21 Ιανουαρίου, 2018

ΣΤΟ ΠΟΔΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

 

Περίπου 500 πούλμαν από όλη την Ελλάδα έφτασαν στη Θεσσαλονίκη όπου στις 14:00 το μεσημέρι σήμερα διοργανώνεται συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» από τα Σκόπια.

Τα πρώτα λεωφορεία έφτασαν στο κέντρο της πόλης στις 9 το πρωί και σταδιακά μέχρι νωρίς το μεσημέρι, οι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.

Οι διοργανωτές του Συλλαλητηρίου διευκρινίζουν ότι στόχος της διοργάνωσης είναι «η εμφάνιση του λαού στο προσκήνιο και η ξεκάθαρη εντολή του προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Προκειμένου να ανατραπεί η υφιστάμενη πολιτική πλεύση που αποδέχεται σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Ο όρος Μακεδονία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Ποιοι ήταν οι ομιλητές του συλλαλητηρίου

Όπως είχε ανακοινώσει η συντονιστική επιτροπή 
του συλλαλητηρίου, κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι:

Στέργιος Καλόγηρος, Δημοσιογράφος

Κώστας Καραΐσκος, Δημοσιογράφος

π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης

Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος

Φραγκούλης Σ. Φράγκος, Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ

Ποιοι στήριξαν το Συλλαλητήριο
Το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εστήριξαν έμμεσα ή άμεσα οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας.

Δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι από όλους σχεδόν τους Δήμους της Μακεδονίας, κληρικοί ή Επίσκοποι από τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας, δεκάδες επαγγελματικά, αθλητικά και εξωραϊστικά σωματεία και σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας καθώς και όλα τα χριστιανικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Ποιοι παρευρέθησαν
Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, το «παρών» θα δώσουν κατά συνείδηση όποιοι βουλευτές το επιθυμούν.

Στο συλλαλητήριο, ήταν ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Θεόδωρος Καράογλου και η Φωτεινή Αραμπατζή από τις Σέρρες.

Στο συλλαλητήριο  παρέστη προσωπικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ενώ στο πλάι του ευρίσκοντο οι δυο βουλευτές του κόμματος σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σαρίδης και Αριστείδης Φωκάς.

Επίσης παρέστησαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις και Γιώργος Λαζαρίδης, ενώ τελικά δεν θα δώσει το "παρών" ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος. 

Ακόμη, στην κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ευρίσκοντο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι έφιπποι Κρητικοί έφτασαν στη Θεσσαλονίκη
Από χτες Σάββατο έφτασε στη Θεσσαλονίκη ομάδα έφιππων Κρητικών, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Πρόκειται για δέκα Κρητικούς. Οι οποίοι είναι ντυμένοι με τις παραδοσιακές κρητικές στολές, με άλογα, μαντιναδολόγους και καλλιτέχνες κρητικής μουσικής. 

Σκοπός τους είναι να δώσουν το δικό τους δυναμικό «παρών» στη διοργάνωση και να στηρίξουν τους Μακεδόνες. Μάλιστα, το πρωί πρόκειται να κάνουν βόλτες στο κέντρο της πόλης καλώντας τον κόσμο να συμμετάχει στο συλλαλητήριο.

Πειθάρχησε στην απόφαση Ιερώνυμου ο Μητροπολίτης Άνθιμος
Ο Μητροπολίτης Άνθιμος δήλωσε ότι θα πειθαρχήσει στην κεντρική γραμμή της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. Αντ' αυτού πραγματοποίησε πάνδημη και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία (07.00-11.00 π.μ.) στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Καλώντας έτσι τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό της πόλης να συμμετάσχει σε αυτήν την «ειρηνική και πνευματική εκδήλωση υπέρ της πατρίδας μας και της ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης καλεί σε «πανστρατιά προσευχής για τη διατήρηση για πάντα της ειρήνης στην πατρίδας μας και στην περιοχή μας και για να αποδοθεί στην Ελλάδα μας η δικαιοσύνη σχετικά με το όνομα της ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας».

Αυτοί οι δρόμοι που έκλεισαν στο κέντρο της πόλης
Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι σήμερα Κυριακή (21-01-2018), μεσημβρινές ώρες, στο πλαίσιο του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, θα εφαρμοστούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τμηματικά και ανάλογα με τον όγκο προσέλευσης των διαδηλωτών, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ήτοι στις οδούς Γ΄Σεπτεμβρίου, Κουντουριώτη, Λεωφόρο Νίκης, 30ης Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλες κεντρικές οδούς (π.χ. Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Κ.Καραμανλή, Β.Όλγας).

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό 26ης Οκτωβρίου (στο τμήμα της από την Δυτική Είσοδο μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας), στην 30ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Νίκης και στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο τμήμα της από τη Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Παρασκευοπούλου). 

Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους. Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας.

Πάντως επεισόδιο σημειώθηκε στην περιοχή της Καμάρας, όπου ήταν προγραμματισμένη για τη 1 το μεσημέρι αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών, ενάντια στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται σήμερα στην πόλη, για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Περίπου δέκα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε δύο κορίτσια περίπου 15 ετών, τα οποία κρατούσαν ελληνικές σημαίες και κατευθύνονταν στον χώρο του συλλαλητηρίου. 

Οι άγνωστοι πήραν τις σημαίες και τις έσπασαν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που έσπευσαν να παρέμβουν, οι κουκουλοφόροι διαπληκτίστηκαν μαζί τους και μάλιστα ένας πολίτης καταγγέλλει ότι από τη συμπλοκή τραυματίστηκε στο πρόσωπο.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: