04 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ.Μιχελάκης επέμεινε και σήμερα, Τετάρτη, ότι το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας των σκέψεων του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βασικό συστατικό των αλλαγών είναι η ενιαία λίστα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.
   
Επι ποδός βρίσκονται οι δικηγόροι για το νέο Κώδικα, που καταργεί την υποχρεωτική παράστασή τους στα συμβόλαια, καθώς και την ελάχιστη αμοιβή για τους έμμισθους συναδέλφους τους. Σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει εκτάκτως η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, με πρόταση από το σύλλογο της Αθήνας ακόμη και για απεργία με το άνοιγμα των δικαστηρίων.
   
Κατάληψη στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης σχολικοί φύλακες, διαμαρτυρόμενοι για την διαθεσιμότητα και ζητώντας την επαναπρόσληψή τους. Παράσταση διαμαρτυρίας στις 10:30 έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Ψάχνουμε θέσεις για να εργαστούν» λέει ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Μιχελάκης.
   
Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιεί από τις 11 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων που οδηγεί, όπως αναφέρει, στο κλείσιμό τους και σε απολύσεις προσωπικού. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας.
   
«Φωτιά» πήρε το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς μόνο το πρώτο 24ωρο της λειτουργίας του κατατέθηκαν 4.300 αιτήσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, δεδομένου ότι το σύστημα ήταν κλειστό εδώ και τρεις μήνες, πολλοί φάκελοι αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις και οι υπόλοιποι τακτοποιήσεις νέων αυθαιρέτων.

Κόσμος

Την σφοδρή αντίθεση του Κρεμλίνου σε πλήγμα της Δύσης εναντίον του συριακού καθεστώτος επανέλαβε ο ρώσος πρόεδρος, λέγοντας πως και η Μόσχα «έχει τα σχέδιά της» για το πώς θα αντιδρούσε σε πιθανό χτύπημα. Ο Πούτιν άφησε ανοικτό να συμφωνούσε σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανάληψη δράσης εναντίον του Άσαντ εάν αποδεικνυόταν πέραν αμφιβολίας ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα ενδεχόμενο πάντως που χαρακτήρισε «απολύτως παράλογο». Στο σκοτάδι βυθίστηκε αρκετά μεγάλο μέρος της Βενεζουέλας, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος ακόμη και στο Καράκας - το οποίο συνήθως «γλιτώνει» τα μπλακ-άουτ του προβληματικού δικτύου ηλεκτροδότησης. Ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο μίλησε για σαμποτάζ και έδειξε την «άκρα δεξιά», βλέποντας «χτύπημα για να επιστρέψουμε στην αποσταθεροποίηση».
   
Τέλος στη ζωή του έβαλε ο Άριελ Κάστρο, που κρατούσε για μία δεκαετία δέσμιες τρεις γυναίκες στο σπίτι του και επρόκειτο να περάσει το υπόλοιπο του χρόνου του στη φυλακή. Ο 53χρονος βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του το βράδυ της Τρίτης. Το ψήφισμα για στρατιωτική δράση στη Συρία έρχεται στη Γερουσία θέτει χρονικό όριο 90 ημερών, το μέγιστο, και αποκλείει ρητά να «πατήσει πόδι» αμερικανός στρατιώτης σε συριακό έδαφος. Το σχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αρχικά στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας την Τετάρτη και, εάν περάσει, θα φτάσει στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα. Προειδοποιεί η Ρωσία, ενώ το ζήτημα ρίχνει την σκιά του στην επικείμενη Σύνοδο της G20.
   
Η αποτυχία ανάληψης δράσης για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία «θα υπονόμευε την αξιοπιστία» των ΗΠΑ έναντι της δέσμευσης που έχουν αναλάβει να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ ενώπιον της Γερουσίας. Την ίδια στιγμή, ο Τζον Κέρι αναφέρει πως δεν θέλει το ψήφισμα που θα τεθεί προς έγκριση στο Κογκρέσο να αποκλείει το ενδεχόμενο χερσαίων στρατευμάτων, αν και τονίζει πως ο Ομπάμα δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση. Αντίθετη η πλειονότητα των Αμερικανών σε επέμβαση.

Οικονομία

Στην άρνηση των εμποροϋπαλλήλων προσέκρουσε η πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης τις δύο Κυριακές της Διεθνούς Έκθεσης. Οι εμποροϋπάλληλοι χαρακτήρισαν την εφαρμογή του μέτρου «ταφόπλακα για τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζομένους».
   
Η συμφωνία για την πώληση του 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί, καθώς πρέπει να εκφράσουν θέση το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια αναμένεται να καταβληθούν τα 400 εκατ. ευρώ της προσφοράς της Socar.
   
Εντός του Νοεμβρίου θα αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της Eurobank οι υποψήφιοι επενδυτές, σε μια προσπάθεια η πώληση του μειοψηφικού ποσοστού της τράπεζας να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2014. Αρχικά αναμένεται να πωληθεί το 25% συν μιας μετοχής σε διεθνή επενδυτή, δεν αποκλείεται όμως η διάθεση ποσοστού έως 30%.

Αθλητισμός

Χωρίς τον Σάλβιο θα παραταχθεί η Μπενφίκα σε όλη τη φάση των ομίλων του Champions League και έτσι ο Ολυμπιακός θα έχει έναν «κίνδυνο» λιγότερο στις δύο αναμετρήσεις με την πορτογαλική ομάδα. Ο τραυματισμός του 23χρονου Αργεντινός εξτρέμ στο ντέρμπι του Σαββάτου (31/8) με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας τελικά αποδείχτηκε πολύ σοβαρός, καθώς οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο δεξί του γόνατο! Ο Σάλβιο θα υποβληθεί σε επέμβαση τις επόμενες μέρες και θα μείνει τέσσερις με έξι μήνες εκτός δράσης. 

Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του Φάνη Γκέκα στην Τουρκία, ήταν επόμενο να κεντρίσουν το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων. Στα 33 του ο Λαρισαίος παραμένει περιζήτητος στη γειτονική χώρα και ο επόμενος σταθμός τηςκαριέρας του θα είναι η Κονιασπόρ. Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η συνάντηση του προέδρου της ΠΑΕ Αρης, Δημήτρη Ηλιάδη με τον προπονητή Γιάννη Χατζηνικολάου και αποφασίστηκε από τις δυο πλευρές να λυθεί η συνεργασία τους. Ο Σερραίος τεχνικός θ΄ αποχωρήσει από την ομάδα μετά τις τρεις ήττες της στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και μαζί του παρελθόν θα αποτελέσει και ο άμεσος συνεργάτης του Δημήτρης Μούτας. Στη λίστα των διαδόχων παραμένει ψηλά ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ, ενώ προστέθηκε σ' αυτήν και το όνομα του Μάκη Κατσαβάκη.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ ( 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ )

1609: Ο εξερευνητής Χένρι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί του Μανχάταν

1682: Ο Βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλει παρατηρεί για πρώτη φορά κομήτη, στον οποίο έδωσε το όνομά του

1947: Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, οι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, Κων/νος Τσαλδάρης και των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, συναντώνται στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αποφασίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό το δεύτερο

1978: Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1530: Ιβάν ο τρομερός, τσάρος της Ρωσίας

1768: Φρανσουά Σατομπριάν, Γάλλος φιλέλληνας, πολιτικός, διπλωμάτης

ΘΑΝΑΤΟΙ

1984: Γεώργιος Σικελιώτης, ζωγράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: