14 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ως άκυρη και πλασματική καταγγέλλει τη διαδικασία ψηφοφορίας στην Επιτροπή της Βουλής για τον Κώδικα Δικηγόρων η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «μονταζιέρα και στη Βουλή», σημειώνοντας ότι στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας ήταν μόνο άλλοι δύο βουλευτές, οι οποίοι παρέμειναν σιωπηλοί, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής επέμενε να εκφωνεί ότι τα άρθρα γίνονται δεκτά κατά πλειοψηφία.

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε τα μεσάνυχτα στο Πέραμα ομάδα 30 μελών του ΚΚΕ από περίπου 50 μέλη της Χρυσής Αυγής με λοστούς και καδρόνια πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Στελέχη του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι κάποιοι από τους δράστες είναι γνωστά στην περιοχή πρόσωπα, ενώ καταγγέλλουν ολιγωρία της ΕΛ.ΑΣ. Η δολοφονική επίθεση έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ.

Την ανατροπή της «κυβέρνησης του μνημονίου» με μία «ευθεία, ανοιχτή, δημοκρατική κατά μέτωπο σύγκρουση» και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με «ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συμβόλαιο» με το λαό ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνοντας 5+1 δεσμεύσεις. «Εσείς με τη ψήφο σας καταργείτε το μνημόνιο, το ίδιο βράδυ των εκλογών. Εμείς δεσμευόμαστε ενώπιών σας» ήταν το σύνθημα της ομιλίας του κ. Τσίπρα.

Δεκτή έγινε από το Πρωτοδικείο η αίτηση την εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού Alter, προκειμένου να κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης η εταιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία φέρεται να έχει πρόθεση να υποβάλει έφεση κατά της απόφασης ώστε η υπόθεση να κριθεί σε δεύτερο βαθμό. Όταν η υπόθεση τελεσιδικήσει, η εταιρία θα πρέπει να επιστρέψει την άδεια λειτουργίας και εκπομπής της συχνότητας στο Δημόσιο. Το ηλεκτρονικό παράβολο καθιερώνει το Υπουργείο Μεταφορών για την έκδοση άδειας οδήγησης και κάρτας ψηφιακού ταχογράφου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Το μέτρο θα ισχύσει από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Κόσμος

Εν αναμονή της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Συρία βρίσκεται η διεθνής κοινότητα. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού δήλωσε ότι η έκθεση θα επιβεβαιώνει πιθανότατα τη χρήση χημικών όπλων. Παράλληλα, τόνισε ότι ο σύρος πρόεδρος έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δεν είπε, πάντως, εάν το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση με τα χημικά. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, κάλεσε σε μικρής κλίμακας επιθέσεις -ακόμα και μποϊκοτάζ-, σε μία προσπάθεια να πληγεί η αμερικανική οικονομία. Το ηχητικό μήνυμα του Αλ Ζαουάχρι έρχεται 12 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ινδία, το Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) επέλεξε την Παρασκευή έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους πολιτικούς της χώρας, τον Ναρέντρα Μόντι, ως υποψήφιό του για την πρωθυπουργία στις εκλογές του 2014. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ιταλών πιστεύουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να αποπεμφθεί από τη Γερουσία έπειτα από την καταδίκη του για φορολογική απάτη, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμεί να αποφευχθεί μια κυβερνητική κρίση εξαιτίας αυτού, όπως δείχνει μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής η συνάντηση δυνάμεων της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, η οποία οργανώνεται από το ιταλικό κόμμα Forza Nuova (Νέα Δύναμη) στην πόλη Καντού, έξω από το Κόμο της βόρειας Ιταλίας. Στην διήμερη συνάντηση θα συμμετάσχουν ακροδεξιές δυνάμεις από την Ουκρανία, την Σουηδία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Άσαντ, καθώς και στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Οικονομία

Η Σλοβενία μπορεί να μην χρειαστεί πρόγραμμα βοήθειας, καθησυχάζει ο Β.Σόιμπλε, ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για ανάγκη ευρωβοήθειας στη χώρα. Διευκρινίζει πάντως ότι όσο σέβεται τις δεσμεύσεις της «εμείς θα την υποστηρίζουμε». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών παρείχε στο Eurogroup διαβεβαιώσεις ότι η χώρα του έχει «χρήματα στα ταμεία» και «είμαστε σε θέση να τα καταφέρουμε μόνοι μας». Ωστόσο, η Κομισιόν αν και μιλά για διαχειρίσιμη ακόμη κατάσταση, βλέπει «σημαντικές προκλήσεις», ενώ για εξελίξεις τους ερχόμενους μήνες μιλά και ο Γ.Ντάισελμπλουμ. 

Στην απόρριψη του πορτογαλικού αιτήματος για χαλάρωση του στόχου για το έλλειμμα του 2014 προχώρησε από το Βίλνιους της Λιθουανίας ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της πορτογαλικής κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας, είχε πει ότι ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2014 θα πρέπει να τεθεί στο 4,5% του ΑΕΠ αντί για το 4%. Έκτακτη σύνοδος του Eurogroup πρόκειται να διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα προσχέδια για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για το 2014, όπως ενημέρωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ. Η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου και θα είναι η δεύτερη του Eurogroup για τον μήνα εκείνο.

Αθλητισμός

Τέσσερις ημέρες πριν από την πρεμιέρα του Champions League με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, η πρωταθλήτρια Γαλλίας Παρί Σεν Ζερμέν, την Παρασκευή πέρασε σαν σίφουνας από το «Σαμπάν Ντελμά» απέναντι στην Κυπελλούχο Μπορντό, κερδίζοντας με 2-0 στο σπουδαιότερο ματς της 5ης αγωνιστικής του Championnat. Στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή δράση του Σαββατοκύριακου, το πρώτο μεγάλο ντέρμπι του φετινού ιταλικού πρωταθλήματος διεξάγεται το Σάββατο στο «Σαν Σίρο», με την Ιντερ να φιλοξενεί τη Γιουβέντους. Στην Ισπανία δεσπόζει το ντεμπούτο του Μπέιλ με τη Ρεάλ κόντρα στη Βιγιαρεάλ.
  
Με τις αναμετρήσεις της 4ης αγωνιστικής, συνεχίζεται το επόμενο τριήμερο, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, έπειτα από τη διακοπή λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά Μουντιάλ. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός, λίγο πριν υποδεχθεί την Παρί Σεν Ζερμέν στην πρεμιέρα του Champions League, θα υποδεχθεί τη Ξάνθη με στόχο τη νίκη, που θα τον διατηρήσει επικεφαλής και χωρίς βαθμολογική απώλεια. Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ που επίσης ετοιμάζεται για το Europa League, φιλοξενείται από τη Βέροια, ενώ η Καλλονή έχει δύσκολη αποστολή στην Ριζούπολη, με αντίπαλο τον Απόλλωνα Σμύρνης.
  
Ανοίγει η αυλαία στο κύπελλο Ελλάδας με τους αγώνες της Α' φάσης του θεσμού που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο (14-15/9). Οι αγώνες είναι νοκ-άουτ και το ενδιαφέρον για την πρόκριση μεγάλο. Πολλά και σημαντικά τα παιχνίδια, αλλά χωρίς τη συμμετοχή ομάδων της Σούπερ Λίγκ που θα εκκινήσουν από τη Β' φάση της διοργάνωσης. Όμως, οι περισσότεροι σύλλογοι της «μεγάλης» κατηγορίας περιμένουν τις αναμετρήσεις της Α' φάσης για να μάθουν τους αντιπάλους τους.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ ( 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

326: Η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ τον Σταυρό του μαρτυρίου.

1814: Ιδρύεται στην Οδησσό, από τους Εμμανουήλ Ξάνθο, Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ, η «Φιλική Εταιρεία».

1935: Η τότε ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της για επέκταση του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά.

1993: Υπογράφεται η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και PLO, κατά την οποία παραχωρείται μερική αυτονομία στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ιεριχώ.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1849: Ivan Pavlov, ψυχολόγος-ερευνητής που έγινε γνωστός κυρίως μέσω του πειράματος του Pavlov.

1956: Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρώην  πρωθυπουργός της χώρας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1960: Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου. Συγγραφές μεταξύ άλλων του «Γιούγκερμαν» και του «Συνταγματάρχη Λιάπκιν».

2001: Στέλιος Καζαντζίδης, θρυλικός τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: