15 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα


Ένας 22χρονος άνδρας είναι ο δράστης του αιματηρού επεισοδίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής έξω από κλαμπ στο Παγκράτι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στην κοιλιά ένας 23χρονος υπάλληλος. Ο δράστης διέφυγε της σύλληψης και αναζητείται από την Αστυνομία. Για το αιματηρό επεισόδιο έχουν συλληφθεί και έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα δέκα άτομα. Σε ένοπλη ληστεία που έγινε τον Ιούλιο σε υποκατάστημα τράπεζας στα Μέθανα εμπλέκεται ο καταζητούμενος, Νίκος Μαζιώτης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Η λεία από τη συγκεκριμένη ληστεία ήταν 108.359 ευρώ και 2.000 δολάρια Αυστραλίας. Η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα 15 φωτογραφίες από την ένοπλη ληστεία, σημειώνοντας ότι ο Μαζιώτης εμφανίζεται σε εννέα από αυτές.


Με χορηγό θα παρελάσουν την 28η Οκτωβρίου τα άρματα, καθώς γνωστός επιχειρηματίας ανέλαβε να προσφέρει δωρεάν καύσιμα για την παρέλαση. Δεν θα υπάρξουν μετακινήσεις μηχανοκίνητων τμημάτων από την Αθήνα ή από άλλες πόλεις, παρά μόνο από μονάδες γύρω από τη Θεσσαλονίκη. «Οι στρατιωτικές παρελάσεις θα γίνονται με δόξα και τιμή και όχι μίζερα» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ.Αβραμόπουλος. Βεβαίωση για το γνήσιο της υπογραφής τους από τον Κορυδαλλό φέρουν τρεις επίκαιρες ερωτήσεις, που διαβιβάστηκαν τη Δευτέρα από τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό και Χρήστο Παππά. Οι δύο, του Γ.Λαγού, αφορούν την απαγόρευση ανάρτησης της ελληνικής σημαίας στα κελιά τους και τις «νέες απολύσεις που ζητεί η τρόικα». Η τρίτη, του Χρ.Παππά, αφορά τις «φήμες για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου».


Η στενή συνεργασία για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ.Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον υπουργό Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι στα Τίρανα. Ο κ.Βενιζέλος εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να παρασχεθεί βοήθεια στα Τίρανα, στον δρόμο των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ, μαζί με την Ιταλία, που αναλαμβάνει τη σκυτάλη της προεδρίας της Ένωσης μετά την Ελλάδα.


Κόσμος


Στελέχη του ιταλικού υπουργείου Υγείας εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τυχόν νέες περικοπές στον προϋπολογισμό του, εν όψει της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 κατά το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης υπό τον Ενρίκο Λέτα. «Αν εγκριθούν νέες οριζόντιες περικοπές κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ολόκληρο το σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας» προειδοποιούν, την ώρα που δημοσιεύματα αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξετάζει «μαχαίρι» δύο έως τριών εκατ. ευρώ.


Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την ραγδαία αύξηση της φτώχειας στην Ισπανία και τις συνέπειές της για τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρίες. Τα παιδιά έχουν πληγεί κατά τρόπο δυσανάλογο από τις περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, την Υγεία και την Εκπαίδευση σε βαθμό που ορισμένα ζουν στην ανέχεια και έχουν επισιτιστικά προβλήματα, ενώ σημαντικό αντίκτυπο έχουν οι περικοπές και στις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και στην κοινωνική τους ενσωμάτωση. Ένας 44χρονος άνδρας, ο οποίος προσπάθησε να εισέλθει τη Δευτέρα στο Παλάτι του Μπάκινχαμ κρατώντας μαχαίρι, συνελήφθη, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ.


Ο άνδρας προσπάθησε να μπει στο Παλάτι γύρω στη 13:30 το μεσημέρι της Δευτέρας από τη βόρεια πύλη, αλλά τον σταμάτησαν αμέσως. Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Λιβάνου, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Άσαντ «αστειεύτηκε» ότι εκείνος έπρεπε να είχε κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ο οποίος βρίσκεται στη Συρία, προκειμένου να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιο της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Άσαντ είπε ότι ήταν εκείνος που επέτρεψε στους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού να εισέλθουν στη Συρία για τον έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου.


Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις από τους έξι εργαζόμενους στον Ερυθρό Σταυρό, καθώς και ένας σύρος εθελοντής της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, οι οποίοι είχαν απαχθεί την Κυριακή στη Συρία.


Οικονομία


Οκτώ έργα στην Ελλάδα περιλαμβάνονται στον κατάλογο που παρουσίασε η Κομισιόν με 250 έργα υποδομής στον τομέα της ενέργειας που θα μπορούν να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση ύψους 5,85 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, πρόκειται για «έργα κοινού ενδιαφέροντος», για τα οποία θα προβλέπονται ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης.  Ύφεση 3,5% του ΑΕΠ και ανεργία 27,6% για το 2013 προβλέπουν οι βελτιωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ. Ως ιδιαίτερα σημαντικό αξιολογείται και το γεγονός ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2014 φαίνεται να συνηγορούν προς την κατεύθυνση του τερματισμού της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.


Τριπλός θα είναι ο επικείμενος έλεγχος της ΕΚΤ στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, για να διασφαλισθεί η αξιοπιστία τους, δήλωσε ο Μπ.Κερέ, σύμφωνα με το Bloomberg. «Κάθε στοιχείο που θα δίνουν οι τράπεζες θα ελέγχεται πρώτα από την εθνική εποπτική αρχή και μετά θα γίνεται δεύτερος έλεγχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Φρανκφούρτη. Στη συνέχεια, θα γίνεται και τρίτος έλεγχος από ανεξάρτητους ελεγκτές» τόνισε.


Αθλητισμός


Σε κυκλοφορία θα τεθούν την Τρίτη (15/10) τα εισιτήρια για το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, τα οποία έως τις 26 Οκτωβρίου θα μπορούν να τα προμηθευτούν μόνο όσοι φίλοι των «πράσινων» είναι μέλη της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας». Παράλληλα, η ΠΑΕ ενημέρωσε πως όσοι φίλοι του «τριφυλλιού» πάρουν εισιτήρια για τον αγώνα με τον Πανθρακικό, που προηγείται, θα έχουν 15% έκπτωση για αυτά του ντέρμπι.


Στο Λονδίνο και τις εγκαταστάσεις του νέου υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου της Τότεναμ, βρέθηκαν την Δευτέρα (14/10) ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης και ο πρόεδρος του συλλόγου, Ζήσης Βρύζας και αντιπροσωπεία στελεχών της ομάδας, όπου συζήτησαν με τους διοικούντες του αγγλικού συλλόγου για λειτουργικά και αμιγώς ποδοσφαιρικά θέματα. Παράλληλα, για τη Νιόν της Ελβετίας αναχώρησαν ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ, Αχιλλέας Μαυρομμάτης και ο διευθυντής, Μάκης Γκαγκάτσης, προκειμένου να εκπροσωπήσουν την ομάδα της Θεσσαλονίκης ενώπιον της Πειθαρχικής επιτροπής της UEFA. 

Εκεί θα γίνει η εκδίκαση της έφεσης που έχει καταθέσει ο ελληνικός σύλλογος για την παρουσία υπεράριθμων οπαδών στο γήπεδο Τούμπας, κατά την τέλεση του αγώνα με την Σάλκε, για τα πλέϊ-οφ του Champions League. Την αισιοδοξία του πως η Εθνική θα προκριθεί χωρίς τη διαδικασία των μπαράζ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει του αγώνα της Τρίτης (20:00, Mega) με το Λιχτενστάιν. «Πρώτα απ' όλα πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στο δικό ματς και στο πως θα νικήσουμε και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει στο άλλο ματς για να μάθουμε αν θα πάμε απευθείας στο Μουντιάλ ή στα μπαράζ». Η προετοιμασία ολοκληρώνεται με προπόνηση στον Άγιο Κοσμά στις 17:30.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1815: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξορίζεται στη νήσο της Αγίας Ελένης.

1940: Κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες των Η.Π.Α ο «Δικτάτορας» του Charlie Chaplin.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

70 π.Χ: Βιργίλιος, ρωμαίος ποιητής, γνωστός για το ημιτελές επικό έργο του «Η Αινιάδα».

1844: Friedrich Nietzsche, Γερμανός φιλόσοφος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1917: Mata Hari, Ολλανδή καλλονή που υπηρέτησε ως διπλή πράκτορας και αφού ξεσκεπάστηκε η διπλή της ταυτότητα, εκτελέστηκε.

1964: Cole Porter, Αμερικανός συνθέτης μεγάλων επιτυχιών του Broadway και τραγουδοποιός διεθνούς εμβέλειας.
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: