18 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Διαβιβάστηκε στη Βουλή το αίτημα των εισαγγελικών αρχών για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου και Ηλία Κασιδιάρη, αυτή τη φορά για τα επεισόδια στο Μελιγαλά. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του Προεδρικού Διατάγματος για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα. Το Προεδρικό Διάταγμα, ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί διότι, όπως ενημερώνει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος αποτελεί συναρμοδιότητα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών.

Εξώδικο κατέθεσε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ζητώντας αναστολή των προθεσμιών που έχουν τεθεί για την απογραφή τους, αλλά και ακύρωση της ποινής της αργίας που έχει ορισθεί αν δεν τηρηθούν αυτές καθώς. Η ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ υποστηρίζει ότι θίγεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους στην απεργία.
  
Από ποιο ζαχαροπλαστείο προμηθευόταν τα γλυκά της η Μαρία Κάλλας και η Γκρέις Κέλλυ; Υπάρχουν σήμερα «μπακαλόγατοι» και παντοπωλεία; Από πού ψώνιζε τις ελιές για τη σαλάτα του ο Θανάσης Βέγγος; Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα δώσουν οι Atenistas που διοργανώνουν την Κυριακή έναν ανοιχτό γαστρονομικό περίπατο και καλούν τους Αθηναίους να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της πόλης και των ανθρώπων της. Σε 24ωρη απεργία προχωρά στις 6 Νοεμβρίου η ΑΔΕΔΥ κατά της διαθεσιμότητας, των απολύσεων στο Δημόσιο και του νέου προϋπολογισμού. Γενική 24ωρη απεργία πραγματοποιεί την ίδια ημέρα και η ΓΣΕΕ με συλλαλητήριο στις 11 π.μ στο πεδίον του Άρεως.

Κόσμος

Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη, ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος κάλεσε τον Ποντίφικα να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους. Νωρίτερα ο πάπας πρόσφερε στον Αμπάς ένα στυλό γιατί όπως είπε: «Σίγουρα θα έχετε να υπογράψετε πολλά πράγματα». «Με αυτό το στιλό ελπίζω να υπογράψω μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ» τόνισε ο παλαιστίνιος πρόεδρος. Σε σχεδόν 30 εκατομμύρια υπολογίζει αυστραλιανή οργάνωση όσους ζουν υπό συνθήκες δουλείας ανά την υφήλιο, είτε αυτό σημαίνει αναγκαστική εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση είτε ακόμη και «κανονική» κληρονομική δουλεία. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται χώρες της νότιας Ασίας και της Δυτικής Αφρικής.

Την «απαγωγή» του φέρετρου του Έριχ Πρίμπκε σκοπεύουν να καταγγείλουν οι συγγενείς του πρώην αξιωματικού των ναζιστικών SS, σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας. Ο Πρίμπκε πέθανε στην Ρώμη σε ηλικία 100 ετών την Παρασκευή και, μετά τις θύελλα γύρω από την κηδεία του, κανείς δεν μπορεί να βεβαιότητα να πει πού βρίσκεται η σορός. Τέσσερα λύκεια στο Παρίσι βρέθηκαν την Πέμπτη υπό κατάληψη, με τους μαθητές να αντιδρούν για την απέλαση δύο μαθητών, οι οικογένειες των οποίων δεν είχαν χαρτιά.

Πρόκειται για την υπόθεση της 15χρονης μαθήτριας Λεονάρντα, Ρομά με καταγωγή από το Κόσοβο, την οποία η υπηρεσία αλλοδαπών βρήκε και συνέλαβε μέσα στο σχολικό λεωφορείο την ώρα που επέστρεφε από εκδρομή αλλά και ενός 19χρονου που απελάθηκε στην Αρμενία. Η Κάρολαϊν Κένεντι, κόρη του δολοφονηθέντος προέδρου Τζον Φ. Κένεντι και της Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ιαπωνία. Είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτή τη θέση.

Οικονομία

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τελικά οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς στα τελευταία λεπτά των συναλλαγών αυξήθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αγορά να κλείνει στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του περασμένου Μαΐου. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.138,90 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,23%. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τα αμυντικά συστήματα οπότε προγραμματίζεται και η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, όπως υπογραμμίστηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο Γ.Στουρνάρας με την Φώφη Γεννηματά.

Πάντως η ελληνική πλευρά επιμένει στην αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ΕΑΣ και στη διάσωση του στρατιωτικού σκέλους των επιχειρήσεων. Σε εκκαθάριση αναμένεται να τεθεί η ΕΛΒΟ. Την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, καθώς και νέες αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές, τονίζει η Eurobank. Όπως εξηγεί, πέραν των όποιων κοινωνικών επιπτώσεων, ένα νέο πακέτο οριζόντιων μέτρων θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό, από αμιγώς μακροοικονομική και δημοσιονομική σκοπιά.

Αθλητισμός

Σε χειρουργική επέμβαση αναμένεται να οδηγηθεί, όπως όλα δείχνουν, ο Εμίρ Μπαϊράμι. Ο Σουηδός μέσος ταλαιπωρούνταν εδώ και καιρό, από ενοχλήσεις στη μέση και αφού συμβουλεύτηκε τον γιατρό της εθνικής ομάδας της χώρας του, που τον παρακολουθεί επι σειρά ετών, αποφάσισε να κάνει την επέμβαση στη κήλη για να λύση το πρόβλημα του μια και καλή. Το διάστημα απουσίας του, θα είναι από 6 με 8 εβδομάδες. Τα δύο επόμενα παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Champions League είναι με την Μπενφίκα.

Oι συγκεκριμένες αναμετρήσεις θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των Πειραιωτών στην διοργάνωση και οι Χαβιέρ Σαβιόλα και Πάουλο Μασάντο μίλησαν για αυτά στον πορτογαλικό Τύπο. Κανονικά συμμετείχαν στην προπόνηση του ΠΑΟΚ, Λούκας και Νίνης που είχαν τραυματιστεί ελαφρά χθες, όπως και οι Γκαρσία, Λόρενς, που ξεπέρασαν την ίωση που τους ταλαιπωρούσε.


 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1925: Πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Herman Melville, “Moby Dick”, με τίτλο «Η φάλαινα».

1979: Ο Οδυσσέας τιμάται με το βραβείο Λογοτεχνίας Nobel της σουηδικής ακαδημίας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1918: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πολιτικός από τα Χανιά που διετέλεσε πρωθυπουργός (1990-1993) αλλά και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

1920: Μελίνα Μερκούρη, ηθοποιός και πολιτικός. Εμβληματική φυσιογνωμία της χώρας μας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1931: Thomas Edison, επιχειρηματίας και εφευρέτης με 1093 πατέντες στο ενεργητικό του. Σημαντικότερες εξ αυτών ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, το γραμμόφωνο και ο τηλέγραφος.

2003: Manuel Vazquez Montalban, ισπανικής καταγωγής συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ήρωας του ο Pepe Carvalho.


Δεν υπάρχουν σχόλια: