02 Ιανουαρίου, 2012

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΗΤΑΝ 95 ΕΤΩΝ

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ


Ο πρώτος Πρόεδρος της πΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ πέθανε πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 ετών, στο σπίτι του στα Σκόπια. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα.

Ηταν ο πρώτος Πρόεδρος μετά την απόσχιση (και εν συνεχεία ανεξαρτητοποίηση της πΓΔΜ) από την τότε Γιουγκοσλαβία, ο οποίος χρησιμοποίησε ελληνικά σύμβολα (τον Ηλιο της Βεργίνας, στη σημαία) για το νέο κράτος του και επέβαλε τη συνταγματική ονομασία «Μακεδονία».

Πριν από τρία χρόνια ο Γκλιγκόροφ «άδειασε» ωστόσο τους εθνικιστές στα Σκόπια και την κυβέρνηση Γκρουέφσκι, δηλώνοντας «είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε μετά τον Μέγα Αλέξανδρο στην περιοχή». Για όλα όσα συνέβαιναν στην πατρίδα του, και κυρίως για αυτούς που προσπαθούσαν να πείσουν ότι οι Σκοπιανοί είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Γκλιγκόροφ έλεγε τα τελευταία χρόνια της ζωής του: «Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μου τα τελευταία χρόνια. Αυτά είναι αστειότητες. Κομμάτι της Ελλάδας είναι σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας.

»Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας στα εδάφη αυτά και βεβαίως το δικαίωμά της να τα διατηρήσει. Πρέπει όμως να καταλάβει πώς ζούμε σε μία περιοχή που αποκαλείται Μακεδονία και πιστεύω πως έχουμε και εμείς το δικαίωμα να αυτοαποκαλούμαστε Μακεδόνες, χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα».

Ο Γκλιγκόροφ γεννήθηκε στην πόλη Στιπ, το 1917 και σπούδασε νομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πήρε ενεργό μέρος στο αντιφασιστικό κίνημα. Μετά το τέλος του πολέμου εργάσθηκε σε ομοσπονδιακές θέσεις στο Βελιγράδι με αρμοδιότητα την Οικονομία.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 πήρε μέρος στην κυβέρνηση του Αντε Μάρκοβιτς με στόχο την εφαρμογή της οικονομίας της αγοράς. Στις 27 Ιανουαρίου του 1991 εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της πΓΔΜ και επανεξελέγη το 1994 με πενταετή θητεία. Τον Οκτώβριο του 1995 επέζησε δολοφονικής απόπειρας στο κέντρο των Σκοπίων.

Την τελευταία φορά που απασχόλησε τα ελληνικά, αλλά και τα σκοπιανά ΜΜΕ, ήταν η αποκάλυψη ότι εξωθεσμικά στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης του 1993 επιχείρησαν να τον εξαγοράσουν με ένα εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος είχε πει: «Την εποχή εκείνη πληροφορήθηκα πως, χωρίς να το γνωρίζω, αντιπροσωπείες μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών πραγματοποιούσαν μυστικές συναντήσεις για ανταλλαγή πληροφοριών. Οταν το έμαθα κάλεσα στο γραφείο μου τον υπουργό Εσωτερικών Φριτσκόφσκι και ζήτησα εξηγήσεις. Εκείνος μου είπε πως επρόκειτο για μία φυσιολογική διαδικασία ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες για τη συγκέντρωση πληροφοριών. Στην ίδια συζήτηση πληροφορήθηκα ότι ο στρατηγός Γρυλλάκης βρισκόταν στα Σκόπια γιατί είχε φύγει κρυφά από την Ελλάδα προκειμένου να μην δικαστεί για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών σε πολιτικά πρόσωπα».