28 Μαρτίου, 2011

ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ 2 Οι Τούρκοι διοργανώνουν πάρτι στις κατεχόμενες εκκλησίες. Βρετανοί και Αμερικανοί τουρίστες λικνίζονται στους ήχους του heavy metal και της Lady Gaga με φόντο τις κατεστραμμένες αρχαίες τοιχογραφίες.

Σε απαγορευμένη ζώνη για τους Ελληνοκύπριους έχουν μετα­τρέψει οι κατοχικές δυνάμεις τους χριστιανικούς ναούς στη Βόρεια Κύπρο, συλλαμβάνο­ντας όποιον επιχειρεί να προ­σεγγίσει και να φωτογραφήσει τα μνημεία της χριστιανικής κληρονομιάς. Ανθρώπινες ελευθερίες, δικαίωμα διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας είναι άγνωστες λέξεις στο λεξιλόγιο των τουρκικών κα­τοχικών δυνάμεων, καθώς έφτασαν στο σημείο ακόμη και να συλλάβουν, στις 14 Μαρτίου, τον επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, τους τέσσερις Κύπριους ευρωβουλευτές Θεοχάρους, Βαλέσα, Ζασάστα, και Νεβέσλεβα, τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση και το μέλος της Κίνησης Αμμοχώστου Λοΐζο Αυξεντίου, που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την Αμμόχωστο.

Η εικόνα, άλλωστε, που θυμίζει η Βόρεια Κύπρος τα περισσότερα από 36 χρόνια τουρκι­κής κατοχής, δεν είναι καθόλου... ευρωπαϊκή, παρά τη διαδικασία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την EE. Οι κατοχικές δυνάμεις έχουν βεβηλώσει 520 ιερούς ναούς, παρεκκλήσια, μοναστήρια και κοιμητήρια, τα οποία έχουν μετατρέψει σε πιτσαρίες, ντισκοτέκ, ξενοδοχεία, αποχω­ρητήρια, μάντρες ζώων, αίθουσες τέχνης και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες Βρετανούς και Αμερικανούς τουρίστες.

Η Εκκλησία της Κύπρου είναι αποφασισμέ­νη να ξεκινήσει εκστρατεία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών στα Κατεχόμενα και τη βεβήλωση της θρησκευ­τικής κληρονομιάς. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στην Εφημερίδα  «Αποκαλύψεις», επισήμανε ότι: «Ακόμη και σήμερα, που έχουν ξε­κινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρ­κίας με την EE και τα Κατεχόμενα, επωφελούνται από τα κοινοτικά κονδύλια, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρές κατοχι­κές δυνάμεις εμποδίζουν τους χριστιανούς όχι μό­νο να συντηρήσουν τα μνημεία της θρησκευτικής τους κληρονομιάς, αλλά και τους απομακρύνουν βιαίως όταν προσπαθούν να τελέσουν τις ιερές ακολουθίες.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση τέλεσης θείας λειτουργίας ανήμερα των Χριστουγέννων στο Ριζοκάρπασο και τη Γιαλούσα από τους εγκλωβισμένους Ελληνοκυπρίους».Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας του Από­στολου Βαρνάβα επισημαίνει ότι οι ιερείς της Αρχιεπισκοπής Κύπρου χρειάζονται ειδική άδεια για να μπορούν να τελέσουν τη θεία λειτουργία στα Κατεχόμενα και υπενθυμίζει ότι πριν σχεδόν από ένα χρόνο η Αρχιεπι­σκοπή Κύπρου προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Τουρκίας για την αποστέρηση των πε­ριουσιών στα Κατεχόμενα.

Η μαύρη λίστα

• Ο ναός της Αγ. Αναστα­σίας στη Λάπηθο μετα­τράπηκε στο ξενοδοχείο «Anastasia», με πισίνα, χώρους διασκέδασης και χαρτοπαικτική λέσχη. Τα εγκαίνια τέλεσε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς.

• Ο καθολικός ναός του Αγ. Φραγκίσκου στην Αμ­μόχωστο έχει μετατραπεί σε πιτσαρία και μπιραρία.

• Φωτορυθμικά έχουν τοποθετηθεί στο ιερό βήμα του ναού των Ιωαννιτών Ιπποτών, ο οποίος χρη­σιμοποιείται ως ντισκοτέκ.

• Το παρεκκλήσι της Παναγίας Τριμιθιώτισσας, στο Τριμίθι, μετατράπηκε σε σχολή καλών τεχνών και γκαλερί. Στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Cyprus Today», σης 11 Μαΐου 1996, δημοσιεύ­τηκε ότι η εκκλησία της Παναγίας στο Τριμίθι της Ιεράς Μητρόπολης Κυρήνειας έχει μετατραπεί σε γκαλερί και μάλιστα διαφημιζόταν. Σε αίθουσα τέχνης μετατράπηκε η Παναγία Ποταμίτισσα, στο Καφαζάνι, ενώ ο μητροπολιτικός ναός του Αρχαγ­γέλου στην Κερύνεια έχει μετατραπεί σε μουσείο.

• Το παρεκκλήσι του Αγ. Φανουρίου στον Αγ. Γε­ώργιο μετατράπηκε σε κατοικία τουρκοκυπριακής οικογένειας.

• Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Για­λούσα αρχικά μετατράπηκε σε τζαμί. Σήμερα, μετά την αποπεράτωση νέου τζαμιού, μετέτρεψαν τον Αρχάγγελο Μιχαήλ σε πολιτιστικό κέντρο όπου διοργανώνονται μαθήματα χορού.

• Τα παρεκκλήσια του Αγ. Βασιλείου στο Καρακούμι και του Αγ. Ευλαλίου στον Καραβά χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις ως αποθήκη οπλισμού.

• Η Αγ. Μαρίνα στο Διόριος μετατράπηκε σε στρα­τιωτικό νοσοκομείο των τουρκικών κατοχικών δυ­νάμεων. Ο Αρχάγγελος στον Κοντεμένο χρησιμο­ποιείται από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

• Η Ι.Μ. Αντιφωνητή, που βρίσκεται βόρεια του χωριού Καλογραία και χτίσθηκε το 120 αι­ώνα, λεηλατήθηκε και  απογυμνώθηκε από τους Τούρκους. Οι τοι­χογραφίες του 15ου αιώνα «Η Δευτέρα Πα­ρουσία» και η «Ρίζα του Ιεσσαί» αποκολλήθηκαν και κλάπηκαν. Τέσσερις εικόνες με παραστάσεις αποστόλων από το τέ­μπλο πουλήθηκαν στην Ολλανδία.

• Σε μάντρες ζώων με­τατράπηκαν οι ναοί Αγ. Γεώργιος, στο χωριό Εληά Καραβά, Αγ. Μαρίνα (παλαιός) στο Διόριος, ενώ στο παρεκκλήσι της Αγ. Μαύρης, ανατολικά της Κερύνειας, φαίνονται κατεστραμμένες τοιχογραφίες οι οποίες ανάγονται στον 9ο αιώνα.

• Σε αποθήκες σανού μετατράπηκαν οι ναοί: Αγ. Ερμολάου στον Αγ. Ερμόλαο, Αγ. Χαραλάμπους στο Αγριδάκι, Παναγίας Χρυσελεούσας στο Σύσκληπο.

• Στη Γιαλούσα, η Αγία Μαρίνα έχει μετατραπεί σε αχυρώνα.

• Σχεδόν ολοκληρωτικά έχουν καταστραφεί οι εκ­κλησίες: Αγ. Γεωργίου στην Κερύνεια, Παναγίας Χρυσοπολίτισσας στην Κερύνεια, Αγ. Κωνσταντί­νου και Ελένης (η παλιά) στα Λιβερά, Αγ. Μάμα-ντος στο Συγχαρί, Παναγίας Γαλακτερούσας στον Καραβά.

• Σε μουσουλμανικά τε­μένη έχουν μετατραπεί οι ναοί: Αγ. Αμβρόσιος, στο χωριό Αγιος Αμβρόσιος, Αγ. Γεώργιος, στο ομώ­νυμο χωριό, Αγ. Επίκτη­τος, Αγ. Ερμόλαος, Αγ. Κωνσταντίνος και Αγ. Ελένη στη Βασίλεια, Αγ. Γεώργιος στο Κάτω Δί-κομο, Αγ. Μάμας στην Καλογραία, Παναγίας Ευαγγελίστριας στον Καραβά, Αγ. Βαρβάρα στην Κερύνεια.

Η Εκκλησία της Κύπρου και η Κυπρια­κή Δημοκρατία έχουν ξεκινήσει συνεργασία με μουσεία του εξωτερικού και οίκους δημοπρασι­ών σε μία προσπάθεια να αναγνωρίσουν και να αποκτήσουν εκ νέου τα κλεμμένα ιερά κειμήλια.

Το 1989 το Τμήμα Αρχαιοτήτων κίνησε τη διαδικασία επανάκτη­σης τεσσάρων ψηφιδω­τών μεταλλίων με τις μορφές αποστόλων του 520 - 530 μ.Χ., τα οποία οι Τούρκοι αφαίρεσαν από την αψίδα της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθραγκώμη. Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος αρχαι­οκάπηλος, Αϊντίν Ντικμέν, το 1997 είχε στην κατο­χή του περισσότερα από 300 αρχαία αντικείμενη. Εκτοτε έχουν επαναπατρισθεί 32 τεμάχια από τις κλεμμένες τοιχογραφίες της κατεχόμενης εκκλησί­ας του Αντιφωνητή, καθώς κι ένα ψηφιδωτό.

Η καταδίκη για την Τουρκία

Στο τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινο­βουλίου, για την πρόοδο της Τουρκίας, καταγρά­φεται η ολιγωρία που επιδεικνύει τόσο στη συμμόρ­φωση της προς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης όσο και για τις επιβαλλόμενες σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Το εν λόγω ψήφισμα αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία.

PINAKAS

Δεν υπάρχουν σχόλια: