22 Μαρτίου, 2011

Συνάντηση ΟΗΕ- αντικαθεστωτικών στο Τομπρούκ

image

22/3/2011 4:32:00 μμ

Συνετρίβη αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος. Διαφωνίες των συμμάχων. Χωρίς την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, Kenneth Fiddler ένα πολεμικό αεροσκάφος τύπου F 15 Eagle των ΗΠΑ συνετρίβη στη Λιβύη, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κατέπεσε από εχθρικά πυρά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης της Αφρικής, το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την βάση Aviano της Ιταλίας και πετούσε πάνω από τη Λιβύη όταν ο πιλότος διαπίστωσε μηχανική βλάβη. Και οι δύο πιλότοι χρησιμοποίησαν το σύστημα εκτίναξης, υπέστησαν μικροτραυματισμούς αλλά βρίσκονται σώοι στη Λιβύη.

Σφοδρά πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι

Οι ολονύκτιες δυτικές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν ζημιές σε ναυτική εγκατάσταση στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας ενώ κατέστρεψαν και αρκετά στρατιωτικά οχήματα, ανακοινώθηκε από λίβυο αξιωματούχο. Παράλληλα, δυτικά πολεμικά αεροσκάφη κτύπησαν σήμερα ένα μαχητικό αεροπλάνο που ανήκει στις δυνάμεις του Καντάφι την ώρα που πετούσε προς την έδρα των εξεγερμένων Βεγγάζη, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, δύο ναυτικές βάσεις, ανάμεσα τους και η βάση Abu Sitr φέρονται να χτυπήθηκαν στους βομβαρδισμούς. Την ίδια στιγμή οι συμμαχικές δυνάμεις χτύπησαν, σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ, και τα ραντάρ σε δύο αεροπορικές βάσεις που ανήκουν στις δυνάμεις του Καντάφι στην «πρωτεύουσα» των αντικαθεστωτικών, την Βεγγάζη.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λιβύης, Μούσα Ιμπραήμ είπε σε συνέντευξη τύπου ότι οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αμάχους σε περιοχές κοντά στα λιμάνια και στο αεροδρόμιο της Σύρτης και έχουν χτυπήσει την πόλη Σέμπχα, προπύργιο της φυλής του Καντάφι.

Σφυροκοπούν τη Μιζουράτα

οι δυνάμεις του Καντάφι

Στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης, που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, και υπάρχουν νεκροί, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά που επέβαιναν σε αυτοκίνητο που επλήγη, δήλωσε κάτοικος της πόλης στο Reuters. Τον θάνατο πέντε ανθρώπων, εκ των οποίων τα 4 είναι παιδιά, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.

Εντάσεις και διαφωνίες στη συμμαχία

Οι νέοι βομβαρδισμοί έρχονται την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε το αίτημα της Λιβύης για έκτακτη σύνοδο προκειμένου να σταματήσει αυτό που η Τρίπολη αποκάλεσε «στρατιωτική επιθετικότητα» από τις συμμαχικές δυνάμεις. Αντίθετα το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη προκειμένου να δοθεί ενημέρωση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Παράλληλα η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» φαίνεται ότι προσκρούει σε διπλωματικά εμπόδια. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι εντάσεις μεταξύ των συμμαχικών χωρών συνεχίζονται και οι προσπάθειες του Παρισιού να παρακαμφθεί το ΝΑΤΟ κατά την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν διχάσει τη συμμαχία.

Διπλωμάτες ανέφεραν στην εφημερίδα ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία εκνευρίστηκαν από την απόφαση της Γαλλίας να εξαπολύσει την πρώτη επίθεση χωρίς να δώσει πλήρη ενημέρωση στους συμμάχους της. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ένταση στις σχέσεις ήταν τέτοια που οδήγησε τον Γάλλο και τον Γερμανό πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ να φύγουν από συνεδρίαση μετά τις επικρίσεις του γενικού γραμματέα.

Ήδη πάντως σε δηλώσεις του χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να μεταβιβάσουν την ηγεσία της στρατιωτικής επιχείρησης σε άλλους τις επόμενες μέρες χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν βλέπουν την ώρα να αναλάβουν οι ΗΠΑ υποστηρικτικό ρόλο στις επιχειρήσεις και να μην έχουν και τρίτο ανοιχτό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, μετά το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Κόντρα για την «σταυροφορία»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέρριψε το σχόλιο του πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε χθες ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θυμίζει «μεσαιωνικό κάλεσμα για σταυροφορίες».

Αντίθετα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι αυτού του είδους τα σχόλια μπορεί να οδηγήσουν σε «σύγκρουση πολιτισμών». «Υπό καμία προϋπόθεση δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούμε εκφράσεις που ουσιαστικά οδηγούν σε μία σύγκρουση πολιτισμών όπως η «σταυροφορία» και ούτω καθ’ εξής» υπογράμμισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με αναλυτές η διχογνωμία που διαφάνηκε στο Κρεμλίνο σχετίζεται με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. Παράλληλα σήμερα αναμένεται να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς με φόντο τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: