13 Μαρτίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 ΜΑΡΤΙΟΥ

image233533

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η ανακομιδή των λειψάνων Νικηφόρου Πατριάρχου Κωνσταντινουπό­λεως. Μετά την καθαίρεσιν από τον θρόνον της Κωνσταντινουπόλεως του ψευ-δοπατριάρχου Ιωάννου Μάντεως του Παρανόμου, ανέβηκε στον θρόνο ο Με­θόδιος ο οποίος είχε πολλές αρετές. Ένα από τα έργα του ήταν να φέρη το λείψανον του Νικηφόρου, απέθανεν εις την εξορίαν. Το λείψανον αυτό ευρέθη άφθαρτον και το έφεραν εις την Κων/λιν με μεγάλες τιμές το ετοποθέτησαν δε, στον ναό των Αγ. Αποστόλων.

2) Ο άγιος Πούπλιος. Υπήρξε επίσκοπος στον επισκοπικό θρόνο Αθηνών διαδεχθείς τον Διονύσιον Αρεοπαγίτην, υπέστη δε μαρτυρικόν θάνατον.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Αφρικανός, Πούπλιος, Τερέντιος όλοι ετελειώθησαν με ξίφος.

4) Ο άγιος Άβιβος από την Ερμούπολη, ο οποίος επνίγη εις τον ποταμόν.

5) Η αγία Χριστίνα. Εξεδήμησεν εις Κύριον εις την Περσίαν.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1826 οι Έλληνες υπό τον Φαβιέρον επιτίθε­νται σφοδρώς εναντίον των Τούρκων εις το Λυκόρρευμα Καρύστου και τους τρέπουν σε φυγή.

Το 1829 το φρούριον του Αντιρρίου καταλαμβάνεται υπό των Ελλήνων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία εκδιώκει Τούρκους άτακτους εκ της περιοχής την οποίαν κατέλαβε.

Το 1921 η XI ελληνική μεραρχία της στρατιάς Μ. Ασίας μάχεται εναντίον των Τούρκων στο Αστά Παζάρ κατανικά αυτούς και καταλαμβάνει το Αστά-Παζάρ. Το Α' σώμα στρατού καταλαμβάνει κατόπιν σκληρός μάχης την περιο-χήν Αφιόν Καραχισάρ.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται εναντίον των Τούρκων με πυροβολικό και περιπόλους.

Το 1941 οι ιταλικές δυνάμεις εις το μέτωπον της Αλβανίας συνεχίζουν τις σφοδρές επιθέσεις των εναντίον των Ελληνικών θέσεων Μπούμπεσι Τρεμπεσί-να αλλ' ουδέν επιτυγχάνουν. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Ζάκυνθον.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: