21 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διανομή τροφίμων μόνο για Έλληνες που οργανώνει σήμερα, Σάββατο, η Χρυσή Αυγή σε χώρο απέναντι από τα γραφεία της στον Πειραιά. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή ανέφερε ότι η διανομή θα γινόταν στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου, αλλά μετά την απαγόρευση του Δήμου Πειραιώς μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο. Δημοσκοπικό προβάδισμα 2,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για την Εφημερίδα των Συντακτών. Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 22,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 20%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 11,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ισοψηφούν με ποσοστό 5,5%. Στην επόμενη θέση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5% και η ΔΗΜΑΡ με 3%.

Ιρανός, 28 ετών, αυτοπυρπολύθηκε δίνοντας τραγικό τέλος στη ζωή του για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, λίγο πριν από τις επτά το πρωί, στο δρόμο, στη συμβολή των οδών Αγίου Μελετίου και Αχαρνών. Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την καθιέρωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η Ολομέλεια υπερψήφισε κατά πλειοψηφία τα περισσότερα άρθρα και τις τρεις τροπολογίες του νομοσχεδίου, ενώ για 15 άρθρα (των πλέον βασικών συμπεριλαμβανομένων) έχουν ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛ. και τη ΔΗΜΑΡ ονομαστικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στις 12 το μεσημέρι.

Την αναγκαιότητα για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού και ταυτόχρονα τον πλήρη σεβασμό στο δικαίωμα των συγγενών των αγνοουμένων να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, ανέδειξαν ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν στις αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η κύπρια ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Κόσμος

Σε άλλες 16 συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές της Τουρκίας, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας στους κόλπους των κρατικών λειτουργών. Όπως έχει γίνει γνωστό, μεταξύ των συλληφθέντων είναι άλλοι δύο γιοί δύο υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν καθώς και ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαιρέτισε την αποφυλάκιση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, του γνωστότερου κρατούμενου της Ρωσίας και δριμύ επικριτή του Κρεμλίνου, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την ρωσική πολιτική επιλεκτικών διώξεων.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για το ότι οι κόρες του έχουν αρχίσει να βγαίνουν ραντεβού. Στο κάτω-κάτω, έχει βοήθεια ως προς την επίβλεψή τους, όπως σχολιάζει το Reuters. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 19 μαθητές δημοτικού σχολείου της πόλης Λουντί, στην κεντρική κινεζική επαρχία Χουνάν, καθώς κατανάλωσαν γιαούρτι το οποίο περιείχε ποντικοφάρμακο και ζιζανιοκτόνο. Μία 34χρονη, η οποία πιθανώς πάσχει από ψυχική διαταραχή, ομολόγησε ότι εκείνη ευθύνεται για τη δηλητηρίαση των παιδιών.

Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ έκρινε την Παρασκευή ως αντισυνταγματικό το νόμο που ψηφίστηκε το 2004 στη Γιούτα των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών με τον οποίο απαγορεύονται οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Με την ανακοίνωση της απόφασης οι αρχές άσκησαν έφεση.

Οικονομία

Έκκληση προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, «να μείνουν προσηλωμένοι στον μεγαλύτερο εθνικό στόχο από την εποχή της μεταπολίτευσης», απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Θύελλα αντιδράσεων από κυβερνητικούς βουλευτές προκάλεσαν οι φορολογικές διατάξεις που μπήκαν εμβόλιμες στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. «Κόκκινο πανί» έγινε κυρίως η ρύθμιση που προβλέπει την επιβολή εξοντωτικών προστίμων σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σε σημαντική μείωση του κόστους άντλησης κεφαλαίων για τις προς εισαγωγή εταιρείες και των υπηρεσιών του ΧΑ προς τις εισηγμένες εταιρείες, προχωράει ο Όμιλος ΕΧΑΕ. Με τον τρόπο αυτό ο Όμιλος, που ήδη είχε από τις χαμηλότερες χρεώσεις στην Ευρώπη, προς εταιρείες με κεφαλαιοποιήσεις κάτω των 100 εκατ. ευρώ (80% των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ σήμερα) καθίσταται εξαιρετικά ανταγωνιστικός πλέον σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και για τις εταιρίες με μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Αθλητισμός

Το ντέρμπι του Μιλάνου δεσπόζει στο πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο το ιταλικό πρωτάθλημα. Η Ίντερ υποδέχεται το βράδυ της Κυριακής -ως τυπικά γηπεδούχος- τη Μίλαν στο «Τζιουζέπε Μεάτσα», στην αναμέτρηση με την οποία πέφτει η «αυλαία». Εν αναμονή του λονδρέζικου ντέρμπι της Δευτέρας (Αρσεναλ-Τσέλσι), η Λίβερπουλ έχει «χρυσή» ευκαιρία το μεσημέρι του Σαββάτου να ανέβει στην κορυφή, εφόσον νικήσει στο «Ανφιλντ» τη νεοφώτιστη Κάρντιφ. Την κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε όλα τα του επίπεδα, εξέφρασε ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των οργανωμένων φιλάθλων του συλλόγου το βράδυ της Παρασκευής.

Παράλληλα, ο ισχυρός άνδρας του Πειραϊκού συλλόγου, έκανε επίδειξη δύναμης και εν όψει μεταγραφικής περιόδου, καθώς μετά το νέο συμβόλαιο του Κώστα Μήτρογλου, τόνισε ότι: «εμείς όποιον παίκτη θέλουμε, τον κρατάμε». Επίσης έστειλε μήνυμα περιφρούρησης του Καραϊσκάκη, μετά την τιμωρία από την UEFA: «Πρέπει να είστε προσεκτικοί. Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς», ενώ τέλος αναφορικά με τη διαιτησία, απάντησε: «Δεν ασχολούμαστε. Εμείς μεγαλώνουμε τον Ολυμπιακό κάθε μέρα, κοιτάζουμε τα όνειρα μας και συνεχίζουμε. Και αυτοί, όσο δεν αλλάζουν μυαλά θα μένουν πίσω...».

Με τις αναμετρήσεις της 17ης αγωνιστικής, ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος με την οποία η Σούπερ Λιγκ θα αποχαιρετήσει το 2013. Στο πιο σημαντικό ματς του Σαββάτου, ο Ολυμπιακός φιλοξενείται στην Ριζούπολη από τον Απόλλωνα (19:30) και με νίκη θα διατηρήσει την διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες του. Η πρώτη σέντρα θα γίνει στο Ηράκλειο, όπου ο ΟΦΗ σε ένα αμφίρροπο ματς υποδέχεται τον Παναιτωλικό (15:00). Λίγο αργότερα, ο Ατρόμητος θα υποδεχθεί τον Πανθρακικό σε ένα ματς, όπου οι γηπεδούχοι ψάχνουν τους βαθμούς για να παραμείνουν στο κυνήγι της 2ης θέσης.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1925: Κάνει την πρεμιέρα της στη Μόσχα η ταινία «σταθμός» του παγκοσμίου κινηματογράφου «Θωρηκτό Ποτέμκιν», την οποία είχε σκηνοθετήσει ο Sergei Eisenstein.

1988: Τρομοκρατική ενέργεια σημειώνεται σε σκάφος της Pan-Am με έκρηξη βόμβας την ώρα που πετούσε πάνω από τη Σκωτία. Από το δυστύχημα χάνουν τη ζωή τους και οι 259 επιβαίνοντες όπως και 11 κάτοικοι του χωριού Lockerbie που είχαν την ατυχία να βρίσκονται στο σημείο της συντριβής.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1940: Frank Zappa, Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1824: James Parkinson, Άγγλος γιατρός που περιέγραψε τη συγκεκριμένη ασθένεια των νεύρων, η οποία κατόπιν πήρε το όνομά του.

1940: Francis Scot Fitzgerald, Αμερικανός συγγραφέας που έδρασε στην περίοδο του μεσοπολέμου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: