27 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Ισχυρή αστυνομική δύναμη και μια απόσταση περίπου 400 μέτρων χωρίζουν όσους συμμετείχαν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο από τους συγκεντρωθέντες οπαδούς της ΧΑ στα γραφεία της οργάνωσης στο Σταθμό Λαρίσης. Κλειστή η Αχαρνών και παρακείμενοι δρόμοι, κλειστός για λόγους ασφαλείας και ο σταθμός του μετρό. Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου. Στις 04:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρόσκληση βουλευτών της Χρυσής Αυγής στις επίσημες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Τα βέλη στρέφονται κατά του περιφερειάρχη Απ.Τζιτζικώστα, ο οποίος απαντά ότι είναι υποχρεωμένος βάσει πρωτοκόλλου να καλέσει τους χρυσαυγίτες βουλευτές. Οι τοπικές οργανώσεις της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην παρέλαση. Να ανακληθεί η πρόσκληση ζητεί το ΠΑΣΟΚ. Αδιευκρίνιστη η στάση που θα κρατήσει ο Γ.Μπουτάρης.

Τη σημασία της ιστορικής μνήμης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τη Θεσσαλονίκη, συνδέοντάς τη με την ανάγκη να μην υπάρχει λήθη και άγνοια όσον αφορά «τη θηριωδία του ναζισμού». «Δεν γίνεται να παριστάνεις τον πατριώτη και να θαυμάζεις τα σύμβολα του ναζισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
  
Συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες έχει από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επέστρεψε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις συσκέψεις εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα που είχε η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συσπειρώσει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου στη σύνοδο κορυφής για το θέμα της μετανάστευσης.

Κόσμος

Μπορεί τα τελευταία χρόνια της ζωής της να τα πέρασε μόνη, φτωχή και ξεχασμένη, όμως η κηδεία της Γιοβάνκα Μπροζ είχε όλες τις στρατιωτικές τιμές της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο. Επιπλέον, αρκετές εκατοντάδες σέρβοι, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός, έσπευσαν για το τελευταίο αντίο. Η Γιοβάνκα Μπροζ πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Με ποσοστό της τάξης του 22% προηγούνται οι σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές για τη νέα Βουλή της Τσεχίας, ενώ δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι «δυσαρεστημένοι» του ζάμπλουτου επιχειρηματία, Αντρέι Μπάμπις. Τρίτη δύναμη οι κομμουνιστές με τους οποίους ο νικητής καλείται να βρει φόρμουλα συνύπαρξης.
  
Η Σερβία πάγωσε τη συμμετοχή της στην τριμερή διάσκεψη Σερβίας-Τουρκίας-Βοσνίας και Ερζεγοβίνης εξαιτίας των δηλώσεων του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για το Κόσοβο. Ο πρόεδρος της Σερβίας αντιδρώντας στη δήλωση Ερντογάν ότι «το Κόσοβο αποτελεί Τουρκία» ανακοίνωσε την απόφασή του να μην συμμετάσχει στην διάσκεψη των τριών χωρών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2010, μέχρι να ζητήσει συγγνώμη η τουρκική κυβέρνηση.Αυστηρές προειδοποιήσεις προς τις γυναίκες που ετοιμάζονται να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση οδήγησης, η οποία έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια στο «ασθενές» φύλο, απηύθυναν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Δεκαέξι αντάρτες απαγχονίστηκαν το πρωί του Σαββάτου στο Ιράν μετά την επίθεση που έγινε τη νύχτα κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 συνοριακοί φρουροί. Η συμπλοκή σημειώθηκε σε δύσβατη ορεινή περιοχή, την οποία συχνά ακολουθούν έμποροι ναρκωτικών και ένοπλοι αντάρτες.

Οικονομία

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε ότι το δημόσιο συμφέρον και η έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση επιβάλλουν την αποκατάσταση των θεσμικών σχέσεων του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Νέα, μη ψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα, με βάση το πρόγραμμα, δεν προκύπτουν» δηλώνει στη Realnews ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μητέρες ανηλίκων για τις οποίες ισχύει προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, ασφαλισμένοι προ του 1983 που διατηρούν το δικαίωμα εξόδου με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας και τα ειδικά ασφαλιστικά όρια των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αποτελούν - σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής - τις ομάδες που θα πληγούν από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για φρένο στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Αθλητισμός

Η Αρσεναλ κέρδισε δύσκολα 2-0 την Κρίσταλ Πάλας στον εναρκτήριο αγώνα της 9ης αγωνιστικής της Premier League. Οι «κανονιέρηδες», με ένα παιχνίδι παραπάνω, ανέβηκαν στο +5 από τις δεύτερες Λίβερπουλ και Τσέλσι. Οι φιλοξενούμενοι έμειναν με 10 παίκτες από το 65' λόγω αποβολής του Αρτέτα.
  
Με τις αναμετρήσεις της 9ης αγωνιστικής, συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο η Σούπερ Λιγκ. Η αυλαία άνοιξε το Σάββατο με τον Ατρόμητο να παίρνει το «διπλό» στην Ξάνθη (Ξάνθη - Ατρόμητος 0-2). Αυτή την ώρα ο Αστέρας υποδέχεται τον Λεβαδειακό στην Τρίπολη, ενώ στις 19:30 ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στο Ηράκλειο με τον αήττητο Εργοτέλη.

Με εντυπωσιακό τρόπο πέρασε ο Ατρόμητος από την έδρα της Ξάνθης, καθώς τη νίκησε με 2-0 για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ. Το σκορ άνοιξε στο 12ο ο Ναπολεόνι, ενώ ο Παπαδόπουλος στο 44΄ διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του, κόντρα στην Ξάνθη που προσγειώθηκε απότομα μετά την πεντάρα που έριξε την περασμένη αγωνιστική στην Καλλονή (μέσα στο ουδέτερο Βικελίδης).


 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1822: Ο Κανάρης πυρπολεί τουρκική υποναυαρχίδα στην Τένεδο.

1922: Πραγματοποιείται υπό τον Μπενίτο Μουσολίνι η "Μεγάλη Πορεία" προς την Ρώμη για την κατάληψη της εξουσίας.

1938: Η βιομηχανία χημικών "Du Pont" ανακοινώνει την δημιουργία του nylon.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1782: Nikolo Paganini, Ιταλός βιρτουόζος βιολιστής και συνθέτης.

1811: Isaac Singer, Αμερικανός εφευρέτης της ραπτομηχανής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: