24 Μαρτίου, 2018

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ (24/3/2018)

 

Ελλάδα:Σοκ έχει προκαλέσει στα Χανιά η είδηση του θανάτου του ποδηλάτη Μανώλη Αγριμάκη στους Λάκκους Ομαλού, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η σημασία της ελληνογαλλικής φιλίας αφορά από τη μια πλευρά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας και της αντίστοιχης συμπόρευσης στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο και, από την άλλη πλευρά, τον κοινό αγώνα Ελλάδας και Γαλλίας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και, συνακόλουθα, την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Προβληματισμένος και απογοητευμένος δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εισαγωγή των διακριθέντων αθλητών σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μια στιγμή που δεν πέρασε απαρατήρητη από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ήταν η ερώτηση δημοσιογράφου του πρακτορείου «ΜΙΑ» των Σκοπίων.

«Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija» της είπε ο πρωθυπουργός. Για ασόβαρη απάντηση, απόδειξη της ανευθυνότητας με την οποία χειρίζεται το ζήτημα μιλά η ΝΔ.

Την βούλησή τους να προχωρήσουν στη λύση του ονοματολογικού «που θα ανοίξει τις πόρτες του μέλλοντος» εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, Ν.Κοτζιάς και Ν.Ντιμιτρόφ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την κατ'ιδίαν συνάντηση που είχαν και τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, η διάρκεια των οποίων ξεπέρασε τις δύο ώρες. 

Σε θετικό κλίμα οι συναντήσεις Κοτζιά με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, με τον έλληνα υπουργό να εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζ.Ζάεφ.

Κόσμος:Η πώληση του ανεξάρτητου ομίλου μέσων ενημέρωσης Dogan στον φιλοκυβερνητικό όμιλο Demirören, καθώς και η διαπλοκή μέσων ενημέρωσης, πολιτικής και οικονομίας ανησυχούν τον δημοσιογραφικό κόσμο εντός και εκτός Τουρκίας.

Πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα, Παρασκευή, στην πόλη Τρεμπ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν ακόμη αν το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται πράγματι, όπως ισχυρίζεται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ.Τραμπ, παρά την απειλή του μέσω twitter ότι θα έθετε βέτο, υπέγραψε τελικά τον νόμο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους. 

Προς ανακούφιση του Κογκρέσου και χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που απειλούνταν για άλλη μια φορά να τεθούν σε τεχνική αργία. Έστειλε όμως αυστηρό μήνυμα στο Κογκρέσο, προειδοποιώντας ότι «δεν πρόκειται να υπογράψει ξανά έναν νόμο σαν αυτόν».

Την έντονη ανησυχία του για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στο Αφρίν της Συρίας, την Κύπρο και τις εξελίξεις με τους δύο έλληνες στρατιώτες, εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως σημείωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Η τρομοκρατική απειλή παραμένει αυξημένη στη Γαλλία, παραδέχθηκε ο πρόεδρος Εμ.Μακρόν, μετά το περιστατικό στην πόλη Τρεμπ, ωστόσο μίλησε για μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με αυτό που συνέβαινε δύο τρία χρόνια πριν.

«Έχουμε εδώ και πολλούς μήνες μια ενδογενή απειλή» εξήγησε, παρατηρώντας πως «δεν είμαστε πλέον σε μια κατάσταση όπως ήμασταν πριν από 2 ή 3 χρόνια οπότε αντιμετωπίζαμε επιθέσεις που διευθύνονταν από την ιρακινο-συριακή περιοχή εναντίον του εδάφους μας».

Οικονομία:Υπογράφηκε νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της διοίκησης της ΟΤΕ ΑΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, διετούς διάρκειας, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Η νέα σύμβαση προβλέπει αυξήσεις μισθών για παλαιούς και νέους εργαζομένους, ενώ από το 1η/1/2019 ο εισαγωγικός μισθός του νέου εργαζομένου αυξάνεται στα 793 ευρώ για το 2019, σημαντικά υψηλότερα από τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Επίσης υπάρχει δέσμευση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στον Ομιλο.

Συνεχίστηκε και σήμερα, Παρασκευή, το πτωτικό σερί του Χρηματιστηρίου, που μετρώντας πλέον 9 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 5,53% κινείται στην περιοχή των 785 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 785,72 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 19ης Δεκεμβρίου 2017, με πτώση 0,23%. Σε εβδομαδιαία βάση, κατέγραψε πτώση 3,46%, από τις αρχές Μαρτίου υποχωρεί 5,98%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 2,08%.

H ΓΣΕΕ ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της αργίας της 25ης Μαρτίου. Η εορτή της 25ης Μαρτίου, η οποία εφέτος συμπίπτει με ημέρα Κυριακή, από το νόμο έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία,

Οπότε απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν Κυριακές και αργίες. Τι δικαιούνται όσοι εργαστούν.

Ενεργοποιήθηκε εκ νέου η ηλεκτρονική πλατφόρμα υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι έχουν εγγραφεί στο σύστημα αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας. 

Διαβεβαιώνει δε ότι με τον διπλασιασμό των πόρων του προγράμματος, θα καλυφθούν οι αιτήσεις όλων των επιλαχόντων. Τη Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία για Στερεά Ελλάδα και πέντε περιφέρειες.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σήμερα Παρασκευή 23 Μαρτίου κατά την οποία, διεξήχθησαν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ.

Αθλητισμός:Την Εθνική Ελβετίας η Εθνική ομάδα στο ΟΑΚΑ σε φιλικό αγώνα, που θα είναι ο 14ος μεταξύ των δύο αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων.

Πρόκειται για την πρώτη αναμέτρηση της Εθνικής εντός του 2018, με την οποία η «γαλανόλευκη» ουσιαστικά αρχίζει την προετοιμασία εν όψει της συμμετοχής της στο Nations League, το προσεχές φθινόπωρο.

Το αυτογκόλ των νομικών του «Δικέφαλου» του βορρά στην εκδίκαση σε τρίτο βαθμό της υπόθεσης για τα γεγονότα στην Τούμπα και η αποστομωτική απάντηση του Αργύρη Λίβα. Την Τετάρτη η απόφαση.

Ο Παναθηναϊκός αποδέχθηκε τους όρους που έθεσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης με την επιστολή του προς τη διοργανώτρια αρχή για την επανέναρξη του πρωταθλήματος και υπέγραψε το σχετικό έγγραφο.

Οι ποδοσφαιριστές της Παρί Σεν Ζερμέν ακόμη δεν έχουν «χωνέψει» τον αποκλεισμό από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League, όπως φάνηκε και στις δηλώσεις του Άνχελ Ντι Μαρία.

Επίδειξη δύναμης έκανε η Βραζιλία στη Μόσχα, καθώς επικράτησε με 3-0 της Ρωσίας σε φιλική αναμέτρηση. Σε άλλο διεθνές φιλικό παιχνίδι, η Κύπρος ήρθε ισόπαλη 0-0 με το Μαυροβούνιο, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να πάρουν τη νίκη, αλλά η τύχη τους γύρισε την πλάτη έχοντας δύο δοκάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: