08 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ένταση επικράτησε στην Καμάρα Θεσσαλονίκης το βράδυ του Σαββάτου όταν, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, ομάδα ατόμων πέταξε πέτρες και μπουκάλια στις δυνάμεις της αστυνομίας που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Ακολούθησε «κυνηγητό» στα στενά γύρω από τη Ροτόντα. Η αστυνομία προχώρησε σε 109 προσαγωγές, εκ των οποίων οι τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Με συγκεντρώσεις και πορείες έδωσαν το «παρών» εργατικά συνδικάτα και φορείς στη Θεσσαλονίκη διαδηλώνοντας το Σάββατο κατά της πολιτικής των μνημονίων, με αφορμή τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ. Στην πορεία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε άμεσα εκλογές για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ψεύδη, αλαζονεία και κυνισμό. Τέσσερα συλλαλητήρια, απροσπέλαστο το κέντρο της πόλης, επί ποδός τέθηκαν 4.000 αστυνομικοί.

Βέβαιος ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία θα γίνει δεκτή και από το Βερολίνο και τους δανειστές, εμφανίζεται σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφέρει ότι για να γίνει βιώσιμο το χρέος χρειάζεται κούρεμα 40-50%, και υπογραμμίζει ότι δεν αποτελεί επιθυμία του να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια όπως η στάση πληρωμών, όμως εάν αν εξωθηθεί σε αυτήν δεν θα διστάσει. «Κολλημένος στο χθες, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να επιδιώκει τη χρεοκοπία της Ελλάδας» απαντά η κυβέρνηση.

Έλεγχο από το ΣΔΟΕ των φαρμακείων που συνδέονται με τις υπερσυνταγογραφήσεις συγκεκριμένων γιατρών, προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του. Δηλώνει επίσης πως δεν υπάρχει υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να μην γίνουν συγχωνεύσεις και αλλαγές ρόλου σε νοσοκομεία και στην περιφέρεια, σημειώνοντας πως τα σχέδια θα είναι έτοιμα έως τέλος Σεπτεμβρίου και οι αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί πανελλαδικά μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Ο πρωθυπουργός τονίζει σε συνέντευξή του πως η Αθήνα θα τηρήσει «μέχρι κεραίας» όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, αλλά η κυβέρνηση «δεν θα πάρει επιπρόσθετα μέτρα» με οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια ή διευκόλυνση. «Δεν σχεδιάζουμε να πάρουμε άλλα μέτρα σαν αυτά που δημιούργησαν πιέσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» λέει από την πλευρά του και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης.

Κόσμος

Με μπαράζ συνεντεύξεων σε έξι τηλεοπτικά δίκτυα τη Δευτέρα και διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό την Τρίτη συνεχίζει ο Μπαράκ Ομπάμα την εκστρατεία «κατάκτησης» του Κογκρέσου εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στα τέλη της επόμενης εβδομάδας σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται πιθανώς να παραδοθεί και η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, αν και οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται να περιμένουν την παράδοση του πορίσματος πριν κινηθούν στρατιωτικά όπως τους ζητά η ΕΕ.

Πιστοί γέμισαν την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό στην παπική τελετή προσευχής για ειρήνευση στη Συρία, την ώρα που ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στο Συριακό. «Ο πόλεμος φέρνει μόνο θάνατο» είπε ο Φραγκίσκος, που είχε καλέσει τους πιστούς σε νηστεία και προσευχή το Σάββατο ενώ ανάμεσα στο πλήθος βρίσκονταν και μουσουλμάνοι που διάβαζαν το Κοράνι.
 
Δύο εβδομάδες πριν τις γερμανικές εκλογές, ο Πέερ Στάινμπρουκ απευθύνθηκε στην αστυνομία καταγγέλλοντας απόπειρα εκβιασμού σε βάρος του με στόχο την απόσυρση της υποψηφιότητάς του: Άγνωστος τον απειλούσε πως θα αποκάλυπτε ότι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία απασχολούσε ανασφάλιστη καθαρίστρια πριν από 14 χρόνια. «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως απόπειρα εκβιασμού θα ήταν μέρος της προεκλογικής περιόδου» είπε ο Στάινμπρουκ.

Εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Δευτέρας που θα κρίνει το πολιτικό παρόν και μέλλον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι συνήγοροι του Καβαλιέρε κατέθεσαν το Σάββατο στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας αντίγραφο της προσφυγής του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιδιώκοντας να κερδίσει πολιτικό χρόνο, ο Μπερλουσκόνι ζητά από το ΕΔΑΔ να αποφανθεί επί του νόμου Σεβερίνο, στον οποίο βασίζεται η όλη διαδικασία έκπτωσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.Τουλάχιστον 31 άτομα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε μεγάλη επιχείρηση του αιγυπτιακού στρατού εναντίον ένοπλων ομάδων στη χερσόνησο του Σινά. Στην επιχείρηση συνελήφθησαν 15 άτομα.

Οικονομία

Νέες περικοπές στις παροχές του ασφαλιστικού συστήματος φέρνει το άνοιγμα του φακέλου από την κυβέρνηση το φθινόπωρο, κατόπιν συστάσεων της τρόικας. Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, οι κύριες συντάξεις, τα εφάπαξ, οι επικουρικές και γενικότερα οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων τίθενται και πάλι στην «προκρούστεια κλίνη», καθώς τα ελλείμματα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι εκτός ελέγχου λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της πρωτοφανούς ανεργίας.

Κεφάλαια ύψους 1,14 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά διαρθωτικά κονδύλια της περιόδου 2000-2006 μπορεί να ανακτήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με το περιβάλλον του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν. Τα χρήματα, αναφέρεται, δεν θα πρέπει διοχετευθούν στην κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών αλλά σε δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.Για προσπάθεια διεύρυνσης των κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, ενώ για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους απάντησε ότι «υπάρχει νομική βάση στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου». Αρνητικός σε ενδεχόμενο νέων μειώσεων ΦΠΑ.

Αθλητισμός

Στο πρώτο φιλικό παιχνίδι που έδωσε μπροστά στο κοινό της η ΑΕΚ, ήρθε ισόπαλη 1-1 με την Ομόνοια στο ΟΑΚΑ. Η Ενωση προηγήθηκε στο 75΄ με πέναλτι που κέρδισε ο Πόποβιτς από τον Σερφά και εκτέλεσε ο Ντακόλ και η κυπριακή ομάδα ισοφάρισε στο 81΄ με τον Μαρκολίνι και ύστερα από λάθος του Βούρα. Στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον Άρη, βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Γερμανός προπονητής, Λόρενζ Γκούντερ Κόστνερ.

Ο 61χρονος τεχνικός έπειτα από τρίωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Δημήτρη Ηλιάδη δεσμεύτηκε πως μέχρι την Κυριακή (8/9) θα απαντήσει στην πρόταση των «κίτρινων». Σε αυτή την πρώτη συνάντηση οι «κίτρινοι» ανέπτυξαν όλο το πλάνο, αναλύθηκε το υλικό της ομάδας, ενώ παρουσιάστηκαν και οι γηπεδικές εγκαταστάσεις. Υπέρ του ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Έργκους Κάτσε τάχθηκε ο αρχηγός της Εθνικής Αλβανίας, Λορίκ Τσάνα, με μία ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook. Πιο συγκεκριμένα o γεννημένος στο Κόσοβο παίκτης της Λάτσιο, κοινοποίησε την φωτογραφία του μέσου του «Δικεφάλου» μαζί με το εξής σχόλιο: «Μπράβο Έργκους, η Αλβανία σε υποστηρίζει και είσαι ένα είδωλο πλέον».


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1636: Ιδρύεται το κολέγιο του Χάρβαρντ , το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Αμερική.

1907: Ασφαλτοστρώνεται η οδός Πανεπιστημίου.

1960: Ο διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, με σκάφος τύπου Dragon, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης.

1966: Πρεμιέρα για την τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

551 π.χ: Κομφούκιος, Κινέζος φιλόσοφος

1964: Ευγένιος Τριβιζάς, συγγραφέας παιδικών βιβλίων

ΘΑΝΑΤΟΙ

1949: Ρίχαρντ Στράους, Γερμανός συνθέτης





Δεν υπάρχουν σχόλια: