24 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Δριμεία κριτική στην πολιτική που ασκείται μέσω των μνημονίων, αλλά και στην πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που, όπως είπε, οδήγησαν στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας, σε ομιλία του από το βήμα του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ. «Αυτοί οι οποίοι έχουν συνυπογράψει και ψηφίσει όλα αυτά τα μέτρα που μας έχουν οδηγήσει σε κατάσταση λεηλασίας, σήμερα μας παριστάνουν τους Ροβεσπιέρους» είπε.
  
Έτοιμοι να στηρίξουν πιθανή πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως αποφασίστηκε στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας και της γραμματείας Τεκμηρίωσης του κόμματος, υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι πιθανόν να κινηθούν και δικαστικά εξετάζοντας όλες τις εκδοχές της σχετικής υπόθεσης.

Την ανάγκη υιοθέτησης της πρότασης της ΕΚΠΟΙΖΩ για τριετή παράταση της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μετά από συνάντηση που είχε την Τετάρτη με το προεδρείο της. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, «η πρόταση όσο και η κοινωνική διεκδίκηση της ΕΚΠΟΙΖΩ για παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών είναι απόλυτα ορθή».

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται τρεις Έλληνες ρομά, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη για αρπαγή ανηλίκου. Πρόκειται για δύο γυναίκες και έναν άνδρα, ηλικίας 51, 19 και 21 ετών, που συνελήφθησαν το μεσημέρι της Τετάρτης σε καταυλισμό. Εκεί βρέθηκε και ένα βρέφος 2,5 μηνών, το οποίο, όπως προέκυψε από την έρευνα, δεν ήταν δικό τους. Ο καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας ταυτοποιήθηκε ως ένα από τα δύο άτομα που πυροβόλησαν κατά αστυνομικών στη διάρκεια καταδίωξης σε επαρχιακό δρόμο το 2011, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αστυνομία. Σε βάρος του Παλαιοκώστα εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης

Κόσμος

Νεαρό ζευγάρι εραστών, περίπου 20 ετών και οι δύο, βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι στο νότιο Αφγανιστάν. Η δολοφονία τους αποδίδεται στο γεγονός ότι το αγόρι και το κορίτσι διατηρούσαν ερωτική σχέση χωρίς να έχουν παντρευτεί, όπως δήλωσαν στελέχη της αστυνομίας στην επαρχία Χελμάντ. Ομάδα ερευνητών στις Ηνωμένες Πολιτείες κατόρθωσαν έπειτα από προσπάθειες τεσσάρων ετών να κερδίσουν το δικαίωμα πρόσβασης σε χιλιάδες έγγραφα που αφορούν τον ηγέτη του PKK, Αμντουλάχ Οτζαλάν, ενεργοποιώντας τις διατάξεις του αμερικανικού νόμου Freedom of Information Act (FOIA). Την είδηση για τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων δημοσιοποίησε μέσω του μπλογκ του ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.
  
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι οι δικαστικές αρχές δεν θα διατάξουν την -νέα- εκτέλεση του Αλιρεζά Μ., 37χρονου που οδηγηθεί στην αγχόνη αλλά τελικά επέζησε, πέφτοντας όμως σε κώμα. Ο 37χρονος είχε καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών. Σοκ έχει προκαλέσει στην Υεμένη η πυρπόληση μίας 15χρονης από τον πατέρα της επειδή την έπιασε να μιλά στο τηλέφωνο με τον αρραβωνιαστικό της. Η έφηβη υπέκυψε στα τραύματά της. Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στο δραματικό θάνατο οκτάχρονης από αιμορραγία στο κρεβάτι του «γάμου» τον περασμένο μήνα. Έγινε ακόμα πιο γνωστός τις εβδομάδες που Ομπάμα και Ρεπουμπλικάνοι έδιναν τη μάχη τους με φόντο τη χρεοκοπία των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον θόλο του Κογκρέσου, ο οποίος θα ανακαινιστεί, ώστε να διορθωθούν οι περίπου 1.000 ρωγμές του.

Οικονομία

Έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν μέρος των κερδών που κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στις επτά προηγούμενες συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε άνοδο 8,39% και είχε καταγράψει νέα υψηλά από τα τέλη Ιουλίου του 2011. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.156,36 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,82%.

Την κλιμακωτή μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), στο φυσικό αέριο εξετάζει ως ενδεχόμενο η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Ενέργειας, Ασ.Παπαγεωργίου, γνωστοποιώντας ακόμη ότι το αίτημα αναμένεται να τεθεί στην τρόικα το αργότερο μέχρι το τέλος του 2013. Σημαντική εισροή κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα προσδοκά η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής και εμιρατινής αντιπροσωπείας επί του κειμένου της Συμφωνίας για την Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία Επενδύσεων, την Τετάρτη.

Αθλητισμός

Τη συμπεριφορά του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ Παναιτωλικός, Γιάννη Λίτσα, σε βάρος του συντάκτη της εφημερίδας «Goal News», Ακη Τριανταφύλλου, καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ). Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης η αποστολή της Μακάμπι Χάιφα στη Θεσσαλονίκη για τον αγώνα της Πέμπτης με τον ΠΑΟΚ.

Οι άνθρωποι της ισραηλινής ομάδας δεν έκαναν καμία δήλωση στο αεροδρόμιο Μακεδονία, αφού άλλωστε στις 20:00 είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα μιλήσει ο 40χρονος προπονητής Αρίκ Μπεναντό και ένας παίκτης και μισή ώρα αργότερα θα ακολουθήσει η προπόνηση των Ισραηλινών. Απορρίφθηκε από το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων το αίτημα της πλευράς του Μάκη Ψωμιάδη για αναβολή ως τις 13 Δεκεμβρίου της δίκης για υπεξαίρεση 21,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Η συνέχεια της δίκης θα γίνει την προσεχή Τρίτη 29 Οκτωβρίου, με τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα να μην δέχεται ως συνηγόρους αυτούς που του ορίζει ο δικαστήριο.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1185: Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνεται από τους Νορμανδούς της Σικελίας οι οποίοι προκαλούν στην πόλη μεγάλες καταστροφές.

1648: Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, η οποία τερματίζει τον Τριακονταετή πόλεμο και αναγνωρίζει την ανεξαρτησία και ουδετερότητα της Ελβετίας.

1909: Η Ελλάδα αγοράζει το θωρηκτό "Αβέρωφ" έναντι 24 εκατ. δραχμών.

1929: Η λεγόμενη "Μαύρη Πέμπτη" του χρηματιστηρίου Dow Jones της Νέας Υόρκης, που σήμανε την απαρχή της τότε μεγάλης χρηματιστηριακής κρίσης.

1973: Τερματίζεται ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ με τις ισραηλινές δυνάμεις να φθάνουν 100 χιλιόμετρα έξω από το Κάιρο και 45 έξω από την Δαμασκό.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1966: Roman Abramovich, κροίσος ρωσικής καταγωγής, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1922: Ανδρέας Καρκαβίτσας, από τους σημαντικότερους πεζογράφος της χώρας μας.

1957: Christian Dior, Γάλλος ιδιαίτερα επιτυχημένος σχεδιαστής μόδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: