12 Μαρτίου, 2011

Προ των πυλών το ψηφιακό φακέλωμα

APOTYPOMA

e-ΤΑΠ ονομάζεται το νέο δίκτυο αναγνώρισης

μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων

Ηλεκτρονικό δίκτυο ανα­γνώρισης των πολιτών μέσω δακτυλικών απο­τυπωμάτων σχεδιάζει το Υπουργείο Προστα­σίας του Πολίτη με την ονομασία e-ΤΑΠ. Στις 15 Μαρτίου λήγει ο δι­εθνής διαγωνισμός για την προμήθεια του κατάλληλου τεχνολογικού λογισμικού που θα ενώνει όλες τις πύλες εισόδου της χώ­ρας, αλλά και το σύνολο των αστυνομικών διευθύνσεων με ένα κέντρο δεδομένων όπου θα είναι αποθηκευμένα τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων των Ελλήνων αλλά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας. Το κόστος για την εκπόνηση του συγκεκριμέ­νου προγράμματος θα φθάσει τα 10 εκατομ­μύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα που έχει τίτλο «Ηλε­κτρονική Υπηρεσία Ταυτοποίησης και Αναγνώρισης Πολιτών» θα έχει τη δυνα­τότητα σύνδεσης με άλλες ψηφιακές υπη­ρεσίες, όπως το ηλεκτρονικό διαβατήριο (e-passport) και την Κάρτα του Πολίτη, ώστε να επιτυγχάνεται από τις αρχές η τα­χύτερη επεξεργασία δεδομένων, ενώ μελ­λοντικά θα μπορεί να διασυνδεθεί και με φορείς όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μια εξελιγμένη μορφή της ηλεκτρο­νικής ταυτοποίησης θα θυμίζει αμερικανική αστυνομική ταινία, όπου ο «ύποπτος» βά­ζοντας την παλάμη του επάνω στην οθόνη αφής, με την οποία θα είναι εφοδιασμένος ο αστυνομικός, ταυτόχρονα θα εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες με τις οποίες θα είναι εφοδιασμένη μία γιγάντια βάση δεδομένων.

Με τη διασύνδεση μάλιστα των αστυνομι­κών αρχείων, με βάσεις ιατρικών, οικονο­μικών και φορολογικών δεδομένων, μπορεί εύκολα να αναλογιστεί κανείς πως η εποχή του ηλεκτρονικού «μεγάλου αδελφού» είναι πλέον προ των πυλών και της ελληνικής κοινωνίας.

Σε δυο χρόνια

Παράλληλα, το e-ΤΑΠ, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, θα μπορεί να χρησιμοποιη­θεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες Αλλοδαπών για την ταυτοποίηση σε συνεργασία με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όλων των προσώπων που εισέρχονται στη χώρα είτε νόμιμα είτε με παράνομους τρόπους.

Σύμφωνα με το σχέδιο υλοποίησης του e-ΤΑΠ, προβλέπεται η αναβάθμιση του ελέγχου και της υλοποίησης εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις διαδι­κασίες των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα και την EE (νόμιμους και παράνο­μους), αλλά και τη χρήση συνδυασμένων (cross-checked) ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ταχύτερη επεξεργασία, αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου και την έκδοση των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων.

Πρόσβαση στο e-ΤΑΠ θα έχουν η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, η Διεύθυνση Αλλοδαπών, η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, οι Διευθύνσεις Ασφαλείας, αλλά και όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Με συσκευές ταυτοποίησης θα είναι εφόδιασμένοι οι αστυνομικοί, που θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να πραγματοποιούν ελέγ­χους προσώπων στις πόλεις αλλά και στις περιοχές αιχμής λαθρομεταναστών, μέσω των αυτοματοποιημένων και ηλεκτρονι­κών υπηρεσιών που διαθέτει το σύστημα του e-ΤΑΠ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχε­ται στο ποσό των 9.108.910 ευρώ και χρη­ματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρό­γραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», στο πλαίσιο του ΕΣΠ Α, από το ΕΤΠ Α και από εθνικούς πόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Αποκαλύψεων», το e-ΤΑΠ αναμένεται να βρίσκεται στη διάθεση της ΕΛΑΣ σε δύο χρόνια από τώρα. Το πρόγραμμα για την «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Ταυτοποίησης και Αναγνώρισης Πολιτών» είναι βέβαια καί σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας όσον αφορά τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τον Κα­νονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το χρονοδιάγραμμα υποβολής Δεκαδακτυ-λικών Δελτίων (ΔΔΔ) προς την Κεντρική Βάση EURODAC στο Λουξεμβούργο και τη διασύνδεση της ΕΛΑΣ με τα ευρωπαϊκά AFIS για την αστυνομική συνεργασία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας βάσει των αποφάσεων της Prum.

Σε όλη τη χώρα

Το e-ΤΑΠ των 10 εκατομμυρίων ευρώ θα έρθει να ενισχύσει το ηλεκτρονικό δίκτυο που διαθέτει σήμερα η Ελληνική Αστυνο­μία, με το οποίο συνδέονται περίπου 1.400 σημεία σε όλη τη χώρα και μέσω αυτού υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο σύ­νολο των εφαρμογών. Η υφιστάμενη υπο­δομή της ΕΛΑΣ αποτελείται από servers, δικτυακά, PCs, εκτυπωτές, ψηφιοποιητές και αναγνώστες έξυπνων καρτών με την κωδική ονομασία «Police On Line». To υπάρχον ηλεκτρονικό «οπλοστάσιο», βά­σει του σχεδιασμού των νέων τεχνολογιών, πρόκειται να ενισχυθεί με το απαραίτητο λο­γισμικό και έναν σύγχρονο εξοπλισμό που θα μπορέσει να ψηφιοποιήσει όλα τα δα­κτυλικά αποτυπώματα από τις αστυνομικές ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα.

Παράλ­ληλα, στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η δημιουργία 105 σταθμών εργασίας συνορι­ακών ελέγχων, που θα είναι εφοδιασμένοι με αυτόματες συσκευές λήψης «σταθερών δακτυλικών αποτυπωμάτων». Εκεί πάντως που δίνεται ιδιαίτερη προ­σοχή είναι οι ηλεκτρονικές δικλίδες ασφα­λείας του συστήματος, αφού ο πάροχος του λογισμικού θα πρέπει να διασφαλίζει στις αρχές τα απαραίτητα συστήματα προστασί­ας της τόσο ευαίσθητης βάσης δεδομένων. Στην προκήρυξη μάλιστα του διαγωνισμού γίνεται ειδική μνεία στα θέματα ασφαλείας του δικτύου των δακτυλικών αποτυπωμά­των όπου ο ανάδοχος θα πρέπει να λάβει ειδική μέριμνα για «την προστασία των πλη­ροφοριακών συστημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: