25 Μαρτίου, 2011

Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη

image Οι χώρες-μέλη του NATO συμφώνησαν να αναλάβουν την αποστολή της επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και της προστασίας των αμάχων στη Λιβύη, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Άντερς Φο Ράσμουσεν. Πρόσθεσε ότι η εντολή της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν "ξεπερνά" την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά οι δυνάμεις του NATO θα μπορούν να δρουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν.

Κλίντον: Εξετάζεται η προστασία

των αμάχων σε ευρύτερο πλαίσιο

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, εκφράστηκε θετικά για την απόφαση που έλαβε το NATO να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη, αλλά επισήμανε το γεγονός ότι δεν ανέλαβε ταυτόχρονα την ευθύνη για την προστασία των αμάχων. Μιλώντας μετά τη συμβιβαστική απόφαση που έλαβαν οι 28 χώρες-μέλη της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας η Κλίντον είπε ότι οι αρμόδιοι για το στρατιωτικό σχεδιασμό έλαβαν την εντολή να εξετάσουν την "ευρύτερη αποστολή της προστασίας των αμάχων", κάτι που όπως είπε το NATO έχει την δυνατότητα να κάνει.

Σύμφωνα μάλιστα με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, "οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν, απετράπη μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, και η πολεμική αεροπορία κι η αεράμυνα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν πλήρως".

Νέες επιθέσεις της συμμαχίας

Νέες επιθέσεις εξαπέλυσε την Πέμπτη η Διεθνής Συμμαχία, στην περιοχή Ταζούρα, 30 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση και  στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης στο νότο της Λιβύης.
Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε πολεμικό αεροπλάνο των λιβυκών δυνάμεων. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, υπάρχει η πιθανότητα το λιβυκό αεροσκάφος να κτυπήθηκε την ώρα που προσγειωνόταν, όμως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κτυπήθηκε ενώ ήταν στο έδαφος.

Κατά τις αεροπορικές επιδρομές και τις πυραυλικές επιθέσεις των δυνάμεων του συνασπισμού στην Τρίπολη, έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη πάνω από 15 άνθρωποι, σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές που βρέθηκαν στο νοσοκομείο της πολης και είδαν τις σωρούς. Για 100 θανάτους αμάχων - μέχρι στιγμής- από τις επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας, κάνει λόγο η κυβέρνηση Καντάφι Σύμφωνα με Λίβυο αξιωματούχο,  τα θύματα είναι πολίτες και ορισμένοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν αργά χθες Τετάρτη. Επειδή ορισμένα θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί, θα ταφούν ανώνυμα.

Ωστόσο ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Λιβύη, Gerard Hueber επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για θανάτους αμάχων από τις συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Να αποφύγει την πρόκληση απωλειών αμάχων στη Λιβύη ζήτησε ο ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Συνεχίζονται οι εσωτερικές μάχες

Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη και των αντικαθεστωτικών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στις πόλεις κλειδιά,  εν μέσω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας που συνεχίζονται για έβδομη μέρα.Στην πόλη Μιζράτα που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, τα κυβερνητικά τανκς έχουν αποκλείσει την περιοχή κοντά στο νοσοκομείο. Ιατρικές πηγές από το νοσοκομείο της Μιζουράτα δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι σκότωσαν την τελευταία εβδομάδα 109 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 1.300 στη διάρκεια των επιθέσεών τους εναντίον της πόλης.

Νωρίτερα, αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του συνασπισμού κατέστρεψαν κυβερνητικά άρματα μάχης στα προάστια της πόλης χωρίς να καταφέρουν να απωθήσουν τις δυνάμεις του Καντάφι. Οι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης την Τετάρτη. Οι αεροπορικές επιδρομές αρκετές ημέρες τώρα δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και τα πυρά από ελεύθερους σκοπευτές, που σύμφωνα με κατοίκους της πόλης, έχουν σκοτώσει δεκάδες Λίβυους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό εκατοντάδων στη Μιζουράτα, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη δυτική Λιβύη.

Παράλληλα υπάρχουν αναφορές ότι οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης συνεχίζονται και στη στρατηγικής σημασίας πόλη της Ατζνταμπίγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: