11 Απριλίου, 2011

Συνέρχεται η Δ.Ι.Σ. για το μήνα Απρίλιο

ΕΚΚΛ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 2 Συνέρχεται αύριο Τρίτη 12 έως και την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 154ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Χιλιάδες παρακολούθησαν «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη» στο Μέγαρο Μουσικής 10/4/2011

image Πάνω από δύο χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν το εξαιρετικό έργο με τίτλο «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη» στο Μέγαρο Μουσικής του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, Προέδρου του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στη συναυλία συμμετείχαν η Συνοδική Χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας σε διδασκαλία Αλεξέι Πουζακόφ, και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό την μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Να αναφερθεί, ότι η συναυλία συνδιοργανώθηκε από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» του Πατριαρχείου Μόσχας και τις Εκδόσεις «Εν πλω», και υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και του Πρέσβεως της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Vladimir Chkhikvishvili.

Λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας πραγματοποιήθηκε μια σύντομη παρουσίαση του μουσικού και συγγραφικού έργου του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα. Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ απεύθυνε χαιρετισμό, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τον κόσμο που παρέστη στο Μέγαρο Μουσικής. Ο κ. Ιλαρίων στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι χαρά μου να ευρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε αυτό τον όμορφο χώρο του Μεγάρου Μουσικής. Η χαρά μου είναι διπλή σήμερα, διότι σ΄ αυτή την αίθουσα θα εκτελεσθεί το έργο μου «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη», το οποίο φέρνει τον ίδιο τίτλο με εκείνο του Μπαχ».

«Βάση του κειμένου αποτελούν λειτουργικά κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας. Το έργο προορίζεται για την εκτέλεση σε αίθουσες συναυλιών και όχι σε ναούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ. Εν συνεχεία ο κ. Ιλαρίων, ανέφερε: «Με το έργο αυτό θα ήθελα να μεταφέρω την ατμόσφαιρα του Ναού στη σκηνή, ώστε οι ακροατές να μπορέσουν να βιώσουν τα ίδια αισθήματα με εκείνα, τα οποία βιώνουν οι πιστοί στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας».

Κλείνοντας, ο χαρισματικός Ιεράρχης της Ρωσικής Εκκλησίας τόνισε, ότι "η δημιουργία του ορατορίου ήταν για μένα ένα έργο ιεραποστολικής σημασίας. Θα ήθελα ώστε μέσα από τη μουσική ένα ευρύ κοινό να έλθει σε επαφή με τον κόσμο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Εκκλησία βιώνει με ένα ιδιαίτερο τρόπο την ιστορία των παθών του Χριστού".

ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ.

ΕΚΚΛ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 2

 IERA SYNODOS

                                                  Άθήνα 11 Άπριλίου 2011

Πρός

Τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη

Καλαβρύτων καί Αιγιαλείας κ. Άμβρόσιον

Σεβασμιώτατε έν Χριστώ άδελφέ

Συνοδική Αποφάσει, ληφθείση εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 15ης μηνός Μαρτίου ε.ε., και εις απάντησιν της από 2.3.2011 υμετέρας επιστολής, περί της επισήμου τοποθετήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος δια το θέμα της «ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ», γνωρίζομεν υμίν, ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Αυτής, απεφάσισεν, όπως ενημερώση υμάς ότι ήδη έχει προβή εις τας ως κάτωθι ενεργείας:

Α. Εξουσιοδότησε δια της από 12.10.2010 Αποφάσεως Αυτής και των υπ’ αριθμ. πρωτ. 3723/2260/13.10.2010 ταυταρίθμων και ταυτοχρόνων εγγράφων Αυτής, την Συνοδικήν Επιτροπήν Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και την Ειδικήν Συνοδικήν Επιτροπήν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ίνα, εν τοις πλαισίοις του άρθρου 4, παρ. 1 και 2, του Κανονισμού 160/2004 «Περί λειτουργίας των Συνοδικών Επιτροπών», προσκαλέσωσιν εν Συνεδρία αυτών τους δι’ επιστολών Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών υποδεικνυομένους:

1. Ελλογιμώτατον κ. Βασίλειον Γιούλτσην, Ομότιμον Καθηγητήν Δογματικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

2. Ελλογιμώτατον κ. Εμμανουήλ Γιαννακουδάκην, Καθηγητήν Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς,

3. Αιδεσιμολογιώτατον Πρωτοπρεσβύτερον κ. Γρηγόριον Σταμκόπουλον, Καθηγητήν της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης,

4. Ελλογιμώτατον κ. Δημήτριον Τσελεγγίδην, Καθηγητήν Δογματικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και

5. Ἐλλογιμώτατον κ. Γρηγόριον Κασσιμάτην, Ομότιμον Καθηγητήν του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως και τινας άλλους προφορικώς κατονομαζομένους υπό Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, ως ειδήμονας, και ακούσωσι τας απόψεις αυτών, αιτούμεναι ειδικάς επιστημονικάς πληροφορίας, σχέσιν εχούσας μετά του νεωστί ανακύψαντος θέματος περί της «Κάρτας του Πολίτη».

Β. Απέστειλε προς την Γενικήν Γραμματείαν Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκεντρώσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 4421/2475/9.11.2010 έγγραφον, προκειμένου «ίνα λάβη αναλυτικωτέρας πληροφορίας περί του περιεχομένου της «Κάρτας του Πολίτη», και συγκεκριμένως περί του ηλεκτρονικού περιεχομένου αυτής, προκειμένου ίνα μελετήση το θέμα κατά τας Συνεδρίας Αυτής της επομένης εβδομάδος».

Γ. Εξέδωσε το από 17.11.2010 Ανακοινωθέν διαλαμβάνον τα ως κάτωθι: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο, ότι, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου ε.ε., συμμετείχαν σε κοινή Συνεδρίαση στο Συνοδικό Μέγαρο η Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στελέχη της Ελληνικής Κυβερνήσεως και ειδικοί Επιστήμονες και Εμπειρογνώμονες, τόσο από τον χώρο της Νομικής, όσον και της Πληροφορικής, με αντικείμενο την μελέτη της εκδόσεως της "Κάρτας του Πολίτη".

Από την Σύσκεψη προέκυψαν τα κάτωθι συμπεράσματα: 1. Η Κυβέρνηση προχωρεί στην αντικατάσταση της Αστυνομικής Ταυτότητος με την "Κάρτα του Πολίτη", η τεχνολογία της οποίας θα την καθιστά απαραχάρακτη και θα προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών από την δράση του κοινού εγκλήματος. Σε αυτή θα περιέχονται μόνο τα στοιχεία ταυτότητος του κατόχου

2. Αναμένεται από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση στις αρχές του νέου έτους 2011, και επομένως και προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, σχέδιο κειμένου με τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση της "Κάρτας".

3. Από την πλευρά των Μελών των Συνοδικών Επιτροπών τονίσθηκε, ότι η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να διαφυλάττει την ελευθερία του προσώπου και να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της πίστεως. Γι' αυτό : α) Η "Κάρτα του Πολίτη" δεν πρέπει να περιέχει κατ' ουδ ένα τρόπο εμφανή η αφανή τον αριθμό "666". β) Επίσης κατ' ουδένα τρόπο πρέπει με αυτή να παραβιάζονται οι προσωπικές ελευθερίες.

4. Τα στελέχη της Ελληνικής Κυβερνήσεως εδήλωσαν, ότι συμφωνούν με τις παρατηρήσεις των Μελών των αρμοδίων Επιτροπών της Εκκλησίας και θα τις λάβουν υπ' όψιν τους. Τούτων δοθέντων η Ιερά Σύνοδος αναμένει το καταρτιζόμενο σχέδιο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την έκδοση της "Κάρτας" για να τοποθετηθεί υπευθύνως. Γι' αυτό συνιστά στον ευαγή Ιερό Κλήρο, στους Μοναχούς και στους πιστούς να αναμένουν την τελική θέση Της».

Δ. Εξέδωσε το από 8.12.2010 Ανακοινωθέν διαλαμβάνον τα ως κάτωθι: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζητήσασα και πάλι το θέμα της «Κάρτας του Πολίτη», με αφορμή το κείμενο που αναρτήθηκε προς «δημόσια διαβούλευση για την βέλτιστη αξιοποίηση της Κάρτας του Πολίτη» στο δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανακοινώνει ότι :

α. Ἐκ του περιεχομένου του κειμένου διαπιστώνεται ασάφεια, αντίφαση και σύγχυση.

β. Ἡ Εκκλησία σέβεται το ανεπανάληπτο του προσώπου του ανθρώπου και την θεόσδοτη ελευθερία του.

γ. Τό ανθρώπινο πρόσωπο δεν μπορεί να απογυμνωθεί από την αξιοπρέπεια και τα χαρακτηριστικά του. Ούτως εχόντων των πραγμάτων η Εκκλησία δηλώνει την επιφύλαξή της επί του θέματος, το οποίο θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ανύστακτο ενδιαφέρον, αναμένοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την τελική τοποθέτησή Της. Δηλώνει δε ότι, εν τω μεταξύ θα παρεμβαίνει, οσάκις κρίνει τούτο σκόπιμο, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής».

Ε. Ενημερώθη εν τη Συνεδρία Αυτής της 14.1.2011 δια του υπ’ αριθμ. 54/10.1.2011 εγγράφου της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, περί της αναρτήσεως εις τον ιστοτόπον του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκεντρώσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως του «Προσχεδίου Νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» και λαβούσα υπ’ όψιν το μείζον και επείγον του όλου θέματος, απεφάσισεν όπως η ως άνω Επιτροπή συνέλθη εν τη διευρυμένη αυτής μορφή, προς αντιμετώπισιν του ως άνω θέματος και εν συνεχεία υποβάλη τας προτάσεις αυτής τη Ιερά Συνόδω (Συνοδικόν έγγραφον υπ’ αριθμ. πρωτ. 74/175/18.1.2011).

Επί δε τούτοις, ταύτα γνωρίζοντες υμίν και βεβαιούντες ότι μετά μεγάλης προσοχής, ανυστάκτου ενδιαφέροντος αλλά και ποιμαντικής ευθύνης θα παρακολουθώμεν το εν λόγω θέμα εις όλα τα στάδια της πορείας αυτού, κατασπαζόμεθα την υμετέραν Σεβασμιότητα εν Κυρίω και διατελούμεν μετ' αγάπης.

Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος

Ο Αρχιγραμματεύς

† Αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης

_____________________

Σχόλιο του blog:

Καλό θα ήτο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων να ειρηνεύσει με το ως άνω κείμενο της Ιεράς Συνόδου και να καταλάβει ότι την ποιμαντική ευθύνη σε τέτοια θέματα την φέρει ακεραία η Ιερά Σύνοδος και όχι μεμόνωμενα ο Μητροπολίτης κάποιας επαρχίας.

Δια τούτο καλά θα κάνει ο Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, όταν λαμβάνει e–mail να προσέχει τι απαντά και σε ποιον απαντά για πρόσωπα που απαρτίζουν την Ιερά Σύνοδο.

Και ο νοών νοείτο !

Ολα ανοιχτά για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη

image Ολα ανοιχτά για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη που μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου είδε την πολιτική του καριέρα να βρίσκεται στον αέρα. Και ενώ  οι δηλώσεις του σε πρωϊνές τηλεοπτικές  δεν έδιναν το ακριβές στίγμα για την επόμενη μέρα όσοι ξέρουν καλά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είναι σίγουροι ότι δεν θα ησυχάσει και σύντομα προχωρήσει στις όποιες κινήσεις έχει κατά νου.

Ολα όμως θα εξαρτηθούν από τη συνέχεια της δικαστικής του περιπέτειας. Ο κ. Ψωμιάδης θα προσφύγει στον Αρειο Πάγο και από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα εξαρτηθούν τα επόμενα σχέδια του. Το ανώτατο δικαστήριο  ή θα αποδεχτεί την απόφαση του Εφετείου οπότε η υπόθεση κλείνει δικαστικά, η θα την ξαναγυρίσει στο Εφετείο για να την εξετάσει ξανά.

Οπως δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης σέβεται και την απόφαση του Εφετείου και περιμένει και θα σεβαστεί την απόφαση του Αρειου Πάγου. Μέχρι τότε μάλλον θα περιμένει. Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης για την υπόθεση της μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων.

Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης επέβαλε στον Π. Ψωμιάδη ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή για την πράξη της παράβασης καθήκοντος. Η ίδια ποινή τού είχε επιβληθεί και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τον Φεβρουάριο του 2009. Η υπόθεση για την οποία παραπέμφθηκε σε δίκη ο Π. Ψωμιάδης, αφορούσε τη μείωση εκ μέρους του χρηματικών προστίμων σε βάρος πρατηριούχου, ο οποίος νόθευε συστηματικά τα καύσιμα που διέθετε προς πώληση με τη μέθοδο του αποχρωματισμού.

Ως νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο Π. Ψωμιάδης αποφάσισε, στις αρχές του 2005, τη μείωση των προστίμων, που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση στη Νομαρχία, από 89 σε 5 χιλιάδες ευρώ. Απολογούμενος στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, που εκδίκασε την υπόθεση την περασμένη Πέμπτη, ο Π. Ψωμιάδης υποστήριξε πως «έδρασα καθ’ όλα νόμιμα», απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί δόλου, αφού, όπως είπε, δεν είχε καμία προσωπική σχέση με τον επιχειρηματία.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η μείωση των προστίμων κινήθηκε μέσα στα νόμιμα πλαίσια κι ότι έπραξε όπως θεώρησε ότι είναι ανθρωπίνως σωστό, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του πρατηριούχου και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τη δεδομένη χρονική στιγμή.  Όπως είπε ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιος Σώκος, το επόμενο διάστημα - και μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου και τη λάβει στα χέρια του - ο ίδιος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα θέσει τον Π. Ψωμιάδη σε προσωρινή αργία από το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια, θα διαβιβάσει την απόφαση στο υπουργείο Εσωτερικών για την επικύρωση της διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Π. Ψωμιάδης αναμένεται, μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος, να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο Άρειος Πάγος δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά θα εξετάσει ζητήματα ερμηνείας ή εφαρμογής του νόμου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν γίνει δεκτή η αίτησης αναίρεσης, ο Περιφερειάρχης θα ξαναδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο. Σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη.

Πρώτα παραίτηση, μετά κατάπαυση.

 ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ

image

Τι ζητούν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη

Θα εξετάσουν την πρόταση της Αφρικανικής Ένωσης για εκτόνωση της κατάστασης στη Λιβύη οι αντικαθεστωτικοί, τονίζουν ωστόσο πως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός αποτελεί να εγκαταλείψει την εξουσία ο Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός τους. «Ο λιβυκός λαός το έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει, αλλά θα εξετάσουμε την πρόταση όταν θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες και θα απαντήσουμε», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπός τους Μουστάφα Γκεριάνι.

Τις δηλώσεις τις έκανε πριν από την άφιξη της αντιπροσωπείας της Αφρικανικής Ένωσης στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη. Ο Γκεριάνι είπε ότι εξεπλάγη από τα σχόλια του προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, που άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα ταξιδέψει με τους άλλους αφρικανούς ηγέτες στη Βεγγάζη. «Διερωτόμαστε γιατί δεν έρχεται ο πρόεδρος Ζούμα», είπε ο Γκεριάνι. Ο Ζούμα είχε συναντηθεί με τον Καντάφι στην Τρίπολη.

Από την πλευρά του, ο Σαμσιντίν Αμπντουλμολάχ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, δήλωσε σήμερα ότι η όποια κατάπαυση του πυρός προϋποθέτει την απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από τους δρόμους και την ελευθερία της έκφρασης.

Μάχες στη Λιβύη και επανεμφάνιση Καντάφι

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συρράξεις στη Λιβύη, με τις νατοϊκές δυνάμεις να προκαλούν σημαντικά πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι. Οι Δυτικοί επισημαίνουν πως τα στρατεύματα του Λίβυου ηγέτη χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες τις γυναίκες και τα παιδιά Ενώ ο λιβυκός στρατός επιχειρεί να καταλάβει την πόλη Μιζουράτα από τους αντάρτες, απωθώντας τους προς την πόλη Ατζαμπίγια, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως κατέστρεψε δεκαεπτά τανκ του λιβυκού στρατού τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΝΑΤΟ, τα αεροσκάφη των Δυτικών έπληξαν και δύο τεθωρακισμένα στην πόλη Μπρέγκα, ενώ ο αξιωματικός Τσαρλς Μπουσάρντ ανέφερε ότι έχει καταστραφεί μεγάλο ποσοστό των δυνάμεων του Καντάφι, καθώς και μεγάλες αποθήκες όπλων στην Τρίπολη. "Εκτός από το χτύπημα στις προμήθειές τους, τα αεροσκάφη μας κατέστρεψαν επιτυχώς ένα σημαντικό ποσοστό των δυνάμεων της λιβυκής κυβέρνησης.

Ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις συμμετείχαν στο βομβαρδισμό της Μιζουράτα", ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε μάλιστα πως η αποστολή προστασίας των αμάχων είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα χρησιμοποιούν τις γυναίκες και τα παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες. "Παρατηρήσαμε φρικτά παραδείγματα των καθεστωτικών δυνάμεων που σκόπιμα τοποθετούν τα οπλικά συστήματα κοντά σε σπίτια ή ακόμα και σε τζαμιά.

Οι στρατιώτες κρύβονται μάλιστα πίσω από γυναίκες και παιδιά. Αυτό το είδος της συμπεριφοράς παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου και δεν θα γίνει ανεκτό", συμπλήρωσε ο Τσαρλς Μπουσάρντ. Ενώ εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για ανακωχή, μία ισχυρή έκρηξη έκρηξη έπληξε την Ατζαμπίγια, με ορισμένους κατοίκους να ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ, κάτι που το ΝΑΤΟ αρνήθηκε.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Λίβυου ηγέτη μετά από πέντε ημέρες, με τα πλάνα να δείχνουν τον Μουαμάρ Καντάφι κατά την επίσκεψή του σε σχολείο. Στη μετάδοση, ο σχολιαστής ανέφερε πως το σχολείο ήταν στόχος των διεθνών επιδρομών και επρόκειτο να δεχτεί επίθεση, ενώ ο Λίβυος ηγέτης έτυχε θερμής υποδοχής.

Η επικράτηση στην πόλη – λιμάνι Μιζουράτα, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 30 άνδρες από τις δυνάμεις του Καντάφι, θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς αν την καταλάβει ο συνταγματάρχης, όπως εκτιμάται, θα κερδίσει πολύ χρόνο. Δραματική στο μεταξύ είναι η κατάσταση των κατοίκων που έχουν παγιδευτεί μέσα στον πόλεμο που μαίνεται στους δρόμους, καθώς τα αποθέματα τροφίμων τελειώνουν, ενώ ακόμη και το νερό είναι λιγοστό.

ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗΝ

image

Δυναμικά έρχεται καί ξιφουλκεί κατά του μνημονίου ο λαός καταγγέλοντας ευθαρσώς ότι τά σκληρά μέτρα μας τά επιβάλλουν οί "δάνειες δυνάμεις"

Καταδικάζει την πολιτική του Μνημονίου πού μετέτρεψε τήν "χώρα ύπό κατοχήν". Δυστυχώς ή πολιτική ηγεσία πού τό επέβαλε, μας οδήγησε στήν σημερινή κατάσταση, πού νά μήν είναι πλέον ή Ελλάδα ελεύθερη, αλλά νά διοικείται έπί τής ουσίας άπό τούς δανειστές της.

Υποστηρίζει ότι αυτό πού συμβαίνει στην πατρίδα μας, είναι πρωτόγνωρο καί συνταρακτικό. Πρόκειται γιά μία προσπάθεια έκθεμελίωσης καί εκρίζωσης πολλών παραδεδομένων τά όποια έως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα γιά τήν ζωή του τόπου

Ήρθε λοιπόν η στιγμή πού και ή Εκκλησία θα σηκώσει τό λάβαρο κάτω άπό τό όποιο θά συλλέξει τά πιστά μέλη της. Ήλθε ή ώρα νά βροντοφωνάξουμε: ΟΧΙ. Δεν θά περάσουν τά μέτρα πού μας επέβαλαν ή ΤΡΟΙΚΑ, τό Δ.Ν.Τ., ή Μέρκελ καί τό Μνημόνιο.

Τά επέβαλαν γιά τήν πληρωμή του χρέους πού έχει ή 'Ελλάδα πρός τήν Ε.Ε. Τί χρωστούν όμως, όλες οί τάξεις τών εργαζομένων, μισθωτών, συνταξιούχων, οι άνθρωποι τών 250 - 300 € μηνιαίως; Πώς δύνανται νά βλέπουν νά κυλά ή ζωή τους άπό τό κακό στό χειρότερο, νά πέφτουν έξω στόν οικογενειακό προϋπολογισμό τους, νά μένουν μετά 20 καί 30 χρόνια δουλειάς άνεργοι; Ποιά άραγε νά είναι ή απάντηση τών αρμοδίων στή δεινή αυτή κατάσταση πού έφεραν τόν ελληνικό λαό; Λαμβάνονται τά σκληρά μέτρα γιά τήν αποπληρωμή του δανείου ή γιά νά δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα πώλησης εθνικής περιουσίας έναντι πινακίου φακής;

Γιατί υπάρχει αυτό τό αστρονομικό ύψος δανείου, μέ τό όποιο έχει χρεωθεί ή 'Ελλάδα; Ποιος άραγε ευθύνεται γιά τή θηλιά πού περισφίγγει ασφυκτικά τόν λαιμό του Έλληνα; Τήν απάντηση οφείλουν νά δώσουν όλες ανεξαιρέτως οί κυβερνήσεις μετά τήν μεταπολίτευση.

Δεν χρωστά τίποτα ό Έλληνας πολίτης νά ύποφέρει καθημερινά καί νά ζει τήν αγωνία ζωγραφισμένη στό πρόσωπό του! Νά ζει μέ διάχυτο τό φόβο γιά τό τί του επιφυλάσσει ή αυριανή μέρα.

Δεν μπορώ νά καταλάβω γιατί τόσο αδίστακτα κλέβουν τόν ιδρώτα μας, τό αίμα μας, μέ τό νά αρπάζουν μέ τό έτσι θέλω τό αντίτιμο τής εργασίας μας. Όλη αυτή ή κατάσταση πού επικρατεί ή οποία δυστυχώς διογκώνεται πρός τό χείρον, μου επέβαλε νά ανατρέξω σέ παλιό μου αρχείο, καί νά βρώ μετ' εκπλήξεως τό έξης:

«Τό μνημόνιο του 1943»

Διάβασα ένδελεχώς τό μνημόνιο του 1943 καί διαπίστωσα πώς είναι πιστή αντιγραφή άπό τήν πολιτική ηγεσία τής χώρας μας. Αρκεί κάποιος νά τό μελετήσει γιά νά καταλάβει τό πώς άπό τήν ευημερία χωρίς νά τό καταλάβει υπέπεσε σέ απαράδεκτη μορφή φτώχειας, καί τότε θά βγάλει τό δικό του συμπέρασμα.

"Έρχεται λοιπόν ή κ. Μέρκελ στυγνά καί αδιάντροπα καί απαιτεί εδώ καί τώρα νά δοθεί τό δάνειο.

Οφείλει όμως κ. Μέρκελ νά γνωρίζει ότι ή Γερμανία χρωστά στήν 'Ελλάδα τήν αποζημίωση τών 162 δισ. € έκτος φυσικά τών τόκων, γιά τήν απάνθρωπη καί θηριώδη καταστροφή πού προκάλεσαν τά στρατεύματα κατοχής 1940-1944 στήν Μητέρα 'Ελλάδα. Κομμένες πόλεις, χωριά, χιλιάδες εκτελέσεις πατριωτών. Καί αυτό γιατί άμύνθηκαν καί αντιστάθηκαν ηρωικά οί "Έλληνες γιά τήν απελευθέρωση άπό τήν μπότα τοϋ κατακτητή. Πεντακόσιες καί πλέον χιλιάδες οί νεκροί. Τό ολοκαύτωμα τών Καλαβρύτων, ή καταστροφή στό Δίστομο, στίς Βίγλες Μεγαλόπολης, στό Μονοδένδρι της Σπάρτης... Κρεμασμένοι στους πλάτανους του Σ. Σταθμού Άνδρίτσας Αργολίδος. Εκτελέσεις στόν Άγιο Θανάση Τριπολιτσάς. Κρεμασμένοι στά μπαλκόνια της οδού Ταξιαρχών καί σέ πολλά άλλα σημεία τής Επικρατείας.

« Κ α τ ο χ ή »

Μπορεί άραγε νά αναρωτηθεί ή κ. Μέρκελ πώς δύναται νά πληρωθεί ή αγωνία καί ό πόνος τής μάνας στήν προσπάθεια της νά κατευνάσει τούς θρήνους τών πεινασμένων παιδιών της, μαζεύοντας άγρια χόρτα άπό τούς αγρούς, δίχως λάδι, ή άλλο συμπλήρωμα, μέ αποτέλεσμα τά παιδιά νά είναι συνεχώς άρρωστα καί τελικά μέ σκιές στους τρυφερούς τους παιδικούς πνεύμονες.

Ή κ. Μέρκελ ας ανοίξει ένα βιβλίο τής Γερμανικής κατοχής στήν 'Ελλάδα, καί νά αλλάξει πάραυτα τόν σκληρό τρόπο συμπεριφοράς πού επιδεικνύει πρός τόν ελληνικό λαό.

Φαίνεται πώς oi εκάστοτε κυβερνήσεις μας στό όνομα τής μίζας καί τής εξαγοράς συνειδήσεως άπέκρυπταν τήν εφιαλτική αλήθεια! Απέκρυπταν ότι ή χώρα μας βρισκόταν σέ δυσμενή κατάσταση καί πώς αδυνατούσε νά πληρώνει μισθούς καί συντάξεις, δίχως δανεισμό.

Λοιπόν τί φταίμε εμείς οί απλοί πολίτες; Γιατί είναι ηλίου φαεινότερο πώς γιά τίς εξωφρενικές αυτές καταστάσεις πού βιώνουμε, τόν διεθνή εμπαιγμό, τίς είρωνίες καί τόν παγκόσμιο εξευτελισμό τήν απόλυτη ευθύνη φέρουν τά κόμματα εξουσίας.

Δυστυχώς καμία κυβέρνηση τής Ελλάδος μετά τήν μεταπολίτευση δέν ευαισθητοποιήθηκε. Ακόμη καί τώρα δέν θέλει νά κινήσει τίς απαιτούμενες διαδικασίες νά λάβει τήν αποζημίωση άπό τό Γερμανικό κράτος! Δέν αναρωτιέστε τό γιατί; Δέν τολμούν νά τό πράξουν ή γιατί είναι υποχείρια, κοινώς τούς κρατούν στό χέρι ή έχουν προβεί σέ μυστικές συμφωνίες έν αγνοία του ελληνικού λαού...

Είναι καιρός λοιπόν ή κυβέρνηση -έάν έχει λίγο φιλότιμο καί κότσια- νά επισπεύσει τήν απαίτηση της αποζημιώσεως, γιά νά απαλλάξει τόν Έλληνα πολίτη, άπό τήν ψυχική ταλαιπωρία πού τόν διακατέχει.

« Λαέ θυμήσου »

Θυμήσου τά βροντερά εκείνα λόγια του Γέρου του Μωριά, του Θοδωρή Κολοκοτρώνη, τή μνήμη του οποίου δυστυχώς κάποιοι σύγχρονοι "πατριώτες" βεβήλωσαν: «Ή ώρα έφθασε. Μήν πτοηθείτε. Νύν υπέρ πάντων ό άγών..».

Αντιστάσου μέ όλες σου τίς δυνάμεις πού διαθέτεις, μπρος στους αδίστακτους ΤΡΟΪΚΑΝΟΥΣ πού ψυχρά, πολύ ψυχρά έρχονται στήν δοξασμένη άνά τούς αιώνας 'Ελλάδα μας καί μάς παίρνουν τόν ιδρώτα καί τό αίμα μας. 'Εγείρου καί πράξε τό δίκαιο. Μήν πτοείσαι καί μή διστάζεις. "Έχεις συμπαραστάτες. Ή δικαίωση δέν θά αργήσει νά έλθει. Αρκεί νά τό θελήσεις. 'Εσύ αποφασίζεις. Μόνον πρόσεξε.

Νά γίνουμε λοιπόν οί πραγματικοί επαναστάτες γιά νά περισώσουμε τά όσια καί τά ιερά μας, τά ιδανικά μας, τή θρησκεία μας, τήν ιστορία μας, τόν πολιτισμό μας, γιά νά μή γίνουν βορά σέ ανεγκέφαλους νέο-γενίτσαρους νεωτεριστές, πού προσπαθούν νά τά αλλοιώσουν καί νά τά καταλύσουν.

"Όχι επαναστάσεις μέ σπαθιά καί τουφέκια, αλλά μέ λόγο μεστό, εναργή, μέ λόγο πού νά αφυπνίζει υπνωτισμένες συνειδήσεις. Γιατί δυστυχώς τίς συνειδήσεις αυτές επιδιώκουν κάποιοι νά είναι φιμωμένες! Μας προτιμούν πληβείους, δούλους, υποτελείς, σκλάβους. ΟΧΙ. ΠΟΤΕ!

Εμπιστεύθηκες ανθρώπους, καί προδώθηκες! Άφησες τή ζωή σου σέ χέρια άνόμων καί να! κατάντησες νά ζεις μέσα στήν ανασφάλεια καί την αβεβαιότητα! Γιατί λοιπόν διστάζεις αραγμένος σε καναπέδες, ντιβάνια, πολυθρόνες και καρέκλες;

ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ !!!

Οι Καιροί ού μενετοί!!! Διότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως πνευματική, όπως έχει επισημάνει πολλάκις ο Μακαριώτατος.

Ο κορεσμός του ΧΥΤΑ Φυλής κάνει την Αθήνα χωματερή

image

Μόλις 2,5 χρόνια ζωής απομένουν στον μοναδικό χώρο διάθεσης των αστικών απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου, στον οποίο οδηγείται προς ταφή το 80% των σκουπιδιών της Αττικής

Της... Νάπολης προβλέπεται να γίνει στο επόμενο διάστημα, καθώς σε δύο χρόνια ο ΧΥΤΑ Φυλής θα έχει κορεστεί, αφού παραμένει το μοναδικό κύτταρο διάθεσης των αστικών απορριμμάτων στη Μείζονα Περιφέρεια Αττικής, ενώ δέχεται και απόβλητα από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας, οι οποίοι για δεκαετίες βιώνουν την υποβάθμιση, σε δύο χρόνια δεν θα έχουν πού να πάνε τα σκουπίδια τους.

Για πάνω από 60 χρόνια η Δυτική Αττική είναι ο σκουπιδότοπος της μισής Ελλάδας. Η υπομονή των κατοίκων δυτικά άρχισε να εξαντλείται, όπως διαφαίνεται από την επιστολή διαμαρτυρίας την οποία κοινοποίησε ο δήμαρχος Φυλής, κ. Δημήτρης Μπουραΐμης, στον πρωθυπουργό της κυβέρνησης κ. Γ. Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ν. Ραγκούση και την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη. Στην επιστολή ο δήμαρχος Φυλής, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Με τον Νόμο 3164/2003 χωροθετήθηκαν συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Αττική για τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων.

Μετά 7 ολόκληρα χρόνια η μόνη εγκατάσταση που λειτουργεί βρίσκεται στη Φυλή. Το αποτέλεσμα είναι η δραματική και ιδιαιτέρως επικίνδυνη μείωση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής. Σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο χρόνος ζωής στον ΧΥΤΑ Φυλής βρίσκεται στα 2,5 χρόνια και η τάση είναι πτωτική. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρόνου και καμία απολύτως τεχνική δυνατότητα ο ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων να εξυπηρετήσει ολόκληρη την Αττική.

Αδιέξοδα

Ακόμα, όμως, κι αν υπήρχε η τεχνική αυτή δυνατότητα, μετά τα όσα έγιναν τα τελευταία 7 χρόνια, αλλά και όσα γίνονται σήμερα, κανείς δεν θα μπορούσε να πει στους κατοίκους των Ανω Λιοσίων, της Φυλής και του Ζεφυρίου, που υφίστανται -μόνοι αυτοί- τις συνέπειες της αδιέξοδης πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ότι εκείνος που σέβεται τη νομιμότητα είναι τελικά εκείνος που πράττει το ορθό για το συμφέρον της χώρας και του τόπου του...Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, εσείς έχετε μιλήσει για το φαινόμενο του ''περιθωριακού ρατσισμού''. Αυτό το φαινόμενο ακριβώς ζούμε σήμερα στον νέο Δήμο Φυλής. Και το ζούμε γιατί αποφασίσαμε να αποδεχτούμε τη νομιμότητα και να εμπιστευτούμε την πολιτεία».

Το μείζον πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα και ο κ. Γ. Ραγκούσης. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων Αττικής, ο υπουργός μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Οι παραγόμενες ποσότητες απορριμμάτων στην Αττική ξεπερνούν τους 2 εκατ. τόνους ετησίως και η συντριπτική πλειονότητα αυτών οδηγείται προς υγειονομική ταφή, ενώ ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% υπόκειται στην αναγκαία επεξεργασία πριν από την ταφή και περίπου άλλο τόσο ανακυκλώνεται. Ετσι, λοιπόν, πάνω από το 80% των απορριμμάτων οδηγείται προς ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής...

Για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η άμεση δημοπράτηση μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, που θα καλύπτουν σχεδόν το 65% των παραγόμενων απορριμμάτων, έτσι ώστε το αργότερο μέχρι το 2014 η ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή να μην ξεπερνάει το 1/4 αυτών». Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 13/4/2011 έχει τεθεί το σχέδιο νόμου-πλαίσιο «για τα απόβλητα» του υπ. Περιβάλλοντος, το οποίο ενσωματώνει την Οδηγία 2008/98/ΕΚ. Η Οδηγία-Πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων στην ΕΕ αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των αποβλήτων, καθώς και στην απλοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης:

Η Δανία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Γερμανία οδηγούν προς ταφή ποσοστό μόλις 5% των παρα­γόμενων αποβλήτων. Μάλιστα η Γερμανία έχει υπόλειμμα της τάξης κάτω του 3%.

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σλοβενία και η Μάλτα οδηγούν προς ταφή περίπου το 90% των παραγόμενων αποβλήτων.

Οσον αφορά στην καύση, η Δανία και το Λουξεμ­βούργο αποτεφρώνουν πάνω από το 55% των παραγόμενων αποβλήτων, η Σουηδία 45%, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο 35%, η Ολλανδία και η Αυστρία 30%.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΙΑΝ

Στροφή στην ανακύκλωση - αξιοποίηση απορριμμάτων

Αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας, την περασμένη εβδομάδα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα την εφαρμογή ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής λύσης για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

«Ο ΣΕΒΙΑΝ συμμετέχει και παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο για τη διαχείριση των απορριμμάτων με μια σειρά πρωτοβουλιών που θα συνεχιστεί με ημερίδες και συναντήσεις με θεσμικούς φορείς» εξήγησε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΑΝ κ. Χρήστος Καραγιάννης και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση σχετικής ημερίδας εντός του Απριλίου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ κ. Θανάσης Κατρής αναφέρθηκε στη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής της εκτροπής 350.000 τόνων ετησίως από τον ΧΥΤΑ Φυλής, αν υπάρξει δραστικότερη λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης, και όπως είπε: «Στηρίζουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τη μελέτη που προβλέπει για Κομποστοποίηση - Ανακύκλωση - Ενεργειακή Αξιοποίηση RDF, αλλά επειδή υπάρχει ημερομηνία λήξης για τον ΧΥΤΑ Φυλής, το 2014, θα πρέπει το έργο, έστω και τμηματικά, να προχωρήσει μέσα από διεθνή διαγωνισμό με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ άφησε αιχμές για τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών, κάνοντας λόγο για τεράστια κενά στην επικοινωνιακή πολιτική του συστήματος, όσον αφορά στην ενημέρωση του κοινού, με αποτέλεσμα την προβληματική ανταπόκριση των πολιτών και τα σημερινά χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης.

«Ο ΣΕΒΙΑΝ είναι υπέρ της ανακύκλωσης - αξιοποίησης των απορριμμάτων, διότι είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο όγκος των αποβλήτων και παράλληλα να αναπτυχθεί η πράσινη οικονομία, με νέες θέσεις εργασίας και έσοδα από την επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών. Γι' αυτό είμαστε αντίθετοι με την καύση των οικιακών απορριμμάτων. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ακόμη εργοστασίου ανακύκλωσης στη Φυλή, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα σε λύσεις».

Παράνομοι σκουπιδότοποι

Κινδυνεύουμε με νέα... καμπάνα από την ΕΕ

Από το 1977 αναζητούνται λύσεις για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, όπου παράγονται περίπου 2,5 εκατ. τόνοι σκουπιδιών ετησίως. Αλλά οι δήμοι και οι κοινότητες αρνούνται να δεχτούν τα απορρίμματα της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων τους.

Οι αντιδράσεις των πολιτών που κάθε φορά προσφεύγουν στο ΣτΕ προσβάλλοντας τις μελέτες χωροθέτησης και επιπροσθέτως το γεγονός ότι ορισμένοι τόποι που προτάθηκαν βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων και δασικών εκτάσεων απολύτου προστασίας, παρεμπόδισαν έως τώρα τη δημιουργία νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) στον νομό.

Ενώ η πρόοδος στον τομέα της ανακύκλωσης - αξιοποίησης oυσιαστικά σήμερα βρίσκεται σε μηδενική βάση στην Ελλάδα, εφόσον η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ορθολογική διαχείριση των αστικών και των βιομηχανικών αποβλήτων καθυστέρησε για δεκαετίες, με τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Σε λειτουργία

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας 155 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Μέχρι το 2014 η Ελλάδα θα πρέπει να οδηγεί προς ταφή μόλις το 1/4 των παραγόμενων αποβλήτων, ενώ σήμερα οδηγείται πάνω από το 90%.

Το 2005 η χώρα μας καταδικάστηκε από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για τη λειτουργία 1.125 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα υπάρχουν 155 ενεργοί ΧΑΔΑ, 161 ανενεργοί, 2.343 αποκατεστημένοι και 538 σε διαδικασία αποκατάστασης.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε δεύτερη προειδοποιητική επιστολή στις ελληνικές αρχές, καλώντας την Ελλάδα να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΔΕΚ σχετικά με τις παράνομες χωματερές.

Σε περίπτωση που καταδικαστεί η χώρα μας για δεύτερη φορά για τους ενεργούς ΧΑΔΑ, αναμένεται επιβολή εφάπαξ προστίμου εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και ημερήσιο πρόστιμο-μαμούθ της τάξεως των 34.000 ευρώ ημερησίως, για κάθε μη αποκατεστημένο ΧΑΔΑ.

Αναθεώρηση

Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) βρίσκεται σε φάση αναθεώρησης και επικαιροποίησης, προκειμένου να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες στον τομέα της επεξεργασίας - διαχείρισης στερεών αποβλήτων (βιολογική ξήρανση, θερμική επεξεργασία κ.ά.) και για να εναρμονιστεί η χώρα μας με τις τροπολογίες της κοινοτικής νομοθεσίας για τα στερεά απόβλητα.

Η επικαιροποίηση προβλέπεται να υλοποιηθεί με δύο υποέργα συνολικής αξίας 36.900 ευρώ και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ.

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κόλλησε η κομποστοποίηση

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ Θανάσης Κατρής, στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, τοποθετήθηκε για την αδυναμία των τραπεζικών εγγυήσεων για χρηματοδότηση και πρότεινε την εκτροπή δημοσίων πόρων για την υλοποίηση του έργου, ακολουθώντας τις πρακτικές της Κύπρου και των ΗΠΑ.

Παράλληλα γνωστοποίησε την πρόθεση του ΣΕΒΙΑΝ να συνεργαστεί με τον Δήμο Ελευσίνας για τη δημιουργία Πιλοτικής Μονάδας Κομποστοποίησης, ενώ θα γίνεται ταυτόχρονα ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου, καλώντας «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνδράμουν και να συνδιαμορφώσουν την πρωτοβουλία αυτή».

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής έχει «κολλήσει» η αδειοδότηση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας κομποστοποίησης στην Ελευσίνα, ο οποίος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στη διαχείριση αποβλήτων.

Σε 10 στρέμματα

«Η μονάδα κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων θα κατασκευαστεί σε έκταση εμβαδού 10 στρεμμάτων, στη βιομηχανική ζώνη, απέναντι από τη Χαλυβουργική, ενώ θα είναι ένα κλειστό κύκλωμα και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον με οσμές», εξηγεί ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Αμπατζόγλου και προσθέτει: «Ο Δήμος Ελευσίνας προγραμματίζει την άμεση απεμπλοκή του από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), στον οποίο καταβάλλει 66 ευρώ ανά τόνο οργανικών αποβλήτων.

Με τη λειτουργία της μονάδας κομποστοποίησης όχι μόνο δεν θα πληρώνουμε για τα οργανικά, αλλά θα έχουμε και έσοδα από το κομπόστ, το οποίο είναι πρώτης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.

Οσον αφορά το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας με τα σκουπίδια, ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι ούτε ο Σύνδεσμος διαχειρίστηκε με σοβαρότητα την κατάσταση ούτε η Πολιτεία.

Η Δυτική Αττική εξυπηρετεί για δεκαετίες τις ανάγκες σε πετρέλαιο, τσιμέντο, χημικά, σκουπίδια και δεν είναι δυνατόν να εξακολουθήσει ισόβια να είναι ο σκουπιδότοπος της Μείζονος Περιφέρειας Αττικής. Αρκετά».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

image23333

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αντύπας. Έζησε κατά τους χρόνους των Αποστόλων (83 μ.Χ.). Εχειροτονήθη επίσκοπος από τους αγ. Αποστόλους στην Πέργαμον σε μεγάλη ηλικία. Συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες και αρνηθείς να θυσιάσει εις τα εί­δωλα ερρίφθηκε μέσα σε χάλκινο βόδι πυρακτωμένο, όπου προσευχόμενος προς τον Θεόν, εξεδήμησε. Το λείψανον του ετάφη στην εκκλησίαν της Περγά­μου.

2) Ο άγιος Φαρμούθιος. Ειρηνικά παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριον.

3) Η οσία Τρύφαινα. Καταγόταν από την Κύζικο. Εξεδήμησε εις Κυριον.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι πλοίαρχοι των Σπετσών και ο Νικό­λαος Ράπτης στο λιμένα της Μήλου κυριεύουν με ναυμαχία τρία τουρκικά πλοία γεμάτα πολεμ. υλικό. Στο χωριό Μεσοχώρι της Πυλίας γίνεται μάχη αμ­φίρροπος μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών υπό τον Πέτρον Μαυρομιχάλην και Τούρκων. Εντός του φρουρίου της Μεθώνης γίνεται σφαγή προκρίτων.

Το 1825 ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλην συλλαμβάνει δύο πλοία με­ταφέροντα πολεμ. υλικό στον Ιμβραήμ. Εις το Τουρκοχώριον Λοκρίδος οι Έλ­ληνες υπό τον Γκούρα νικούν τους Τούρκους και τους τρέπουν σε φυγή.

Το 1897 οι Τούρκοι επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ελληνικών δυνά­μεων εις τα Δελέρια της Λαρίσσης και αναγκάζουν αυτές σε υποχώρηση. Στον τομέα της Ηπείρου το τάγμα Κουμουνδούρου μάχεται σκληρά εναντίον των Τούρκων και αφού έχασε 2 αξιωματικούς και 178 οπλίτας αναγκάζεται να συ-μπτυχθή.

Το 1920 Ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας εδραιώνει τις θέσεις τους και δέχεται μικροεπιθέσεις άτακτων τούρκων.

Το 1921 Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1922 Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία οχυρώενει τις θέσεις της.

Το 1941 οι Γερμανοί επιτίθενται εναντίον των Ελληνοαγγλικών δυνάμεων εις το Πισοδέρι Μακεδονίας. Η Γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε τον Πει­ραιά. Στο Αλβανικό Μέτωπο γίνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.