23 Ιανουαρίου, 2011

Tηλεοπτική συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ

Αύριο Δευτέρα ( 24.01.2011 ) και ώραν 11ην βραδυνήν θα μεταδοθεί η τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος μιλάει στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» για πολλά θέματα της επικαιρότητας ανάμεσα στα οποία είναι η οικονομική κρίση, η στάση της Εκκλησίας απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα, αλλά και η ρύθμιση του «πέντε προς ένα» που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Κλήμης επίσκοπος Αγκύρας και Αγαθάγγελος. Ο άγιος Κλήμης καταγόταν από την Άγκυρα της Γαλατίας (Μ. Ασία). Ο πατέρας του ήταν ει­δωλολάτρης η δε μητέρα του χριστιανή. Αύτη ανέθρεψε χριστιανικά τον άγιον μέχρι τα 12 χρόνια του οπότε εξεδήμησε εις Κύριον. Εις τα 20 χρόνια ο άγιος εχειροτονήθη επίσκοπος. Σαν επίσκοπος είχε χριστιανικήν δράσιν σπουδαίαν. Διατάχτηκε από τον ειδωλολάτρην ηγεμόνα να αρνηθή τον Χριστόν όχι μόνον δεν τον αρνήθηκε αλλ' εδίδασκεν δια τον Κύριον. Τα βασανιστήρια δεν επτόη-σαν τον άγιον. Μεταφέρθηκε στην Ρώμη και δέθηκε στον τροχό. Η καρτερικό-της του έφερε στο Χριστό και τον μάρτυρα Αγαθάγγελον ακολούθησε τον ά­γιον Κλήμεντα στα υπόλοιπα βασανιστήρια, βασανιζόμενος εξ ίσου και αυτός. Οι άγιοι καίτοι βασανιζόμενοι θαυματουργούσαν. Ο άγιος Αγαθάγγελος ετε-λειώθη με αποκεφαλισμό οπως και ο άγιος Κλήμης.

2) Ο άγιος Ευσέβιος. Ήταν μοναχός και ενίκησε τον πόλεμον των επιθυ­μιών του σώματος.

3) Ο άγιος Μαϊσιμάς. Ήταν φιλόχριστος και φιλόπτωχος και σε πολλούς προσέφερεν υπηρεσίες.

4) Ο άγιος Σαλαμάνος ο Ησυχαστής.

5) Ο άγιος Διονύσιος. Ο άγιος γεννήθηκε στο χωρίον Πλατίνα Τρικκάλων από γονείς πτωχούς αλλ' ευσεβείς. Όταν εμεγάλωσε έγινε μοναχός και ακο­λούθως διάκονος και πρεσβύτερος. Εμόνασε σε πολλά μοναστήρια.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 δύναμις τουρκικών στρατευμάτων ανερ­χομένη σε 2.000 άνδρας επιτίθενται στην Κρήτην εναντίον των Κρητών οπλαρ­χηγών Μανουσέλη, Δεληγιάννη, Τσουδερού, Μεληδόνη. Κατά την σφοδρήν μά­χη εις περιοχήν Ρεθύμνου φονεύεται από τον Μανουσέλη ο αρχηγός των Τούρ­κων και ακολούθως τρέπεται σε φυγήν το τουρκικόν στράτευμα.

Το 1826 συνάπτεται σφοδρή ναυμαχία μεταξύ ελληνικού και τουρκικού στό­λου, έξω τυ Μεσολογγίου.

Το 1828 ο Ιωαν. Καποδίστριας διώρισε τους υπουργούς του.

Το 1920 ο ελληνικός Στρατός στην Μ. Ασίαν δέχεται μικροεπιθέσεις άτα­κτων Τούρκων.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας ο ελληνικός στρατός δρα δια πυροβολι­κού και περιπόλων.

Το 1922 Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία εδραιώνει τις θέσεις της.

Το 1941 οι ιταλικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν το καταλη-φθέν υπό των ελληνικών στρατευμάτων ύψωμα 731 ή Σπι Καμαράντ αλλ' ουδέν επιτυγχάνουν.