27 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

«Η κυβέρνηση δεν προβληματίζεται» δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα γίνουν τα «προβλεπόμενα από το Σύνταγμα». Συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής στη Ρόδο αστυνομικός που εμφανίζεται να εκπαιδεύει στις πολεμικές τέχνες μέλη της Χρυσής Αυγής. Τα μαθήματα περιελάμβαναν μάχες σώμα με σώμα και χειρισμό ροπάλου.

Την απάντηση της τρόικας στο αίτημα να δοθεί δίμηνη παράταση για το «δεύτερο κύμα» της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να λάβει το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που θα έχει (ώρα 3 μ.μ.) με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στα Ιεροσόλυμα θα μεταβεί στις 8 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανώτατο Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ.

Επίθεση αγνώστων επιχειρήθηκε τα μεσάνυχτα στην πολυκατοικία όπου διαμένει με την οικογένειά του ο αδελφός του Σίμου Κεδίκογλου, στον λόφο του Στρέφη, και όπου διατηρεί γραφείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι δράστες καταδιώχθηκαν από αστυνομικούς, αλλά τράπηκαν σε φυγή.

Κόσμος

Πενταόροφο κτίριο κατέρρευσε στο Μουμπάι, εγκλωβίζοντας δεκάδες ανθρώπους στα ερείπια. Τουλάχιστον ένα άτομα έχει ανασυρθεί νεκρό, επτά έχουν ανασυρθεί ζωντανοί αλλά τα συνεργεία εκτιμούν πως περίπου 80 άτομα έχουν παγιδευτεί στα ερείπια. Προτιθέμενος να ζητήσει από την μπερλουσκονική δεξιά «διευκρίνιση» εάν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση -χωρίς να έχει αποκλειστεί η ψήφος εμπιστοσύνης- επιστρέφει στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, με πρώτο σταθμό απευθείας μετά την άφιξή του το προεδρικό μέγαρο.

Η απειλή μαζικών παραιτήσεων στα κοινοβουλευτικά Σώματα εάν αποπεμφθεί ο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία έχει βάλει φωτιά στην Ρώμη, με τον πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο να απορρίπτει ως παράλογους τους ισχυρισμούς για δικαστικό πραξικόπημα και τους «πιστούς» του Καβαλιέρε να χαρακτηρίζουν αλαζονική και μεροληπτική την αναφορά του προέδρου.

Στα μέσα Οκτωβρίου συμφώνησαν να ξεκινήσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία (η «Ομάδα των Έξι») και το Ιράν, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους στον ΟΗΕ. Η συνάντηση του αμερικανού Τζον Κέρι με τον ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Ζαρίφ ήταν η πλέον υψηλόβαθμη συνάντηση αξιωματούχων ΗΠΑ και Ιράν τα τελευταία 30 χρόνια.

Σε πλήρη κίνηση έχουν μπει οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις στα γερμανικά κόμματα για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης: Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ φέρεται, όπως διαρρέει στον Τύπο, να προτίθεται να θέσει στην κρίση της βάσης του κόμματος την όποια πρόταση για κυβερνητική συνεργασία με το CDU της Μέρκελ. Απρόβλεπτη θεωρείται η έκβαση του «μίνι συνεδρίου» των Σοσιαλδημοκρατών την Παρασκευή, καθώς έχει ήδη διαμορφωθεί το μπλοκ που αντιτίθεται στο Μεγάλο Συνασπισμό.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέληξαν σε συμφωνία για το προσχέδιο του ψηφίσματος που θα επιβάλει διεθνή έλεγχο στο συριακό οπλοστάσιο, χωρίς να προβλέπεται απειλή για στρατιωτική επέμβαση -όρος που είχε θέσει η Ρωσία. Η ψηφοφορία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος αναμένεται άμεσα, ενδεχομένως ήδη την Παρασκευή.

Οικονομία

Την προειδοποίηση ότι η πλήρης απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο αδιέξοδο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης. Σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για έως 300 εργαζομένους προχωρούν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Όπως μετέδωσε το Reuters, το πρόγραμμα αφορά κυρίως σε διοικητικό προσωπικό και η προθεσμία ένταξης λήγει στο τέλος του Οκτωβρίου. 

Εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη. Στην ανάγκη άμεσης προώθησης της τραπεζικής ενοποίηση στην ΕΕ, ώστε τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου αλλά και η Ευρωζώνη να βγουν από την κρίση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο των προέδρων του Παγκόσμιου Δικτύου Γερμανικών Επιμελητηρίων που πραγματοποιείται σήμερα στο Μιλάνο.

Αθλητισμός

Ο Μιχάλης Βοσκάκης θα είναι ο διαιτητής του αγώνα του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, ενώ ο Σταύρος Μάνταλος θα διαιτητεύσει την εκτός έδρας δοκιμασία του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ. Τέλος, ο Ανδρέας Παππάς θα σφυρίξει το Παναθηναϊκός -Αστέρας Τρίπολης στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα.

Στο δικαστήριο του προαστίου της Βαρκελώνης Γκάβα θα παρουσιαστεί σήμερα, Παρασκευή, ο Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ και ο πατέρας του αντιμετωπίζουν κατηγορίες φοροδιαφυγής. Με τον Τάσο Δώνη να σκοράρει στις καθυστερήσεις του αγώνα, οι Νέοι της Γιουβέντους νίκησαν 2-1 τη Λάτσιο και κατέκτησαν το Σούπερ Καπ.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1932: Ισχυρός σεισμός της τάξεως των 7 βαθμών της κλίμακας συγκλονίζει την Ιερισσό της Χαλκιδικής. Τραγικός ο απολογισμός των 161 νεκρών και εκατοντάδων τραυματιών.

1940: Υπογράφεται το σύμφωνο συμμαχίας, που έγινε γνωστό ως «Άξονας», από την ναζιστική Γερμανία, την φασιστική Ιταλία και την αυτοκρατορική Ιαπωνία.

1941: Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).

1989: Η Βουλή παραπέμπει στο Ανώτατο Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, τους Ανδρέα Παπανδρέου, Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Γιώργο Πέτσο και Δημήτρη Τσοβόλα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1972: Gwyneth Paltrow, βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1831: Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο.

1984: Χρόνης Εξαρχάκος, κωμικός της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: