20 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα το Σάββατο στην πλατεία Μαβίλη, καθώς εντοπίστηκε ύποπτη τσάντα στην συμβολή των οδών Σούτσου και Βασ.Σοφίας, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί και τελικά έγινε ελεγχόμενη έκρηξη. Χωρίς ρεύμα θα μείνουν αύριο, Κυριακή, περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο έργων συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων. Οι διακοπές αφορούν την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τη Φλώρινα και χωριά της Ξάνθης.

Τη βεβαιότητά του για τη λήψη νέων μέτρων εξέφρασε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπας, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έρθουν νέα αντιλαϊκά μέτρα ακόμη κι αν η Ελλάδα βγει στις αγορές. Εξηγώντας το «παρών» του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση κομμάτων, εξέφρασε φόβους για εξομοίωση φασιστικών - ναζιστικών δράσεων με δράσεις του λαϊκού κινήματος. Το ΚΚΕ ζητεί την ονομαστική αναφορά στην Χρυσή Αυγή στο νομοσχέδιο, πρόσθεσε.

Καταφύγιο για αστέγους ετοιμάζουν οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, για να εξασφαλίσουν σε ανθρώπους που περνούν τη νύχτα τους στους δρόμους της Αθήνας μία στέγη και ένα κρεβάτι. Το υπνωτήριο των αστέγων, το πρώτο οργανωμένο στην Ελλάδα, αναμένεται σύντομα να ανοίξει τις πύλες του στο κέντρο της Αθήνας και θα μπορεί να φιλοξενήσει κάθε βράδυ 50-70 άτομα. Δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Σταδίου, η οποία νωρίτερα είχε κλείσει από πορεία που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, φοιτητές και η ΟΛΜΕ. Η πορεία κατέληξε στο Σύνταγμα, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία.

Κόσμος

Μετά την οργή που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία με την υπόθεση της απέλασης της 15χρονης Λεονάρντα, ο γάλλος πρόεδρος, που παρέμενε τόσο καιρό σιωπηλός για το θέμα, έσπασε τη σιωπή του και δήλωσε ότι μπορεί να επιστρέψει στη Γαλλία μόνο η μικρή ρομά, χωρίς την οικογένειά της. Η ίδια, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την οικογένειά της. Σε δύο χρόνια αποκλεισμό από δημόσιο αξίωμα καταδικάστηκε από το Εφετείο του Μιλάνο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη γνωστή υπόθεση της Mediaset. Πάντως, οι τίτλοι τέλους στον κοινοβουλευτικό βίο του Καβαλιέρε δεν έχουν πέσει ακόμα, δεδομένου ότι εκκρεμεί η απόφαση της Ολομέλειας της Γερουσίας για την αποπομπή του ή μη.

Aισιόδοξος για την απελευθέρωση των δύο πιλότων της Τurkish Airlines που είχαν απαχθεί στον Λίβανο τον Αύγουστο εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. «Είναι ζήτημα ωρών ή λίγων ημερών» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, πρόωρα για πρώτη φορά από το 1960. Τις εκλογές προκάλεσε η απόφαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παραιτηθεί, λόγω σκανδάλου παρακολουθήσεων. Ο ίδιος πάντως διεκδικεί και πάλι την πρωθυπουργία. Το ενδεχόμενο οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία να προκλήθηκαν από τη χρήση πυρομαχικών στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης ερευνούν οι αρχές της χώρας. Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τραγικός, καθώς ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του, τουλάχιστον 200 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν γίνει στάχτη.

Οικονομία

Τέλος στην πολύχρονη καθυστέρηση της απονομής σύνταξης, αλλά και στην πολυδαίδαλη γραφειοκρατική διαδικασία ενημέρωσης των ασφαλισμένων για τα δικαιώματά τους φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Άτλας», που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2015.

Η συμφωνία με την οποία αποφεύχθηκε η στάση πληρωμών των ΗΠΑ δεν προσφέρει πραγματική λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αμερικανικές διενέξεις για το χρέος, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία. «Θα έχουμε όλοι ένα πολύ δύσκολο Δεκέμβριο, ένα πολύ δύσκολο Ιανουάριο και ένα δύσκολο Φεβρουάριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λύση για το χρέος ακόμα και με έκτακτο Eurogroup, τον Απρίλιο, μόλις πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ζητά ο Γιάννης Στουρνάρας. «Διαπραγματεύομαι με την τρόικα εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Πάντα βρίσκονται λύσεις. Έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα. Κανέναν δεν συμφέρει να προβάλει παράλογες θέσεις, σήμερα» λέει χαρακτηριστικά.

Αθλητισμός

Μετά τη διακοπή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Σούπερ Λιγκ επανέρχεται με την 8η αγωνιστική. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός φιλοξενείται στην Κρήτη από τον Πλατανιά, με στόχο μία καλή εμφάνιση και φυσικά τους τρεις βαθμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσει με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία την Μπενφίκα για το Champions League. Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα σε ένα αμφίρροπο ματς. Χρονικά, η αυλαία άνοιξε στο Περιστέρι, όπου ο Ατρόμητος έφτασε εύκολα στη νίκη κόντρα στον Λεβαδειακό (Ατρόμητος - Λεβαδειακός 3-0).
  
Ο Ατρόμητος «φιλοδώρησε» με τρία γκολ τον Λεβαδειακό στο Περιστέρι και πήρε την άνετη νίκη με 3-0, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ. Οι γηπεδούχοι ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του αγώνα και εκτός των τριών τερμάτων (12' Ιγκλέσιας, 14' Λαζαρίδης και 76' Ναπολεόνι) είχαν αρκετές ευκαιρίες να δώσουν μεγαλύτερες διαστάσεις στο τελικό σκορ, αλλά η αστοχία τους στις τελικές προσπάθειες δεν το επέτρεψαν.
  
Με τον βαθμό της ισοπαλίας έφυγε από την έδρα της Νιούκαστλ η Λίβερπουλ (2-2), καθώς παρά το αριθμητικό της πλεονέκτημα (κόκκινη στον Γιανγκά Μβιμπά 42') το μόνο που κατάφερε ήταν να «απαντήσει» τις δύο φορές που οι «ανθρακωρύχοι» πήραν το προβάδισμα. Έτσι η Λίβερπουλ παρά το 100ό γκολ του αρχηγού της Τζέραρντ, δεν πήρε το «τρίποντο», αλλά έμεινε μόνη πρώτη στη Premier, έστω και προσωρινά, αφού η Άρσεναλ έχει ένα ματς λιγότερο.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1820: Οι «Φιλικοί» κηρύσσουν επανάσταση στην Μολδοβλαχία.

1947: Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών, γνωστότερη ως «Επιτροπή Mc Carthy», αρχίζει το έργο της με αντικείμενο την καταπολέμηση της κομμουνιστικής διείσδυσης στο Hollywood.

1968: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται την Jackie Kennedy.

1973: Οι Rolling Stones ανεβαίνουν για έβδομη φορά στο Νο1 των αμερικάνικων charts με το “Angie”.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1854: Αρθούρος Ρεμπώ, Γάλλος ποιητής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1932: Giovanni Batista Pirelli, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ελαστικών




Δεν υπάρχουν σχόλια: