03 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

«Κοινωνική ατζέντα», που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ξεφύγει από τις συμπληγάδες του φθινοπώρου, σχεδιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου - και τα βασικά σημεία της εξετάστηκαν στη νέα συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Εκτάκτως συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), προκειμένου να συζητήσει τρόπους κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Σε απεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της χώρας, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στις 11:30 έξω από το υπουργείο Υγείας. Τετράωρη στάση εργασίας για αύριο, Τετάρτη έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ. Με ένα διήμερο πολιτικό και επιστημονικό συνέδριο, που θα έχει κύριο θέμα του την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το στοίχημα, θα γιορτάσει το άλλοτε κραταιό Κίνημα τα 39 χρόνια από την ίδρυσή του, στις 3 Σεπτεμβρίου 1974.

Στην Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση της Οlympic Air για τη διακοπή δρομολογίων της εταιρείας προς Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι αιτήσεις παροχής του «εισιτηρίου υγείας» (Health Voucher) για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη 200.000 ατόμων που απώλεσαν το ασφαλιστικό τους δικαίωμα.

Κόσμος

Το σερβικό κοινοβούλιο έδωσε το βράδυ της Δευτέρας το πράσινο φως για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς, ελπίζοντας να σταματήσει την οικονομική κρίση και να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάμεσα στους έντεκα νέους υπουργούς βρίσκεται και ο 29χρονος Λάζαρ Κρστιτς, πρώην συνεργάτης της εταιρείας συμβούλων McKinsey που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών και θα επιδιώξει νέα συμφωνία με το ΔΝΤ.

Ο αδιέξοδος αιματηρός εμφύλιος στη Συρία έχει διώξει από τη χώρα πάνω από δύο εκατομμύρια Σύρους, οι μισοί από τους οποίους παιδιά, με το κύμα εξόδου να έχει ενταθεί ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο. Το μεγαλύτερο μέρος έχει διαφύγει στο Λίβανο, ο οποίος έχει καταλήξει να έχει έναν Σύρο για κάθε έξι Λιβανέζους - με ό,τι επιπλέον συνεπάγεται η μεταφορά της διαμάχης για τον Άσαντ στη ήδη εξαιρετικά ευαίσθητη γειτονική χώρα.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Nimitz που βρισκόταν εδώ και πολλούς μήνες στη θάλασσα του Ομάν πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση τη Συρία, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αρνείται ότι οι δυνάμεις του βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα Διευρύνεται το χάσμα του προσδόκιμου ζωής μεταξύ γυναικών άνω των 50 ετών στις φτωχές και πλούσιες χώρες και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το χάσμα μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω χωρίς την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Η πρώτη μάχη που καλείται να δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία ξεκίνησε στο λόφο του Καπιτωλίου:

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει εκστρατεία για να πάρει την έγκριση βουλευτών και γερουσιαστών, ορισμένοι από τους οποίους συνεχίζουν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την σκοπιμότητα μίας στρατιωτικής επέμβασης. Την ίδια στιγμή, η Δαμασκός προειδοποιεί πως ένα αμερικανικό χτύπημα θα καταλήξει να ενισχύσει την Αλ Κάιντα και τους συνεργάτες της.

Οικονομία

Ξεπέρασε τα 4,4 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που έχει διοχετεύσει η κυβέρνηση στην πραγματική οικονομία στο πλαίσιο του προγράμματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα "Νέα" στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών το υπουργείο Οικονομικών θα δείχνουν πως από την έναρξη της διαδικασίας το Δεκέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 5,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει ήδη μεταβιβάσει προς τους φορείς το 70% περίπου των συνολικών πόρων ύψους 8 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στην εξαγορά της μονάδας κατασκευής κινητών τηλεφώνων της Nokia προχωρεί η Microsoft έναντι 5,44 δισ. ευρώ, επιδιώκοντας να αποκτήσει διείσδυση και σημαντικό μερίδιο αγοράς στην κινητή τηλεφωνία, ώστε να ανταγωνισθεί της Apple και Samsung. Η Nokia θα χορηγήσει στη Microsoft μια δεκαετή μη αποκλειστική άδεια για τις πατέντες της και η ίδια θα εστιασθεί στην υποδομή του δικτύου και των υπηρεσιών.

Με οποιαδήποτε αμοιβή τούς προταθεί από τον εργοδότη δηλώνουν πως είναι διατεθειμένοι να εργαστούν έξι στους δέκα ανέργους, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ). Παράλληλα, το 37% των ανέργων στηρίζεται στο συγγενικό του περιβάλλον για να επιβιώσει. Με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 20 χρόνια προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 10%.

Αθλητισμός

Η μεταγραφική περίοδος έληξε με τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ να προβαίνουν σε ουκ ολίγες κινήσεις της τελευταίας στιγμής. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός πούλησε τον Γιάννη Φετφατζίδη στην Τζένοα αντί 4 εκατ. ευρώ και ανακοίνωσε την απόκτηση του Μάρκο Σκέποβιτς, ο ΠΑΟΚ πήρε τελικά τον Γιώργο Τζαβέλλα, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε Πράνιτς και Κλωναρίδη, ενώ στον ΠΑΣ Γιάννινα επέστρεψε ως δανεικός από τον Ολυμπιακό ο Ντε Βινσέντι.

Ο Ατρόμητος πέτυχε την πρώτη του νίκη στο εφετινό πρωτάθλημα. Το 2-0 επί του Αρη στο Περιστέρι ήρθε με εύκολο τρόπο και δίκαια οι γηπεδούχοι πανηγύρισαν την κατάκτηση των βαθμών.

Ο Αρης, αντίθετα, για μια ακόμη φορά τούτη τη σεζόν δεν άρεσε και ηττήθηκε για τρίτη φορά. Βαθμοί δεν έρχονται και συνεπώς η κατάσταση μόνο ευχάριστη δεν είναι για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Εν τω μεταξύ, στο άλλο ματς της ημέρας, ο ΟΦΗ με τον Πλατανιά έμειναν στο 0-0. Την απόκτηση του Σαμπού Γιαταμπαρέ ανακοίνωσε την Κυριακή η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ο Αφρικανός (Μάλι) πρώην παίκτης της Μπαστιά υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με τους πρωταθλητές Ελλάδας και δήλωσε ότι η έλευσή του σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ, όπως ο Ολυμπιακός, είναι μία σπουδαία εξέλιξη για την καριέρα του.Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού θα πρέπει να θεωρείται ο 22χρονος πρώην πλέον επιθετικός της Παρτιζάν Στέφαν Σκέποβιτς!


ΓΕΓΟΝΟΤΑ ( 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ) 

1843 Ξεσπάει η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, η οποία ανάγκασε το βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει το Σύνταγμα.

1922 Τα εναπομείναντα ελληνικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία

1939 Η Βρετανία κηρύσσει πόλεμο κατά της Γερμανίας. Έξι ώρες αργότερα θα ακολουθήσει και η Γαλλία.

1974 Ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑ.ΣΟ.Κ

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1875 γεννιέται ο Φέρντιναντ Πόρσε αυστριακός κατασκευαστής αυτοκινήτων, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας.

1929 γεννιέται η Ειρήνη Παπά

ΘΑΝΑΤΟΙ

1954 Μαρίκα Κοτοπούλη, ηθοποιός

1983 πεθαίνει η Έλλη Λαμπέτη, ηθοποιός

1994 πεθαίνει ο Χατζηκυριάκος Γκίκας, ζωγράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: