13 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα

Την πρόσληψη 300 γιατρών και 400 νοσηλευτών μέχρι το τέλος του 2013 προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5. «Βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες αυτής κρίσης» εκτίμησε ο υπουργός Υγείας. Την κατάργηση, μετά από 24 χρόνια, της ειδικής άδειας χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και η οποία ανέρχεται σε έξι ημέρες ανά έτος ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ.Μητσοτάκης. Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, οι εργατοώρες που θα προκύψουν από την κατάργηση της συγκεκριμένης άδειας αντιστοιχούν στην πρόσληψη επιπλέον 5.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Σε συμβολική κατάληψη και κλείσιμο της γέφυρας Σερβίων προχώρησαν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Στη γέφυρα έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι με δεκάδες οχήματα, βουλευτές της περιοχής και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επί τόπου βρίσκονται και δυνάμεις της Τροχαίας. Μέλη του ΚΚΕ που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση στο Πέραμα καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση με καδρόνια και λοστούς από ομάδα περίπου 50 χρυσαυγιτών. Από την επίθεση, όπως σημειώνεται, τραυματίστηκαν οκτώ άτομα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Εβδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων ξεκινά από τη Δευτέρα κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ προγραμματίζει και συλλαλητήριο το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, καθηγητές, δάσκαλοι και γιατροί.

Κόσμος

Οικονομικός σύμβουλος της σερβικής κυβέρνησης αναλαμβάνει ο τέως γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν. «Συνομιλήσαμε ήδη, δεν ήταν και πολύ ευτυχής όταν είδε τι τον περιμένει, αλλά ήδη πρότεινε ορισμένες λύσεις» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ενώ οι διαβουλεύσεις Κέρι και Λαβρόφ για τη Συρία συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στη Γενεύη, δημοσίευμα της Wall Street Journal θέλει το συριακό καθεστώς να διασκορπίζει το χημικό οπλοστάσιο σε διάφορες στρατιωτικές μονάδες. Η διαμάχη ΗΠΑ και Ρωσίας εστιάζεται σε αυτή την φάση στο χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει η Δαμασκός για την καταγραφή και καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου: Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι πρέπει να γίνει άμεσα, ενώ η Μόσχα δείχνει το συριακό αίτημα για συμμετοχή στη Συνθήκη κατά των χημικών όπλων ως απόδειξη της σοβαρότητας των προθέσεων της Δαμασκού.

Με δακρυγόνα και αντλίες νερού απάντησε ξανά η τουρκική αστυνομία σε ομάδες διαδηλωτών που βγήκαν για άλλη μία νύχτα στους δρόμους μετά το θάνατο του 22χρονου Αχμέτ Ατακάν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στην Αντιόχεια. Οι συνθήκες του θανάτου του νεαρού διαδηλωτή, ο οποίος έχει «προσμετρηθεί» στους συνολικά έξι πλέον νεκρούς διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων εναντίον της κυβέρνησης, είναι θολές και οι αντικρουόμενες αναφορές γύρω από το περιστατικό ενισχύουν το κλίμα έντασης.

Δεν έχουν τέλος τα πρωτοσέλιδα στην Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και τον αντίπαλό της Πέερ Στάινμπρουκ. Μετά τους γερμανούς σε Spiegel και Süddeutsche Zeitung, ήρθε η σειρά του Economist να ρίξει λίγο δηλητήριο στην τακτική της καγκελαρίου: γράφει με την Μέρκελ πάνω σε έναν κίονα ιωνικού ρυθμού και γύρω της ερείπια. Ευρωπαϊκά ερείπια. Μόλις ένα χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Sandy, η πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα καταστροφή. Πάνω από 400 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που απειλεί παραλιακή περιοχή γεμάτη επιχειρήσεις.

Οικονομία

Να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προσδιορίσει το πώς σχεδιάζει να καλύψει τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό της, ζήτησε σήμερα Παρασκευή από την Γαλλία ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. Εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 995,48 μονάδες, σημειώνοντας μικρή πτώση σε ποσοστό 0,15%.

Ανοδικά κινούνται 20 μετοχές, 27 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,15 εκατ. ευρώ. Σταθερά αναμένεται να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επιτόκιά της σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ Γέργκ Άσμουσεν. Μιλώντας στην Bild, ο Άσμουσεν είπε πως δεν βλέπει κανέναν λόγο να εξετάσει αύξηση των επιτοκίων παρά την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Αθλητισμός

Μια θέση έχασε η εθνική ποδοσφαίρου στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ακριβώς μετά την ολοκλήρωση των αγώνων του Σεπτεμβρίου. Μπορεί η Ελλάδα στο διάστημα αυτό να πέτυχε δύο νίκες, αλλά το Λιχτενστάιν και η Λετονία είναι πολύ χαμηλής δυναμικότητας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην συγκεντρωθούν αρκετοί πόντοι. Άμεση ήταν η αντίδραση του Ολυμπιακού στα όσα δήλωσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στο περιθώριο της παρουσίασης της φανέλας της ΑΕΚ.

«Προφανώς και δεν θα πέσουμε στο επίπεδο ενός ανθρώπου, του οποίου η ποδοσφαιρική διαδρομή είναι γεμάτη με βρωμιά, απειλές, τραμπουκισμούς, ξυλοδαρμούς και νυχτερινές εισβολές σε σπίτια ποδοσφαιριστών, παραγόντων και διαιτητών» αναφέραν μεταξύ άλλων στο στρατόπεδο των Ερυθρολεύκων. Παίκτης του Παναθηναϊκού είναι από το απόγευμα της Πέμπτης και επίσημα ο Λουτσιάνο Φιγκερόα, αφού ο Αργεντίνος ήρθε σε συμφωνία με τους «πράσινους» και υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους ενώ στην συνέχεια ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ  (13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει κι επικρατήσει το κίνημα της Εθνικής Άμυνας.

1939: Κατασκευάζεται το πρώτο ελικόπτερο, από τον Igor Sikorsky.

1953: Ο Νικίτα Κρούστσεφ αναλαμβάνει πρώτος γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

1959: Η ομάδα του Ολυμπιακού αναδεικνύεται ισόπαλη 2-2 με τη Milan, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων, στα πλαίσια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης.

1986: Σεισμός μεγέθους 6,5 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στην Καλαμάτα. Τραγικός ο απολογισμός των 35 νεκρών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1873: Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Καραθεοδώρης, ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς παγκοσμίως.

1967: Michael Johnson, αμερικανός αθλητής του στίβου, από τους κορυφαίους sprinter όλων των εποχών

ΘΑΝΑΤΟΙ

81: Τίτος, ρωμαίος αυτοκράτορας.

1321: Ντάντε Αλιγκιέρι, ο εθνικός ποιητής της Ιταλίας, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Δάντης. Δημιουργός και της «Θείας Κωμωδίας».



 



Δεν υπάρχουν σχόλια: