26 Μαρτίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 ΜΑΡΤΙΟΥ

image23

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η σύναξις του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

2) Οι άγιοι 26 μάρτυρες. Έζησαν κατά τους χρόνους του Ιουρχουρίχου βασιλέως των Γότθων και Γρατιανού βασιλέως Ρώμης. Αυτοί δια την ομολογίαν εις τον Χριστόν εμαρτύρησαν και κάηκαν μαζί με την εκκλησίαν των χριστιανών. Εκ των 26 δύο ήσαν πρεσβύτεροι, Βαθούσης και Ουΐρκας και οι υπόλοιποι λαϊκοί.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Κοδράτος, Θεοδόσιος, Μανουήλ και άλλοι τεσσαρά-κοντα οι οποίοι ωμολόγησαν εθελουσίως την πίστιν των εις Χριστόν και δια τούτο εμαρτύρησαν.

3) Ο άγιος Στέφανος. Έγινε ηγούμενος Τριγλίας κατόπιν παρακλήσεως των μοναχών.

4) Ο άγιος πατήρ Βασίλειος ο νέος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Τούρκοι της Πελοποννήσου εγκατα­λείπουν τα μέρη όπου διέμενον και τρέχουν να κρυφτούν στα φρούρια της Με­θώνης, Κορώνης, Τριπόλεως. Η νήσος Σπέτσαι εισέρχεται εις τον αγώνα με επικεφαλής τους προκρίτους Γεωρ. Πάνου και Π. Μπότσαρη. Στην Κων/πολιν αποκεφαλίζονται πολλοί χριστιανοί μεταξύ των οποίων οι Λεβίδης, Στεργιανά-κης, Τουρπατσόγλου.

Το 1881 ανακοινούται η προσάρτησι της Θεσσαλίας στην Ελλάδα. Την προ-σάρτησι επέτυχε στο συνέδριο και συνθήκη του Βερολίνου ο Γάλλος Υπουργός Βάδικτων.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας συνάπτονται μάχες προφυλακών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας οι ελληνικές δυνάμεις υφίστανται επίθε-σιν των Τουρκικών τοιούτων εις το Μπαχτσετζίκ. Παρά την αριθμητική υπερο­χή των Τούρκων οι Έλληνες κρατούν τις θέσεις των και μόνον το χωρίον Γιενί-κιοι πέφτει σε Τουρκικά χέρια και καταστρέφεται από αυτούς ολοσχερώς.

Η 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται εις επιχειρήσεις προφυλα­κών.

Το 1941 στο αλβανικό μέτωπο τοπικοί αγώνες και δράση πυροβολικού. Το 1946 στο Λιτόχωρον Ολύμπου οι κομουνιστικές δυνάμεις επιτίθενται ε­ναντίον των Ελληνικών στρατευμάτων.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: