14 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι τριάκοντα οκτώ άγιοι Πατέρες οι οποίοι εφονεύθησαν στο όρος Σινά. Οι άγιοι πήγαν να μονάσουν στο όρος Σινά μεταξύ αυτών ήταν και ο άγιος Νείλος ο έπαρχος της Κων/πόλεως. Ο άγιος διεκρίνετο δια τη μόρφωση του. Έγραψε πολλά συγγράμματα. Τους αγίους πατέρας εφόνευσαν ομαδικά ειδω­λολάτρες.

2) Οι τριάκοντα τρεις άγιοι Πατέρες οι φονευθέντες εις Ραΐθω. Οι άγιοι 33 πατέρες εφονεύθησαν από βάρβαρους στην εκκλησίαν της Ραϊθούς.

3) Ο άγιος Στέφανος, ο οποίος έκτισε την μονήν του Χηνολάκκου. Ο άγιος Στέφανος καταγόταν από την Ανατολή. 'Οταν εμεγάλωσε πήγε στα μοναστήρια τα περί τον Ιορδάνην. Μετά από ταξίδιόν του στην Κων/πολιν έκτισε μοναστή­ρι και εκεί εμόνασε και διοίκησε πολλούς μοναχούς.

4) Η αγία Αγνή, απέθανε κλεισθείσα σε σκοτεινό φρούριο.

5) Ο άγιος Σάββας ο οποίος έγινε ο πρώτος επίσκοπος Σερβίας. Ο άγιος ήταν γιος του βασιλέως της Σερβίας Συμεώνος και της 'Αννης. 'Οταν εμεγάλω­σε πήγε στο 'Αγιον Όρος και έγινε μοναχός στην μονήν Βατοπεδίου. Στην μο­νή έφθασε και ο πατέρας Συμεών και έγινε και αυτός μοναχός. Ακολούθως έγινε αρχιμανδρίτης και τέλος αρχιεπίσκοπος Σερβίας. Επραγματοποίησε πολ­λά έργα και θαύματα και στερέωσε την πίστη των χριστιανών.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 έγινε η παράδοσις του φρουρίου της Ακροκορίνθου από τους Τούρκους στους Έλληνας οπλαρχηγούς Κολοκοτρώ­νη, Γιατράκο, Αναγνωσταρά.

Το 1913 το τουρκικό πυροβολικό σφυροκοπεί τις ελληνικές θέσεις στην πε-ριοχήν του Μπιζανίου.

Το 1920 στο μέτωπο Μ. Ασίας έχομε δράση περιπόλων.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις άτακτων Τούρκων.

Το 1922 η ελληνική Στρατιά στη Μ. Ασία ετοιμάζει την άμυνα της.

Το 1941 οι ιταλικές δυνάμεις στο Αλβανικό μέτωπο επιτίθενται εναντίον των ελληνικών χωρίς να επιτύχουν κέρδος. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Πρέβεζα και την περιφέρεια Κοζάνης.