνονται από κυβερνητικής πλευράς για τις «ανοιχτές πόρτες» τις οποίες δείχνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όσους βουλευτές αποφασίσουν να ρίξουν την κυβέρνηση.

Τη θέση ότι «στόχος του ΟΟΣΑ και των κυβερνώντων είναι η διαμόρφωση συνθηκών που εξασφαλίζουν αύξηση του μέσου ποσοστού κέρδους στο καρτέλ της γαλακτοβιομηχανίας, αφού θα έχουν τη δυνατότητα, λόγω της μακράς διάρκειας, να εισάγουν φτηνότερα, ενώ ήδη τη μείωση του εργατικού κόστους την έχουν εξασφαλίσει με τους νόμους εργασιακού μεσαίωνα κυβέρνησης-ΕΕ» διατύπωσε ο γγ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας για το ζήτημα του γάλακτος.

Στην 13η εβδομάδα εισέρχεται η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, ωστόσο στο μέτωπο των απεργών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών φαίνεται να έχει δημιουργηθεί βαθύ ρήγμα. Μέλη του ΔΣ του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ καλούν σε Γενική Συνέλευση το πρωί της Δευτέρας, απόφαση που ωστόσο δεν αναγνωρίζουν άλλα μέλη του ΔΣ, επικαλούμενα την ήδη υπάρχουσα απόφαση για απεργία έως την Τρίτη και για το λόγο αυτό καλούν σε περιφρούρηση της απεργίας.

Μήπως θα ήταν καλύτερο να μην αναλάβει η Ελλάδα την προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, και να πει «πάσο», όπως στα χαρτιά, διατύπωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε εκδήλωση της Κίνησης «58». «Τι μπορούμε να κάνουμε στην ελληνική προεδρία; τι θα προτείνουμε; ποια θα είναι η κεντρική ιδέα της ελληνικής προεδρίας;» αναρωτήθηκε.

Υπό έλεγχο έχει τεθεί στο μεγαλύτερο μέρος της η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο ανώτερο κατάστρωμα του ελληνόκτητου κρουαζιερόπλοιου Ocean Countess, με σημαία Πορτογαλίας, στο θαλάσσιο χώρο, εντός των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Χαλκίδας.

Κόσμος

Υπέρ της συμμετοχής των Σοσιαλδημοκρατών σε «μεγάλο συνασπισμό» υπό την Άνγκελα Μέρκελ τάσσεται το 78% των ψηφοφόρων του SPD, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύει η Welt am Sonntag. Η συμφωνία έρχεται προσεχώς ενώπιον της βάσης του SPD, και η γενική γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες τονίζει πως «η απόφαση της πλειοψηφίας θα είναι δεσμευτική», αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί πως «πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι θα σήμαινε μία απόρριψη».

Αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα επί προτάσεων για την απαγόρευση του γάμου των ομοφυλόφιλων διεξήχθη την Κυριακή στην Κροατία. Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να εγκρίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας για τον ορισμό του γάμου ως ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ζήτησαν συντηρητικές μη κυβερνητικές οργανώσεις με την υποστήριξη της Καθολικής Εκκλησίας. Καταδικάζουν έντονα υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνθήματα για «επανάσταση» αντήχησαν μέσα σε μία θάλασσα από σημαίες της Ουκρανίας και της ΕΕ στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει δει μέχρι στιγμής το Κίεβο από την Πορτοκαλί Επανάσταση εννέα χρόνια πριν. Δακρυγόνα, γκλομπ και βομβίδες κρότου-λάμψης από την αστυνομία κοντά στην έδρα της προεδρίας, σε επεισόδια βίας που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «στημένα». Ακολούθησε έφοδος διαδηλωτών και κατάληψη στο δημαρχείο του Κιέβου. Σε γενική απεργία καλεί η αντιπολίτευση· ζητά παραίτηση Γιανούκοβιτς, εκλογές και προσέγγιση με την ΕΕ.

Επιβατική αμαξοστοιχία του προαστιακού σιδηρόδρομου εκτροχιάστηκε την Κυριακή στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, κοντά στο σταθμό Σπάιτεν Ντάιβιλ στις όχθες του ποταμού Χάντσον. Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 63 τραυματίες -οι 11 σε κρίσιμη κατάσταση- είναι ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος. Δεκάδες αστυνομικοί και 130 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με το χρόνο για τον απεγκλωβισμό επιβατών. Η υπερβολική ταχύτητα πιθανό αίτιο του εκτροχιασμού. Φωτορεπορτάζ.

Στους δρόμους βγήκαν ξανά χιλιάδες Ουκρανοί για να διαδηλώσουν στο κέντρο του Κιέβου υπέρ της ΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει μία εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλήθος κόσμου κατευθύνεται προς την πλατεία Ανεξαρτησίας, αψηφώντας την δικαστική απόφαση που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης. Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η αστυνομία θα αντιδράσει αν σημειωθούν μαζικές ταραχές.

Οικονομία

Νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Η ρύθμιση θα αφορά εκείνους που έχουν οφειλές έως 10.000 ευρώ και -κατά τις πληροφορίες- αυτή τη φορά δεν θα προβλέπονται ειδικές προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση.

Εκ βάθρων αλλαγές στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος, όπως διαφαίνεται από σχέδιο νόμου το οποίο έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», είναι η εξυπηρέτηση των επενδυτών στο όνομα της ανάπτυξης, εις βάρος όμως του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Επιστρέφουν τη Δευτέρα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, χωρίς ωστόσο να έχουν διαφανεί ακόμα σημάδια σύγκλισης με την τρόικα, οι επικεφαλής της οποία φέρεται να διατηρούν σκληρές θέσεις, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο θέμα των πλειστηριασμών.

Αθλητισμός

Ισόπαλο 2-2 έληξε το ντέρμπι στο Λονδίνο μεταξύ της Τότεναμ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «Σπερς» προηγήθηκαν δύο φορές (18' Γουόκερ, 54' Σάντρο), αλλά και τις δύο ισοφάρισε για τους «κόκκινους διαβόλους» ο Γουέιν Ρούνεϊ. Πρώτα στο 32ο λεπτό και μετά στο 57' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι.Η Χαλ έκοψε το δρόμο της Λίβερπουλ προς την κορυφή, καθώς την νίκησε με 3-1.

Σημαντική νίκη με 2-0 πέτυχε το Ανόβερο, στην έδρα του, επί της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της Bundesliga. Τα γκολ των νικητών σημείωσαν οι Ντιούφ (25') και Χούσζτι (67'). Δυσκολεύτηκε η Γκλάντμπαχ απέναντι στην προτελευταία της βαθμολογίας, Φράιμπουργκ, αλλά με το γκολ του Ράφαελ στο 62΄ πήρε τη σημαντική νίκη με 1-0.

Ντέρμπι στο «Κλεάνθης Βικελίδης» χωρίς όμως τελικό νικητή αφού ο Αρης και ο Πανθρακικός αναδείχθηκαν ισόπαλοι (Αρης-Πανθρακικός 2-2). «Αγγλικό» ματς στη Βέροια με ανατροπή στο σκορ (Βέροια - Λεβαδειακός 4-3), ενώ ανατροπή είχαμε και στο Ηράκλειο με την Καλλονή να προηγείται αλλά τον ΟΦΗ να απαντά (ΟΦΗ - Καλλονή 3-1). Χωρίς νικητή και τέρματα ολοκληρώθηκε το ματς της Νέας Σμύρνης (Πανιώνιος - Ξάνθη 0-0).


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1913: Η Κρήτη ενσωματώνεται στην ελληνική επικράτεια.

1953: Εκδίδεται το πρώτο τεύχος του ανδρικού περιοδικού “Playboy”.

1982: Κυκλοφορεί το album του Michael Jackson «Thriller». Στα 40 εκατομμύρια οι πωλήσεις του.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1792: Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

1935: Woody Allen, Αμερικανός – κατά σειρά προτεραιότητας – σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, μουσικός αλλά και φυσικά «νευρικός» εραστής της Νέας Υόρκης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1866: Sir George Everest, Ουαλός στρατιωτικός, μηχανικός και τοπογράφος προς τιμήν του οποίου φέρει το όνομά του η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαϊων.

2005: Gust Avrakotos, ελληνικής καταγωγής θρυλικός πράκτορας της CIA που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ήτταν των σοβιετικών στο Αφγανιστάν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: