04 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Δικογραφία-καταπέλτης για τη Χρυσή Αυγή έχει σχηματιστεί από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για την επίθεση που δέχθηκαν αφισοκολλητές του ΚΚΕ στις 12 Σεπτεμβρίου στο Πέραμα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και σε αυτήν συμμετείχαν πενήντα άτομα, μέλη της οργάνωσης από το Πέραμα και τη Νίκαια. Προκύπτει, επίσης, εμπλοκή και του Γ.Λαγού. Για την υπόθεση απολογούνται την Παρασκευή τέσσερα άτομα.

Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της Παρασκευής στην Περαία Θεσσαλονίκης και την Αγία Παρασκευή. Αντιφασιστική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το πρωί στο Θησείο, ενώ το απόγευμα αντίστοιχη πορεία θα λάβει χώρα στον Βόλο. Από την Παρασκευή έως την Κυριακή πραγματοποιείται στην Άρτα αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό φεστιβάλ.

Το μεσημέρι μετάγεται στις φυλακές Κορυδαλλού ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, έχοντας κριθεί με σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων προφυλακιστέος μετά την απολογία του. Στον Κορυδαλλό βρίσκονται ήδη ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Γιάννης Λαγός.

«Η Ελλάδα επέστρεψε ως ισοδύναμο μέλος της Ευρωζώνης στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάκαμψης και της ανάπτυξης» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Μανχάταν το Hellenic Initiative, με ομιλητές τον ίδιο και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και με θέμα «Επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας».

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε εκκαθάριση της αστυνομίας από «κάθε ρατσιστικό στοιχείο» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN με θέμα τη Χρυσή Αυγή και τη δίωξη των μελών της ηγεσίας της, για σύσταση εγκληματικής συμμορίας.

Κόσμος

Την πρώτη σε μία μάλλον μακρά σειρά συναντήσεων για Μεγάλο Συνασπισμό έχουν υψηλόβαθμα στελέχη του μπλοκ των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU και CSU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ξεκινώντας από το μείζον ζήτημα της φορολογίας. Φροντίζοντας να δείξει πως η διαδικασία είναι «ανοικτού αποτελέσματος», το CDU πρόκειται να ξεκινήσει διερευνητικές συναντήσεις και με τους Πράσινους την επόμενη Τρίτη.

Ξεκινά η τελευταία και καθοριστική συνεδρίαση της επιτροπής της ιταλικής Γερουσίας που θα κρίνει εάν θα αποπεμφθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την αμετάκλητη καταδίκη του, δύο ημέρες αφού απέτυχε να ρίξει την κυβέρνηση Λέτα. Ο Καβαλιέρε δεν σκοπεύει να παρευρεθεί στη συνεδρίαση και υπογράμμισε την «βεβαιότητά» του ότι θα το δικαιώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ένδειξη πως και ο ίδιος θεωρεί πιθανότερη την δυσμενή για αυτόν έκβαση της διαδικασίας.

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε η Ιταλία, μετά την πολύνεκρη τραγωδία με σκάφος που μετέφερε αφρικανούς μετανάστες στις ακτές της Λαμπεντούζα. Το σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες βυθίστηκε ανοιχτά του νησιού, παρασέρνοντας στον θάνατο εκατοντάδες άτομα. Ο σκίπερ του σκάφους, ένας 35χρονος από την Τυνησία συνελήφθη. Θλίψη εκφράζουν ιταλοί και ξένοι αξιωματούχοι, ζητώντας, παράλληλα, μέτρα από την ΕΕ για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέβαλε ταξίδι του την επόμενη εβδομάδα στην Ινδονησία και το Μπρουνέι ώστε να μείνει στην Ουάσινγκτον για τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κογκρέσο ενώπιον του αδιεξόδου με τον προϋπολογισμό. Η αλλαγή προγράμματος θεωρείται ένδειξη πως οι διαβουλεύσεις προβλέπονται μακρές και δύσκολα θα αποφύγουν την σύνδεση με το, πολύ δυσκολότερο πολιτικά, ζήτημα του ορίου χρέους.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες υπό τις οποίες μία γυναίκα οδηγός έπεσε νεκρή από τις σφαίρες αστυνομικών στην καταδίωξη-πανδαιμόνιο στην Ουάσινγκτον, όταν το αυτοκίνητό της παραβίασε αρχικά τα οδοφράγματα στον Λευκό Οίκο πριν κινηθεί στο κτίριο του Καπιτωλίου. Η γυναίκα είχε στο αυτοκίνητο την ενός έτους κόρη της και δεν ήταν οπλισμένη, ούτε θεωρείται ότι συμμετείχε σε σχέδιο για τρομοκρατική επίθεση -η βροχή πυροβολισμών που έπεφτε ήταν μόνο αστυνομικά πυρά.

Οικονομία

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις ασιατικές συναλλαγές της Παρασκευής, καθώς οι ανησυχίες για το οικονομικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ αυξάνονται. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό για παράδοση τον Νοέμβριο υποχώρησε κατά 10 σεντς, στα 103,21 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του Μπρέντ για τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 7 σεντς, στα 108,93 δολάρια το βαρέλι.

Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων αναμένεται να αποστείλει σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Σημειωμάτων του υπουργείου Οικονομικών, με ημερομηνία βεβαίωσης του φόρου στις 30 Σεπτεμβρίου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης του σε δύο δόσεις έως το τέλος του έτους.

Για τις «ζοφερές» συνέπειες που θα είχε στην παγκόσμια οικονομία μια παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο.

Αθλητισμός

Μειώθηκε η διαφορά της Ελλάδας, τόσο από την 12η Ελβετία, όσο και από την 11η Τουρκία, μετά τα ευρωπαϊκά αποτελέσματα της εβδομάδας.Ο Κώστας Μήτρογλου σημείωσε χατ τρικ στον αγώνα του Ολυμπιακού στο Βέλγιο κόντρα στην Αντερλεχτ και συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία 11άδα της UEFA για την 2η αγωνιστική του Champions League.

Η Σαχτέρ Καραγκάντι είναι αναμφισβήτητα η πιο άτυχη ομάδα στις πρώτες δύο αγωνιστικές του Europa League. Μετά την ήττα (2-1) από τον ΠΑΟΚ στις καθυστερήσεις, οι Καζάκοι παραχώρησαν ισοπαλία 2-2 στη Μακάμπι Χάιφα σε ένα ματς που κυριάρχησαν ολοκληρωτικά! «Διπλό» η Βαλένια επί της Κούμπαν, τεσσάρα της Ρουμπίν Καζάν στη Ζούλτε Βάρεγκεμ και «διπλό» της Τότεναμ επί της Ανζί. Ο Απόλλων Λεμεσού επικράτησε 1-0 εκτός έδρας της Λέγκια Βαρσοβίας σε αναμέτρηση για την 2η αγωνιστική του 10ου ομίλου.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1883: Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Orient Express.

1957: Εκτοξεύεται στο διάστημα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου, ο σοβιετικός μη επανδρωμένος δορυφόρος “Sputnik 1”, πιάνοντας την Δύση στον ύπνο.

1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει το πολιτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

1987: Η εθνική ομάδα volley κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό της Γάνδης. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού volley.

Γεννήσεις

1924: Charlton Heston, Αμερικανός ηθοποιός του Hollywood. Μάλιστα, μεταξύ 1998 και 2003, διετέλεσε πρόεδρος του Αμερικανικού Συλλόγου Οπλοφορίας. Αυτή ήταν και η αφορμή που βρέθηκε στο στόχαστρο του Michael Moore στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “Bowling for Columbine”.

1946: Susan Sarandon, Αμερικανίδα ηθοποιός, σύζυγος του Tim Robins.

Θάνατοι

1669: Rembrandt, Ολλανδός ζωγράφος από τους σημαντικότερους παγκοσμίως.

1955: Αλέξανδρος Παπάγος, αρχιστράτηγος που διετέλεσε και πρωθυπουργός μεταξύ 1952 και 1955.

Δεν υπάρχουν σχόλια: