23 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία των εργαζομένων στους Δήμους προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Με στόχο να δώσουν συμβολικό χαρακτήρα στην κινητοποίησή τους, οι διαδηλωτές είναι ντυμένοι στα μαύρα, ενώ στην κεφαλή της πορείας βρίσκεται μία νεκροφόρα. Κλειστή η οδός Σταδίου.

Οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα με συμμετοχή φορέων, σωματείων εργαζομένων και κατοίκων που αντιδρούν στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στις γειτονιές τους. Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν δεκάδες κινητοποιήσεις, ενώ νέο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο προγραμματίζεται για το απόγευμα της Τετάρτης στο Σύνταγμα.

Το θέμα της Χρυσής Αυγής ήταν ένα από τα θέματα που έθεσαν στον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο ξένοι ομόλογοί του, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Οι συνομιλητές μου θίγουν το ζήτημα της Χρυσής Αυγής. Είναι ένα θέμα που τους απασχολεί πάρα πολύ, σχεδόν όσο και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος από τη Νέα Υόρκη.

Εισαγγελική παραγγελία για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του προέδρου της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γ.Πατέλη, δόθηκε το Σάββατο και αφορά το χρονικό διάστημα τριών ημερών πριν από τη δολοφονία. Πάντως, προς το παρόν, δεν έχει ζητηθεί άρση τηλεφωνικού απορρήτου για άλλα πρόσωπα.

Ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ιωάννη Κασουλίδη και Ναμπίλ Φάχμι, αντίστοιχα, στο περιθώριο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Κόσμος

Οι Έλληνες υποψήφιοι που έμειναν τελικά εκτός βουλής απαντούν στα ερωτήματα της επόμενης ημέρας: συμμετοχή σε μια κυβέρνηση Μέρκελ ή όχι; Και τι θα σήμαινε αυτό για την ευρωπαϊκή πολιτική και ειδικά για την Ελλάδα; Μία ανάσα πριν την απόλυτη αυτοδυναμία -άπιαστο όνειρο για τη Γερμανία- βρέθηκαν οι εξαιρετικά ενισχυμένοι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, με τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης να τους δίνουν 311 έδρες στο σύνολο 630 εδρών της νέας Μπούντεσταγκ. Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 192 έδρες, η Αριστερά 64 έδρες και οι Πράσινοι 63 έδρες. Επιβεβαιώθηκε, όπως αναμενόταν, η έξοδος του FDP, στο όριο βρέθηκε το ευρωσκεπτικιστικό AfD. Ποιοι έδωσαν τη σαρωτική νίκη στην Μέρκελ, πώς μετατοπίστηκαν οι ψηφοφόροι. Καμικάζι πραγματοποίησε επίθεση έξω από αστυνομικό τμήμα στο Νταγκεστάν, στη ρωσική περιφέρεια του Βόρειου Καύκασου, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας 20 είκοσι.

Ξυπνώντας τη Δευτέρα, η Άνγκελα Μέρκελ έμαθε πώς λέγεται ο «θρίαμβος» σε άπειρες γλώσσες: Η λέξη κυριαρχεί σε σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων ξένων εφημερίδων μετά την σαρωτική της νίκη στις γερμανικές κάλπες. Οι πρώτες αναλύσεις βλέπουν τους Γερμανούς να ανταμείβουν την καγκελάριο για τη διαφύλαξη της χώρας από την οικονομική κρίση, να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική της πολιτική -αλλά και στην στάση της απέναντι στις υπόλοιπες χώρες στην Ευρωζώνη- και αφήνουν για λίγο αργότερα τις εκτιμήσεις για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που θα πρέπει να σχηματιστεί.

Παρατεταμένα πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι όπου βρίσκονται πολιορκημένοι ένοπλοι ισλαμιστές, σημάδι πως οι ισχυρότατες δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει το κέντρο ξεκίνησαν την επιχείρηση «εκκαθάρισης». Ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται στους 68 και η τύχη των ομήρων είναι προς το παρόν άγνωστη.

Οικονομία

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Μarkit, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε το Σεπτέμβριο στο 52,1 από 51,5 τον προηγούμενο μήνα, όταν οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε τοποθετούσαν τον δείκτη στις 51,9 μονάδες. Το υπουργείο Οικονομικών διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία για τις καταπτώσεις εγγυημένων δανείων ανά φορέα, με ανάλυση σε χρεολύσια και τόκους για το χρονικό διάστημα 2013 έως 2017 όπως προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο. Ήπια πτωτική αντίδραση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου κινείται σταθεροποιητικά, κοντά σε υψηλά οκτώ μηνών, στον απόηχο του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών.

Αθλητισμός

Απίστευτα σκηνικά εκτυλίχθηκαν μετά το τέλος του αγώνα Βιτόρια Γκιμαράες – Μπενφίκα, όπου η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League, κατάφερε να επικρατήσει με 1-0. Συγκεκριμένα, ο προπονητής της ομάδας από τη Λισσαβόνα, Ζόρζε Ζέσους, αναγκάστηκε να τα βάλει με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο γήπεδο και να παλέψει μαζί τους σώμα με σώμα προσπαθώντας να απελευθερώσει έναν οπαδών των «αετών», ο οποίος στο τέλος της αναμέτρησης μπήκε στο γήπεδο για να ζητήσει αυτόγραφα από τους παίκτες της ομάδας του!

Διεκόπη για την Παρασκευή (27/9) η δίκη για τα «στημένα» παιχνίδια του ελληνικού ποδοσφαίρου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, λόγω της απουσίας ενός εκ των δυο δικηγόρων του Μάκη Ψωμιάδη. Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος του πρώην ποδοσφαιρικού παράγοντα, αγόρευε την ίδια στιγμή στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η εισαγγελέας ζήτησε να μη γίνει δεκτό το αίτημα διακοπής, με δεδομένο ότι στις 30 Οκτωβρίου λήγει η προσωρινή κράτηση του Ψωμιάδη και στη συνέχεια θα πρέπει υποχρεωτικά να αφεθεί ελεύθερος. Ωστόσο η έδρα διέκοψε, εκφράζοντας την πρόθεση να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τότε...

Από τον Ολυμπιακό στην Αυστραλία, με τη φανέλα της Βίκτορι Μελβούρνης θα συνεχίσει την καριέρα του ο Πάμπλο Κοντρέρας. Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της Βίκτορι, ο παίκτης αναμένεται να βρεθεί στην Μελβούρνη απόψε (Δευτέρα) για να υπογράψει καθώς έχει συμφωνήσει σε όλα με τον Έλληνα τεχνικό της, 'Αγγελο Ποστέκογλου.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1821: Πραγματοποιείται η Άλωση της Τριπολιτσάς

1956: Το μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει και πάλι της πόρτες του, μετά την περίοδο της κατοχής, διαθέτοντας νέες αίθουσες.

2000: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά για τρίτη συνεχή φορά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Syndey, στην κατηγορία των 85 κιλών της άρσης βαρών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1943: Julio Iglesias, Ισπανός τραγουδιστής όπως και πρώην τερματοφύλακας της Real Madrid.

1949:. Bruce Springsteen, το «αφεντικό» (the boss) του αμερικανικού rock.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1939: Zigmund Freud, ψυχίατρος και ιδρυτής της επιστήμης της ψυχανάλυσης.

1973:. Pablo Neruda, Χιλιανός ποιητής και διπλωμάτης που τιμήθηκε με Nobel λογοτεχνίας το 1971.

2004:. Διδώ Σωτηρίου, σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: