05 Μαρτίου, 2011

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

image

Οι Αποκριές ή τo Καρναβάλι, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, είναι μια περίοδος Διονυσιακής μάλλον ελευθεριότητας (= παρεκκλίσεις από την ηθική ) και διασκεδάσεων. Αρχικά αυτές οι εκδηλώσεις ήσαν αφιερωμένες στο δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά με τις Ρωμαϊκές «Καλένδες» (= Νουμηνίες= περίοδοι νέας Σελήνης ) και τους Βυζαντινούς «Καλικάντζαρους». Τούτο φαίνεται από το γεγονός, ότι σε πολλά μέρη της Μακεδονίας, και όχι μόνον, παρατηρούνται τέτοιες Καρναβαλικές εκδηλώσεις κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι κατάλοιπα μάλλον των Ειδωλολατρικών Διονυσιακών χρόνων. Τα παλιά αυτά ειδωλολατρικά έθιμα συνεχίστηκαν με τα Ρωμαϊκά «Λουπερκάλια (= εορτή προς τιμήν του μυθικού θεού Lupercus προστάτη των κοπαδιών από τους λύκους), και τα Ελληνικά «Ανθεστήρια». Ο λαός μας ,(όπως και οι ξένες Χώρες), γιορτάζει τις Απόκριες ή το Καρναβάλι με Ειδωλολατρική Διονυσιακή ελευθεριότητα, ως να επρόκειτο για διάλειμμα ανάμεσα στην έντονη Χριστιανική λατρεία του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων και την κατανυκτική περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που ακολουθεί.

Τις γιορταστικές αυτές εκδηλώσεις μπορούμε να τις χωρίσουμε:

α) Σε φαγητά, (κρέας, γάλατα, κλπ),

β) Σε μεταμφιέσεις από αρχαίες λατρείες, όπου κρύβονται τα πρόσωπα. Σε διάφορα άλλα δρώμενα κατά τις παρελάσεις των μεταμφιεσμένων με ελευθερία στην διασκέδαση.

γ) Σε άσεμνους χώρους και τραγούδια

δ) Σε άσεμνες ενδυμασίας και ξεγυμνώματα. Οι μεταμφιεσμένοι λέγονται γενικά «μασκαράδες» και παίρνουν διάφορες μορφές, (Νεονύμφων, Γενίτσαρων, κουμπάρων, αραπάδων, ζώων, Σατανάδων, κλπ.), και πραγματοποιούν διάφορες Καρναβαλικές πομπές με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Έτσι λοιπόν, ο λαός εκμεταλλεύτηκε αυτές τις ελευθεριότητες των Διονυσιακών εκ-δηλώσεων, και έκτοτε έχει πυκνώσει και πυκνώνει συνεχώς αυτές τις εκδηλώσεις, που τις μπλέκει και με ξενόφερτες απαράδεκτες εκδηλώσεις και συνήθειες, ιδίως τις δύο εβδομάδες των Απόκρεω και της Τυρινής του Τριωδίου παίρνοντας και μια μέρα ακόμη από την Μεγάλη Τεσσαρακοστή την «Καθαρά Δευτέρα».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αγνοεί αυτή την πραγματικότητα και τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτές τις ήμερες των ανεξέλεγκτων Διονυσιακών ελευθεριοτήτων. Ως Μητέρα, η Εκκλησία, παρακολουθεί προσεκτικά Τις εκδηλώσεις αυτές, και τις αντιμετωπίζει με παράλληλες κατανυκτικές Ακολουθίες, ώστε να συγκρατήσει τους πιστούς Της, και να τους προφυλάξει από του να ξεπεράσουν τα όρια, και να παρασυρθούν σε εφάμαρτες ακρότητες.

Οι συνήθειες αυτές που γίνονται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Χώρα μας, (στις βόρειες επαρχίες: Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης, και τον Πόντο), αλλά και των δύο Κυριακών των Απόκρεω και της Τυρινής του Τριωδίου δεν είναι καθόλου Χριστιανικές Είναι καθαρώς Ειδωλολατρικά κατάλοιπα. Όμως, είναι οι Εθνικές μας ρίζες και για το λόγο αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, με μεγάλη διακριτικότητα, τις ανέχεται και τις προσπερνά απαρατήρητα, προτάσσοντας αντ' αυτών στους πιστούς, κατάλληλες πνευματικές κατανυκτικές Ακολουθίες και με κείμενα μετάνοιας προσπαθεί να τους συγκεντρώσει και πάλι στους Ιερούς Ναούς, για να τους μεταφέρει στο πνεύμα και στο νόημα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που ακολουθεί ευθύς αμέσως.

Δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή γιγαντούμενης Ειδωλολατρίας που θέλει να γίνει κυρίαρχη όχι μόνον της ζωής, αλλά και της ψυχής μας. Ανάγκη λοιπόν να αντισταθούμε γενναίως αποδυόμενοι σε σκληρούς αγώνες και θυσίες για να κρατήσουμε ανόθευτη την Ορθόδοξη πίστη μας, τις Ελληνορθόδοξες Παραδόσεις μας, και τα Ιδανικά της ένδοξης Φυλής μας, εν όψει της επερχόμενης βαρβαρότητας της παγκοσμιοποίησης, που απεργάζονται ντόπιες και ξένες διεθνείς δυνάμεις.

Ας προσέξουμε λοιπόν στις διασκεδάσεις μας και στις μετακινήσεις μας,

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !

Δεν υπάρχουν σχόλια: