21 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Τη βεβαιότητα ότι, «η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ανατροπή έχει αρχίσει» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του, διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, προβλέποντας παράλληλα σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και τους συσχετισμούς. «Πόλεμος» ανακοινώσεων με την κυβέρνηση και τη ΝΔ. Θανάσιμα τραυματισμένος από αιχμηρό αντικείμενο βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στην οδό Φιλοθέου, στην Άνω Κυψέλη, άνδρας άγνωστων στοιχείων. Ο άνδρας μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο. Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από την Ασφάλεια Αττικής.

Στα διόδια των Αφιδνών έφτασαν την Κυριακή οι σχολικοί φύλακες που κατεβαίνουν πεζή από τη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα. Γίνονται δεκτοί με εκδηλώσεις συμπαράστασης στους σταθμούς της πεζοπορίας τους και την Τρίτη θα βρίσκονται στο Σύνταγμα για τη μεγάλη πορεία της ΑΔΕΔΥ. Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας, σε συνεργασία με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις, και συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία που έχουν κηρύξει για τις 6 Νοεμβρίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των τοπικών ΕΛΜΕ. Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα από το ΔΣ της ΟΛΜΕ, στάση εργασίας των καθηγητών από τις 12 μ.μ. έως τις 4 μ.μ.

Ισχυρό μέτωπο έχει συγκροτηθεί στους κόλπους των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι, στον απόηχο του κλίματος έντασης που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, διαμηνύουν ότι οι αντοχές έχουν εξαντληθεί και δεν είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν νέα μέτρα. «Κίνημα» εξάλλου φέρεται να έχει δημιουργηθεί και μεταξύ των υπουργών, οι οποίοι ζητούν να σταματήσουν οι συναντήσεις πολιτικών παραγόντων με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Κόσμος

Σκηνές έστησαν στην Πόρτα Πία, σε κεντρικό σημείο της ιταλικής πρωτεύουσας, τη νύχτα προς Κυριακής δεκάδες διαδηλωτές που είχαν πάρει μέρος στην πορεία κατά της λιτότητας -η οποία αμαυρώθηκε από έντονα επεισόδια. Μετά τον «πόλεμο» μικρών ομάδων με την αστυνομία, ο οποίος κράτησε μέχρι το βράδυ, η νύχτα κύλησε σχετικά ήρεμα. Στην τεταμένη κινητοποίηση εναντίον των μέτρων λιτότητας προστέθηκε και κίνημα που αντιδρά στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στο βορρά. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η νοτιοανατολική Αυστραλία λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών με τις οποίες ξεκινά το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο - των καταστροφικότερων που έχουν πλήξει τις τελευταίες δεκαετίες τη Νέα Νότια Ουαλία. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες αποτελούν συνθήκες για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Ενώ η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει διπλωματική διέξοδο στο συριακό εμφύλιο, η βία συνεχίζεται: Βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε στη Χαμά 1,5 τόνο εκρηκτικών, με τα οποία είχε παγιδεύσει φορτηγό, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 31 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου ανέφερε πως γίνονται προετοιμασίες για να διενεργηθεί στις 23 Νοεμβρίου η ειρηνευτική Διάσκεψη για τη Συρία στη Γενεύη, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές σύρου αξιωματούχου.

Με κείμενο δέκα σημείων στα οποία δεν διατίθενται να υποχωρήσουν προσέρχονται οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στις συζητήσεις με το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) για τον Μεγάλο Συνασπισμό. Σε αυτές βρίσκεται ο κατώτατος μισθός σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά και η προώθηση πολιτικών στην Ευρωζώνη για «διασφάλιση και ενίσχυση της ανάπτυξης και της εργασίας». Η ηγεσία του SPD ζητά την Κυριακή το πράσινο φως από τα υψηλά ιστάμενα στελέχη για έναρξη προγραμματικών συνομιλιών με την Μέρκελ, υπό την αίρεση τελικής έγκρισης με εσωκομματική κάλπη.

Ζητώντας την απόσυρση των μέτρων λιτότητας στον νέο προϋπολογισμό βγήκαν στους δρόμους οι Πορτογάλοι, με πορείες στη Λισαβόνα και στο Πόρτο. Οι διαδηλωτές κάλεσαν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας να απορρίψει τις περικοπές σε μισθούς στο δημόσιο και συντάξεις, με τις οποίες η κυβέρνηση ευελπιστεί να ολοκληρώσει το πακέτο στήριξης και να επιστρέψει τον επόμενο χρόνο στις αγορές.

Οικονομία

Να κάνει πιο ευέλικτη την πληρωμή έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (υπερδέσμευση), μέχρι του ορίου των εγκεκριμένων από τη Βουλή ποσών, στοχεύει τροπολογία για θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Στόχος είναι να μπορούν να προχωρούν έργα, κυρίως συγχρηματοδοτούμενα, που έχουν πρόοδο και να μην μένουν ανεκμετάλλευτα ποσά που βρίσκονται δεσμευμένα σε έργα χωρίς πρόοδο.

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς οι προβλέψεις του για την Ελλάδα «πέσανε παταγωδώς έξω», με τεράστιο κοινωνικό κόστος, δήλωσε o πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ Π.Ρουμελιώτης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το «παιχνίδι» του καλού και του κακού στην τρόικα είναι προσυνεννοημένο, ενώ προέβλεψε ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί πριν από τις Ευρωεκλογές «διότι αυτή είναι η στάση της Γερμανίας».

Σε αρχική συμφωνία φέρεται να καταλήγουν, σύμφωνα με δημοσίευματα, οι αμερικανικές δικαστικές αρχές και η JPMorgan για την υπόθεση των ενυπόθηκων δανείων πριν την κρίση του 2008, μέρος της οποίας είναι η καταβολή προστίμου ύψους 13 δισ. δολαρίων. Στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται αναστολή της δικαστικής δίωξης.

Αθλητισμός

Σημαντική νίκη πέτυχε η Χετάφε στην έδρα της Γρανάδα με 2-0, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Primera Division. Τα γκολ για τους νικητές σημείωσαν οι Μουρίγιο (47' αυτ.) και Λεόν (55'). Η Μπενφίκα πήρε την πρόκριση στο Κύπελλο επικρατώντας με 1-0 της Σινφαές, ωστόσο ο προπονητής της ομάδας Ζόρζε Ζεζούς αναφέρθηκε κυρίως στον αγώνα της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Champions League. Ο Πορτογάλος τεχνικός τόνισε ότι το ματς αποτελεί πρόκληση για τους παίκτες του, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξει... μάχη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μπενφίκα για τη 2η θέση του Ομίλου.

Εντυπωσιακό το γκολ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ανάμεσα στην Παρί Σεν Ζερμέν και στην Μπαστιά, ωστόσο το παρακάτω τέρμα θα το ζήλευε όχι μόνο ο Σουηδός επιθετικός αλλά και οι Λιονέλ Μέσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που κατά καιρούς σημειώνουν πολύ όμορφα γκολ. Μάλιστα, το γεγονός ότι στην... εκτέλεση βρίσκεται μια 24χρονη κοπέλα, το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1825: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην «Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος» ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού.

1918: Πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο της χώρας από το οποίο θα προκύψει η ίδρυση της ΓΣΕΕ.

1931: Η Οκτωβριανή εξέγερση στην Κύπρο όπου ο λαός εξεγείρεται κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας και ζητά την ένωση της μαρτυρικής νήσου με την Ελλάδα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1833: Alfred Nobel, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος που θεσμοθέτησε τα ομώνυμα βραβεία της σουηδικής ακαδημίας.

1907: Νίκος Εγγονόπουλος, σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής.

1917: Dizzie Gillespie, Αμερικανός τρομπετίστας της jazz από τους πρωτεργάτες του “be bop” ρεύματος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1969: Jack Kerouac, Αμερικανός συγγραφέας από τις χαρακτηριστικότερες μορφές του beatnik κινήματος.

1984: Francois Truffaut, Γάλλος σκηνοθέτης, από τους σημαντικότερους παγκοσμίους της εποχής του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: