15 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Εβδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων ξεκινά από τη Δευτέρα κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ προγραμματίζει και συλλαλητήριο το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, καθηγητές, δάσκαλοι και γιατροί. Eπίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή την ομιλία του σε παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Ο Σίμος Κεδίκογλου έκανε λόγο για «σύγχυση χωρίς προηγούμενο και απερίγραπτο παραλήρημα».

Nέα πρόσωπα, σαραντάρηδες, ώστε να έχουν επαγγελματική καταξίωση, και αποδεσμευμένους από κομματικούς μηχανισμούς αναζητούν οι ψηφοφόροι εν όψει των κρίσιμων Αυτοδιοικητικών Εκλογών τον Μάιο του 2014. Στην έρευνα της Κάπα Research που δημοσιεύει Το Βήμα της Κυριακής προκύπτει ότι το 44,9% των ερωτηθέντων θέλει τη δεύτερη Κυριακή υποψήφιο δήμαρχο από την Κεντροαριστερά. Επίσης το 48,8% των πολιτών έχει θετική ή μάλλον θετική άποψη για τον Καλλικράτη.

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ, εξαπολύοντας, παράλληλα, σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ.Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι «η χώρα ζει μία κόλαση». «Το περίφημο "success story" δεν είναι παρά η κωδική ονομασία για το τρίτο Μνημόνιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«O χώρος της Παιδείας είναι ένας χώρος όπου πρέπει να έχει ομαλότητα και να γίνεται διάλογος που να καταλήγει σε συναίνεση. Έχω απευθύνει και απευθύνω έκκληση προς όλους. Ας αφήσουμε έξω τα παιδιά από αυτή την ιστορία, ας δούμε όλα τα άλλα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης» δήλωσε ο υπουργός Κ.Αρβανιτόπουλος για τις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει οι εκπαιδευτικοί από την Δευτέρα.

Κόσμος

Με τη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού γράφτηκε το τελευταίο (μέχρι νεωτέρας) κεφάλαιο στην κόντρα της κυβέρνησης-καθηγητών στο Μεξικό, μια κόντρα που κράτησε μήνες με αφορμή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι Αρχές στην Πόλη του Μεξικού έδιωξαν με τη βία τους τελευταίους «κατασκηνωτές» από την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κέρι και Λαβρόφ σχετικά με τα χημικά όπλα της Συρίας εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του παραμένουν σε επιφυλακή, «σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας».

Mία ακόμα επίθεση αυτοκτονίας με στόχο σιίτες σημειώθηκε στο Ιράκ με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 21 άτομα. Η επίθεση σημειώθηκε στη διάρκεια της κηδείας μέλους της ιρακινής μειονότητας Σαμπάκ στην πόλη Μπαρτέλα. Μια γυναίκα που παρασύρθηκε από το βυθισμένο της όχημα είναι το τέταρτο θύμα από τις σαρωτικές πλημμύρες στην πολιτεία του Κολοράντο, όπου τουλάχιστον 80 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Στην κομητεία του Μπόλντερ, χιλιάδες κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η καταρρακτώδης βροχή στα Βραχώδη Όρη θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμα μέρες.

Το καθεστώς Άσαντ θα πρέπει να παραδώσει μια «πλήρη λίστα» των χημικών του όπλων εντός μίας εβδομάδας, προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Σάββατο ΗΠΑ και Ρωσία. Σε κοινή συνέντευξή του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παρέθεσε τα βασικά σημεία της συμφωνίας, η οποία προβλέπει ότι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2014. Χαιρετίζει τη συμφωνία το Παρίσι.

Οικονομία

Περί τους 1.000 ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας και της Οικονομικής Αστυνομίας ξεκινούν από την Κυριακή σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα για τον εντοπισμό ανασφάλιστων εργαζόμενων. Τα τσουχτερά πρόστιμα - 10.550 ευρώ «στο κεφάλι» - θα επιβάλλονται επί τόπου χωρίς να δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα της προηγούμενης ακρόασης. Συνεχείς συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα έχουν καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εν όψει της επανόδου των επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Εκτενή αναφορά στην απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη να καταργηθεί η άδεια για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Δημόσιο κάνει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Αθλητισμός

Μετά την Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα έγινε η δεύτερη ομάδα στην Primera Division που έκανε το 4Χ4. Οι πρωταθλητές Ισπανίας επικράτησαν 3-2 της Σεβίλης, μετά από ένα συγκλονιστικό ματς που κρίθηκε με το γκολ του Αλέξις Σάντες στο 94' και ενώ οι Ανδαλουσιάνοι (που παραμένουν χωρίς νίκη μετά από τέσσερα παιχνίδια) είχαν ισοφαρίσει με τον Κόκκε στο 90'. Το 4Χ4 έκανε και η Ατλέτικο Μαδρίτης με την επίθεσή της να «βγάζει φωτιά». Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε συνέτριψε με 4-2 την Αλμερία στο «Βιθέντε Καλντερόν» κι έφτασε τα 14 γκολ στο πρωτάθλημα σε μόλις τέσσερις αγωνιστικές, ενώ έχει δεχτεί τέσσερα.

Την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας πήραν Ηρακλής Ψαχνών και Ολυμπιακός Βόλου, μετά τις νίκες τους επί των Παναιγιάλειου με 2-1 στην παράταση και Παναχαϊκής με 2-0, αντίστοιχα. Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς στο ιταλικό πρωτάθλημα, με την περσινή πρωταθλήτρια, Γιουβέντους να παίρνει την ισοπαλία στο Μιλάνο, από την Ίντερ με 1-1. Η Μίλαν αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0 από την Τορίνο, κατάφερε με γκολ του Μουντάρι στο 87' και πέναλτι του Μπαλοτέλι στις καθυστερήσεις να φύγει με το 2-2 γλιτώνοντας το κάζο. Δύσκολη νίκη της Νάπολι επί της Αταλάντα με 2-0.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ  (15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1928: Ο Alexander Fleming ανακαλύπτει την πενικιλίνη, μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του αιώνα για λογαριασμό της ιατρικής.

1935: Ο αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της Ναζιστικής Γερμανίας. Εν τω μεταξύ, τη ίδια ημέρα, εκδίδει διάταγμα με το οποίο υποβιβάζει τους Εβραίους στο καθεστώς του υπανθρώπου.

1949: Αναγγέλλεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα», η λήξη των εχθροπραξιών του Εμφυλίου Πολέμου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1254: Marco Polo, βενετσιάνος εξερευνητής και έμπορος.

1890: Agatha Christie, αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων μυστηρίου.

1946: Oliver Stone, σημαντικός αμερικανός σκηνοθέτης. (Platton, Γεννημένος την 4η Ιουλίου, Γεννημένοι δολοφόνοι, JFK).

ΘΑΝΑΤΟΙ

1936: Αλέξανδρος Ζαΐμης, πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απεβίωσε στην Βιέννη.

2006: Oriana Fallaci, γνωστή Ιταλίδα δημοσιογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια. Είχε σχέση με τον Αλέκο Παναγούλη ενώ μετά την «11η Σεπτεμβρίου» θεωρήθηκε ότι με τα γραπτά της δυσφημίζει το Ισλάμ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: