20 Μαρτίου, 2018

ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΗΤΡΕΤΩΔΗΣ-ΚΟΥΚΛΑΤΖΗΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

 

Στην αίθουσα του δικαστηρίου οδηγούνται σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης που παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές της Ανδριανούπολης εν αναμονή της δίκης τους.

Οι δύο Έλληνες συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές την 1η Μαρτίου στην περιοχή Καστανιών στον Έβρο.

Αναλυτικότερα:στα δικαστήρια της Ανδριανούπολης αναμένεται να μεταφερθούν οι δυο ‘Ελληνες στρατιωτικοί προκειμένου να δώσουν τους κωδικούς PIN των κινητών τους.

Ήταν προγραμματισμένο οι στρατιωτικοί να καταθέσουν στον εισαγγελέα στις 30 του μήνα αλλά οι Τούρκοι επισπεύδουν τις διαδικασίες. Οι δύο στρατιωτικοί, ένας υπολοχαγός κι ένας λοχίας, έχουν προφυλακιστεί για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. 

Δεν έχει οριστεί ακόμα δικάσιμος. Τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή τους έχουν σταλεί στην Άγκυρα και εξετάζονται. Οι δύο στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι φωτογράφιζαν πατημασιές που πίστευαν ότι είχαν προκληθεί από λαθρομετανάστες και διακινητές.

Αργότερα σήμερα Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση το Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Με κύριο ζήτημα τις επόμενες κινήσεις της χώρας για να δοθεί λύση στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών και να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, τοποθετήθηκε με δηλώσεις του για το θέμα των δύο στρατιωτικών ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ είναι πλήρως αφοσιωμένες στο ζήτημα των δυο στρατιωτικών» και πρόσθεσε ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

«Υποστηρίζουμε τις ελληνικές ενέργειες για τη διατήρησης της επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί σύντομα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, στην υπόθεση των «δύο» έχει εμπλακεί και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει ήδη συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Ήδη η καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κ. Ερντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μια θετική εξέλιξη, με την έννοια ότι: 

Η Τουρκία δεν θα επιδιώξει και δεν θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια», δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο κ. Κοτζιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: