25 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ζευγάρι βουλγάρων ρομά ανακρίθηκε την Πέμπτη από την αστυνομία, καθώς -σύμφωνα με βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης- ενδέχεται να είναι οι βιολογικοί γονείς της μικρής Μαρίας, του κοριτσιού που εντοπίστηκε στον οικισμό των Ρομά στα Φάρσαλα. Aυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθεί στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία του πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και άλλων επισήμων.

Στη δική μας Αριστερά δεν υπήρχε «μαντρί» τονίζει ο Μανώλης Γλέζος, σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι αντίθετα η λογική αυτή έχει εξαπλωθεί «σαν ίωση» και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Με το να αφομοιώνουμε συνήθειες και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού απλά διαψεύδουμε τους πολίτες που στηρίζουν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει.  Για το «οξύ και μακροχρόνιο» πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες της Νότιας Μεσογείου μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Στην κριτική που της άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ απαντά η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα η πρότασή του για συμπαράταξη. «Ο κ.Βενιζέλος έκανε την επιλογή του, στρατηγικού χαρακτήρα, για την πλήρη σύμπλευση με τη ΝΔ και την αδιέξοδη πολιτική» τόνισε η ΔΗΜΑΡ.

Κόσμος

Πειρατές επιτέθηκαν σε δεξαμενόπλοιο, το οποίο βρισκόταν ανοιχτά των ακτών της Νιγηρίας και απήγαγαν δύο αμερικανούς ναυτικούς, τον καπετάνιο και τον πρώτο μηχανικό. Το δεξαμενόπλοιο C-Retriever, το οποίο ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Edison Chouest Offshore, δέχθηκε επίθεση τα ξημερώματα της Τετάρτης. Οι επιθέσεις πειρατών ανοιχτά της Νιγηρίας έχουν αυξηθεί κατά 30% φέτος. Ανοίγει ξανά η αστυνομία της Πορτογαλίας την υπόθεση της Μάντλιν Μακάν, του κοριτσιού από τη Βρετανία που εξαφανίστηκε το 2007, ενώ βρισκόταν σε διακοπές με τους γονείς της στην Πορτογαλία. 

Η επανέναρξη της έρευνας θα επιτρέψει στην πορτογαλική αστυνομία να συγκεντρώσει νέες καταθέσεις. Ανώτερος αξιωματούχος στο Ιράν δήλωσε ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου έχει σταματήσει και όλο το υπάρχον απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου μετατρέπεται σε καύσιμα για αντιδραστήρες -μια κίνηση η οποία θα ικανοποιούσε μια βασική απαίτηση των δυτικών κυβερνήσεων που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο υπεραμύνθηκε του «θεμελιώδους δικαιώματος» του σεβασμού της ιδιωτικότητας και προειδοποίησε κατά του «ολοκληρωτισμού», μετά τις νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει να μιλήσει με μια φωνή «ισχυρή και ενιαία» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα των υποκλοπών, τονίζει η Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα συζητήσουν σήμερα το θέμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου.

Οικονομία

Αποζημιώσεις περίπου 370.000 ευρώ θα καταβάλει αύριο, Παρασκευή, ο ΕΛΓΑ σε 399 παραγωγούς. Φόρους για όλων των ειδών τα ακίνητα φέρνει το 2014 με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου που αντικαθιστά το «έκακτο χαράτσι» μέσω ΔΕΗ και τον ΦΑΠ. Τα φορολογικά βάρη θα φτάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ για πρώτη φορά επιβαρύνονται και τα αγροτεμάχια.

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε την Πέμπτη η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη χθεσινή έντονη διορθωτική υποχώρηση, κλείνοντας με σημαντικά κέρδη, παρά την υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή, της Μυτιληναίος, της Βιοχάλκο της MIG, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.174,41 μονάδες, με άνοδο 1,56%.

Αθλητισμός

Διαψεύδει κατηγορηματικά η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ότι ο Γιάγια Τουρέ έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης από τους οπαδούς της ρωσικής ομάδας, στη διάρκεια της αναμέτρησης των δύο ομάδων για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Με πρόστιμο 6.000 ευρώ τιμωρήθηκε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό στη Λεωφόρο. 

Αντίστοιχα, η ΠΑΕ Άρης τιμωρήθηκε με 3.000 ευρώ για το ματς με την Βέροια. Θετικό σε απαγορευμένη ουσία βρέθηκε και το δεύτερο δείγμα του Χρήστου Λισγάρα όπως ενημέρωσε τον ποδοσφαιριστή και την ομάδα του, τον Αστέρα Τρίπολης το ΕΣΚΑΝ. Εν τω μεταξύ ο Αστέρας Τρίπολης με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι περιμένει η απόφαση να τελεσιδικήσει.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1822: Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Ομέρ Βρυώνη και Κιουταχή.

1875: Το περίφημο κονσέρτο αρ. 1 για πιάνο και ορχήστρα του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Βοστώνη.

1917: Οι Μπολσεβίκοι επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Χειμερινά Ανάκτορα της Αγ. Πετρούπολης (Οκτωβριανή Επανάσταση).

1936: Σχηματίζεται ο άξονας Ρώμης- Βερολίνου από τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Μπενίτο Μουσολίνι.

1959: Πρώτη σέντρα για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α' Εθνικής Κατηγορίας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1864: John Francis Dodge, Αμερικανός πρωτοπόρος του κλάδου της αυτοκίνησης που κατασκεύασε το πρώτο μεταλλικό αυτοκίνητο.

1881: Pablo Picasso, Ισπανός ζωγράφος, από τους σημαντικότερους παγκοσμίως.

1939: Νίκος Νικολαϊδης, κινηματογραφικός σκηνοθέτης και συγγραφέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: